Dodaj do ulubionych

Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża dawk

19.07.12, 20:51
Witam wszystkich i pozdrawiam.
Mam 44 lata i od roku leczę się na hasi.
Pomijając to, że byłem osłabiony i ciągle zmęczony, ponad rok temu miałem zaburzenia rytmu serca. Kardiolog oprócz innych badań zlecił TSH miałem powyżej 11 i wysłał mnie do endo tam badania przeciwciał miałem coś powyżej 500 TSH 8,5 FT4 8,3 i stwierdził hashi.
Od poniedziałku mam znowu zaburzenia rytmu serca zrobiłem dzisiaj sam badania i oto wyniki:

FT4 85.91% [ wynik 18.16, norma (10.6 - 19.4)]
FT3 -3.02% [ wynik 3.87, norma (4 - 8.3)]
TSH: 154.95% [wynik 7.61, norma (0.25 - 5) ]

Od 4 tygodni biorę na przemian Euthyrox 50 i 75, przed tym brałem 2 razy 50 i 75. przez ponad miesiąc a jeszcze wcześniej 3 razy 50 na czwarty dzień 75 i miałem wtedy TSH 4.25.
Za tydzień mam zacząć brać codziennie 75 i nie wiem co robić bo mam zaburzenia rytmu a wizyta u endo we wrześniu.
Jak brałem tylko codziennie 50 Euthyrox na początku roku FT4 miałem coś koło 9 a TSH było o dziwo wtedy 2 z groszami, później nie robiłem już FT4 aż do dziś
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 19.07.12, 21:26
      Zanim doradzi Ci któraś z doświadczonych koleżanek to kilka spostrzeżeń.
      Też mam problemy z sercem (tachycardia). Biorę Concor Cor na hamowanie serca a dawki euthyroxu zwiększam ostrożnie (po 6). Nigdy nie skakałam po różnych dawkach. sercem na razie mam spokój. Po roku leczenia biorę juz 120 euthyroxu i serce nie protestuje na razie (a przed leczeniem różnie bywało). Może to jest częściowe rozwiązanie, czli jednakowe dawki i regularne ich zwiększanie. I może warto odwiedzić kardiologa.
      Po wynikach widać że masz problemy z zamianą fT4 na fT3. Pozwól że zadam głupie pytanie. Czy na pewno zażywasz euthyrox na czczo a potem przez przynajmniej pół godziny nic nie jesz?.
    • hashi-tess Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 19.07.12, 21:53
      witkiel napisał(a):

> Witam wszystkich i pozdrawiam.

witaj hashimotku!

> Mam 44 lata i od roku leczę się na hasi.

wpisz wszystkie badania hormonów tarczycy,
      które wykonałeś przez rok zażywania l-tyroksyny.
      Wpisz też obok dawkę euthyroxu i koniecznie normy.

Z tych przedstawionych wyników mogę powiedzieć,
      że jesteś fatalnie prowadzony.
      Z tabletk /T4/i, którą tak nieregularnie zażywasz nic Ci się
      nie przemienia w T3, tj. w hormon, który odpowiada za
      Twoje samopoczucie.

Czy kiedykolwiek badałeś się pod kątem niedokrwistości
      chorób przewlekłych?

Podejrzewam, że nic nie wiesz n/t swojego schorzenia
      i liczysz tylko na to co powie Ci medyk.
      Niestety efekty tego widać w Twoim samopoczuciu
      i wynikach.
      Może weź swoje zdrowie w swoje ręce.
      Pewnie lepiej na tym wyjdziesz niź teraz kiedy słuchasz
      swojego endo.
      • witkiel Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 19.07.12, 22:47
        Tabletki biorę na czczo i 30 minut przed jedzeniem, nie popijam po prostu połykam.

Na niedokrwistość się nie badałem.

Może źle opisałem sposób brania tabletek, tabletkę zawsze biorę i brałem codziennie tylko różne dawki.
        Poprawka
        Od 4 tygodni biorę na przemian codziennie raz Euthyrox 50 a raz 75, przed tym brałem przez dwa dni 50 na trzeci 75 następnie przez dwa dni 50 i kolejny 75 przez ponad miesiąc , a jeszcze wcześniej przez 3 dni po 50 na czwarty dzień 75 i powtórka 3 dni po 50 następny 75 i miałem wtedy TSH 4.25.

Co robić brać za tydzień 75 codziennie ?
        • hashi-tess Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 19.07.12, 22:55
          witkiel napisał(a):

> Tabletki biorę na czczo i 30 minut przed jedzeniem, nie popijam po prostu połyk
          > am.

łyk wody bardzo by się przydał.

>
          > Na niedokrwistość się nie badałem.

koniecznie powinieneś oznaczyć jej składniki,
          tj.
          wit. B12
          ferrytynę.
          Ich braki wpływają na konwersję T4 w T3.

>
          > Może źle opisałem sposób brania tabletek, tabletkę zawsze biorę i brałem codzie
          > nnie tylko różne dawki.

i to jest kuriozalne.
          Nigdy nie mogę pojąć dlaczego jednego dnia
          dostarczamy organizmowi 50 mikrogr. tyroksyny,
          a drugiego dowalamy 75.

> Poprawka
          > Od 4 tygodni biorę na przemian codziennie raz Euthyrox 50 a raz 75, przed ty
          > m brałem przez dwa dni 50 na trzeci 75 następnie przez dwa dni 50 i kolejny 75
          > przez ponad miesiąc , a jeszcze wcześniej przez 3 dni po 50 na czwarty dzień 7
          > 5 i powtórka 3 dni po 50 następny 75 i miałem wtedy TSH 4.25.
          >
          > Co robić brać za tydzień 75 codziennie ?

Orzy takiej różnicy między poziomami FT4 i FT3
          ja osobiście powróciłabym do codziennego zażywania
          50 mikrogr. euthyroxu.
          Zaopatrzyłabym się i zajadała selenit sodu /200mikrogr/na dobę/,
          falvit /1 tabl/dobę/, aby wspomóc przemianę T4 w T3.
        • hashi-tess Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 19.07.12, 22:59
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99201610,,Niedokrwistosci_B12_Fe_artykul.html?v=2
          miłej lektury
          • witkiel Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 20.07.12, 12:41
            Udało mi się zdobyć kontakt telefoniczny do mojego endo i po podaniu mu moich wyników, stwierdziła, że te wyniki są w cały świat jakieś dziwne kazała mi brać codziennie dawkę 75. Na moje stwierdzenie co robić ja dolegliwości sercowe nie ustąpią albo się zwiększą stwierdziła iść do kardiologa bo to nie od tarczycy.
            • pies_z_laki_2 Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 20.07.12, 15:17
              Po pierwsze - zmień lekarza!!! Idź do kogoś, kto będzie leczył ciebie, a nie twoje wyniki, słuchał, co do niej/niego mówisz, a nie odsyłał do miliona specjalistów z psychiatrą włącznie!

Takie numery mamy to na porządku dziennym, "proszę iść do kardiologa", "to nie od tarczycy", "wymyśla sobie pani choroby", "to nerwica" itd. Jak poczytasz o hormonach tarczycy, to zobaczysz na co w organizmie mają wpływ i jak jest on wielki. Ja sobie z tego nie zdawałam sprawy jeszcze wiosną 2011 smile

Twoja nierównowaga hormonalna jest widoczna na pierwszy rzut oka, ale jeśli endo patrzy tylko na poziom tsh i chce tylko zbić tsh w okolice normy, to masz kolejne miesiące huśtawki zdrowotnej przed sobą. Nie żal ci czasu? Jeśli konwersję masz zaburzoną od miesięcy (podaj poprzednie wyniki), to podnoszenie dawki T4 tego nie zmieni, a tylko wywinduje cię ponad normę. Nadal uważam, że najpierw trzeba sprawdzić jak długo masz taki rozrzut między T4 a T3, jeśli zaś długo, to trzeba uzupełnić suplementację o brakujące T3 i równolegle szukać przyczyny tego stanu rzeczy. A że twoja endo do tej pory tego nie zrobiła i teraz też to olała (przy taaakich wynikach!!!), to uważam, że należy ją wymienić na inny model smile

Trzymaj się ciepło!
              • witkiel Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 20.07.12, 17:18
                Na pewno zmiana lekarza, tylko dojazd do Łodzi 80 km i wizyta dopiero we wrześniu, zna ktoś dr Krzysztofa Zasade z Łodzi bo do niego się wybieram. Jaką dawkę teraz brać taką jak mi zalecił stary endo 75 codziennie a biorę obecnie raz 50 raz 75. Jak wrócę z pracy do domu to spisze wyniki jakie miałem ale robione miałem na początku tylko FT 4 później wcale FT 3 nie miałem robiłem wcale.
                • witkiel Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 22.07.12, 10:33
                  Oto moje wyniki i sposób branie euthyrox

Pierwsze badanie od kardiologa bez żadnych tabletek Czerwiec 2011
                  TSH 11.15 (0,25-5)
                  FT3 4.28 (4-8.3)

Drugie badanie przed wizytą u Endo bez tabletek Lipiec 2011
                  TSH 8.33 (0,25-5)
                  FT4 8.85 (9-20))

Trzecie badanie po 6 tygodniach 25 Eutyrox raz dziennie. Wrzesień 2011
                  TSH 5.21 (0,25-5)
                  FT4 9.33 (9-20))
                  p-ciała p/ tarczycowe 291.8 (<34)
                  p-ciała p/tyreoglobulinie 543.9 (<115)

czwarte badanie po braniu na przemian codziennie raz 25 raz 50 Euty Listopad 2011
                  TSH 5.75 (0,25-5)
                  FT4 11.05 (9-20))

piąte badanie po braniu codziennie 50 Euty styczeń 2012

już tylko TSH
                  TSH 2.66 (0,25-5)

szóste badanie badnie po braniu 3 dni 50 4 dzień 75 i powtórka 3 dni 50 4 dzień 75 maj 2012
                  TSH 4.75 (0,25-5)

siódme badanie ponad miesiąc 2 dni 50 3 dzień 75 i powtórka 2 dni 50 3 dzień 75 kolejny miesiąc raz 50 raz 75 na przemian codziennie Lipiec 2012

TSH 7.61 (0,25-5)
                  FT4 18.16 (9-20))
                  FT3 3.87 (4-8.3)

No i powstały problemy z serduchem nie tachkardia tylko takie pauzowanie
                  jakby brak kolejnego uderzenia pauza i później takie lekko mocniejsze.
                  • pies_z_laki_2 Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 23.07.12, 10:19
                    Czy robiłeś całą morfologię z rozmazem? Jonogram? Od dawna masz sporą niedoczynność, więc zapewne masz spore niedobory związane z obniżonym metabolizmem na poziomie komórkowym. Sprawdź poziom ferrytyny i wit. B12 (we krwi) przy okazji najbliższych badań trójki tarczycowej, bo możesz mieć tzw. anemię chorób przewlekłych.

Od początku terapii masz za wysokie tsh i dawkowanie ustalone przez twojego lekarza niewiele w tej sprawie zmieniło. Wniosek z tego, że trzeba zmienić dawkę, odczekać na nowej dawce miesiąc, zbadać trójkę tarczycową, zobaczyć czy jest lepiej i albo zakomunikować o tym dotychczasowemu lekarzowi (cukrzycy też sami korygują sobie dawki leków), albo zmienić lekarza i zacząć terapię z innego poziomu smile

Powinieneś dążyć do ustabilizowania tsh na poziomie poniżej 2,5, bliżej 2 a nawet 1,5.
                    fT4 = to co łykasz, czyli sprawdzasz, czy tabletka Euthyroxu (hormon syntetyczny) wchłania się do krwi. U ciebie jest ok.
                    fT3 = hormon aktywny do wykorzystania w komórkach ciała. U ciebie jest drastycznie za nisko.

Przy ch. Hashimoto problemem często jest spory rozziew między poziomem fT4 a fT3, tak jak u ciebie. Oba wolne hormony tarczycowe powinny być na poziomie powyżej środka (50%) normy, ale precyzyjnie to trudno określić, bo jedni lepiej się czują przy poziomie 50% normy, inni przy poziomie ponad 80% normy. Nie powinny być poniżej normy, ani jeden, ani drugi!

fT4 powyżej 100% oznacza przedawkowanie tyroksyny i konieczność korekty dawki. Poniżej normy przy Euthyroksie się raczej nie zdarza, a jeśli, to trzeba podnieść dawkę.
                    fT3 powyżej 100% normy oznacza (przy fT4 poniżej 100%) na ogół oznacza niedoczynność. Poniżej normy też oznacza niedoczynność, ale przy stałej suplementacji tyroksyną oznacza jednocześnie jakąś dysfunkcję, którą warto sprawdzić. W końcu konwersja szwankuje z jakiegoś powodu, prawda?

Kalkulator do przeliczania na % (samodobro.host56.com/) to ułatwienie przy porównywaniu wyników badań robionych w różnych laboratoriach.
                    Lipiec 2012
                    TSH 7.61 (0,25-5)
                    FT4 83.27% [wynik 18.16, norma (9 - 20)] - ok
                    FT3 -3.02% [wynik 3.87, norma (4 - 8.3) - za nisko!!!!

Szkoda, że nie badałeś za każdym razem całej trójki tarczycowej, bo nie wiemy teraz, czy słaba przemiana wolnego T4 w wolne T3 trwa od dawna, czy od niedawna. Różnica jest o tyle istotna, że jeśli się pokićkało coś ostatnio, to można to dość łatwo odkręcić, bo na ogół powodem są jakieś niedobory, które wystarczy uzupełnić. Jeśli jednak masz kłopot z konwersją T4 w T3 od dawna, to 1) trzeba to wiedzieć, czyli trzeba to sprawdzać badaniem, 2) trzeba szukać przyczyny i 3) trzeba uzupełniać T3 farmakologicznie czyli nie tylko wspomagać przemianę np. selenem, ale łykać oba hormony syntetyczne, a nie tylko ten jeden.

I to przemawia jednak za zmianą lekarza, bo dotychczasowy lecząc cię od roku nie przejął się specjalnie za wysokim tsh, nie sprawdzał poziomu hormonów tarczycy, nie zajął się twoimi objawami i niewiele zrobił w kierunku poprawy twojego stanu. Jesteś kolejnym książkowym wręcz przykładem pacjenta "leczonego" a nie leczonego. Ale teraz będzie już tylko lepiej smile

Twoje problemy sercowe biorą się zapewne z za niskiego poziomu fT3. Nie wiem jak mógłbyś namówić swojego endo na przepisanie Novothyralu, skoro on sam na to nie wpadł. Jest specjalistą, więc powinien mieć wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne, a jak na razie niespecjalnie się wykazał... Może był uczniem zaledwie trójkowym... tacy też kończą studia i potem nas "leczą"...

Żeby poprawić konwersję zacznij od łykania selenu w tabletkach (200 jednostek dziennie max do 2 godzin po Euthytoksie) i dwóch-trzech orzechów brazylijskich do śniadania.
                    Zmień dietę na białkowo-jarzynową, dużo pij (woda min, zielona herbata, zioła, kompoty domowe, soki wyciskane w domu), mało cukru, mało glutenu i mało słodkiego mleka.

Prawdopodobnie samo wspieranie konwersji to w tej chwili za mało, a twoje dolegliwości trzeba szybko opanować, więc wizyta u endo cię nie ominie. Mam zapisane tylko dwa nazwiska endo leczących Novo (tj. takich endo, którzy znają Novo, nie boją się nim leczyć, znają dawkowanie itd), ale oboje są w W-wie sad Może ktoś poda ci namiary na kogoś bliżej?
                    • witkiel Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 23.07.12, 19:38

Nie robiłem morfologii z rozmazem, Jonogram ale miałem robioną morfologie
                      przy badaniach okresowych na wiosnę i pamiętam, że lekarz mówił są ok ale jakiś parametr we krwi miałem delikatnie obniżony i jak czytałem to było, że może być taki od chorób autoimunlogicznych.

Dzięki za podpowiedzi, jutro jadę do innego endo w Łodzi prywatnie zobaczymy co mi powie.

Gdzie dostać te orzechy brazylijskie?
                      Selen z tego co czytałem jest na recepty, albo kupują w Niemczech no i jest rakotwórczy zobaczymy co na to powie jutro nowy endo.
                      • nebiru Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 23.07.12, 20:02
                        Orzeczy brazylijskie powinny być w większych marketach, ale nie w tych najtańszych. Często na półkach są blisko orzechów laskowych. Jeśli sa łuskane to wyglądają prawie jak fasola (ta duża), niełuskane mają ciemno brunatną skorupę i sa dosyć duże.
                        • nebiru Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 23.07.12, 20:05
                          Kilka dni temu kupiłam w sieci Leclerce
                      • pies_z_laki_2 Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 24.07.12, 22:28
                        > Selen z tego co czytałem jest na recepty, albo kupują w Niemczech no i jest rak
                        > otwórczy zobaczymy co na to powie jutro nowy endo.

Selen jest rakotwórczy w dużych dawkach, a Hashimotkom potrzeba raptem 200 jednostek dziennie przez miesiąc, potem przerwa, kolejny miesiąc 200/dziennie itd. I nie profilaktycznie, a leczniczo, nie dlatego, że masz taki kaprys, a po to, żeby poprawić proporcje w poziomie hormonów (fT4 do fT3).

Taaa, jakbyś brał duze dawki witaminy C (ponoć nieszkodliwej) to też się pochorujesz tongue_out Nawet pomidory posądzano kiedyś o powodowanie nowotworów uncertain Zresztą jakie są konkretne i niezbite dowody, że to selen zawinił, a nie choroba podstawowa, na którą chorowali pacjenci łykający selen w tabletkach?
                        • witkiel Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 25.07.12, 07:07
                          Czytałem ten artykuł

Tekst linka
                          • pies_z_laki_2 Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 26.07.12, 18:50
                            My też czytaliśmy ten artykuł smile
                            I inne materiały z tej strony. I nie zaglądamy tam więcej...
                            A dyskusja na ten temat z podawaniem innych równie interesujących odnośników gdzieś tu na forum jest do znalezienia, jakoś tak niedawno to było, poszukaj, na pewno znajdziesz smile

Już się przekonałam, że co lekarz, to opinia. Niekoniecznie sensowna i niekoniecznie idąca w kierunku dobra pacjenta. A medycyna oparta na dowodach jest bardzo dobra, tylko mocno zachowawcza. Tak na wszelki wypadek lepiej nie robić nic, bo można zaszkodzić... bo z badań wynika, że... ale z innych badań wynika, że warto jednak robić to czy tamto... Na każdą tezę można znaleźć jakieś wyniki badań...

Dlatego dobrze jest wiedzieć co-nie-co o własnej przypadlości, czytać, pytać i szukać złotego środka między opcjami. Dlatego napisałam o 200 jednostkach selenu, taka dawka nie jest szkodliwa smile
                            • witkiel Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 27.07.12, 07:05
                              Od dwóch dni problemy sercowe ustały wszystko wróciło do normy.
                              Tylko od dwóch dni około godziny 14 mam taką nerwowość nadpobudliwość tak jak po mocnej kawie i trzyma mnie z 2 , 3 godziny, eutro biorę zawsze tak około 5:45 . Nieraz miałem takie objawy jak zwiększałem dawkę i dochodziły jeszcze bóle głowy, teraz bólu głowy nie mam.
                              Dawkę od 5 dni zmieniłem z na przemian 75/50 codziennie, na stałą 62,5 codziennie.
                              Wcześniej jak powstały problemy sercowe zwiększyłem dawkę magnezu i potasu, biorę też od kilku dni falvit.
                              Wizyta u nowego endo przełożyła mi się niestety na poniedziałek i zastanawiam się jak nie będę miał już dolegliwości sercowych to czy nie powtórzyć badań przed wizytą u endo dla porównania. TSH nie ma chyba sensu bo to nie zmienia się szybko.
    • muktprega1 Re: Interpretacje wyników czy to rzut czy za duża 20.07.12, 17:19
      Zaufaj swojemu instynktowi, który przywiódł Cię na to Forum, rozum podpowiada zaufanie do lekarza, a instynkt ciągnie w stronę samopoznania.
      Gdybyś był dobrze prowadzony leczeniem, nie znalazłbyś się tutaj smile
      Powodzenia
      Jedna z wielu z instynktem
      • hashi-tess muktprega1! 20.07.12, 18:34
        muktprega1 napisała:

> Zaufaj swojemu instynktowi, który przywiódł Cię na to Forum, rozum podpowiada z
        > aufanie do lekarza, a instynkt ciągnie w stronę samopoznania.
        > Gdybyś był dobrze prowadzony leczeniem, nie znalazłbyś się tutaj smile
        > Powodzenia
        > Jedna z wielu z instynktem

słowa piękne, które potwierdzają potrzebę istnienia forum.
        Pozwoliłam sobie zacytować je TU
        • muktprega1 Re: muktprega1! 26.07.12, 20:58
          Dziękuję za zacytowanie, czuję się dowartościowana smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka