Dodaj do ulubionych

Początki Haschimoto?!

05.06.06, 20:08
Witam Na Forum

Dwa tygodnie temu stwierdzono u mnie Haschimoto, ogólnie czuję się
beznadziejnie tzn, jestem ciągle zmeczona, senna, nic mi się nie chce, mam
strasznie suchą skórę a w dodatku przytyłam sad(
Anty TPO nie jest u mnie tak wysokie jak u niektórych z Was, dlatego nie wiem
czy powinnam brać lewotyroksynę.Lekarz przepisał mi Euthyrox N 25, przez
pierwszy tydzień brałam 1/2 tabletki teraz zwiększyłam do całej ale fatalnie
się czuję i mam znów wrócić do połówki.
Proszę powiedzcie mi czy biorąc ten lek ustąpią mi te dolegliwości i w jakim
czasie? Czy wrócę jeszcze do poprzedniej wagi? I w ogóle co robić, czego unikać?!

Moje wyniki to:
anty TPO=47,20
TSH = 4,09
FT4 = 1,05 ng/dl

Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jaskka Re: Początki Haschimoto?! 05.06.06, 22:03
      Witaj w klubiesmile
      Nie piszesz nic o normach laboratoryjnych, więc trudno coś powiedzieć o Twoich
      wynikach. Co do chudnięcia i dolegliwości: wszystko zależy od organizmu i od
      prawidłowo dobranej dawki. Ja lepiej poczułam się po roku leczenia a chudnąć
      zaczęłam dopiero wtedy, gdy TSH było blisko dolnego zakresu normy.

Życzę cierpliwości i powodzenia
      j.
      • kamcia264 Re: Początki Haschimoto?! 05.06.06, 22:09
        Dzięki za odpowiedz
        Teraz tylko siedzę i czekam czy ktoś mi odpisze
        Podaję normy, może teraz mi coś więcej powiesz:
        TSH=4,09; Norma- 0,27-4,20
        anty TPO=47,20; Norma do 35 IU/ml
        fT4=1,05; Norma: 0,93-1,70

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Mam jeszcze pytanko, czy w moim przypadku warto stosować selen, czy coś pomoże i
        czy mogę intensywnie ćwiczyć (chodzi mi o siłownię)
        • katerina24 Re: Początki Haschimoto?! 05.06.06, 22:41
          A jakie masz Anti TG i usg tarczycy,morfologię ,OB ,poziom żelaza?Selen kazdy z
          przeciwciałami może brać[tu użyj wyszukiwarki forumowej było multu linków tez
          przydatnych także to przyda się]tak samo jak ecomer,iskial[byle by nie
          tran,witamine a i biomarine570,tak samo jak zakazane jest branie wyciągu z
          jeżówki[echinacea --tez polecam wyszukiwarkę ].Kwestia chodzenia na siłownię
          twoja indywidualna sprawa jak nie masz bóli kostno-mięsniowych ale bez
          wyrównania TSH jest to czcza robota
          • krystofer43 Re: Początki Haschimoto?! 07.11.06, 12:15
            hej kat...i wszyscy dobrzy ludziesmile,dzięki za dodanie do forum.
            Mój endo. po pierwszym spoktaniu kazał mi wykonać cały zestaw badań (bagatelka
            185zł + 70 wizytkasmileOto moje wyniki:
            TSH 3-cia generacja 4,17 (w sierpniu 6,03 i podłe samopoczucie i zero leczenia)
            FT3-5,21
            FT4-16,6
            antyTG-2770
            antyTPO-2800
            CHOL-211
            HDL D-41,1
            GLUC-94
            TRIG-168
            LDL-135,9
            Teraz troszke historii, sory. Od kilku lat zauważyłem złe samopoczucie (apatia,
            bóle stawów, ból tylnej części głowy itp. ale przy celowych wizytach lekarze
            ogólni patrzyli na mnie jak na psycho i stwierdzali okaz zdrowia. Niepokoił
            mnie guzek u podstawy czaszki w okolicach prawego ucha i jego okresowe bóle,
            coś podobnego w tym czasie uaktywnia się na wierzchołku głowy. Myślałem że to
            węzeł chłonny. W sierpniu, bo wtedy najbardziej mi dokuczają wybrałem się
            ponownie do Pani doktor, która zbyła śmiechem że to plastyka itp. ale
            skierowała na usg, gdzie miałem szczęście trafić na dr Albrychta (poczciwy
            chory staruszek- choroba kręgosłupa która nie pozwala mu się wyprostować) który
            zrobił mi usg całej szyi i zalecił TSH I FT4 za co mi i jemu się oberwało za
            przekroczenie kompetencji itp. USG wykazało wspomniany guz chyba kaszak o wym
            10mm na 7mm (na który jeden lekarz mi dał maść, drugi kazał brać szczepionke
            przeciw żółtacce i szykować pod skalpelek, a trzeci : że może to węzeł bo on
            się teraz schował)endo. powiedział że to nie węzeł i jemu to narazie
            pozostawiam]tarczyca miernie powiększona, w obu płatach konglomeraty
            normoechogenicznych guzków 4-8mm.
            Zastoczyło mnie wysokie ciśnienie, z którym dotychczas raczej nie miałem
            problemu np.100 na 150 lub 90 na 140.
            Oki przepraszam za "książkę" pisałem pierwszy raz a troche mi dało doła. Jeżeli
            możecie to podpowiedzcie jak to wygląda i czy mam czekać do następnej wizyty u
            endo w styczniu, czy mam łapać tontakt wcześciej bo on "nie tutejszy", a nie
            zna moich wyników. I jeszcze jedna istotna sprawa biorę już Letrox 50 (kurde
            mam na dole i nie wiem czy dobrze napisałem nazwesmile]który mi przypisał przy
            pierwzej wizycie. Pozdrawiam i jeszcze raz przepro...Krzysztof
    • katerina24 Re: Początki Haschimoto?! 05.06.06, 22:43
      poczytaj sobie podniesione do góry "Ciekawe linki"tam masz o selsenie np i
      innych cikawych sprawach polecam
    • katerina24 Re: to jest jeśli juz HASHIMOTO 05.06.06, 22:43
      poczytaj sobie podniesione do góry "Ciekawe linki"tam masz o selsenie np i
      innych cikawych sprawach polecam
      • katerina24 Re: to jest jeśli juz HASHIMOTO 05.06.06, 22:47
        Lek WARTO brać bo on nie jest na niskie przeciwciała a na braki hormonów
        tarczycy które niewątpliwie MASZ ,chodzi o zbicie TSH i ewentualnie inne
        hormony tarczycy ft 4 i ft 3] ,badanka zrób tak jak Ci lekarz zalecił i wtedy
        robisz TSH ,ft 4 i ft 3 z reguły po ok 6 tyg.[chyba że lekarz dał ci
        wskazówki]/a jak tam prl?
    • rosteda Re: Początki Haschimoto?! 05.06.06, 23:54
      Witaj Kamcia264
      Twoje wyniki w %
      TSH - 4,09 = 97,2%
      fT4 - 1,05 = 15,58%
      Masz bardzo niski poziom fT4 we krwi i objawy niedoczynnosci. To jest
      wystarczajace aby brac regularnie Euthyrox. Bez tych tabletek bedzie sie
      poglebiala niedoczynnosc i tycie.
      Troche za szybko i w za duzych dawkach masz zwiekszac i dlatego poczulas sie zle.
      Wez jeszcze przez 1 tydz po 1/2 tabl = 12,5 µg Euthyrox, a potem zwieksz o
      1/4tabl=6,25µg. Czyli za 1 tydzien wez 3/4 tabletki to nie bedziesz tak mocno
      odczuwala podnoszenia dawki. A za 3-4 tyg dopiero cala tabletke. Kontrola krwi
      za nastepne 4 tygodnie fT3, fT4 i TSH (przed pobraniem krwi nie wolno brac
      tabletki, dopiero ja wez po pobraniu krwi). I dopiero na podstawie tych wynikow
      bedzie mozna powiedziec czy masz juz dawke wystarczajaca, czy bedziesz
      zwiekszala dalej.
      Biorac ten lek po jakims czasie zmniejsza sie Twoje dolegliwosci, a na dobranej
      odpowiednio dla ciebie dawki powinny calkowicie ustapic.
      A teraz te nieszczesne przeciwciala.
      Juz pisalam ze nie wszyscy chorzy na Hashi musza miec obecne przeciwciala.
      I nie wszyscy zdrowi (bez Hashi) musza byc bez przeciwcial.
      To pisalam na podstawie ksiazki "Leben mit Hashimoto".
      Mozna o tym przeczytac w tym linku:
      www.hashimotothyreoiditis.de/Ht-Antikoerper.html.
      Jesli ktos ma mozliwosc wejscia na obcojezyczne strony to moze sprobowac wpisac
      w Google (wyszukiwarka) - hashimoto und anty-TPO negativ.
      Wyskoczy strona z 6 tematami i w drugim temacie jest artykul po polsku.
      W tym artykule pisza ze: Na podstawie badan naukowych stwierdzono - u 85,53%
      chorych na Hashimoto wykryto przeciwciala anty-Tg.
      U 78,89% wykryto anty-TPO.
      U 1,83% chorych nie wykryto obydwu typow przeciwcial.

U 62,02% chorych na Basedowa wykryto anty-Tg,
      a anty-TPO u 89,87%.
      1,2% nie mialo obydwu tych przeciwcial.

Nie podaje linku, bo przez link strona ta jest niedostepna.

Wprawdzie niskie, ale TPO sa u ciebie obecne. One moga byc raz niskie raz wysokie.
      Jak ktos ma tych przeciwcial 0 to w takim wypadku robi sie bardzo dokladne USG
      tarczycy i badanie biopsji. A do rozpoznania bierze sie pod uwage wszystkie te
      wyniki i objawy oraz badanie chorego.
      Same przeciwciala nie sa badaniem 100% przy wykrywaniu choroby jak widzisz.
      Potrzebna jest tez cala reszta.
      Pozdrawiam Rosteda

• kamcia264 Re: Początki Haschimoto?! 07.06.06, 17:16
        Witaj Rosteda!

Bardzo dziękuję Ci za Twoją odpowiedz.Bardzo wiele się z niej dowiedziałam.
        Od dzisiaj zaczęłam brać selen i zobaczymy jakie będą efekty.Za 6 tygodni idę do
        kontroli wię się okaże.
        A może znasz namiary na dobrego endokrynologa we Wrocławiu, leczę się u dr Barg
        ( przyjmuje w Onkomedzie)

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję smile)))
      • kamcia264 Re: Początki Haschimoto?! 07.06.06, 17:18
        Mam jeszcze jedno pytanko
        Czy powinnam zrobić badanie anty Tg?
        • rosteda Re: Początki Haschimoto?! 07.06.06, 23:04
          Kamcia264
          Mozesz, ale nie musisz. Mozesz tez zrobic przy nastepnej kontroli za pare miesiecy.
          Rosteda
          • krystofer43 Re: Początki Haschimoto?! 07.11.06, 12:25
            hm zawsze jest miło wcisnąć się w środek ale nie wiem czy akurat tutajsmile.
            Proszę o odpowiedź na moje wątpliwości powyżej.
            • koala_jazz Re: Początki Haschimoto?! 07.11.06, 12:38
              hej krystof, tez jestem tutaj nowa i naprawde dziewczyny robia tu swietna
              robote! Sa bardzo pomocne i zyczliwe - pomagaja kazdemu w miare wlasnych
              mozliwosci. Jesli mialabym cos zasugerowac - zaloz wlasny watek z wlasnym
              problemem, bo jak przesledzisz watki tu na forum kazdy zaklada wlasny i mysle
              ze nie ma problemu "wcisnac" sie w srodek, ale jak sam widzisz predzej bedziesz
              chyba zauwazony jak opiszesz swoje dolegliwosci w osobnym wlasnym watku. To
              oczywiscie nie gwarantuje, ze otrzymasz pomoc jakiej oczekujesz, ale z
              pewnoscia zwieksza szanse zauwazenia twojego problemu. Przykro mi, ze sama nie
              moge Ci pomoc, pozdrawiam i powodzenia zycze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka