Dodaj do ulubionych

przytarczyce w hashimoto

18.05.06, 21:45
czy w hashimoto dzieje sie cos zlego z przytarczycami?
szukam i nie moga nic znalezc
Obserwuj wątek
    • lilith_6 Re: przytarczyce w hashimoto 20.05.06, 14:30
      Przeglądając forum, trafiłam na taki link:
      www.resmedica.pl/zdart5998.html
      Może Ci się przyda, choć nie wiem czy znajdziesz tam odpowiedź na Twoje pytanie
      (nie czytałam go jeszcze).
      • lu74 Re: przytarczyce w hashimoto 22.05.06, 16:19
        Czesc Aniu!
        U mnie jeszcze przed rozpoznaniem Hashi pojawilo sie rozpoznanie tezyczki
        utajonej. Wykonali mi test hiperwentylacji, a potem sprawdzali w jakie drgawki
        wpadaja miesnie reki - wiem, ze to brzmi jak obled ale pisze zupelnie serio.

Moja obecna endo twierdzi, ze polowa populacji mialaby taka probe dodatnia.
        Wedlug niej proces samoniszczenia tarczycy moze dotyczyc takze przytarcyc
        dlatego gdy miewam okresy wzmozonej pobudliwosci miesniowej (podejrzewam, ze to
        braki magnezu) to mam brac dodatkowo wapn. Typowych napadow tezyczkowych nigdy
        nie mialam ale znajdziesz osoby z ta przypadloscia na prywatnym forum chorob
        tarczycy i forum tezyczkowym.

Gdybys miala jakies pytania - napisz.

Goraco pozdrawiam,
        Lu
        • ania7364 Re: przytarczyce w hashimoto 24.05.06, 16:49
          dzieki Lu za info. w takim razie musze rozszerzyc spektrum badansmile pozdrawiam ania
          • rosteda Re: przytarczyce w hashimoto 24.05.06, 17:16
            Witaj Aniu
            Choroba Hashimoto bezposrednio nie ma wplywu na przytarczyce, ale posrednio
            przez zaburzenie przemiany materii (zwlaszcza w niedoczynnosci, albo
            nadczynnosci przy przedawkowaniu hormonow) ma.
            Przytarczyce reguluja gospodarke (poziom, wchlanianie i wydalanie) i przemiane
            wapnia i fosforu. Chorob z tym zwiazanych jest wiele np:tezyczka, krzywica,
            kamice, osteoporoza.
            To jest bardzo rozlegly temat. Moze postarasz sie bardziej sformulowac pytanie i
            jakie masz watpliwosci to bedzie latwiej na nie odpowiedziec.
            Pozdrawiam Rosteda
            • ania7364 Re: przytarczyce w hashimoto 24.05.06, 19:12
              witaj Rosteda, chodzi mi o to czy przytarczyce tez moga popasc w niedoczynnosc przy hashimoto i czy moga zanikac jak tarczyca.
              • rosteda Re: przytarczyce w hashimoto 24.05.06, 19:55
                Na ten temat nigdzie nie czytalam zeby przeciwciala przeciwtarczycowe atakowaly
                przytarczyce. To co czytalam to te przeciwciala moga atakowac sluzowke
                np:zoladek, czytalam ze jest podejrzenie o trzustke, miesnie, nadnercza,
                podejrzenie o jajniki. Ale o przytarczycach nic nie wiem. Moze teoretycznie jest
                to mozliwe.
                Jeszcze wiele rzeczy jest nie zbadanych.
                Raczej choroby przytarczyc maja inne przyczyny.
                Rosteda
                • ania7364 Re: przytarczyce w hashimoto 24.05.06, 22:04
                  dzieki Rosteda, to dobrze ze przytarczyce maja szanse przetrwania, ale ta reszta brzmi przygnebiajaco. dzieki za info. pozdrawiam, aniasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka