Dodaj do ulubionych

Czy odstawić Metizol? Help!

10.11.06, 23:37
Hej,
biorę metizol od 7 tygodni w dawce 2 x 1 tabl 5 mg dziennie (diagnoza -
zapalenie tarczycy - lekka nadczynność). Czuję się ostatnio słabo, a dzisiaj
aż na tyle że wylądowałam na dyżurze w szpitalu. Zrobiono mi TSH które wyszło
3,838! (0,350 - 4.940), a jeszcze trzy tygodnie temu miałam 0,77. Lekarz, co
prawda internista, kazał mi natychmiast odstawić Metizol, twierdząc że jestem
w stanie EUTYREOZY i nie brać nic. Nie wiem co mam robić, tym bardziej że
wizytę u endo mam na środę...
Ele
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Czy odstawić Metizol? Help! 10.11.06, 23:56
      Witaj Elena242
      Tak masz zrobic jak kazal Ci lekarz.
      Rosteda
      • elena242 Re: Czy odstawić Metizol? Help! 11.11.06, 09:04
        Dzięki Rosteda, odstawiam go. Jestem wewnętrznie strasznie rozdygotana (jakbym
        miała dreszcze) i trochę przestraszona, nigdy nie miałam tak wysokiego TSH nawet
        kiedy leczyłam się 1,5 roku na GB. Zastanwiam się czy pozostałe hormony też mi
        tak skoczyły, w poniedziałek zrobię sobie badania.
        Ele
      • elena242 Re: Rosteda - Help! 14.11.06, 17:38
        Hej Rosteda,
        jeśli miałabyś chwilkę napisać mi co myślisz (bo ja już zgłupiałam) to byłabym
        Ci bardzo wdzięczna.
        Nie biorę Metizolu czwarty dzień, zrobiłam sobie wczoraj badania i przez trzy
        dni TSH spadło mi z 3,838 do 1,935 (0,470 - 4,670), T3 wyszło 2,48 (1,45 -
        3,48), a T4 1,12 (0,71 - 1,85).
        Byłam dzisiaj u mojej endo, która stwierdziła że nie mogę sobie o tak odstawić
        Metizolu, i muszę brać przynajmniej jedną pastylkę przez następny miesiąc, a
        wszystkie moje objawy (słabość, lęki itp.) biorą się z psychiki, a nie z
        hormonów, które są już w normie. Poradziła mi lek antydepresyjny i badania za
        miesiąc.
        Nie wiem co mam robić i dlatego zamierzam iść do jeszcze jednej lekarki, myślisz
        że powinnam?

Dzięki
        Elena242
        • rosteda Re: Rosteda - Help! 14.11.06, 20:03
          Witaj Elena242
          "Bylam u mojej endo, ktora stwierdzila ze nie moge sobie o tak odstawic Metizolu
          i musze brac przynajmniej jedna pastylke przez nastepny miesiac, a moje
          wszystkie objawy (alabosc, leki,itp.)biora sie z psychiki a nie z hormonow,
          ktore sa juz w normie. Poradzila mi lek przeciwdepresyjny i badania za miesiac.

Z tego co wiem to Metizol odstawialas na zlecenie lekarza ze szpitala, a nie o
          tak ze sama o tym zdecydowalas.
          Nie wiem po co jeszcze ten Metizol jak TSH juz rosnie i T3 i T4 spadaja (czemu
          nie robisz fT3 i fT4 one beda jeszcze nizsze).
          A wogole po co byl ten Metizol potrzebny? Do leczenia Hashimoto?
          No a leki przeciwdepresyjne to wedlug tej lekarki panaceum na wszystko.
          Z jednym tylko moge sie zgodzic, ze wyniki trzeba zrobic jeszcze raz za miesiac
          bo one beda teraz spadac (fT3 i fT4), a TSH bedzie roslo i bedziesz wchodzila w
          niedoczynnosc coraz glebsza.
          Chyba jednak poszukaj innego lekarza.
          Do wyjasnienia Twoich niepewnosci wpisz w wyszukiwarke - Hashimoto i metizol -
          znajdziesz 6 watkow na ten sam temat ktory Cie w tej chwili interesuje.
          Nie jestes pierwsza ktora lekarze wpedzaja w przyspieszonym tempie w niedoczynnosc.
          Jeden z tych watkow Ci podniose.
          Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka