Dodaj do ulubionych

TSH 4,6...

15.04.05, 14:28
Dziwczyny podpowiedzcie mi, bo ja juz zaczynam głupieć co się ze mną dzieje,
odebrałąm wyniki i właśnie mam takie TSH, FT4=o,9 czyli tez na granicy dolnej
normy, a czuje sie cały czas pobudzona, czy to normalne? Czuję sie jakbym
miała nadczynnośc a nie niedoczynność? Drżą mi ręcę i wogóle jestem
poddenerwowana, nie wiem czy zwiększać dawke euthyroxu czy nie?
pozdrawiam
D.
Obserwuj wątek
    • nitca Re: TSH 4,6... 15.04.05, 14:38
      ja sie tak poczulam 4 dni po zwiekszeniu dawki euthyroksu
    • aada1 Re: TSH 4,6... 15.04.05, 15:10
      Witaj Domini
      Patrząc na Twoje TSH to dawkę powinnaś zwiększyć...Niedoczynność też może dawać
      stany podenerwowania, drżenia rąk i nóg nawet po krótkim wysiłku. Szybko się
      męczysz? bóle stawów?
      W "nadczynności polekowej" problemem są biegunki- występują u Ciebie?
      Na jakiej jesteś dawce obecnie? Spróbuj na tydzień zwiększyś sobie dawkę np o
      1/4 tabletki, będziesz widziała jaka jest reakcja Twojego organizmu.
      Na takie podenerwowanie dobrze robi syrop z Melisy, krople waleriana może
      Tobie złagodzi choć troszkę te objawy...smile
      Pozdrawiam Ada
      • domini32 Re: TSH 4,6... 16.04.05, 08:18
        Rok temu miałam nadczynośc tarczycy, stwierdzono G-B i miałam podany jod. Teraz
        jestem na euthyroksie 25 mg, ostatnio za namową lekarki-okulistki (bolały mnie
        oczy) zmniejszono mi troche dawkę, do 6 x25mg. Wczesniej miałam TSH koło 0,4
        więc lekarka stwierdziła,że oczy moga boleć od lekkiej nadczynności.
        Stawy mnie nie bolą,mam niskie tętno, koło 50, mam za to problemy z okresem,
        trwa koło tygodnia i jest bardzo bardzo obfity,chyba sobie sama zwiększe do
        poprzedniej dawki, co mi może poradzić lekarz, wszytko jest takie indywidualne..
        pocieszyłas mnie z tym poddenerwowaniem,że może to być i objaw niedoczynności,
        pozdrowionka
        D.
        Własnie piję melissęsmile
        • aada1 Re: TSH 4,6... 16.04.05, 09:38
          Witaj
          Czyli po leczeniu nadczynności, teraz leczysz niedoczynność...smile Tak się często
          dzieje. Lekarze mówią, że owiele łatwiejsza w leczeniu jest niedoczynność. Nic
          się nie martw głowa do góry...
          Niskie tętno i miesiączki częste, obfite to charakterystyczne objawy
          niedoczynności. Objawy te ustąpią jak zbijesz TSH. Dobrze jest kiedy wynik jest
          w granicy 1-1,5 . Wydaje mi się,że spokojnie możesz zwiększyć dawkę- nawet
          powinnaś gdyż teraz masz TSH za wysokie. Rób badania co 6 tygodni- będziesz
          widziała jakie robisz postępy. Masz już doświadczenie więc poradzisz sobie, oto
          się nie martwię. Jeśli będziesz miała jakieś pytania to pisz.
          Pozdrawiam Cię serdecznie
          Ada
          • domini32 Re: TSH 4,6... 16.04.05, 09:54
            Chyba rzeczywiści łatwiej leczyć niedoczynność, przy nadczynności było
            koszmarkowato, serducho waliło bardzo i parę innych (równie ciekawych)
            towarzyszących schorzeń, ale to juz na szczęście za mnasmile
            Na Tym forum Wy w większości macie niedoczynność a dla pocieszenia powiem,że
            przynajmniej nie macie problemu z oczami, ja się ciągle boję,że dostanę
            wytrzeszczu i będe straszyćsmile
            pozdrawiam cieplutko
            D.
            • aada1 Re: TSH 4,6... 16.04.05, 11:45
              Witaj
              Domini moja droga nie myś sobie,że nie wiem jak można się czuć z nadczynnością
              Rewelacyjnie Cię rozumiem- to jest okropność. Ja cały czas walczę miedzy
              niedoczynności a nadczynności polekową - u mnie jest taka reakcaj organizmu na
              leki. Objawy faktycznie nie są ciekawe.
              Przy niedoczynności nie występują problemy z oczami, nie masz się czego
              obawiać...smileTą nadczynność to miałaś na tle autoimunologicznym?
              Pozdrawiam Ada
              • domini32 Re: TSH 4,6... 16.04.05, 19:21
                tak,choroba G-B, chociaż przeciwciała zawszze były w normie,ja najgorzej boję
                się o oczy.U pacjentow z chorobą G-B po leczeniu zwłaszcza jodem prom.
                wytrzeszcz może się pojawić nawet wiele lat po ustąpieniu objawów chorobysad,
                tak przynajmniej twierdzą lekarze....u mnie też jakoś nie można dobrać dawki
                tak,żeby TSH oscylowało kolo 1,zawsze musi być skrajnesmilepozdrawiam cieplutko
                D.
                • aada1 Re: TSH 4,6... 16.04.05, 20:19
                  Witaj Domini smile)
                  Zapewne sama już wiesz ,że z tarczycą to wszystko osiąga się małymi
                  kroczkami...smile- co nagle to...już nawet nie chcę kończyć.
                  Nie wiem na jakiej dawce Euthyroxu teraz jesteś ale możesz spróbować zwiększyć
                  dawkę o 1/8 tablet i po miesiący zrobić badanie. Jeśli dalej będziesz miała
                  wysokie TSH to zwiększasz dawkę hormonu do 1/4 tabl dziennie. No i tym oto
                  sposobem pomalutku dochodzisz do swojego "wyśnionego" wyniku.
                  Pozdrawiam serdecznie Ada
                  • domini32 Re: TSH 4,6... 18.04.05, 09:25
                    żeby to wszytko było takie piękne...smilezresztą wiesz ja stwierdziałam,
                    poddenerwowana mogę zostać, problemy z okresem tez moge mieć, mam juz 7
                    letniego synka, drugiego dziecka na razie nie planuję, więc niech tam sobie
                    będą te problemy, tylko marzę o jednym,zeby przestały oczy boleć,zebym mogła
                    normalnie funkcjonowac i pracować, tylko tyle..albo aż tylesmile
                    cieplutkie pozdrowionka
                    D.
    • to-ja-007 Re: TSH 4,6... 18.04.05, 10:57
      Witaj Domini(ka?)
      A to nie tak ze po jodzie radioaktywnym te przeciwciala odpowiedzialne, za
      wytrzeszcz powinny zmalec?
      Z tego co ja czytalam to u pacjentow z G-B "potraktowanych" jodem, rozwija sie
      stan podobny do Hashimoto, przynajmniej jesli chodzi o niedoczynnosc i poziomy
      odpowiednich przeciwcial.

A jesli chodzi o wytrzeszcz to Hashimotowcy tez moga miec podwyzszone
      odpowiednie przeciwciala a co sie z tym wiaze - problemy z oczami. Zdarza sie to
      jednak bardzo rzadko ......

pozdrawiam
      ula
      • domini32 Re: TSH 4,6... 18.04.05, 15:31
        Witaj Ula
        Ja nie miałam wytrzeszczu i nadal go nie mam, ale oczy nieżle bolą...
        Przeciwciał nie miałam nigdy podwyższonych (anty-TPO i anty-TG)zawsze w normie,
        okulistka twierdzi,że sa to inne przeciwciała, być może takie które nie sa
        oznaczane i które u mnie powodują ból i puchnięcie oczu, marne to pocieszenie..
        kurcze najgorsze jest to,że ten ból czuję się cały czas, zwłaszcza w moim
        przypadku jak pracuje 8,9 godzin na kompie....moi wpółpracownicy już nie mogą
        słuchać,że bolą mnie oczy i nie dziwię sie imsmile
        ciepło pozdrawiam
        aha na imię mam Dorota, Dominiką nazywali mnie przez dobrych 10 lat i dlatego
        ten nick
        • to-ja-007 Re: TSH 4,6... 18.04.05, 17:00
          > okulistka twierdzi,że sa to inne przeciwciała, być może takie które nie sa
          > oznaczane i które u mnie powodują ból i puchnięcie oczu, marne to
          > pocieszenie..

Tak to sa inne przeciwciala. Przeciwciala TPO i Tg po jodzie moga urosnac, ale
          tamte "od oczu" powinny zmalec. Symbol/skrot tych przeciwcial to TRAb (albo
          TRAK, w zaleznosci czy skrot przyjmujemy z jez. niem czy ang.) - pelna nazwa -
          przeciwciała przeciw Receptorowi TSH.
          Badanie na te przeciwciala mozna zrobic w laboratorium. Wtedy moglabys sie moze
          zorientowac czy poziom rosnie czy maleje...

> kurcze najgorsze jest to,że ten ból czuję się cały czas, zwłaszcza w moim
          > przypadku jak pracuje 8,9 godzin na kompie....moi wpółpracownicy już nie mogą
          > słuchać,że bolą mnie oczy i nie dziwię sie imsmile

Wspolczuje. Ale moze to objaw ze przeciwciala znikaja?
          Z tego co czytalam o znikaniu przeciwcial po jodzie radioakt. to na to trzeba
          ladnych paru miesiecy.....

> aha na imię mam Dorota, Dominiką nazywali mnie przez dobrych 10 lat i dlatego
          > ten nick

smile Obydwa imiona sa sliczne.

pozdrawiam
          ula
          • domini32 Re: TSH 4,6... 18.04.05, 17:54
            Ula,jesteś może z warszawy? jak tak to może wiesz w jakim labolatorium zrobić
            te przeciwciała?TRab?Dzwoniłam do paru i nigdzie nie robiąsad. A po jodzie już
            jestem ponad rok, więc już dawno powinny zniknąć, ale dranie nie chcąsad
            • to-ja-007 Re: TSH 4,6... 18.04.05, 20:44
              Np. Znalazlam ze tam robia
              DIAGNOSTYKA WARSZAWA
              ul. Pasteura 10
              02-093 Warszawa
              czynne w godzinach 8.00 - 20.00
              tel./fax: (022) 822 30 74, 823 65 82
              tel. 0 663 680 100

www.diagwawa.diag.pl/olab.htm

o przeciwcialach TR-Ab pisalam w innym watku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=22322191&a=22409141
              w innym artykule pisza ze czasami zachodzi zwiekszona akumulacja radioaktywnego
              jodu w tarczycy - wtedy opadanie tych przeciwcicial moze zabrac dluzej ....

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=7810080

a tym ponizej wspominaja o potrzebue dodatkowego leczeniu sterydami (zeby
              obnizyc przeciwciala) w niektorych przypadkach.....hmmm moze jednak powinnas
              pogadac o oczach rowniez z endokrynologiem?

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=10731781
              obnizaniem przeciwcial zajmuja sie tez lekarze immunolodzy (zobacz watek Tess o
              "niekochanych")
              • hashi-tess Re: TSH 4,6... 18.04.05, 21:10
                Laboratorium Nadzieja na Nowogrodzkiej.
                Tess
                • domini32 Re: TSH 4,6... 19.04.05, 09:44
                  Dziękuje Wam dziewczyny bardzo!
                  Tak sobie czytam, usiłuję tłumaczyć o przeciwciałach i trochę się podłamuję,
                  tam napisane jest,że tylko czterech pacjentów z grupy badanej (30) po 12
                  miesiącach ma jeszcze aktywne przeciwciała TRab sadto ja pewnie byłabym w tej
                  grupie. Ula ja widze że Ty jesteś super obeznana nie tylko z Hashimoto, ale i z
                  moim gravsem też, wiesz co moze ja za szybko przeleciłam ten artykuł (jestem
                  włąśnie w pracy i zresztą chyba bardziej znam niemiecki)ale czy te przeciwciała
                  TRab działają też destrukcyjnie ta tkankę oczną? czy może one powodują
                  wyzwalanie jakiś innych przeciwciał odpowiedzialnych za niszczenie oczek?
                  pozdrawiam i zrobię sobie w tym tygodniu te przeciwciała, dam znac jakie są!
                  Jeszcze raz dzięki
                  • to-ja-007 Re: TSH 4,6... 19.04.05, 11:04

> TRab działają też destrukcyjnie ta tkankę oczną?
                    tak.
                    TRab sa wlasnie odpowiedzialne za problemy z oczami przy G-B.

> czy może one powodują
                    > wyzwalanie jakiś innych przeciwciał odpowiedzialnych za niszczenie oczek?

Z tego co wiem to nie.

Dlatego chyba u Ciebie warto zbadac czy TRab przypadkiem nie zaczely rosnac i
                    czy to nie jest przyczyna bolu oczu.

pozdrawiam
                    ula
                    • domini32 Re: TSH 4,6... 19.04.05, 13:23
                      Wielkie dzięki
                      i ciepło pozdrawaim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka