06.05.05, 22:32
Witajcie,
robiłam dzisiaj badania:
tsh 0.05 uUI/ml (wzrost w ciagu 4 tygodni z 0.01 po obniżeniu dawki
novothyralu ze 100 mg na 75 - nie uwierzycie, ale gderałam ostatnio, że
gorzej sie czuję!)
prolaktyna na czczo 19.91 ng/ml
prolaktyna po obciążeniu 223 ng/ml
Do lekarza pójdę w przyszłym tygodniu, ale jak mam się interpretować -
gruczolak??? Nerwy mnie zjedzą przez weekend... Ale z drugiej strony, nie mam
hashimoto? Ostatnio lekarka powiedziała, że jej to wygląda na ostre, krótkie
zapalenie, które przeszłam 5 lat temu. Mętlik, zbyt wielu lekarzy...
Pozdrawiam serdecznie,
Agata
Obserwuj wątek
    • nefretete8 Re: wyniki 06.05.05, 23:02
      robili Ci przeciwciała ,masz nadczynność tarczycy!!
      Powinnaś zrobić ft4 oraz usg tarczycy i przeciwciala Anti TG i Anti TPO bez
      tego może Pani dr sobie gdybać
      • aruana Re: wyniki 06.05.05, 23:23
        No tak, bo tym leku do prolaktyny ledwo juz na oczy widze i nie dopisałam
        wszytskiego...
        Od 5 lat lecze się na niedoczynność, tsh zawsze wysoko, z chwilowymi spadkami,
        szybko wracającymi na wyższe poziomy; ft3 ft4 zawsze idealnie w środku normy;
        przeciwciała zawsze w normie; poprzedni lekarz stwierdził hashimoto, ale
        generalnie zauważyłam, że żaden lekarz nie pojęcia skąd się u mnie takie wyniki
        biorą...
        Może to kwestia przysadki - prolaktyna i tsh to jej hormony, mam mętlik, ale
        jedno wiem, że tak rewelacyjnie się dawno nie czułam, choć ostatnie 4 tygodnie
        już w gorszej formie miałam (obniżenie dawki novothyralu) i nie dam sobie
        zmniejszyć dawki!
        Usg tarczycy wykazało stan pozapalny, a powtórzone po 2 latach - zmiejszenie
        się tarczycy - obecna endo mówi, że moja tarczyca zanika.
        Obawiam się wizyty, staram się mieć dystans, naczytałam się o powodach
        podwyższenia prolaktyny i stres mnie ogarnia mocny... Muszę przetrwać jakoś
        weekend...
        Pozdrawiam,
        Agata
        • aada1 Re: wyniki 07.05.05, 08:20
          Hejka smile
          Bierzesz leki na zbicie prolaktyny? -Bromergon? Wynik masz teraz dobrysmileJeśli
          tak to dobrze jesteś ustawiona na lekach. Wyskakiwała Ci prolaktyna przed
          leczeniem wysoko?
          Jeśli przeszłaś kilka lat temu ostry stan zapalny tarczycy to w wyniku tego
          mogła się wywiązać niedoczynność tarczycy. W takim wypadku przeciwciała
          będziesz miała w normie- czyli nie jest to Hashimoto.
          Niedoczynność tarczycy może też podbijać prolaktynę.
          Ada

• iwotlen Re: wyniki 07.05.05, 19:15
            Witaj,
            Nie martw się, wiele z nas ma podwyższoną PRL - teraz już wiem że przyczyną
            jest niedoczynność tarczycy, ale zanim stwierdzono u mnie Hashi to przez wiele
            lat różni lekarze szukali przyczyny podwyzszonej PRL. Przez 4 lata brania
            Eutyroxu - PRL spadła nieznacznie. Od 2 m-cy zaczęłam brać Bromergon, po którym
            dobrze się czuję. W moim przypadku (a także kilku moich koleżanek) lekarze
            zaczynali od rezonasu przysadki. Pozdr. IWO
    • to-ja-007 Re: wyniki 19.05.05, 14:59
      Oj, to ja tez chce novothyral!

Jak sie bierze novothyral to tsh jest zawsze bardzo niskie. Dlatego praktycznie
      nie ma sensu tego tsh badac. Patrzy sie tylko na hormony fT3 i fT4 i samopoczucie.

A jesli chodzi o prolaktyne to niestety wredne z niej zwierze i przy Hashimoto
      sie ja podobno ciezko obniza. sad
      Nie musisz miec od razu gruczolaka...
      Czasami kobiety maja podwyzszona prolaktyne bez jakiejs konkretnej przyczyny
      (chociaz u Ciebie ona sie teoretycznie jeszcze miescie w normie lab, nieprawdaz?).

pozdrawiam
      ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka