Dodaj do ulubionych

Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto

08.09.15, 15:47
Hej

Tak więc mam Hashimoto, o którym wiem od ok. 10 lat. Dodatkowo PCOS.
W pierwszym badania przeciwciała aTPO wyszły mi ponad 10 000 - chyba jestem rekordzistką,
TSH w normie, usg ok. Co ciekawe do 2012 r kiedy to miałam ostatnie usg tarczycy wyglądała ona całkiem ok wg lekarzy.
Od 3 lat biorę Euthyrox, w tym momencie dawka 75. Wcześniej nie brałam, gdyż lekarze twierdzili że jak TSH ok to nie ma co brać.
W 2012 roku urodziłam syneczka - z zajściem i utrzymaniem 0 problemów. Brałam tylko Euthyrox 25 i Acard (na własną rękę).
W tym roku w kwietniu poroniłam w 6 tygodniu...miałam krwiaka - czy możliwe jest by krwiak był od Hashimoto?

Na dzień dzisiejszy
RBC mam 4,8
Hemoglobinę - 13,5
TSH 0,79 mIU/L (0,27-4,20)
FT 3- 2,79 pg/ml (2,02-4,43) 31,95%
FT4 - 1,56 ng/dl (0,94-1,71) 80,52 %
Magnez - 2,48 mg/dl (1,60-2,60)
Witamina B12 - 480 pg/ml (211-911)
Ferrytyna 7,9 ng/ml (13-150) !!!
Czekam na wyniki D3
aTPO >1300 , czyli nie wiadomo ile

Czuję się kiepsko: mam problemy z pamięcią i koncentracją, włosy lecą mi na potęgę no i ciągle mi się chce spać, od zawsze problemy z zaparciami.

Pytanie retoryczne - czy w tym stanie mogę się starać o ciążę?

I doradźcie mi czym mam suplementować witaminę B12? Nie łykam tabletek, największą jaka jestem w stanie jest acard i to też z wielkim wysiłkiem. Czy jest jakiś preparat dobry B12 w formie syropów/zawiesin/proszków ???
Do lekarza idę za 2 tygodnie..poproszę go o Ferrum lek (brałam go już w ciąży). A do wizyty u lekarza chętnie bym pobrała coś bez recepty. Czy znacie jakieś żelazo w formie nie tabletkowej lub bardzo małych tabletek?

Od kilku tygodni zaczęłam odstawiać gluten i ograniczać inne zboża, z nabiału jem tylko żółty ser i jajka, ale je też w najbliższym czasie postaram się wyeliminować. Mam nadzieję, że dieta też trochę mi pomoże w poprawie wyników i samopoczucia.
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 08.09.15, 16:11
      Odpowiem szybko tylko na temat wit. B - bardzo dobry i polecany na forum jest kompleks witaminy B w kroplach - Swansona, Now Foods albo Puritan's Pride (najtańsza, ale nie zawsze łatwo dostępna). Do kupienia w sieci.
    • laura.phys Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 08.09.15, 20:56
      Dlaczego bralas acard? Masz problemy z krzepliwoscia, mialas badania pod katem zespolu antyfosfolipidowego? Jakied badania czasu krzepniecia krwawienia?
      • flowerbombka Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 08.09.15, 21:57
        Ola dzięki za podpowiedź o kroplach smile

Laura Acard brałam na własną rękę po tym jak czytałam wypowiedzi dziewczyn z Hashimoto na forach że biorą nawet nie mając zespołu antyfosfolipidowego. Może nie było to zbyt odpowiedzialne, ale może dzięki temu nie miałam problemu z donoszeniem ciąży. Gin i endo powiadomiłam że biorę Acard ale oni uważali że niepotrzebnie - nie byli to niestety specjaliści od Hashimoto.
        W sierpniu byłam w szpitalu na oddziale ginekologicznym i lekarz przy przyjęciu od razu stwierdził, że jak mam tą chorobę to Acard wprowadzić jak tylko zacznę starania, a od pozytywnego testu ciążowego również zastrzyki z heparyny..

Dostałam po południu wyniki D3 - 25 (od 10 do 30 jest poziom niewystarczający).
        Mam w domu Devikap - chyba zacznę syneczkowi podpijać wink Stosuje go któraś z was? Czy on za słaby?
        I znalazłam Ferrum, który brałam w ciąży ( zapas ok. 50 tabletek do żucia), na szczęście ważny do 2016 r. smile Póki nie pójdę do lekarza musi mi starczyć.
        • laura.phys Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 08.09.15, 22:12
          ok, ale dla wlasnego spokoju i przyszlej ciazy sprawdzilabym te czasy krwawienia krzepniecia itd. Ale musisz miec przerwe 2 tyg w braniu acardu, bo wyniki nic nie powiedza. pzdr.
      • flowerbombka Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 10.09.15, 21:20
        Na wypisie po poronieniu w kwietniu znalazłam wyniki takie:
        INR - 1,09 (0,9-1,3)
        Czas protr. - 11,9 sek (13-17) lekko poniżej normy
        Wskaźnik protr. - 92 % (80-120)
        APTT - 25,7 sek. (26-36) lekko poniżej normy
        Wskaźnik RATIO -0,83

Zastanawiam się nad tym czasem protrombinowym a propos przyszłej ciąży.
        Może być on obniżony np. przy zakrzepicy, trombofilii. Niby mam tylko lekko poniżej normy.
    • hashitess Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 09.09.15, 07:44
      Masz duży rozrzut pomiędzy poziomami hormonów.
      Stąd moje pytanie - czy przed badaniem brała hormon?
      • flowerbombka Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 09.09.15, 09:50
        Nie brałam hormonów przed badaniem...a ten rozrzut to coś bardzo strasznego?
        • hashitess Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 09.09.15, 10:12
          Poziom ft4 to ilość zażywanego hormonu w postaci letroxu czy innej l - tyroksyny.
          To z niego w towarzystwie żelaza, Wit. B12 i in. następuje przemiana w hormon T3,
          który jest odpowiedzialny za samopoczucie.
          Napisz jakie zajadasz tabsy i kiedy je zażywasz. Może one są przeszkodą w konwersji.
          Jesz selen sodu?
          • flowerbombka Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 09.09.15, 10:24
            No właśnie u mnie z tym zajadaniem witamin jest kiepsko, jako że niełykająca jestem - nie wiem czemu ale od zawsze mam z tym problem.
            Aktualnie biorę tylko Euthyrox 75 ok. 6 rano a potem ok. 20 kwas foliowy.
            Od czasu do czasu zażywam selen + cynk z apteki taki w niebieskim opakowaniu ale wy piszecie o czymś innym prawda?
            Od dziś będę brała Ferrum (kiedy najlepiej?) i Devikap ( witaminkę D3).
            Magnez w górnej granicy normy więc chyba nie muszę.

Skoro FT4 na poziomie 80 % to większa dawka Hormonu chyba niepotrzebna prawda?
            Trzeba popracować nad polepszeniem konwersji poprzez uzupełnienie niedoborów. Dobrze myślę?
            • hashitess Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 10.09.15, 07:52
              flowerbombka napisał(a):

> No właśnie u mnie z tym zajadaniem witamin jest kiepsko, jako że niełykająca je
              > stem - nie wiem czemu ale od zawsze mam z tym problem.

Niestety będziesz musiała się przyzwyczaić do tabletek bo hashimotki
              mają problem z wchłanianiem.

.
              > Aktualnie biorę tylko Euthyrox 75 ok. 6 rano a potem ok. 20 kwas foliowy.

Wpisz proszę wcześniejszych kilka wyników ft4 i ft3, aby mieć pogląd
              na poziomy hormonów.

> Od czasu do czasu zażywam selen + cynk z apteki taki w niebieskim opakowaniu al
              > e wy piszecie o czymś innym prawda?

Na n/rynku selen i sodu występuje pod nazwą cefasel.

> Od dziś będę brała Ferrum (kiedy najlepiej?)

Zawsze conajmniej 4 godziny przerwy od hormonu.

-i Devikap ( witaminkę D3).

Tobie potrzebna jest potężna dawka witaminy.

> Magnez w górnej granicy normy więc chyba nie muszę.

Przy D3 jest nieodzowny.
              Do tego naturalne jogurty.

>
              > Skoro FT4 na poziomie 80 % to większa dawka Hormonu chyba niepotrzebna prawda?

Ja zastanowiłabym się nad zmniejszeniem dawki euthyroxu.
              jednak do tej decyzji potrzebne są wcześniejsze wyniki badań.

> Trzeba popracować nad polepszeniem konwersji poprzez uzupełnienie niedoborów. D
              > obrze myślę?

Bardzo dobrze.
              • flowerbombka Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 10.09.15, 21:04
                Rok 2008, o Hashi już wiedziałam, nie brałam nic bo zdaniem endo nie trzeba bo wyniki w normie
                TSH - 2,761 (0,35-5,50)
                FT3 - 3,79 (2,3-4,2) 78,42 %
                FT4 - 1,20 (0,89-1,76) 35,63%

Potem długo badałam samo TSH

19.01.2011 - Hashi nadal nie leczone
                TSH - 1,49 (0,35-4,94)
                FT4 - 1,32 (0,70-1,48) 79,49 %

22.08.2011 r. - początek ciąży, Hashi nieleczone
                TSH - 3,043 (0,550-4,780)
                FT3 - 3,09 (2,30-4,20) 41,58 %
                FT4 - 1,34 (0,89-1,76) 51,72%

Dostałam 25 Euthyroxu

7.10.2011 r.
                TSH - 0,396 (0,550-4,780)
                FT3 - 2,98 (2,30-4,20) 35,79 %
                FT4 - 1,17 (0,89-1,76) 32,18 %

2.12.2011 r.
                TSH - 0,955 (0,550- 4,780)
                FT3 - 2,87 (2,30-4,20) 30 %
                FT4 - 1,14 (0,89-1,76) 28,74 %

Później w ciąży miałam podnoszoną dawkę (na podstawie TSH) aż doszłam do 75 i od tamtej pory tak biorę.
                Endo zlecała tylko TSH które do dnia dzisiejszego mieści się w granicach 0,7-1,5 w zależności od badania.
                Po poronieniu w kwietniu zaczęłam czytać to forum i już wiem że sam wynik TSH nic nie znaczy.
                • hashitess Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 10.09.15, 21:26
                  W tych wynikach nie widać, abyś miała problem z konwersji t4 do t3.
                  dlatego uważam, że rozrzut minie po uzupełnieniu niedoborów.
                • hashitess Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 10.09.15, 21:27
                  W tych wynikach nie widać, abyś miała problem z konwersją t4 do t3.
                  dlatego uważam, że rozrzut minie po uzupełnieniu niedoborów.
                  • marmoladka123 Re: Nowa - skomplikowany przypadek ;) Hashimoto 13.09.15, 22:08
                    ale dlaczego------>W tych wynikach nie widać, abyś miała problem z konwersji t4 do t3.

ft3 na poziomie 30% to nie jest za nisko ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka