anulka123456 27.03.08, 12:44 Czy mogę być dawcą krwi, mając hashimoto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barrbarella Re: DAWCA KRWI> 27.03.08, 12:55 Dobre pytanie . Ja kiedyś chciałam oddać, jeszcze nie miałam zdiagnozowanej Hashi. Ale miałam już bardzo silne alergie. I właśnie z tego powodu mojej krwi nie chciano . Tłumaczono to tym, że moja krew może być niebezpieczna ze względu na liczne przeciwciała. Bardzo możliwe, że podobnie jest przy Hashi. Odpowiedz Link
cobrra Re: DAWCA KRWI> 27.03.08, 19:44 najlepiej dokłądnie sprawdzić na stronie krwiodawstwa, ale obawiam się, że raczej nie. może w wyjątkowych sytuacjach. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: DAWCA KRWI> 27.03.08, 21:02 stanowcze NIE. Przeciwciała decydują o tym. Odpowiedz Link
matka.adama Re: DAWCA KRWI> 27.03.08, 22:55 Autorzy książki "Leben mit Hashimoto" piszą, że nie powinniśmy oddawać krwi ze względu na zbyt wysoki poziom antyciał i możliwość "zarażenia" innych. Z tego samego powodu nie powinniśmy być dawcami szpiku kostnego. Odpowiedz Link
cobrra Re: DAWCA KRWI> 27.03.08, 23:04 no ale jezeli w gre wchodziłoby uratowanie komuś życia, np dzięki szpikowi kostnemu, to też nie?? "zarażenie się" haszimotem to chyba i tak lepiej niż śmierć? Odpowiedz Link