flowerbombka
08.09.15, 15:47
Hej
Tak więc mam Hashimoto, o którym wiem od ok. 10 lat. Dodatkowo PCOS.
W pierwszym badania przeciwciała aTPO wyszły mi ponad 10 000 - chyba jestem rekordzistką,
TSH w normie, usg ok. Co ciekawe do 2012 r kiedy to miałam ostatnie usg tarczycy wyglądała ona całkiem ok wg lekarzy.
Od 3 lat biorę Euthyrox, w tym momencie dawka 75. Wcześniej nie brałam, gdyż lekarze twierdzili że jak TSH ok to nie ma co brać.
W 2012 roku urodziłam syneczka - z zajściem i utrzymaniem 0 problemów. Brałam tylko Euthyrox 25 i Acard (na własną rękę).
W tym roku w kwietniu poroniłam w 6 tygodniu...miałam krwiaka - czy możliwe jest by krwiak był od Hashimoto?
Na dzień dzisiejszy
RBC mam 4,8
Hemoglobinę - 13,5
TSH 0,79 mIU/L (0,27-4,20)
FT 3- 2,79 pg/ml (2,02-4,43) 31,95%
FT4 - 1,56 ng/dl (0,94-1,71) 80,52 %
Magnez - 2,48 mg/dl (1,60-2,60)
Witamina B12 - 480 pg/ml (211-911)
Ferrytyna 7,9 ng/ml (13-150) !!!
Czekam na wyniki D3
aTPO >1300 , czyli nie wiadomo ile
Czuję się kiepsko: mam problemy z pamięcią i koncentracją, włosy lecą mi na potęgę no i ciągle mi się chce spać, od zawsze problemy z zaparciami.
Pytanie retoryczne - czy w tym stanie mogę się starać o ciążę?
I doradźcie mi czym mam suplementować witaminę B12? Nie łykam tabletek, największą jaka jestem w stanie jest acard i to też z wielkim wysiłkiem. Czy jest jakiś preparat dobry B12 w formie syropów/zawiesin/proszków ???
Do lekarza idę za 2 tygodnie..poproszę go o Ferrum lek (brałam go już w ciąży). A do wizyty u lekarza chętnie bym pobrała coś bez recepty. Czy znacie jakieś żelazo w formie nie tabletkowej lub bardzo małych tabletek?
Od kilku tygodni zaczęłam odstawiać gluten i ograniczać inne zboża, z nabiału jem tylko żółty ser i jajka, ale je też w najbliższym czasie postaram się wyeliminować. Mam nadzieję, że dieta też trochę mi pomoże w poprawie wyników i samopoczucia.