Dodaj do ulubionych

rozjechane hormony - co robić

18.09.14, 11:33
Mam hashi, które leczę od roku mniej więcej. Niestety po początkowej poprawie moje wyniki coraz bardziej się rozjeżdżają. Wczoraj odebrałam wyniki z ft3 - 10% i ft4 - 104 %. Poprzednio, pół roku temu miałam odpowiednio 30% i 70%. Zwróciłam na to uwagę mojej endo, ale to zlekceważyła.
Przeczytałam wówczas stare wątki na temat : suplementuję selen, magnez, żelazo i wit D, jem orzechy brazylijskie, nie jem glutenu i nabiału, a pomimo tego wyniki pogarszają się.
Jakieś rady ?
Próbowałam znaleźć lepszego lekarza, ale w Trójmieście to raczej beznadziejne. Dodam, ze samopoczucie mam nienajgorsze, chociaż są lekkie objawy nadmiaru ft4,ale te wyniki mnie martwią . W linku mój poprzedni wątek.

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145213697,145213697,tradycyjna_prosba_o_interpretacje_wynikow_.html
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: rozjechane hormony - co robić 19.09.14, 10:01
      Ja na pewno obniźyłabym ilość tyroksyny.
      nic nie piszesz co zjadasz i w jakiej ilości.
      I zajęlabym się zdobyciem thybonu.
      Huśtasz się cały rok z niskim poziomem t3.

na forum wiele dziewczyn pisało jak go zdobyć.
      Nie piszę o novothyralu bo dawkowanie tego
      specyfiku nie jest najłatwiejsze.
      • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 20.09.14, 15:31
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Biorę letrox 75mg - połówka ze 150, mam też opakownie letroxu 100, więc mogę brać 50-tkę. Boję się tylko czy mi ft3 jeszcze niżej nie zjedzie.
        Miałam nadzieję, że suple i dieta coś pomogą, ale widać u mnie to nie działa jak należy.
        Poszperam na forum w sprawie info o thybonie, bo muszę przyznać, że to jakoś mi umknęło.
        Muszę przyznać, że mam dość stresującą pracę, ale tego raczej nie zmienię...
        • pies_z_laki_2 Re: rozjechane hormony - co robić 21.09.14, 04:12
          > Miałam nadzieję, że suple i dieta coś pomogą, ale widać u mnie to nie działa jak należy.

Powtórzę to, co napisałam przed chwilą w innym wątku smile

Ale jakie suple? Jaki dokładnie preparat, jaki skład, jaka moc, jak przyjmujesz, o jakiej porze, z czym...

A jakoniona85 to spamerka, do wykasowania!
          • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 22.09.14, 12:04
            Suplementy polecane na tym forum Puritans Pride - dawki maksymalne jakie udało się na all kupic : wit D 5000, żelazo 65 puritans, selen 100 mg selenometininę, cytrynian magnezu i kwasy omega z gold omega max. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
            • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 22.09.14, 12:10
              selen i wit d rano, żelazo i omegę z obiadem, magnez wieczorem
              • pies_z_laki_2 Re: rozjechane hormony - co robić 25.09.14, 18:38
                Ja bym łykała:
                - ze śniadaniem selen
                - z obiadem D3 i Omega
                - z kolacją żelazo
                - wieczorem magnez
                • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 26.09.14, 08:35
                  OK dziękuje smile tak zrobię. Jeszcze jakieś cenne rady ?
                  • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 27.09.14, 15:07
                    Przeszukałam forum w sprawe thybonu, podeszłam do mojej endo, ale odmówiła wypisania recepty, bo lek nie jest zarejestrowany w pl, zadzwoniłam do lekarza przyjmującego prywatnie z tym samym pytaniem: czy jak przyjdę na wizytę mam szansę na receptę - bo nie mam ochoty płacić 100 zł i usłyszeć -nie. Usłyszałam, że jestem nieodpowiedzialna i igram z własnym zdrowiem.
                    Jest jakiś sposób na thybon bez recepty ? Bo jak suple i dieta zawiodą to co dalej....
    • pies_z_laki_2 Re: rozjechane hormony - co robić 27.09.14, 23:18
      Czy badałaś się przed czy po przyjęciu tyroksyny?
      • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 28.09.14, 11:18
        Oczywiście badanie bez tyroksyny - tabletkę biorę po wyjściu z laboratorium, badanie na czczo ofkors
        • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 28.09.14, 11:23
          Dlatego wyniki niefajne, obniżę dawkę - ft3 spadnie, a jest b. niskie, podniesc ft4 też nie mogę bo przekroczyłam 100 %, lekarka w d..... mnie ma, polepszanie przemiany słabo działa, polecany w Gdańsku lekarz dr Mizan Gross nie przyjmuje nowych pacjentów, skakanie po endo na NFZ chyba nie ma sensu....
          • pies_z_laki_2 Re: rozjechane hormony - co robić 28.09.14, 13:18
            Obniż leciutko dawkę T4, wtedy prawdopodobnie fT3 właśnie wzrośnie, szczególnie jeśli łykasz selen i suple.
            • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 29.09.14, 08:44
              Piesku baaardzo dziękuję za wszystkie cenne porady, biorę 75 mg letroxu, mogę wymienić na 50 bo takie mam też tabletki, ale czy to nie będzie za duża obniżka ??? Czy lepiej poprosić o 25 mg i brać 62,5 ???
              • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 29.09.14, 08:45
                Suple łykam, wg wskazań wink
              • pies_z_laki_2 Re: rozjechane hormony - co robić 29.09.14, 13:02
                Pewnie tak by było najlepiej, nie wiedziałam jednak czy masz jakieś źródło tyroksyny... Jeśli obniżka odrobinkę nie pomoże i nadal fT4 będzie ponad górną granicę, to zejdziesz niżej, ale sądzę, że to tylko chwilowy podskok.
                • alice0553 Re: rozjechane hormony - co robić 29.09.14, 13:16
                  Witam.Letrox w dawce 25 mg nie występuje.Ja dzielę 50 mg na 4 części,ale dzieli się nierówno i kruszy.
                  • wiatro-dmorza Re: rozjechane hormony - co robić 30.09.14, 13:58
                    Faktycznie, mam jakieś zaćmienia, moze dlatego, że początkowo brałam 25, a to była
                    połówka 50 ??? dobra schodzę na 62,5 i zobaczymy. Letrox wypisuje mi rodzinna, z marudzeniem, ale wypisuje, ale już np. vit. d w kroplach odmówiła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka