Dodaj do ulubionych

Do pies_z_laki_2

30.11.14, 23:34
pies_z_laki_2 07.11.14, 00:26
Tak przy okazji smile Pisałaś gdzieś, że odkąd przyjmujesz Thybon, nie masz problemów ze spaniem, tak?

- Wlasnie tak.

Czyli przy dobrych wynikach trójki dołączyłaś T3?

- Tak, przy dobrych wynikach zaczelam brac Thybon.

Napisz o tym coś więcej, proszę, bo muszę rozejrzeć się za jakimś sposobem na normalne spanie... Nie jest źle, ale dobrze też nie...

Najpierw zaczelam brac Thybon 2,5µg (1/8 tabletki 20µg bo te sa najmniejsze) w dzien, rano razem z tyroksyna ale to mi bylo za duzo i bylam bardzo "niepozbierana".
Zaczelam troche eksperymentowac bo moje bole miesni, stawow i sciegien bardzo mi dokuczaly i nie wiedzialam jak sobie pomoc. Na temat dzialania Thybonu przy tych dolegliwosciach czytalam na forum niemieckim i u mnie to sie potwierdzilo.
Po pewnym czasie przenioslam dawke Thybonu na popoludniu (najwczesniej po 4 godz. po thyroksynie). Bylo lepiej ale pod wieczor (tak po 4 godzinach ) czulam sie bardzo zmeczona
wiec kiedys sprobowalam dolozyc sobie jeszcze raz 2,5µg i w ta noc spalam bez problemow nie budzac sie ani raz.
Pozniej sprobowalam tylko raz brac 2,5µg Thybonu tylko wieczorem i to popoludniowe zmeczenie ustapilo a ja spie bardzo dobrze. Zasypiam bez probelmu i nie budze sie w nocy, przesypiam od 7-8 godzin.

Po wlaczeniu Thybonu probowalam zmniejszyc dawke tyroksyny o 10µg ale wtedy czulam sie zle wiec wrocilam do swojej stalej dawki 100µg.
A to sa moje najnowsze wyniki z 12 listopada na dawce 100µg tyroksyny i 2,5µg Thybonu
w dzien poprzedzajacy pobranie krwi rano wzielam tyroksyne a okolo 20.00 Thybon.
FT3 - 3,80pg/ml norma (2,57 - 4.43)
FT4 - 1,5ng/dl norma(0,9 - 1,7)

Po polknieciu Thybonu staram sie isc spac jak najwczesniej i wtedy to dziala najlepiej.
Nie twierdze ze u wszystkich musi to dzialac, ale wlasnie na niemieckim forum tez sa takie osoby ktore ostatnia dawke Thybonu biora przed snem i nie maja zadnego problemu z zasypianiem.
Moje bole tez sie zmniejszyly a nawet mam dni bezbolowe.
Obserwuj wątek
    • julita77 Re: Do pies_z_laki_2 02.12.14, 10:01
      Dziewczyny bardzo mnie ten wątek interesuje. Mój sen to tragedia.
      Strasznie trudno mi zasnąć, non stop się wybudzam i nie mogę ponownie zasnąć... Biorę 100 Eythyroxu 3 razy i 4 raz 112 mg.
      ile to jest 2,5 Mg thybonu, kto przepisuje coś takiego?
      Pozdrawiam,
      Julita
      • malpazuza Re: Do pies_z_laki_2 02.12.14, 10:59
        Mogę potwierdzić jakoby t3 ma coś wspólnego z naszym spaniem . Biorę oba hormony w tej chwili od roku jestem już na stałej dawce . Ustalając dawkę trzymałam się zaleceń , że ft3 jest najlepsze dla nas gdy jest powyżej 70% . Zanim zaczęłam brać t3 miałam wiele objawów z którymi nie radziła sobie sam tyroksyna . W chwili obecnej oba hormony mam równe oba po 75% . Nie mam bólu mięśni , kości , stawów mam o wiele lepszą percepcje mój mózg pracuje jak dawniej kiedy byłam postrzegana jako bystra a nie zadżumiona i sen śpię jak kamień i wstaję wyspana . W trakcie ustalania dawki jednym z pierwszych objawów , że dawka jest do podniesienia były problemy ze snem , które po zwiększeniu mijały .
    • pies_z_laki_2 Problemy ze snem a T3 05.12.14, 13:09
      Dzięki za informacje.

Czyli kolejność działań powinna być taka:
      - spr. trójkę tarczycową
      - spr. ew. niedobory
      - uzupełnić ew.niedobory
      - kupić Thybon - niską dawkę
      - spróbować odrobinę (i/8 najniższej dawki) Thybonu przed snem
      - zreferować skutki powyższego

Na razie próbuję zmienić rutyny, czyli niezaleznie od tego, czy ziewam, czy nie kładę się o w miarę stałej porze do łóżka i próbuję zasnąć. Wcześniej łykam magnez i Letrox (magnez wcześniej). Jeśli nie zasnę w kilka minut, to wstaję i nie zmuszam się na siłę, robię coś niezobowiązującego (czytam, albo bezmyślnie gapię się w tv - Kuchnia plus smile) i czekam, aż mnie zmorzy. Nie wiem dlaczego od jakiegoś tygodnia lepiej śpię, może ten sposób jest skuteczny? Ale wcześniej robiłam podobnie i sen nie przychodził wcale... albo nad ranem...

Eh, nie wiem, czy problemy ze snem to skutek syntetycznej tyroksyny, czy sowiego trybu życia (ale to też się z czegoś berze, że jedni sa skowronkami, a inni sowami...), czy nadmiaru kortyzolu, niedoboru melatoniny, czy jeszcze czegoś innego...
      • julita77 Re: Problemy ze snem a T3 16.04.15, 14:16
        Ja wybrałam się do poradni zaburzeń snu, ale mimo warunkowania /tak tak pies pawlowa sie klania - 8 tygodni walki i spania w godzinch 1:30 - 6:30 , jesli nie spisz wstajesz po 15 minutach i kladziesz sie dopiero jak poczujesz sennosc/sporadycznego (3 razy przyjecia srodka nasennego - efekt trwal do zmiany czasu teraz znowu walcze. Jak mozna kupic Thybon?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka