Dodaj do ulubionych

dlaczego tsh spadło bez leków??

13.04.12, 13:12
Hej. Jestem tu nowa, dopiero zacznę walkę z niedoczynnością i Hashimoto.
Ale mam takie pytanie. Od czego zależy wynik tsh?
Robiłam dwukrotnie:
Najpierw wyszło 13,5 a po 3 tygodniach nagle 9 (to samo laboratorium, oba badania na czczo, leków po pierwszej wizycie u endo nie dostałam - tylko wskazanie do ogólnych badań: przeciwciała i usg).
Jak to jest więc z tym tsh??
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: dlaczego tsh spadło bez leków?? 13.04.12, 13:19
      To nie jest wartość stała u osób chorych. U zdrowych powinno utrzymywać się na jednakowym poziomie. Twoje jedno i drugie jest zdecydowanie za wysokie i potrzebujesz leczenia.
      Dobrze jest przed jego rozpoczęciem mieć wszystkie wyniki więc Powinnaś mieć FT4 i Ft3, bo to są właściwe hormony tarczycy.
      • agrataka Re: dlaczego tsh spadło bez leków?? 13.04.12, 14:37
        ft3 i ft4 też robiłam (przy pierwszym pomiarze tsh) i są w normie, dlatego endo zleciła mi wykonać badania przeciwciał i usg.
        Dziękuję za odpowiedz. Do lekarki idę we wtorek (17-stego).

A orientuje się ktoś ile takie "zbijanie" z poziomu np 13 trwa?? (Planuję ciążę i wiem, ze muszę mieć podczas starań około 1, ale muszę się jakoś uzbroić w cierpliwość, bo nie wiem ile to potrwa)
        • wierka-5 Re: dlaczego tsh spadło bez leków?? 13.04.12, 14:44
          Nie napisałaś czy masz przeciwciała i czy masz hashimoto.
          Jesli tak to wazne są hormony tarczycy nawet jak były w normie, tym bardziej,ze planujesz ciąże.
          "Zbijanie TSH " zależne jest od osoby i dawki leku.
          Poczekaj jeszcze trochę z ciążą.Ja myślę,że potrzebny jest 1 rok aby poziomy się wyrównały i ustabilizowały. Czytaj forum, przy ustalaniu dawki potrzebna jest Twoja wiedza,żaden lekarz nie jest w stanie tego dobrze zrobić bez Twojej pomocy.
          • agrataka Re: dlaczego tsh spadło bez leków?? 13.04.12, 15:46
            Robiłam przeciwciała: aTPO wyszło ponad 500 (aTG w normie) a z usg też wyszło typowe Hashimoto (wg specjalisty).

Rok?? to mnie nieźle załamałaś, ehh. No ale faktycznie dość wysokie to moje tsh i trochę na pewno to potrwa.
            Moja historia w skrócie:
            przed staraniami badanie tsh w normie, ciążą, poronienie w 10tc, 3 m-c później zbadałam tsh (13,5) i ft3 (3 przy normie 2,5-5,4), ft4 1,3 (przy normie 0,80-1,55). Po 3 tygodniach tsh 9, aTPO 503, aTG w normie. Z USG diagnoza: Hashimoto.

Dlatego tak nie mogę się doczekać kolejnej ciąży.
            PS Od około 10 lat choruję na bielactwo. Mam 27 lat.

We wtorek idę z tymi wszystkimi wynikami do endo (na pierwszej wizycie kazała mi tylko dorobić resztę badań). Więc czekam na leki.

Dziękuję za radę, na pewno to forum będzie dla mnie teraz drogowskazem.
            • agrataka Re: dlaczego tsh spadło bez leków?? 13.04.12, 15:50
              acha, przeliczyłam jeszcze te wskaźniki procentowo. Co to oznacza??

FT4 69.33% [wynik 1.32, norma (0.8 - 1.55)]
              FT3 16.90% [wynik 2.99, norma (2.5 - 5.4)]
    • pies_z_laki_2 Re: dlaczego tsh spadło bez leków?? 13.04.12, 17:34
      Podsumowując:
      - masz dwie choroby immunologiczne o nieznanej etiologii
      - masz wysokie tsh i bardzo wysokie przeciwciała
      - masz właśnie rzut choroby Hashimoto
      Zanim zaczniesz myśleć o ciąży uzmysłów sobie, że musisz wyjść z niedoczynności, którą w tej chwili masz, a są to z reguły niedobory różnych witamin i mikroelementów, na co suplementacja hormonem tarczycowym pomoże, ale tego nie uzupełni.

Zbadaj poziom wit. B12, ferrytyny i sprawdź inne prawdopodobne choroby typu celiakia, niedokrwistość Addisona-Biermera itp. bo choroby autoimmuno lubią (jak widać na twoim przykładzie) chodzić w pęczkach.

Poszukaj też dobrego gin-endo, który będzie umiał cię przygotować do ciąży, a potem tę ciążę u ciebie byłby prowadził. Masz trochę czasu na szukanie, ale naprawdę warto. Szkoda czasu na poronienia, prawda?
      • agrataka Re: dlaczego tsh spadło bez leków?? 14.04.12, 12:35
        dziękuję za odpowiedz pies_z_laki_2

Wiem, że muszę przed ciążą wszystko wyregulować, żeby potem było już dobrze. Powtórki tego wszystkiego mieć nie chcę sad
        Napisałeś mi ciekawą rzecz o tych mikroelementach i witaminach - o tym nie miałam pojęcia.
        W ostatnim czasie nie łykałam żadnych witamin (oprócz wit C i kwasu foliowego) i zastanawiam się czy to że jestem na "diecie" nie pogarsza moich wyników.
        Nie jest to jakaś drastyczna dieta, ale po tym jak po ciąży w miesiąc przybrałam 3 kg, postanowiłam zmienić nawyki żywieniowe, pić więcej wody itp i w konsekwencji tego w 3 miesiące schudłam 4 kg (ważę teraz 59 kg). Teraz nie wiem co z tą moją dietą zrobić - czy jakoś ją odpowiednio zmodyfikować znając już diagnozę?

Na pewno też zrobię sobie te badania, które poleciłeś. Dziękuję.
    • agrataka nowe wyniki 05.06.12, 21:31
      Witam ponownie.

Chciałabym prosić Was o interpretację moich nowych wyników:
      06.04.2012:
      tsh 8,98 (0,47-5,00)
      po 6 tygodniach brania Euthyroxu: (od 19.04.2012 w dawce 25 i od 26.04.2012 w dawce 50):
      04.06.2012
      tsh 3,28 (0,47-5,00)
      ft3 66,55% 4,43 (2,50-5,40)
      ft4 108,75% 1,67 (0,80-1,60)

Dlaczego to ft4 takie wysokie?
      (PS Badanie robione na czczo, przed wzięciem tabletki)
      • wierka-5 Re: nowe wyniki 06.06.12, 11:43
        Nie takie znów wysokie.
        Poczekaj ze 4 tygodnie i zrób ponowne badania. Wtedy zdecydujesz - jeśli będzie wysokie obniżysz dawkę, ale raczej spadnie.
        • agrataka Re: nowe wyniki 06.06.12, 13:05
          Dziękuję za odpowiedz.
          Idę dziś do endo więc zobaczę co mi powie, a potem za te 4 tyg powtórzę badanie.
          • agrataka Re: nowe wyniki 22.07.12, 11:31
            No i mam nowe wyniki (po braniu na przemian 50 i 75 Euthyroxu).

19.07.2012
            tsh 3,69 (0,47-5,00) (czyli nieco poszło do góry pomimo lekkiego zwiększenia dawki)
            ft3 16,55% 2,98 (2,50-5,40) (drastycznie spadło, bo o 50%)
            ft4 87,50% 1,50 (0,80-1,60) (ok)

Wcześniej robiłam kilka badań od gina i po nich zdiagnozował u mnie zespół antyfosfolipidowy.
            Przepisał mi Clexane (heparynę) i polecił brać od początku starań. Ale teraz już nie wiem, czy zacząć te starania teraz przy takich wynikach tsh??
            Acha razem z badaniami tarczycowymi zrobiłam sobie morfologię i plt 123 tys (140-440) czyli świadczy to o małopłytkowości i... co z naszymi staraniami o dziecko sad
            • devilyn Re: nowe wyniki 22.07.12, 21:04
              Masz za duże tsh...i co to za branie na przemian,,,sprawdź czy nie masz anemii, oznacz ferrytynę b12
            • wierka-5 Re: nowe wyniki 23.07.12, 10:21
              Heparyna ma wpływ na wyniki hormonów tarczycy. W polskiej literaturze pisze sie o fałszywie zawyzonym Ft4 wskutek wzrostu spowodowanego przez heparynę wolnych kwasów tłuszczowych, które wypierają t4 z TBG co skutkuje fałszywym zawyżaniem FT4.
              Temat nie jest dokładnie zbadany. Podaję link do tłumaczenia zagranicznego artykułu.
              translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&langpair=en%7Cpl&rurl=translate.google.pl&u=http://qjmed.oxfordjournals.org/content/94/9/471.full&usg=ALkJrhh2kvQHYyg2Tp-MmvQAHHoCbBM8mg
              • agrataka Re: nowe wyniki 23.07.12, 11:21
                devilyn biorę tak jak lekarz kazał, a ferrytynę i b12 faktycznie w końcu sobie zbadam.

wierka-5 kurcze skoro heparyna ma wpływ na wyniki to nie wiem co będę robić.
                W tej chwili jeszcze jej sobie nie podaję - mam zacząć za jakiś tydzień, ale może faktycznie jeszcze ten miesiąc się wstrzymam i wyreguluję tsh i ft3.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka