Dodaj do ulubionych

Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc?

25.06.14, 23:27
Witam,
doswiadczonych kociarzy prosze o porade.
Mam jednego kota tajskiego - 9 miesiecy, ktory mieszka u mnie od 3 miesiecy. Przybyl razem z siostra, ktora niestety musiala zostac uspiona ze wzgledu na niewydolnosc nerek - wada wrodzona niestety. Z drugim kotem wszystko okej, zostal juz wykastrowany, przebadany na milion sposobow - jest zdrowy.
Kot byl przyzwyczajony do siostry, ale tragedii nie ma, zaczelam mu pokazywac swiat na smyczy i te krotkie przechadzki z polowaniem na motyle dostarczaja mu wielu radosci a mnie potrzebnego ruchu smile
Problem jest jednak taki, iz jestem juz w 35 tygodniu ciazy i wiem, ze za chwile bede miec dla kota mniej czasu niz on potrzebuje.
Zastanawiam sie wiec nad przygarnieciem malucha ze schroniska, czy od weterynarza, bo mieszkam za granica i w moim miescie koty do adopcji zajmuja weterynarzowi cale pietro kliniki wink
I teraz pytanie.. Czy dokocic teraz, dopoki nie ma dziecka, czy czekac, az urodze, przywyczaic kota do niemowlaka a dopiero
potem wziac drugiego kota?
Bede wdzieczna za porady od doswiadczonych kociarzy.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc? 30.06.14, 08:46
      Lepiej będzie, jak najpierw urodzisz i poczekasz parę miesięcy, aż zaczniesz wszystko ogarniać. Kociak jest dosyć absorbujący, poza tym trzeba go pilnować, żeby sobie nic nie zrobił i nie poniszczył za wielu rzeczy. Powodzenia. smile
    • pupil-kot Re: Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc? 18.07.14, 19:23
      Polecam forum miau.pl - tam znajdziesz odp. na wszystkie "kocie" pytania i wątpliwości smile))
      • trusska Re: Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc? 05.08.14, 18:14
        No ale tu też jest forum o kotach, więc doradź coś tutaj, a nie odsyłaj....
    • zelda87 Re: Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc? 31.07.14, 21:10
      Ja uważam, że najpierw lepiej doprowadzić do tego żeby kot przyzwyczaił się do twojego maleństwa a później wprowadzać kolejne. Poprostu możesz mieć jeszcze więcej do ogarnięcia. Wystarczy że w jego teren wprowadzisz 1 małą istotkę niech się przyzwyczai smile
    • carllitta Re: Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc? 01.08.14, 09:13
      gdyby ktos kiedys mial takie watpliwosci - to odpowiem co zrobilam i co jak na razie sie sprawdza wink
      Wzielismy drugiego kota 3 tygodnie przed moim porodem, bo Leon juz okropnie swirowal. Drugi kot - 8 tygodni - ze schroniska weterynaryjnego - urodzil sie u weterynarza i od zawsze przyzwyczajony byl do ludzi.
      Koty zsocjalizowaly sie po 2ch dniach - pierwszego dnia byla lekka wojna, wzajemne pokazywanie sobie kto tu rzadzi, pod koniec drugiego dnia juz sie nawzajem lizaly i spaly razem.
      Od tej pory sa nierozlaczne, a Leon przestal szalec. Leon jest kotem tajskim, jego charakter jest dosc podobny do psa, przywiazuje sie do ludzi, nie boi sie nowego otoczenia, to na pewno pomoglo w latwej socjalizacji.
      Oczywiscie koty dostaly osobne miski i kuwety wiec nie walczyly o takie podstawy.
      Moje dziecko urodzilo sie dwa tygodnie przed terminem, wiec Stefan - nowy kot - byl z nami tylko tydzien przed narodzinami wink
      Po przyjezdzie do domu - koty obwachaly mala, wskoczyly do wozka, kolyski, lozeczka - posprawdzaly wszystko i zostawily nas w spokoju smile
      Oczywiscie zostaly wyrzucone z naszej sypialni na noc, nie zostawiam ich samych z mala bez mojego nadzoru - ale to wiadomo - sa podstawy.
      Mysle wiec, ze wszystko zalezy od charakteru kotow - nam sie udalo! smile
      pozdrawiam,
      szczesliwa posiadaczka Stefana i Leona oraz mama Natalii big_grin
      • ajaksiowa Re: Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc? 01.08.14, 14:23
        Miło wiedzieć że sątakie rozsądne dziewczyny jak Ty. Wszystkiego Dobrego dla Całej Rodziny ! big_grin
      • zelda87 Re: Drugi kot i niemowle - jaka kolejnosc? 04.08.14, 20:19
        Cóż gratuluję odwagi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka