Dodaj do ulubionych

Pabi-dexamethason a wynik TSH

22.01.08, 15:58
Witam,
czy ktoś wie, czy przyjmowanie dexamethasonu może zafałszowac wynik TSH lub w jakiś sposób wpływa na poziom TSH?
Tzn, brałam przez 4 dni dexametason i po tych 4 dniach razem z innymi badaniami zrobiłam TSH - wyszło dużo niższe niż 1,5 miesiąca temu (własnie 1,5 miesiąca minęło od zwiększenia dawki letroxu, dlatego zrobiłam to badanie)
Co gorsza teraz po zaprzestaniu brania dexamethasonu czuje sie dużo gorzej niz przed braniem i w czasie brania tego leku.

Pozdrawiam
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Pabi-dexamethason a wynik TSH 22.01.08, 22:32
      sterydy mają wpływ na cała gospodarkę
      hormonalną.
      Stąd Twój problem.
      • aga_mama_zosi Pabi-dexamethason a wynik TSH 23.01.08, 14:49
        Hashi-tess dziękuję za odpowiedź.
        Czy możesz napisać coś więcej, w jaki sposób dexamethason wpływa na poziom hormonów?
        Musze przyznać, że przez te 4 dni, kiedy brałam ten steryd, czułam sie bardzo dobrze, nie byłam senna ani zmęczona. Czułam, że mam więcej energii. Bardzo widoczny był spadek wagi - ubyło mi 3 kilogramy w ciągu tych 4 dni.
        Od następnego dnia po zakończeniu brania sterydu czuję się bardzo źle. Jestem zmęczona, nie mogę się skoncentrować i co gorsza, ciągle czuję sie jakbym za chwile miała zasłabnąć. Nie są to typowe zawroty głowy tylko czuję sie tak, jakbym bardzo długo nic nie jadła.
        Do lekarza idę w piątek więc muszę jakoś z tym wytrzymać.

Zastanawiam się kiedy powinnam powtórzyć badanie, żeby wynik poziomu hormonów był miarodajny?
        • jjolla Re: Pabi-dexamethason a wynik TSH 24.01.08, 15:42
          Witaj, ja brałam dexametazon w ciąży na szybszy rozwoj pluc u
          dziecka. W trakcie brania zastrzyków i do 2 dni po cukry i hormony
          tarczycy szalały okrutnie!!! Po dwóch tygodniach zrobiłam badania i
          było już ok.
        • viola86rumia Re: Pabi-dexamethason a wynik TSH 15.03.18, 03:08
          Witam
          Czuję się tak samo
          Jak Pani sobie z tym poradziła sad
          • laura.phys Re: Pabi-dexamethason a wynik TSH 15.03.18, 19:49
            ten watek toczyl sie w 2008r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się