Dodaj do ulubionych

tarczyca a serce

10.05.09, 18:28
Witam,mam Hashimoto juz parę lat ,najbradziej dokuczają mi kołatania
serca i wysokie tętno około 100,prawdopodobnie to hormony tarczycy
mają tak niekorzystny wpływ na serce,Czy ktoś ma podobnie?jak sobie
z tym radzić?jest to bardzo uciążliwe i nieprzyjemne.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: tarczyca a serce 10.05.09, 18:32
      pewnie masz żle ustawione hormony
      i stąd te objawy.
      Kiedy robiłaś badania FT4 i FT3?
      • liaana1 Re: tarczyca a serce 10.05.09, 18:41
        Badania robiłam z 2 miesiace wcześniej ale moja lekarka twierdzi,że
        skoro wyniki sa w normie to przyczyna jest inna i nie zalezy od
        tarczycy,ja tymczasem wybrałam sie do kardiologa i on twierdzi ,że
        moge tak źle tolerowac hormony i stad te kłopoty a njlepiej byłoby
        zmniejszyc dawke.
        • mara_30 Re: tarczyca a serce 10.05.09, 19:36
          Dobrze byłoby jakbyś wpisała na forum wyniki, wtedy łatwiej będie doradzić,
          jest tu sporo osób z dużą wiedzą.
          Wyniki "w normie" nie zawsze są dobre. Z tego co wiem podobne objawy jak Twoje
          mogą być np. skutkiem zbyt dużej różnicy między ft3 a ft4.
          No chyba, że masz po prostu wyniki w górnych granicach norm i nie masz żadnych
          objawów niedoczynności - to mogłoby znaczyć, że takie ilości hormonów są dla
          Ciebie za wysokie.
          • liaana1 Re: tarczyca a serce 10.05.09, 19:52
            wyniki ostatnie:koniec lutego
            TSH 4,50 norma 0,27 do 4,2
            FT3 3,08 norma 2,57 -4.43
            FT4 1,33 norma 0,9 do 1,7
            • mara_30 Re: tarczyca a serce 10.05.09, 19:59
              > FT3 3,08 norma 2,57 -4.43
              > FT4 1,33 norma 0,9 do 1,7

ft3 27%
              ft4 54%
              tsh za wysokie

No, obniżanie dawki to ja Ci odradzam! Przydałby Ci się porządny endo, bo
              wprawdzie wyniki tragiczne nie są, ale daleko im do ideału. Ja bym raczej
              szukała przyczyny w za niskich hormonach (przede wszystkim ft3) i dodatkowo
              zbadałabym na Twoim miejscu poziom ferrytyny, jeżeli nie badałaś. Podejrzewam,
              że wynik też nie będzie za fajny i to też może mieć związek.
              Jak wygląda poza tym Twoje samopoczucie? masz objawy niedoczynności?
              • hashi-tess Re: tarczyca a serce 10.05.09, 20:32
                mara_30 napisała:

dodatkowo
                > zbadałabym na Twoim miejscu poziom ferrytyny, jeżeli nie badałaś. Podejrzewam,
                > że wynik też nie będzie za fajny i to też może mieć związek.

strzał w dziesiątkę.
                Anemia murowana.
                • harmoniak Re: tarczyca a serce 10.05.09, 21:35
                  A przy anemii serce bije szybko.
                  • liaana1 Re: tarczyca a serce 11.05.09, 13:15
                    Hm,może spróbuje zbadac tą ferytynę ,nie doczytałam a jaki to ma
                    zwiazek z hashi?mi najbardzuej dokucza wysokie tetno i zaburzenia
                    rytmu serca,poza tym odkąd pamietam miałam raczej objawy
                    nadczynności a faktycznie mam niedoczynność i Hashi.
                    • izu-lek Re: tarczyca a serce 11.05.09, 13:22
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=52189196&a=52189196
              • liaana1 Re: tarczyca a serce 11.06.09, 18:31
                Witam , wracam do tematu i prosze o wyjaśnienie o co chodzi z tymi
                procentami ,jak sie je interpretuje?
                serce nadal dokucza, biore biofer folick ,oczywiście lekarz mnie
                wysmiał jeśli chodzi o anemię
                • hashi-tess Re: tarczyca a serce 11.06.09, 21:32
                  szukaj takiego, który Cię nie wyśmieje.

Nie masz innego wyjścia, anemia nie zginie
                  sama. Musisz jej pomóc.
    • mara_30 Re: tarczyca a serce 12.06.09, 14:23
      > witam ponownie,wracam do tematu ,co robić/lekarz stwierdził,że
      > ferytynę jak sie ma 1 to jest źle a jak ja mam 11 przy normie od 13
      > to w ogole nie ma o czym mówić a o anemii to nawet nie
      > wspomniał.Zaczęłam brac bioifer folick ale serce nadal
      > dokucza.Zastanawiam sie czemu tak jest a moze to kwestia złego
      > poziomu F3 lub F4 , z góry dziekuje za wyjaśnienia ,nie mam aż
      > takiej wiedzy jak niektórzy z was na temat hashi.

Witaj,
      Pozwoliłam sobie skopiować Twój post z wątku o ferrytynie, bo myślę, że
      wygodniej jak będzie on razem z resztą Twojej "historii choroby".

Ferrytynę masz bardzo niską i koniecznie musisz brać żelazo. Lekarz głupoty
      gada, jakbyś miała ferrytynę 1, to już byłoby naprawdę tragicznie (ja miałam
      niecałe 3 jakiś czas temu - mdlałam, odpoczywałam przy wchodzeniu na 1 piętro
      itd. generalnie sprawność umysłowa i fizyczna 90-latki). Ale Twój wynik jest i
      tak bardzo słaby, powinnaś mieć go min. w połowie normy, a Ty masz poniżej
      dolnej granicy.
      Z tym, że niestety na efekty suplementacji żelaza trzeba czekać dość długo,
      szczególnie przy tak dużym niedoborze. Przydałaby Ci się większa dawka niż w
      bioferze, spróbuj wyprosić w aptece np. sorbifer albo hemofer. A docelowo
      poszukaj lekarza, który wie, co oznacza niska ferrytyna i rozumie, jak
      nieprzyjemne jest życie w anemii. A najlepiej żeby rozumiał powiązania anemii z
      tarczycą.

Myślę, że u Ciebie nakładają się objawy niedoczynności i anemii, więc zadbać
      musisz o jedno i o drugie. Robiłaś w ostatnim czasie badania hormonów?
      • liaana1 Re: tarczyca a serce 12.06.09, 15:05
        Jesteście nieocenieni,dziękuje.
        Ostanio przy okazji ferrytyny zrobiłam samo TSH i wyniosło;4,23 przy
        normie 0,27-4,20, to wyniki z maja, witamina B12 270 przy normie 160-
        800, zelazo 72 norma 37-145, hemoglobina 12,7 norma 12-16.
        Najgorsza jest ta niemoc,trafiam do kardiologa:wysokie tetno,ból w
        okolicy serca:prosze odstawic hormony,mam dawke 75 Eutoryx, lekarz
        endo to nie od tarczycy ,to nie od tarczycy prosze zwiekszyc
        dawke,hematolog anemia ?alez skad - pisałam juz na ten temat
        wczesniej.Niewiadomo jak zrobic zeby było dobrze.Najgorzej z
        serduchem, bóle głowy i osłabienie,zsenności w ciagu dnia.pozdr.
        • mara_30 Re: tarczyca a serce 12.06.09, 18:36
          Oj, jak ja Cię dobrze rozumiem! też przechodziłam przez odsyłanie od lekarza do
          lekarza, wmawianie innych chorób, oczywiście z depresją na czele, traktowanie
          jak hipochondryczki sad
          Ale musisz być uparta, w końcu się uda i trafisz na lekarza który Cię zrozumie!

Endo tutaj ma rację - powinnaś zwiększyć dawkę euthyroxu, ale najpierw zrób
          badania ft3 i ft4 - one są najważniejsze, dużo więcej mówią niż tsh.
          Twoje objawy idealnie pasują do mieszanki niedoczynności i anemii, wyniki to
          potwierdzają - więc się nie daj, walcz o swoje zdrowie. Powodzenia smile
          • liaana1 Re: tarczyca a serce 12.06.09, 20:01
            No proszę a moja endo mówi, tsh robic jak jest wynik ok ,to nie
            trzeba Ft3 i Ft4,nikt nawet nie wspomina ze sa one tak ważne.smile
            A nie ma przypadkiem jakiegos artykułu na temat mieszanki anemii i
            niedoczynnosci?
            • aleksandra_01 Re: tarczyca a serce 12.06.09, 20:46
              jest tekst przetłumaczony przez Harmoniak

docs.google.com/Doc?id=dfsrkn8m_0c8mt6zjm
              a.
              • milaemalka Re: tarczyca a serce 13.06.09, 15:39
                Moje serce kołatało od grudnia.Najgorzej było jak sie położyłam.Czułam się jakby
                przestawało bic a potem galopowało.Miałam wtedy bardzo niskie Ft3 ale juz po
                podwyższeniu było tak samo.Przestało kołatać+ z dnia na dzien po 5 zastrzyku
                witaminy b12.Znalazłam w internecie ze kołatanie serca może byc przyczyną
                długotrwałego niskiego poziomu wit b12 .
                • liaana1 Re: tarczyca a serce 13.06.09, 15:57
                  A to bardzo ciekawe, a jaki poziom miałas wit B12 bo mój 270 przy
                  normie 160-800, nie wiem czy to za mało? bo jet przeciez w
                  normie.zastanawiałm sie tez skad to sie bierze najczesciej łomocze
                  wieczorami gdy praktycznie człowiek jesyt wyciszony.Dlugo tak Ci
                  dokuczało to serce?
                  • milaemalka Re: tarczyca a serce 15.06.09, 16:40
                    Zaczeło się w grudniu.Najpierw tak delikatnie .Mijały dni i łomotało coraz
                    bardziej .W marcu bałam się iść spac,myslałam,że umrę.Lekarka rodzinna
                    skierowała mnie na ekg,które nic nie wykazało.Przepisała mi Bisopromerc 5.Jadłam
                    też codziennie kilka tabletek Magnefar z wit b6 Nic mi to nie pomogło. Wit b12
                    zbadałam dopiero w marcu i wynosiła 222,6 (197-663 czyli 6,22%normy.Zbadałam ją
                    poniewaz stwierdzono u mnie zanikowe zapalenie zoładka ( gastrolog nie widział
                    sensu robienia dalszych badan) i sprawdzałam czy ma charakter
                    autoimmunologiczny.W tym samym dniu poziom ferrytyny wynosił 50,75%normy.Po
                    miesiącu wit b12 minus 6,07% normy a po nastepnych .3 tygodniach minus 8,82
                    %normy. W tym dniu hgb 7,2 (7,4-11,2)a zelazo 14%.Ferrytyny nie badałam.Dostałam
                    10 zastrzyków wit b12 -1000 -ostatni tydzien temu.Moje serce uspokoiło się smile
                    • liaana1 Re: tarczyca a serce 15.06.09, 19:05
                      Nie bardzo rozumiem końcówke twojej wypowiedzi co minus?poziom wit
                      b12?był wyzszy czy niższy ?a czemu masz hemoglobine badana w tym
                      samym dniu? i jeszcze prosze napisz ,kto Ci zlecił badanie wit B12?
                      sama czy lekarz,ja na ekg mam podwyzszone tetno,średnio 90.smile
                      • milaemalka Re: tarczyca a serce 15.06.09, 23:07
                        W ciągu miesiąca poziom witaminy spadł z 6,22%normy do minus 6,07% normy czyli
                        spadł o 12,29% 1wynik 222.6 2wynik 168.7 3wynik 155,9 a norma 197-663,. Lekarka
                        rodzinna zleciła mi morfologię+rozmaz+płytki+ żelazo,gdy pokazałam jej 1 i 2
                        wynik poziomu wit b12 i wynik z gastroskopii .Pomyliłam sie -na drugi dzień to
                        robiłam.Nikt mi nie zlecał badań.Przy takiej opiece zdrowotnej jaką mamy cała
                        nadzieja ,że coś się z internetu dowiem.Gastrolog- matoł stwierdził.ze bedzie
                        mnie leczył tak samo niezaleznie od tego jakie jest podłoże choroby.Dlatego
                        badałam prywatnie witaminę. Dostałam zastrzyki w związku z zoładkiem a przy
                        okazji łomotanie serca sie skonczyło smilePytałam lekarzy czy niski poziom b12
                        może byc przyczyną takich łomotów i zdecydowanie nie widzieli związku .A w
                        internecie lekarz widział.W momencie badania moje tętno było niskie.Ale serce
                        szalało mi tylko, gdy kładłam sie spać.Nie wiem jaka jest u Ciebie
                        przyczyna.Wiem ,że u nas to co dla innych jest normą wcale nią byc nie musi,
                        • liaana1 Re: tarczyca a serce 17.06.09, 16:09
                          Dziekuje za tak obszerne wyjasnienia.Czy to nie dziwne ,ze serce ci
                          tak biło przed snem zwłaszcza? to chyba ma jednak jakies powiazanie
                          z emocjami,stresem,ja np rano sie obudze i czuje jak "leci" albo
                          wieczorem to też ,w ciagu dnia to raczej różnie ,ale jakby to
                          zaobserwował to po zdenerwowaniu nastepuje "taka
                          Akcja".Napisałas ,że lekarz widział w internecie zwiazek serca z
                          tarczyca (przyspieszone bicie), moze pamietasz gdzie to doczytałaś?Z
                          forrum tego mam o niedoczynności i to poarz pierwszy naprowadziło
                          mnie ,że to ma jakies powiazania.
                          pozdr.
                          • milaemalka Re: tarczyca a serce 18.06.09, 10:09
                            Witaj stresów to miałam w zyciu tyle,że umiem teraz poznac jakie objawy sa na
                            skutek zdenerwowania.To było coś innego.Nie sugeruj sie za bardo moim
                            przypadkiem.Sprawdz czy z Twoim sercem jest wszystko w porządku.Wpisałam google
                            ;niedokrwistość z powodu braku wit b12.Bo chociaż moja morfologoa nie wskazywała
                            na to z powodu żoładka szukałam wszystkiego o witamine.Duzo tego było,w tym
                            lekarz wyliczał objawy i póżniej jako długotrwalą przyczynę podawał łomotanie
                            serca,zawroty głowy a na koncu przy bardzo długim niskim poziomie witaminy były
                            omawiane zaburzenia neurologiczne.Moje wyniki wyglądały idealnie w stosunku do
                            tego co pisał.Nie mniej jednak po 5 zastrzyku przeszło mi smile.W tamtym roku
                            karetka zabrała mnie z podejrzeniem zawału .W szpitalu okazało się ,ze mam za
                            niski poziom potasu..I wyobraż sobie ,ze ten ból zaatakował o godz.2.30.Nie wiem
                            dlaczego na godziny nocne przypadają te sercowe atrakcje
                            • liaana1 Re: tarczyca a serce 18.06.09, 12:25
                              No własnie ekg i badanie holtera wykazało przyspieszone
                              tetno ,średnio 90 i kardiolog stweirdził,że arytmii nie ma ale byc
                              moze tak źle reaguje na hormony tarczycy i najlepiej by było w
                              ogóle ich nie brac a juz na pewno nie zwiekszac dawki i wtedy
                              przypadkowo trafiłam na forum i doczytałam sie ze takie teno moze
                              byc z zupełnie innych powodów smile
                              • milaemalka Re: tarczyca a serce 19.06.09, 17:01
                                Moja rodzinna przepisała mi Bisopromerck właśnie dlatego,żeby uchronić mnie
                                przed arytmią.Mówiła,że chora tarczyca może do tego doprowadzić. Wiesz, obawiam
                                się,ze trudno ogarnąć te wszystkie powiązania.Potrzebny jest dobry lekarz ,a z
                                tym różnie bywa.Mam nadzieję,że dostałaś od kardiologa lekarstwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka