Dodaj do ulubionych

"profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyny

13.07.09, 18:34
Dokładnie tydzień temu byłam operowana, zabieg dość inwazyjny, bo laparotomia.
Jeszcze w szpitalu zaczęły się kłopoty z wysokim ciśnieniem i pulsem. Nie
pamiętam ciśnienia, ale puls sięgał nawet 120 a serce chciało mi gardłem
wyskoczyć. W szpitalu skierowano mnie do endokrynologa, bo winą miała być
tarczyca.

22.06, czyli przed zabiegiem, wyniki miałam następujące, dawka Euthyroksu 87,5:

TSH 0,445 (0,27-4,2)
FT3 4,83 (3,13-6,76), 46,8% normy
FT4 15,98 (12-22), czyli 39,8% normy

Wyniki takie, że gdyby nie zbliżający się termin operacji to bym przeszła na
Euthyrox 100. W tym samym czasie ze względu na ciągłe zmęczenie zrobiłam
ferrytynę. Wynik 20,73 przy normie 15-250 dla kobiet. Z tym badaniem
poszłam do rodzinnego i uznał mnie za hipochondryczkę, ale sama zaczęłam brać
Biofer Folic, 4 tabletki dziennie.

Wyniki z pt, czyli pooperacyjne, przy dawce nadal 87,5.
TSH 0,747 (0,35-5,5)
FT4 18,8 (11,5-22,7), 65% normy

Morfologia z dnia operacji:
Hb 13,1 g/dL
Ht35,9%
Er 4,24 x1000000
L 7,280x1000 Norm nie mam, ale hematokryt jest lekko obniżony z tego, co
znalazłam.

Dziś byłam u endokrynologa. Wynik ferrytyny wg niego jest ok, tarczycy też,
ale "profilaktycznie" mam zmniejszyć dawkę. Nadal czasem mam ataki sercowe
mimo tego, że biorę magnez od powrotu ze szpitala. Mam zrobić badanie Mg,
żelaza i lipidogram...no i zmniejszyć dawkę tyroksynę a to mi się bardzo nie
podoba sad

Przepraszam za długość postu, ale inaczej się nie dało...Co o tym myślicie?
Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki.

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 14.07.09, 11:55
      z mojego dośw. nie należy zmniejszać
      dawki tyroksyny kiedy FT3 jest wyżdze
      od FT4. Organizm wchodzi w niedoczynność,
      która razem z anemią jest odpow.
      za Twoje samopoczucie.
      ZAWSZE powinnaś oznaczać FT4 i FT3.
      Przy hashimoto możesz sobie darować TSH.
    • aleksandra_01 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 14.07.09, 11:59
      Witaj

brakuje ft3 w tym drugim wyniku.
      ale 65% to nie jest jakoś bardzo dużo.
      może zostań na tej dawce na której jesteś
      i popracuj nad przemiana ft4 do ft3, biorąc
      właśnie żelazo /zwiększając ferrytynę/ i selen.
      podejrzewam że skoro wcześniej już miałaś
      znaczna różnicę między ft3 i ft4 to teraz może
      być ona większa, a to też powoduje pogorszenie
      samopoczucia. bierz też magnez.
      ogólnie masz słaba morfologię.

a.
      • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 14.07.09, 12:08
        ft3 zabrakło na skierowaniu od lekarza a ja jeszcze chodzę trochę zakręcona po
        tej operacji jakbym się do końca nie wybudziła i nie zwróciłam na to uwagi. Na
        razie zostanę przy mojej dawce i zaczekam na inne wyniki, w przyszłym tygodniu
        powtórzę badania ft3 i ft4...choć nie wiem, czy jest sens. Teraz czekam na
        magnez, żelazo i cholesterol. Dziękuję za odzew.
        • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 15.07.09, 13:27
          Dawki Euthyroksu jeszcze nie zmniejszyłam a wyniki z wczoraj mam takie:

Cholesterol 211 (140-239)
          HDL 46 (30-85)
          LDL 149 (100-129)
          Triglicerydy 80 (35-160)
          Mg 1,36 (1,3-2,1)
          Żelazo 68 (29-163)

i prolaktyna zbijana od ponad miesiąca połówką tabletki Bromergonu:

PRL 24,6 (1,3-25) i po 1h po MTC 742,88.

Czyli oprócz cholesterolu i prolaktyny wszystko ok, choć wg mnie badanie MG i
          Żelaza nie jest miarodajne z powodu suplementacji, wieczorem przed badaniem nie
          brałam, ale to tylko 1 dzień. Prolaktyna natomiast chyba nie wpływa na kłopoty
          z sercem? Cóż, zobaczymy co lekarz na te wyniki...

• rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 26.10.09, 21:12
            nadal na dawce 87,5 skusiłam się na badania, bo zaczęłam odczuwać objawy
            niedoczynności: marznięcie dłoni i stóp, suchość skóry i zmęczenie, to ostatnie
            jest marnym miernikiem, jestem w stanie farmakologicznej menopauzy i sama
            kuracja mnie męczy: nocne uderzenia gorąca, bezsenność itd. Tułowie i głowa się
            gotuje, dłonie jak lody. Włosy lecą na potęgę, ale to moim zdaniem wynik kuracji
            a nie niedoczynności.

Moje wyniki:

FT4 40.60% wynik 16.06, norma (12 - 22)

FT3 48.21% wynik 4.88, norma (3.13 - 6.76)

Ferrytyna 34,33 norma (15 - 250), ta ruszyła ale jak na kilkanaście
            tygodni łykania 4 tabletek dziennie Bioferu nie jest to skok powalający.
            Najważniejsze, że do przodu.

I do rzeczy. Postanowiłam zwiększyć tyroksynę, ale czy dawka 100 nie będzie
            Waszym zdaniem za duża? Nie chcę się bawić w dawkę 93,75 i ćwiartkowanie
            tabletek, ale nie chcę oczywiście też sobie zaszkodzić. Do tej pory zwiększanie
            dawek znosiłam rewelacyjnie.

A nawiązując do postu, który zaczął ten wątek i kłopotów z sercem. Trafiłam do
            kardiologa, dostałam Betaloc ZOK 50 i moje serce nigdy się tak dobrze nie miało,
            choć ostatnio odczuwam bóle i dziwną jego pracę...i to też zwalałam na zbyt
            niską dawkę tyroksyny.

Pozdrawiam i czekam na opinie mądrych smile
            • coldsong Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 26.10.09, 22:53
              Domyślam się, że leczysz endometriozę, jakiś czas temu ja też się
              leczyłam i też miałam sztuczną menopauzę (zastanawiające w sumie, ze
              tak duzo dziewczyn z hashimoto ma też endo - na forum nieplodnosc jest
              ich dosc sporo). Ale do rzeczy - nie zaobserwowałam wtedy u siebie tych
              objawów (włosy, serce) - więc myślę, ze raczej masz to od tarczycy i
              niskiej ferrytyny, oczywiście uderzenia goraca, bezsennosc to od braku
              estrogenow, ale tu nic nie poradzisz w tym momencie. Dawkę leku raczej
              stopniowo sobie zwiększaj. A przede wszystkim załatw sobie pożądne
              żelazo. Zażywaj też magnez (ale większe dawki, min.200 mg)i wapń (przez
              tą menopauzę zwiększa Ci się ryzyko osteoporozy). Sprawdź sobie B12
              jeśli jeszcze tego nie badałaś. Pozdrawiam i życzę wytrwałości - wiem,
              jak Ci ciężko teraz.
              • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 27.10.09, 07:49
                coldsong napisała:

> Domyślam się, że leczysz endometriozę, jakiś czas temu ja też się
                > leczyłam i też miałam sztuczną menopauzę (zastanawiające w sumie,
                ze
                > tak duzo dziewczyn z hashimoto ma też endo - na forum nieplodnosc
                jest
                > ich dosc sporo).

Choroby z autoagresji często występują razem. Zestaw endometrioza i
                Hashi jest nader częsty niestety.

Wypadające garściami włosy zwalam mimo wszystko na Zoladex, przy
                niższej ferrytynie takie problemu nie miałam, nigdy tak nie
                łysiałam, nawet gdy ft4 było na minusie.

> Dawkę leku raczej
                > stopniowo sobie zwiększaj.

Tak zrobiłam, od dziś dawka 100.

>A przede wszystkim załatw sobie pożądne
                > żelazo.

Żelaza nikt mi nie przepisał gdy ferrytynę miałam 20 3 lekarzy
                odmówiło. Z tego też powodu wit b12 nie robiłam, bo jaka nie wyjdzie
                skazana jestem na siebie.

> Pozdrawiam i życzę wytrwałości - wiem,
                > jak Ci ciężko teraz.

Dziękuję za życzenia, mimo wszystko myślałam, że będzie ciężej.
                • coldsong Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 11:34
                  Co do żelaza i niedokrwistości, polecam prezentację medyczną (jest tam
                  ok 100 slajdów, ale warto przez to przejść). Ładnie wszystko jest
                  wyjasnione - i niska i wysoka ferrytyna, diagnozowanie, postępowanie,
                  uwzględnione są też przewlekłe choroby. Generalnie warto postudiować
                  ten plik ze swoimi wynikami żelaza, ferrytyny i morfologii w ręce.
                  www.cm.umk.pl/~klhemonk/prezentacje/niedokrwistosci_2007.pdf
                  • coldsong Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 11:40
                    przepraszam, slajdów jest prawie 200...
                  • aleksandra_01 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 13:20
                    > Co do żelaza i niedokrwistości, polecam prezentację medyczną

tylko cóż z tego że ja to wiem, Ty to wiesz i jeszcze kilka
                    osób to przeczyta i będzie wiedzieć, skoro lekarz rodzinny
                    i tak zawsze ocenia "anemiczność" na podstawie morfologii.
                    a będąc chorym na Hashimoto, jak nawet podane jest w tej
                    prezentacji można mieć kilka niedokrwistości na raz, np.
                    z niedoboru żelaza oraz niedoboru b12 i kwasu foliowego.
                    co w morfologii daje piękny obraz wszystkiego w normie.

ja nadal nie wiem jak przekonać mojego lekarza rodzinnego
                    żeby mi przepisał żelazo i dał zastrzyki z b12. niskiej
                    ferrytyny w ogóle nie zauważa, a z wynikiem b12 wysyła do
                    hematologa. a w morfologi tłumaczy mi że gdybym miała
                    anemie z niedoboru żelaza to wyniki byłyby niskie, a
                    jak bym miała za mało b12 to wyniki byłyby wysokie,
                    tymczasem są w normie.

a.
                    • coldsong Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 13:37

Może przedstaw swojemu lekarzowi schemat z prezentacji dr hab., pokaż
                      że niedokrwistości mogą być nawet przy "normalnej" morfologii, wskaż na
                      schemat postępowania, a jak nie zareaguje to po prostu go zmień.
                      Nie rozumiem tego kurczowego trzymania się lekarzy, którzy nas w ogóle
                      nie słuchają.
                      • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 14:23
                        ja poszłam do jednego lekarza z artykułem fachowym i nie pomogło...żelaza nie
                        dostałam uncertain
                        • coldsong Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 14:34
                          no nic, możemy dalej narzekać na lekarzy, ale jaki to ma sens?
                          • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 14:41
                            ja nie narzekam, ale w sens pokazywania lekarzom czegokolwiek zwątpiłam i tylko
                            tyle chciałam powiedzieć.
                            • coldsong Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 15:18
                              A masz może swoje wyniki morfologii, a konkretnie MCH, MCV, MCHC, RDW?
                              • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 15:27
                                z wynikeim ferrytyny 20 lekarz widział morfologię taką:
                                Hb 13,1 g/dL
                                Ht35,9%
                                Er 4,24 x1000000
                                L 7,280x1000
                                • coldsong Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 15:45
                                  Zrób sobie pełną morfologię, możesz teraz zrobić, i jeszcze raz jak
                                  zaczniesz miesiączkować.
                                  Ja mam Hb i Ht nawet lepsze od Twoich wyników, lepszą ferrytynę, ale
                                  np. obniżone MCV i MCH i nie miałam problemu z receptą. Przedstawiłam
                                  komplet badań.
                                  Najważniejsza sprawa to to, żeby samemu wiedzieć co badać i co pokazać
                                  lekarzowi. I przede wszystkim temu służy ta publikacja, którą wskazałam.
                                  Jeżeli my same nie rozumiemy co się dzieje, no to żadne rzeczywiście
                                  artykuły i publikacje podstawiane pod nos lekarzowi nie pomogą.

Wiem, że jeden niedouczony lekarz może całkowicie nas załamać i
                                  zniechęcić, ale czasami mimo wszystko trafia się ten dobry. I tego Ci
                                  życzę, oczywiście - oprócz - zakończonego sukcesem leczenia
                                  endometriozy. Pozdrawiam.
                                  • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 28.10.09, 15:59
                                    ja miałam artykuł o chronicznym zmęczeniu, bo to mi dolegało. z artykułu
                                    wynikało, że ferrytyna poniżej 50 występuje u kobiet, którym zmęczenie żyć
                                    przeszkadza.
                                    Później miałam robioną morfologię, we wrześniu chyba. Wszystko było "w normie".
                                  • aleksandra_01 do coldsong 28.10.09, 19:06
                                    Spójrz proszę i na moją morfologię

erytrocyty 4,8 [4,0-5,0]
                                    hemoglobina 14,1 [12,0-16,0]
                                    hematokryt 40 [35,0-47,0]
                                    mcv 83 [80-96]
                                    mchc 34,9 [31-37]
                                    rdw 12,7 [11,4-14,5]

przy tym ferrytyna 13% [już po suplementacji sorbiferem]
                                    i b12 40% [też już po zastrzykach]

wcześniejsza morfologia wyglądała tak samo.

co o tym myślisz ? 3 lekarzy mi odmówiło żelaza.

a.
                                    • coldsong Re: do coldsong 28.10.09, 19:46
                                      Jeśli morfologia jest w porządku warto sprawdzić sobie jeszcze TIBC.
                                      Pod tym linkiem można znaleźć opis tego badania i inne zresztą do
                                      pełnej diagnostyki.
                                      diag.pl/Badania.85+M5e6fde3ee5d.0.html
                                      Przy normalnej moorfologii i podwyższonym TIBC mówi się o Latent Iron
                                      Deficiency (utajonym niedoborze żelaza).

Potem mając wynik TIBC i żelaza z tego samego pobrania można sobie
                                      obliczyć saturację transferyny (wzór na slajdzie 119), jeśli jest mniej
                                      niż 16% to będziesz miała potwierdzenie dla lekarza (i chyba
                                      twardoglowiec tylko na to nie zareaguje)

Pozdrawiam i trzymam kciuki.
            • aleksandra_01 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 26.10.09, 22:59
              Witaj

jeśli dobrze znosisz podnoszenie dawki to 100 będzie ok.

biofer to trochę za słabe żelazo [nawet te 4 tabl.] żeby
              zobaczyć jakiś radykalny skok ferrytyny.

cholesterol jest zazwyczaj podniesiony przy niedoczynności
              prolaktyna zresztą też. to spadnie samo jak hormony
              będą lepsze.

Mg 1,36 (1,3-2,1)

jest bardzo niski, a skoro nie robiłaś właściwie żadnej
              przerwy przed badaniem, to znaczy że bez suplementacji
              byłby jeszcze niższy. może porozmawiaj z lekarzem o tym,
              może jest jakiś silny preparat z magnezem.

magnez wraz z potasem muszą być w równowadze, wtedy serce
              pracuje prawidłowo. uważam że powinnaś również oznaczyć
              potas. podejrzewam że Twoje kłopoty z sercem spowodowane
              są właśnie magnezem i być może potasem.

a.
              • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 27.10.09, 07:54

aleksandra_01 napisała:

> Witaj
                >
                > jeśli dobrze znosisz podnoszenie dawki to 100 będzie ok.

tak własnie zrobiłam, 100 na śniadanie smile

> magnez wraz z potasem muszą być w równowadze, wtedy serce
                > pracuje prawidłowo. uważam że powinnaś również oznaczyć
                > potas. podejrzewam że Twoje kłopoty z sercem spowodowane
                > są właśnie magnezem i być może potasem.

Biorę aspargin i magne b6 i ten zestaw z Betalociem ZOK się
                zazwyczaj sprawdza. Myślę, że gdy ft 4 będzie wyższe i serce będzie
                spokojniejsze.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
                • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 23.12.09, 18:52
                  Po prawie 2 m-cach większej dawki (Euthyrox 100) wyniki może
                  zaskakujące, choć mnie nie zaskoczyły, bo samopoczucie nadal nie
                  najlepsze i brak sił dokucza:

ft4 16,2(11,8-24,6), 34.37% normy
                  ft3 5,3 (2,8-7,1), 58.14% normy

Od kilku dni biorę tabletki antykoncepcyjne, patrząc na wyniki
                  powinnam zwiększyć dawkę tyroksyny.
                  Ferrytyny nie robiłam, ale nadal łykam Biofer Folic. Zrobiłąm wit
                  b12 i wyszło 210,9 (208-963,5). Mało jak jeszcze dodać, że od
                  pół roku nie miałam miesiączki. Pewnie zastrzyków nie dostanę tylko
                  znowu usłyszę, że wynik w normie a tego bez recepty chyba się nie da
                  inaczej? Może jakieś propozycje?
                  • hashi-tess Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 23.12.09, 21:41
                    witaj!
                    podnieś dawkę o 25mg bo po wynikach widać,
                    że masz za niską dawkę.
                    Menstruacji nie masz bo cały czas jesteś
                    w niedoczynności. Czy te tabl. anty są na wywołanie
                    miesiączki?
                    Wit. B12 - konieczne zastrzyki. Suplementacja
                    doustna nic tu nie zdziała. Musisz wybłagać
                    receptę u jakiegoś lekarza.
                    • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 23.12.09, 21:52
                      dzięki Tess za odpowiedź. Mestruacji nie było przez leczenie
                      endometriozy, miałam zastrzyki, które wprowadziły mnie w
                      farmakologiczną menopauzę. Tabletki anty są kontynuacją leczenia.
                      Błagałam o żelazo, gdy ferrytynę miałam 20 przy normie od 15 i się
                      nie dobłagałam, spróbuję a jak nie trudno, ale zafunduję sobie
                      wizytę u hematologa. Leczę się od ponad roku na niedoczynność i
                      jestem 4 kg na plusie i każdy wysiłek fizyczny kończy się zadyszką
                      jak po maratonie uncertain
                      • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 07.01.10, 12:07
                        dostałam zastrzyki. % ampułek raz na miesiąc. Dawka nie jest chyba powalająca,
                        ale zawsze lepsze to niż nic.
                        • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 07.01.10, 12:08
                          5 ampułek 100.
                          • aleksandra_01 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 07.01.10, 12:34
                            > 5 ampułek 100.

że co ?!

przepraszam, ale jestem w szoku.
                            jak miałam b12 25% to dostałam 10 ampułek po 100
                            i po 10 miesiącach b12 podniosło się do 40%

teraz biorę 1000 raz na miesiąc.

przy Twoim wyniku to te 5 ampułek po 100 to
                            powinnaś brać przez tydzień codziennie, a później
                            po 1000 raz na miesiąc.

może poproś jeszcze jakiegoś innego lekarza, endokrynologa,
                            ginekologa.

a.
                            • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 07.01.10, 13:41
                              ginekolog dał mi tabletki, mimo że mocno naciskałam go na zastrzyki.
                              • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 07.01.10, 22:54
                                jeszcze jutro umówiłam się do internisty. Próbowałam zarejestrować się do
                                hematologa, ale wizyta najwcześniej w lutym i mam dzwonić w przyszłym tygodniu.
                                • hashi-tess Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 07.01.10, 23:11
                                  rewolka404 napisała:

> jeszcze jutro umówiłam się do internisty.

fajnie byłoby gdyby pomógł.
                                  • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 08.01.10, 18:05
                                    Jak na razie mam skierowanie na morfologię z rozmazem. Pani dr
                                    zauważyła niską ferrytynę sprzed kilku miesięcy, jej kolega wynik 20
                                    przy normie od 15 uznał za ok, powiedziałam że biorę Biofer Folick.
                                    Mimo wszystko wyszłam bez niczego. Mam przyjść z morfologią a potem
                                    dostanę skierowanie na gastroskopię.
                                    • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 14.01.10, 20:43
                                      i boję się, że jutro będzie po temacie niedoboru wit b12. Odebrałam wyniki
                                      morfologii i tak dobrej nigdy nie miałam, co powinno mnie cieszyć wink Czerwonych
                                      krwinek 4,63x10e6 (4,2-5,4), hemoglobina 13,8 (12-16), reszta też bez zarzutu,
                                      przeleciałam z prezentacją podesłaną przez Coldsong. Wcześniej jak erytrocyty
                                      miałam 4,3 mln to wynik był bardzo dobry. Pół roku łykania Bioferu działa, ale
                                      czy teraz dostanę zastrzyki? Obawiam się, że te 5 ampułek po 100 będzie musiało
                                      mi starczyć...
                                      • rewolka404 Re: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyn 29.01.10, 20:43
                                        Po niecałych 6 tyg dawki 125 wyniki tak się przedstawiają:

FT4 84.20% [wynik 20.42, norma (12 - 22)]

FT3 74.93% [wynik 5.85, norma (3.13 - 6.76)]

Jak na zwiększenie dawki o 25 i jednoczesne rozpoczęcie kuracji tabletkami
                                        antykoncepcyjnymi skok jest moim zdaniem ogromny, samopoczucie mam dobre.
                                        Zauważyłam mocną poprawę jeśli chodzi o zmęczenie, mam więcej energii.
                                        Poprzednie wyniki - ft4 34.37%, ft3 58.14%. Coraz bardziej dokucza
                                        drętwienie dłoni, mimo zastrzyku z wit b12 w powalającej dawce 100 mg uncertain
                                        Niestety to inny problem.

Ferrytyna, po 7 m-cach łykania Bioferu Folic w dawce 4 tabletki na dzień z 2
                                        tyg. przerwą, wynosi 76,27 norma (15 - 250), co daje 26.07%.

Nie powinnam mieć problemu. Wygląda jakby po ponad roku dawka była w końcu ok,
                                        ale szczerze niepokoi mnie taki skok. Myślicie, że mogę powtórzyć badania za
                                        kilka m-cy czy raczej zachować jeszcze ostrożność? Oczywiście wszystko zależy
                                        też od mojego samopoczucia.

• rewolka404 Znowu zwrot akcji 05.03.10, 18:51
                                          Zachowałam ostrożność i dobrze, bo wyniki z dziś są takie, dawka oczywiście bez
                                          zmian - Eutyrox 125:

FT4 34% [wynik 15.4, norma (12 - 22)]

FT3 29.20% [wynik 4.19, norma (3.13 - 6.76)]

TSH 0,125 [0,27 - 4,2]

Hormony w miarę wyrównane, ale po raz pierwszy ft3 mam niższe od ft4, nawet przy
                                          ferrytynie na poziomie 1% było ok z przemianą. Przede wszystkim dziwi mnie taki
                                          spadek, jedyne co mi przychodzi do głowy to zmiana tabletek antykoncepcyjnych,
                                          ale na nich jestem dopiero 20 dni i mają w składzie mniej hormonów niż poprzednie.
                                          Ostawiłam żelazo, bo żołądek mi szwankował a morfologia była ostatni idealna,
                                          może tu mój błąd, ale po gastroskopii mam przeboje z żołądkiem.

Samopoczucie ok, ale zauważyłam bardziej suchą skórę i marznięcie, wieczorem
                                          robię się sina z zimna...W poniedziałek idę do endo polecanego na forum, udało
                                          się przyjąć nowego pacjenta! smile

Nie wiem, co mam myśleć o tych wynikach...
                                          • wierka-5 Re: Znowu zwrot akcji 05.03.10, 20:39
                                            Witaj
                                            Ja przy takich wynikach zwiekszyłabym dawkę. Nie wiem tylko czy endo widzac tsh nie karze jej profilaktycznie zmniejszyć.
                                            Mnie przy podobnych wynikach tak własnie zalecił.
                                            W ostatnim podpietym linku na tym forum jest duzo na temat interpretacjji wyników TSH w czasie leczenia. Chba w części 3 dotyczacej udziału lab. w monitorowaniu i leczeniu chorób tarczycy.
                                            • rewolka404 Re: Znowu zwrot akcji 05.03.10, 21:17
                                              TSH zrobiłam, bo podczas rejestracji do nowego endo kazano mi zrobić to badanie,
                                              ale sama pani dr z tego, co czytam nie patrzy na niskie TSH, ważne dla niej są
                                              ft3 i ft4. Dla mnie TSH jest nieistotne. A ja zakręcona dopiero teraz
                                              zauważyłam, że już w styczniu ft3 miałam niższe niż ft4. Dobrze mieć wątek na
                                              forum i wszystko ładnie zapisane wink Profilaktycznie nic zmniejszać nie będę i
                                              liczę, że endo zaproponuje zwiększenie dawki. Nie wiem, od czego mogą być takie
                                              wahania hormonów. Leczę się od ponad roku i nadal prawie co kilka tygodni muszę
                                              robić badania.
                                          • hashi-tess Re: Znowu zwrot akcji 06.03.10, 07:06
                                            Ta dawka zrobiła się za mała,
                                            musisz podnieść euthyrox.
                                            Ja osobiście podniosłabym na początku o 12,5mg,
                                            a po kilku dniach o następne 12,5mg.

Twoje objawy to zwyczajna niedoczynność.
                                            • rewolka404 Re: Znowu zwrot akcji 06.03.10, 11:41
                                              Zwiększenie dawki jest wymagane i tak zrobię. Tylko nie wiem, czemu tak mi
                                              hormony skaczą raz ft4 50% w górę, po miesiącu znowu w dół o 50%...spadek na
                                              dodatek na tej samej dawce, mało z tego rozumiem.
                                              • hashi-tess Re: Znowu zwrot akcji 06.03.10, 23:19
                                                w hashimoto występują rzuty choroby.
                                                Może to być powód tych różnych poziomów.
                                                Poza tym leczenie Twojej endomet. też zapewne ma wpływ na powyższe.
                                                Najważniejsze, że potrafisz odczytywać sygnały organizmu i reagujesz na nie, brawo.
                                                • rewolka404 Re: Znowu zwrot akcji 06.03.10, 23:27
                                                  hashi-tess napisała:

> Najważniejsze, że potrafisz odczytywać sygnały organizmu i reagujesz na nie, br
                                                  > awo.

Główna w tym Twoja zasługa i całego forum. Dziękuję smile
                                                  • rewolka404 na dawce 150 16.04.10, 08:19
                                                    Po zwiększeniu dawki o 25, do dawki 150 wyniki są następujące:

FT4 53.21% [wynik 17.46, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 86% [wynik 6.08, norma (3.5 - 6.5)]

Przez kilka tygodni na tej dawce czułam się świetnie, dzięki czemu moje
                                                    mieszkanie na Wielkanoc było posprzątane jak nigdy. Porządek w mieszkaniu to
                                                    będzie moja nowa oznaka unormowania hormonów wink A tak na poważnie to czuję, że
                                                    potrzebuję większej dawki. Planuję zwiększenie o 12,5. W przyszłym tygodniu będę
                                                    rozmawiać z endo i wysłucham dyspozycji. Zmienia się trochę sytuacja, bo będę
                                                    miała przerwę w braniu tabletek antykoncepcyjnych, za to powracam do Zoladexu,
                                                    który ma mnie znowu wprowadzić w stan farmakologicznej menopauzy, endometrioza
                                                    niestety nie śpi.

Wróciłam do żelaza, raz w tygodniu chodzę na zastrzyk z wit b12 - dawka 1000,
                                                    biorę też selen, ale bardzo nieregularnie, bo zapominam.

Zrobiłam też wapń zgodnie ze wskazaniem mojego nowego endo i wynik jest
                                                    zaznaczony jako za niski 4,2 przy normie 4,2 - 5. Trochę mnie to
                                                    martwi ze względu na planowane zastrzyki Zoladexu, które niestety na kości dobre
                                                    nie są i mogę do osteoporozy prowadzić a ja całkiem niedawno przechodziłam
                                                    kilkumiesięczną kurację tym lekiem. W przyszłym tygodniu zadzwonię do endo, ale
                                                    jak zwykle chętnie poczytam sugestie forumowiczów smile

Pozdrawiam,
                                                    Rewolka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka