Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CIĄŻA A TERAPIA

10.12.09, 10:28
    Jestem w szóstym miesiącu ciąży i....pierwszy raz w życiu nie wiem co mam robic.Jestem DDA i mam męża , który nadużywa alkocholu. Psychicznie jestem w zupełnej rozsypce. Tak bardzo chciałam tego dziecka, ale teraz widze , ze zrobiłam straszny błąd , zchodząc w ciąże ( dziecko było planowane} nie doprowadziwszy do porządku siebie ,swojego życia , a najważniejsze swojej psychiki , podczas porządnej terapii. Teraz sobie nie radze sama ze sobą. Problemy z mężem bardzo zle odbijaja sie na mnie . A potem straszne poczucie winy i strach ,że robie dziecku straszną krzywde, Bo mój stres mniej czy bardziej, ale jakoś sie odbije na dziecku. Wiem, że mam kilka wyjść. Wiem, że powinnam pojść na terapie, postawic sprawe jasno mężowi, że może nawet wyjasniłoby to wiele sytuacji, ale.....jest tak , jakby ktoś mnie zamroził strachem. Nie pomaga tłumaczenie .że to dla dobra dziecka, że nikt za mnie tego nie załatwi.Potrafie sie tylko bac. To tak, jakby ktoś mnie hipnoyzując powiedział, że nigdy nie odważysz sie stanąc we własnej obronie,będziesz biernie brała to co ci będzie życie dawało. I chociaż mam tego zupełną swiadomość , nic z tym nie potrafie zrobic. Nie lubie sie użalac nad sobą, ale to zaczyna byc ponad moje siły. Rozpisałam sie a tak naprawde chciałam sie zapytac czy ktos chodził na psychoterapie w zaawansowanej ciąży , czy jest to raczej nie wskazane.Bo przy pierwszym dziecku chodziłam na terapie, ale tak własnie koło siódmego miesiąca przerwałysmy spotkania , własnie z uwagi na dobro dziecka. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji?
    [url=https://www.tickerfactory.com/]
    [img]https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/0;20721;30/st/20100405/dt/6/k/0678/preg.png[/img]
    [/url]
    Obserwuj wątek
      • katar.zynka Re: CIĄŻA A TERAPIA 18.12.09, 23:29
        kiedy kończyłam terapię byłam w ciąży ale "wczesnej" 5msc.
        więc nie pomogę za bardzo
        zresztą jak czytam Twojego posta to wiesz doskonale co i jak zrobić -
        pozostaje Ci to zrobić i tyle

zreszą bycie w zaawansowanej ciążyna terapii mniej czy bardziej
        zaszkodzi dziecku jak bycie w zaawansowanej ciąży w takiej sytuacji
        życiowej? chyba sama dobrze znasz odpowiedź

powodzenia!
      • iziula1 Re: CIĄŻA A TERAPIA 19.12.09, 19:53

Współczuje tych emocji których doświadczasz. Pamiętaj tylko,że
        hormony w ciązy mogą potęgować pewne stany. Może świadomośc tego
        sprawi że zacznie Ci być lżej na duszy.
        Może weż kartkę i spisz sobie krótkie cele do realizacji,plany coś
        co cię uspokoi.
        pamiętaj aby te plany i cele były realne i drobne a jednocześnie
        budujące. Nie pisz o kupnie mieszkania a o spacerze z dzieckiem o
        zakupach, o pracy, o książce do przeczytania o egzaminie do zdania
        itp.
        Czy dalej widzisz swoje życie z mężem?
      • gosigosi Re: CIĄŻA A TERAPIA 03.01.10, 19:52
        ja też jestem w ciąży w 4-tym miesiącu i myślę o terapii. Jestem DDA Myślałam
        już wcześniej ale brakowało mi odwagi. Teraz znowu się zastanawiam, myslę jednak
        o terapii indywidualnej, bo grupowa teraz chyba byłaby dla mnie dużym stresem,
        nie wiem, ale tak mi się wydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka