Dodaj do ulubionych

Obrzęk łydek

09.12.15, 17:18
Witam.

Mam bardzo grube łydki ( w najszerszym miejscu 42 cm), natomiast "pęcinki" mam chude, stopy też nie są spuchniętę. Na łydkach są małe "pajączki" a z wierzchu łydki pod kolanem i wzdłuż kości mam obrzęk (taka buła), okresowo mnie boli, czuję kłucie. Obie moje babcie i mama mają problemy z żylakami. Miewam też obrzęki na twarzy.
Mam Hashimoto, biorę też tabletki antykocepcyjne.
Problemy z łydkami pojawiły się dwa lata temu. Badam systematycznie krew pod kątem krzepliwości krwi, wątrobym nerek, miałam kilka razy usg jamy brzusznej, rok temu zrobiłam badanie dopplerowskie obu nóg. Wszystko ok. Ostatnie wyniki krwi (morfologia, wskaźniki na stany zapalne, pod kątem nerek, tarczycy) sprzed kilku dni wyszły ok.

Szlag mnie trafia, nie dość że mam takie brzydkie słupy zamiast nóg, to jeszcze wiem, że coś jest nie tak ze zdrowiem sad Piję w miarę dużo - pokrzywę, wodę, herbatę zieloną, wodę z sokiem żurawinowym (mega kwaśny). Ograniczyłam słodycze do minimum, nie jem fast foodów, unikam smażonego jedzenia.
Chodzę na siłownię 6 godz w tyg, nie stosuje dużych obciążeń na nogi by mięśnie się rozrosły.
Co robić?
Lekarz mówi, że to pewnie od tarczycy(mimo, że wyniki wyszły ok). I tyle...
Obserwuj wątek
    • kokoryczko Re: Obrzęk łydek 09.12.15, 17:28
      Najbardziej dokucza mi prawa łydka. Na niej obrzęk jest trochę większy. Czuję w niej coś w rodzaju przelewającego się zimna /czegoś mokrego, kłucie. Czasem boję się, że to zakrzepica, ale wyniki są ok no i noga nie jest gorąca ani nie ma zaczerwienienia i okropnego bólu..
      • hashitess Re: Obrzęk łydek 09.12.15, 20:23
        Lekarz mówi, że to pewnie od tarczycy(mimo, że wyniki wyszły ok)
        czy, aby na pewno wyniki wyszły ok?!

spróbuj wpisać kilka wyników hormonów wraz z normami.
        U lekarzy norma wcale nie musi oznaczać, że wyniki są ok.
    • alutka0000 Re: Obrzęk łydek 24.01.16, 13:26
      Witam,ja też mam te buły na łydkach i też choruję na hashimoto .Nikt nie wie co to jest.nawet endokrynolog.Jeśli coś się więcej dowiedziałaś na ten temat proszę daj znać.

• ciociuqpik Re: Obrzęk łydek 25.01.16, 15:28
        podczas badania dopplerowskiego kończyn dolnych lekarz powinien wam zmierzyć metrem czy faktycznie są dysproporcje w obwodach - zazwyczaj porządny dr zmierzy zarówno obie łydki jak i kostki. u znajomej z hashi wyszło na takim badaniu, że to co podawało za opuchliznę na szczęście nią nie jest, a okazało się odkładaniem tkanki tłuszczowej w okolicach łydek. i tutaj też dr może wam sprawdzić jaka jest grubość tkanki tłuszczowej w tych miejscach - dla przykładu na udzie może być to 9mm, a na łydce 12 mm i to już robi widoczną różnicę. jest to sprawa genetyczna, bo jeśli matka i babka miały takie nogi, to tego się raczej nie przeskoczy. nie wiem na ile ćwiczenia mogą zniwelować ten problem - ponoć liposukcja jest najskuteczniejszym rozwiązaniem. poza tym takie bóle i szczypania to może być sprawa magnezu czy potasu, albo innych tego typu... albo też noszenia całkiem płaskiego obuwia, bądź też częstych przesiadek z obcasów na płaskie.
        • alutka0000 Re: Obrzęk łydek 26.01.16, 12:22
          No tak wszystko to prawda,tylko że te moje ''buły''są wypukłe na ok 3 cm i wyrażnie zarysowane na nogach ,raczej tej samej wielkości,przy tym nie bolą.nie mam pojęcia kto może to zdjadnozować.
          • ciociuqpik Re: Obrzęk łydek 26.01.16, 14:55
            podstawa to chyba badanie dopplerowskie, jeśli nie wyjdzie Ci że to jakiś zastój limfatyczny czy inny, to taka twoja "uroda" i jedyne co Ci zostaje to walka z tłuszczem w tym miejscu. a nie byłaś kiedyś np. pogryziona przez psy w łydki? mnie tak w dzieciństwie załatwiły tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka