Dodaj do ulubionych

Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękować

08.02.06, 14:57
Cześć!
w zasadzie chciałam podziękować za to forum. Od roku leczę się na
niedoczynność tarczycy (TSH początkowe 18 - norma 0,4-4,0)i nikt nie wpadła
na pomysł, żeby zbadać przeciwciała. Dzieki forum zbadałam je sama: a-TG 112
[0-40]; a-TPO >1000 [0-35]. Za to bardzo dziekuję. Dopiero za tydzień idę do
lekarza i ciekawa jestem co powie. Póki co gastrolog, u którego ostatnio
byłam powiedział, że powinnam często sprawdzać poziom cholesterolu i
kontrolować ciśnienie.
A tak a propos: czy ktoś z Was miał problemy gastryczne, które pojawiły się
po "załadawaniu" hormonów tarczycy? Nidgy ich nie miałam i nagle miesiąc po
rozpoczęciu kuracji euthyroxem się zaczeły i skończyc nie chcą. Może to po
prostu zbieg okoliczności. Sama nie wiem...
W każdym razie dziękuję. Pewnie będę wpadać.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 08.02.06, 22:58
      jaskka napisała:

      > Cześć!
      > w zasadzie chciałam podziękować za to forum.

      Witaj na tym forum.



      Od roku leczę się na
      > niedoczynność tarczycy (TSH początkowe 18 - norma 0,4-4,0)i nikt nie wpadła
      > na pomysł, żeby zbadać przeciwciała. Dzieki forum zbadałam je sama: a-TG 112
      > [0-40]; a-TPO >1000 [0-35]. Za to bardzo dziekuję. Dopiero za tydzień idę d
      > o
      > lekarza i ciekawa jestem co powie. Póki co gastrolog, u którego ostatnio
      > byłam powiedział, że powinnam często sprawdzać poziom cholesterolu i
      > kontrolować ciśnienie.

      Wysoki poziom cholesterolu to jeden z objawów niedoczynności tarczycy.
      Przy wyregulowaniu TSH do poziomu w okolicach jedynki napewno trochę spadnie.

      > A tak a propos: czy ktoś z Was miał problemy gastryczne, które pojawiły się
      > po "załadawaniu" hormonów tarczycy? Nidgy ich nie miałam i nagle miesiąc po
      > rozpoczęciu kuracji euthyroxem
      Nie wszystkie osoby zażywające euthyrox dobrze go tolerują, może poproś o zmianę na np. letrox!?



      się zaczeły i skończyc nie chcą. Może to po
      > prostu zbieg okoliczności. Sama nie wiem...
      > W każdym razie dziękuję. Pewnie będę wpadać.

      Zapraszamy dalej.

      • jaskka Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 09.02.06, 20:36
        hashi-tess napisała:


        > Nie wszystkie osoby zażywające euthyrox dobrze go tolerują, może poproś o
        zmianę na np. letrox!?

        dziekuję za radę, niestety juz próbowałam zmiany i niewiele wniosłasad
        No coz będe drążyć dalej.
        W każdym razie to ironia, że dopóki się nie leczyłam było OK. Nawet nie bardzo
        odczuwałam, że mam niedoczynność (nie chudłam, to mój jedyny zarzut a i zmine
        dłonie). Od kiedy łykam hormony czuję sie fatalnie fizycznie i psychicznie.

        Kiedys musi byc lepiej, może przy TSH oscylującym wokół 1 się cos zmieni.
    • to-ja-007 Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 09.02.06, 20:43
      Witaj
      Ja mam problemy z zoladkiem - a konkretnie wyszlo ze mam reflux. Oprocz typowych
      objawowo refluxu typu zgaga, mialam czesto bole i zrobiono mi gastroskopie ale
      wrzodow nie znaleziono.

      Wczesniej nigdy nie mialam problemow od strony ukladu pokarmowego. Dopiero ok.
      rok po rozpoczeciu leczenia euthyoxem wszystko sie zaczelo .. indifferent

      pozdrawiam
      ula
      • jaskka Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 18.02.06, 15:34
        Ciekawa jestem co jeszcze nam ta tarczyca przyniesie. Mam naprawde wrżenie, że
        większośc moich problemów zdrowotnych mam dzieki niej. Czasami sobie mysle, że
        lepiej mi było zanim sie zaczełam leczyć, może to sprawa psychologiczna. Na
        osłode mam tylko to , że zaczełam tracic kilogramy...

        Serdecznie Was pozdrawiam
    • monika.1977 Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 10.02.06, 08:20
      jaskka napisała:

      > A tak a propos: czy ktoś z Was miał problemy gastryczne, które pojawiły się
      > po "załadawaniu" hormonów tarczycy? Nidgy ich nie miałam i nagle miesiąc po
      > rozpoczęciu kuracji euthyroxem się zaczeły i skończyc nie chcą. Może to po
      > prostu zbieg okoliczności. Sama nie wiem...

      Co prawda ja nie mam takich problemów przy hormonach - ale ponad 15 lat temu
      miałam problemy gastryczne (niesamowity ból trwający do godziny, trochę
      ustepował przy leżeniu na boku). Przy gastroskopii pobrano mi wycinek do
      badania i okazał się, że mam bakterię HP - pół roku intensywnej kuracji w tym
      m.in. antybiotykami i odeszło. Może warto przebadać sie pod tym kątem - w
      aptece są w tej chwili dostęne testy na HP.

      > W każdym razie dziękuję. Pewnie będę wpadać.

      Pozdrawaim
      monika
    • nitca Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 18.02.06, 22:59
      jaskka napisała:

      > A tak a propos: czy ktoś z Was miał problemy gastryczne, które pojawiły się
      > po "załadawaniu" hormonów tarczycy? Nidgy ich nie miałam i nagle miesiąc po
      > rozpoczęciu kuracji euthyroxem się zaczeły i skończyc nie chcą. Może to po
      > prostu zbieg okoliczności. Sama nie wiem...

      Witaj Jaskka
      Jakie problemy gastryczne masz na mysli ?
      Moglabys je opisac ?
      • jaskka Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 21.02.06, 21:52
        nitca napisała:

        > Witaj Jaskka
        > Jakie problemy gastryczne masz na mysli ?
        > Moglabys je opisac ?

        Witam,
        nie było mnie kilka dni.
        A co do problemów gastrycznych, to nagle nastapiło pandemonium objawów: ból
        brzucha, biegunka, cos jakby refluks (odbijania, ból w klatce- błe). Zrobiłam
        mnóstwo badań i nic. Jedni twierdzą, że to problem niezależny, inni, że
        związany z rozpoczęciem leczenia euthyroxem (czy tez każdym innym hormonem).

        Pozdrowienia
        • rosteda Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 21.02.06, 22:38
          Witaj Jaskka
          Sam Euthyrox jesli sie go nie przedawkuje i ma ustalona odpowiednia dawke nie
          powoduje zadnych dolegliwosci.
          08.02.2006 w pierwszym swoim poscie piszesz, ze od miesiaca masz wlaczony
          Euthyrox. Piszesz rowniez ze TSH bylo przed leczeniem 18 - jest to dosc wysokie.
          Piszesz jeszcze o podwyzszonych przeciwcialach, ale nic nie piszesz na temat
          poziomu fT3 i fT4, czy ich nie robilas. Nic nie piszesz tez na temat dawki
          Euthyrox i jak go wprowadzasz. Piszesz tez,ze lekarz zlecil kontrole za 3
          miesiace. Wydaje mi sie ze to troche dlugo. Moze zrob kontrolne badania juz
          teraz. W poczatkowym okresie leczenia (ustalania dawki)czasami trzeba poziomy
          TSH, fT§ ifT4 kontrolowac co miesiac aby, dobrac odpowiednia dawke dla Ciebie.
          Jesli bedziesz szla na pobranie krwi to jest bardzo wazne, abys w tym dniu przed
          pobraniem nie brala Euthyroxu (bo to daje nieprawidlowe wyniki), tabletke
          polknij dopiero po pobraniu krwi.
          Czy przypadkowo nie masz grypy zoladkowo-jelitowej, to tego tez nie mozna
          wykluczyc. Ale jesli nawet, to zrobienie aktualnych wynikow tez jest wskazane.
          Jak bedziesz miala wyniki to napisz je tutaj, ktos Ci napewno odpowie.
          Pozdrawiam Rosteda
          • jaskka Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 22.02.06, 14:39
            Dziekuję za rady. Do endo idę za godzinę i mam zamiar "wyduścić" ft3 i ft4.
            Badania zawsze robię na czczo. Już się nauczyłam, że nie nalezy brac tabletki
            przed badaniem, bo wychodza przedziwne wyniki.

            Na niedoczynnośc lecze sie juz od roku, więc w dawkach hormonów przebyłam drogę
            tradycyjna od 25 mg do 125 obecnie. CO do dolegliwości gastrycznych
            ucieszyłabym sie gdyby była to grypa, alę nie ma takiej ktora trwałaby prawie
            rok. Jeden z gastrologów powiedział, że przy stanach zapalnych tarczycy, kiedy
            tarczyca może produkować swoje hormony nieregularnie a do tego dokłada się
            stała dawkę "sztucznego" hormonu, moga się pojawić takie sensacje.

            Ide walczyć! Do zobaczenia

            jaskka
            • rosteda Re: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękow 22.02.06, 15:57
              Nie tylko przy podwyzszonych hormonach. U mnie biegunki wystepuja jak mam za
              malo hormonow. To Hashimoto moze dawac przerozne objawy. Jestem ciekawa jakie
              wyjda Ci wyniki.
              Juz dziewczyny tu pisaly na temat innych chorob immunologicznych towarzyszacych.
              Sa to choroba Crohna, wrzodziejace zapalenie jelit, celiakia.
              Jesli hormony beda w normie wez to pod uwage.
              Powodzenia w walce
              Rosteda

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka