Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologiczne.

20.04.06, 09:57
    Czy macie takie ksiazki, ktorych czytanie dalo Wam cos wiecej niz tylko mile
    spedzenie czasu?
    Nie chodzi mi o poradniki ani o ksiazki ulubione,do ktorych wracacie bo
    lubicie je czytac,
    tylko o takie ktore cos zmienily w Waszym zyciu w kontekscie dysfunkcyjnosci.
    Ktore spowodowly trwala zmiane, daly sile.

Ja mam takie dwie:
    "Niepamietnik Dolores Price"
    "To wiem na pewno"
    Obydwie napisal Wally Lamb.

Gdybyscie mieli okazje, przeczytajcie je.
    Obserwuj wątek
      • to_ona Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 20.04.06, 16:41
        "NIEPAMIĘTNIK" czytałam, z chęcią za sprawą Twojej rekomendacji sięgnę również
        po drugą książkę tego samego autorstwa;]
        osobiście z rzeczy lżejszych poleciłabym "smażone zielone pomidory" - bo
        pokazuje, że mimo wszystko może być dobrze;]

kurcze, właśnie sobie uświadomiłam, że nie czytałam ostatnio żadnej ważnej
        książki (nie licząc klasyki i innych "modnych" ):(
        • rasowa_samica Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 20.04.06, 17:11
          "dzika kobieta" A. Aliti
          "sitdartha" H. Hesse
          • kachaa17 Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 28.04.06, 11:09
            "Droga rzadziej wędrowana" Scott Peck,-rewelacyjna książka, perła, dla mnie
            numer jeden, o rozwoju duchowym
            • amazon500 Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 28.04.06, 20:41
              Jest to wprawdzie trochę poradnikowata książka, ale od poradnika różni się tym,
              że nie uderza w ton: musisz zrobić to i to, żeby cośtam. Ta książka to
              "Urzekająca. Odkrywanie tajemnicy kobiecej duszy" (John i Stasi Eldredge).
              Mądra, głęboka w treści, piękna. Nie sposób się od niej oderwać, jest genialna!
              Jej współautorka jest na dodatek DDA, o czym otwarcie mówi w tej książce, dzięki
              czemu czuję się w pewnym sensie przez nią rozumiana i mam 100% poczucie, że jest
              to książka dla mnie.
              • forewer_young Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 02.06.06, 21:16
                ja dla odmiany ...:)

J.Eldredge - Dzikie serce. Tesknoty męskiej duszy .........otwiera serce :)

Ze mna można tylko pójśc na wrzosowisko i zapomnieć wszystko...
            • kwiatek.anyzku Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 28.04.06, 22:19
              "Droga rzadziej wedrowana". Moj byly maz kiedys sie zaczytywal ta ksiazka. I
              ciagle mi przedstawial jakies teorie z niej zaczerpniete. U nas jej wtedy nie
              bylo, on akurat byl za granica i czytal w oryginale.
              Wtedy nasz zwiazek wygladal jak bajka.
              Szkoda, ze potem zrobilimsy sobie DDD-owski syf ktorego nie dalo sie posprzatac.

Ale chetnie po to siegne, kiedys :-)
      • tooo-tiki Przebudzenie de Mello 30.04.06, 20:01
        • merisea Re: Przebudzenie de Mello 01.05.06, 12:12
          zgadzam się. "przebudzenie" to świetna książka. polecam też "modlitwę żaby" też
          de mello
          • januszek96 Re: Przebudzenie de Mello 01.05.06, 15:38
            Ja też polecam , Anthony De Mello zmienił coś w moim mysleniu
            www.sm.fki.pl/demello.php?nr=Minuta_Madrosci
            • januszek96 Re: Przebudzenie de Mello 01.05.06, 15:40
              www.sm.fki.pl/demello.php?nr=Przebudzenie
      • czekej Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 02.05.06, 21:02
        "Hipopotam w pokoju stolowym" Hellsten Tommy.
        czytalam i wylam. podsunieto mi te ksiazke i otwarto oczy. zrozumialam, ze jestem DDA. mam 50 lat-szkoda, ze tak pozno sie przebudzilam.
        pozniej bylo wlasnie "Przebudzenie" de Mello.
        pozdrawiam
        • kwiaaatek1 Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 03.05.06, 14:20
          jakoś nie mogę się zabrać za de Mello,kojarzy mi się z jakimś wyegzaltowaniem,a
          egzaltacji nie cierpię.lubię książki pisane prosto i konkretnie,zawierające
          racjonalne treści,a nie jedynie słuszne prawdy.

ostatnio czytałam ''Terapię krótkoterminową''A.Ellisa,otworzyła mi szeroko
          oczy,przeznaczona jest dla DDowców.
      • konwalia1234 Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 02.06.06, 19:41
        Zachecona Waszymi pochwalami ''Hipopotama'' pozyczylam sobie wlasnie dzisiaj, w
        tlumaczeniu na miejscowe narzecze ;)
        I zaczelam nawet czytac :) I rozumiem Wasze zachwyty, bo autor wie
        rzeczywiscie, o czym pisze /tym bardziej, ze sam jest DDA/.
        Wiec powoli, ale coraz bardziej mi sie w tej mojej lepetynie ;) zaczyna
        ukladac ;)

Dzieki za tipa :)
        Pozdrawiam
        Konwalia
        • coffee1 Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 20.06.06, 09:46
          Yann Martel, "Życie Pi"
      • amazon500 Re: Wazne ksiazki- ale nie poradniki psychologicz 04.08.06, 22:11
        Czytam teraz trylogię Davida Torkingtona - pierwszy tom to "Pustelnik", drugi -
        "Prorok", a trzeci - "Mistyk". Jestem w trakcie lektury drugiej części. Genialna
        książka...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka