Dodaj do ulubionych

przeciwciała - prośba

18.10.06, 11:41
witam,

mam niedoczynność, guzy i Hasimoto

lekarze nie są chętni na skierowanie na przeciwciała
powiedcie mi, co mi da takie badanie?
jeżeli wyniki wyjdą mi źle, to co się wtedy robi?

zbieram po prostu archumenty, żeby dostać skierowanie

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: przeciwciała - prośba 18.10.06, 11:52
      Szczerze?
      Jesli wiesz na 100% ze masz Hashi, jesli nie wybierasz sie do immunologa (z
      jakiegokolwiek powodu np. poronien) - to niewiele daje takie badanie.

Podwyzszone przeciwciala sa wazne przy diagnozowaniu Hashimoto bo mozna uniknac
      biopsji. Wyniki na przeciwciala w chorobie HAshimoto zwykle wychodza zle i to
      jest po prsotu cecha tej choroby. Poza tym lekarze nie "lecza" przeciwcial
      tarczycowych, wiec ich tez nie badaja.

Pacjenci moga brac selen bo on potrafi obnizyc przeciwciala. Przed taka kuracja
      pewnie warto zrobic badanko ale to nie jest konieczne.

pozdr.
      ula

• bubster Re: przeciwciała - prośba 18.10.06, 11:57
        czyli jeżeli wiem, że mam Hasimoto, ale nic się nie dzieje (bynajmniej na
        razie - nie próbowałam jeszcze zajść w ciąże) to nie muszę naciskać na badania?
        • to-ja-007 Re: przeciwciała - prośba 18.10.06, 19:51
          > czyli jeżeli wiem, że mam Hasimoto, ale nic się nie dzieje (bynajmniej na
          > razie - nie próbowałam jeszcze zajść w ciąże) to nie muszę naciskać na badania?

Dokladnie.

Mnie lekarz nie chcial zrobic badan - wiec sama sobie je robilam i teraz jak sie
          tak popatrze na te wyniki to niewiele z nich pozytku.
          Jedynie jesli ktos chce sprawdzic czy kuracja selen na niego dziala to wtedy
          ewentualnie.

Ale to moje zdanie ...
          • bubster Re: przeciwciała - prośba 19.10.06, 13:00
            dzięki za odpowiedź!
          • zajacowna Re: przeciwciała - prośba 19.10.06, 16:14
            jesli chcesz uzyskac skierowanie na przeciwciala z poradni endo, naprzyklad
            takiej przy szpitalnej, to mozee byc to mega akt.
            Lekarze nie chca dawac skierowania na badania, bo zgode na badanie przeciwcial
            musi podbic DYREKTOR SZPITALA ( kosmos no nie?) i sa na to limity( jak na
            wszystko)..
            Ja robilam prywatnie zaplacilam 60 zl za tpo i atg
            • bubster Re: przeciwciała - prośba 19.10.06, 17:35
              hmm
              ale jeżeli mi to nic nie daje - czyli nadal kuracja bedzie taka jak teraz, co
              mam je robić?
              • zajacowna Re: przeciwciała - prośba 19.10.06, 18:33
                co znaczy " kuracja bedzie taka jak teraz"???

hmmm jesli Cie to tak bardzo męczy to moze warto isc prywatnie..Albo toczyc boj
                z lekarzem..
                • bubster Re: przeciwciała - prośba 20.10.06, 09:54
                  ja chodzę prywatnie
                  i to lekarze prywatni nie chcą mi dać skierowania
                  • zajacowna Re: przeciwciała - prośba 20.10.06, 11:45
                    jej Bubster,,,, jak chodzisz prywatnie, to przeciez lekarz Ci nie wypisze
                    skierowania.Jesli chcesz zrobic przeciwciala, to musisz isc do labolatorium,
                    POWIEDZIEC CO CHCESZ , ABY CI ZROBILI I ZAPLACIC... i tyle...

• bubster Re: przeciwciała - prośba 21.10.06, 20:55
                      to jest tak że mam abonament wykupiony w prywatnej przychodni
                      w ramach abonamentu moge miec te przeciwciała, bez dodatkowej oplaty, jeżeli
                      dostanę skierowanie
                      • zajacowna Re: przeciwciała - prośba 21.10.06, 21:06
                        Trzeba tak bylo mowic odrazusmile!!!!

No to musisz przekonac swojego lekarza, ze diagnostyka w kierunku hashi
                        wymaga zrobieniaa przeciwcial. Ja bym powiedziala lekarzowi tez nieco o tym ,
                        ze to prywatna przychodnia i sama zaplacilas juz za te badania w abonamecie.
                        Jesli by to nie pomoglo chyba nie bylabym zbyt mila.... i nagadala mu
                        niezle.... i zagrozila zmiana przychodni i lekarza BO ZA NIC NIE BEDE PLACIC::

POWODZENIA !!!
                      • katerina24 Re: przeciwciała - prośba 21.10.06, 23:16
                        Kwestia tego czy abonament wykupiła Ci firma czy prywatna Twa inicjatywa to
                        była.Iddziesz do innego lekarza[teoretycznie oni kit wciskaja że nie moga
                        wypisywac skierowania ,co nie jest prawdą] ,mówisz że masz u reumatologa--w
                        szpitalu podajesz nazwe większego woj.Reumatologicznego ze masz tam wizyte
                        zaklepaną od 3 miesiecy i Pan/Pani dr do kompletu badań zleciła Ci i to ,wizytę
                        masz za x dni a tu musisz długo do endo czekac , i prosisz czy ta osoba do
                        której poszłaś mimo innej specjalizacji nie mogłaby Ci tego skierowania
                        wystawić .Naciągane to trochę ale działa inaczej Ci nie dadzą ,teraz i za
                        prywaciarzy się wzięli i sa oni ze wszystkiego skrupulatnie rozliczani.
                        Kwestia bycia przekonywującą,mnie tak nawet usg piersi etc wystawiaja .Mimo że
                        to nie ich broszka.
                        Dasz radę chyba że wolisz z własnej kiesy wydac około 36-50zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka