Dodaj do ulubionych

ASTRO Pogaduchy

30.06.16, 12:56
Mamy na Forumku pare osob zainteresowanych tematem - ja postaram sie czasem tez cos napisac, choc jestem bardziej, niz poczatkujaca..ale Tabula, Donbas i kto wie, kto jeszcze, to wiedza co..i z czym..smile

ZAPRASZAM!
Obserwuj wątek
    • donbas Re: ASTRO Pogaduchy 30.06.16, 13:26
      Cudownie. Nie tylko Astro ale i numerologia jako wątki poboczne. Ale ponieważ nie są stricte tarotowe to wywaliłabym je tam gdzie hyde park, żeby nie znikły w tłumie bo jak widzę forumek bedfzie sie rozwijał w tempie błyskawicznym.
    • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 30.06.16, 13:33
      Ciesze sie Donbas, ze Ci sie watek podoba smile

Jak bedziemy od czasu, do czasu brac udzial w tym watku, to on bedzie caly czas na pierwszej stronie smile
    • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 02.07.16, 17:59
      Tabulo, Donbas i inni zainteresowani Astrologia - jako taka ciekawostka i nie wiem, na ile trafna pod wzgledem astrologicznym..ale z ksiazki Caroline Esser, ktora jest dolaczona do moich Astro-kart, to dane karty / konstelacje, sa uporzadkowane w spisie tresci i moze zacytuje karty Jupitera:
      Zakochanie, Sukces, Zachwyt, Forma zwyzkowa, Gotowosc, Wolnosc emocjonalna, Inspiracja, Zew przygody - co Wy na to?
      • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 02.07.16, 18:56
        i przyznam (w temacie Saturna), ze choc nazwy kart Saturna nie brzmia za dobrze..to jednak "najciezsze" sie mi wydaja te Plutona..? no przynajmniej po nazwach, bo niestety jestem laikiem smile
        karty Saturna kolejno: Sprawdzian, Zacmienie, Zator, Realia, Hibernacja, Opor, Dojrzalosc, Jasnosc.
        karty Plutona: Obsesja, Przepasc, Fanatyzm, Wladza, Transformacja, Fascynacja, Przyneta, Wyrzuty sumienia.
        Jest w tej talii po osiem kart Planet: Jupitera, Saturna, Uranu, Neptuna, Plutona, a dalsze karty, to 17 "kart Planet osobistych", oraz 12 "kart Bogow" - to taka mini-ciekawostka.
      • tabularasa22 Re: ASTRO Pogaduchy 02.07.16, 23:36
        Widzisz Apre, bo to tak jest jak z językami. Pewnie dobrze mówisz po niemiecku. Pewnie nie raz musiałaś użyć dwóch pełnych zdań do przetłumaczenia jednego polskiego słowa. I na odwrót. Zwłaszcza słów z zakresu np. zjawisk pogodowych, emocji. Każdy język konstruuje znaczenia inaczej, zawiera nieco inne obszary. Tak samo jest z Tarotem i astrologią. Owszem , Saturnowi w pewnym areale można przyporządkować Diabła, ale w innym trzeba Cesarza, po trochę też umiarkowania , i trochę Sądu. Dlatego nie ma szans przyporządkować tego wprost. I bardzo dobrze, bo nauka innych języków rozwija, i pozwala dostrzec zjawiska w zupełnie innym wymiarze.

Twoje karty oczywiście mają poprawne odwołania.
        W astrologii tradycyjnej przyjęto, iż planeta Saturn ma bardzo negatywne znaczenie. To tzw. malefik. Po odkryciu Urana , Neptuna i Plutona im też przypisano negatywny wpływ na horoskop. Dziś nie jest już tak źle, uznaje się te planety po prostu za wyzywające, a ich wpływ za swego rodzaju sprawdzian, który ma nas rozwinąć smile
        O Jowiszu - tutaj warto też sięgnąć do mitologii, panteonu rzymskiego oraz greckiego - Zeusa.
        Jowisz to urzędujący władca niebios. Pan piorunów, władca bogów. Mężczyzna w w swojej najwyższej formie, w pełni sił. Opiekun, prawodawca, władca, sędzia , sprawiedliwy. Jasny. Dobry.
        W twoich kartach opisany jest bardzo pozytywnie, i na ogół wpływ Jowisza taki jest, a jego tranzyty oczekiwane, ale bywa i przewrotny. Otóż Jowisz kojarzony jest z przepychem, z przypływem, z nadmiarem. Na tranzytach Jowisza łatwo o nadwagę. Zdarza się że daje duuuuużo, niekoniecznie dobrego smile
        Saturn - idealnie. Opisywałam jego aspekt związany z hasłem " Sprawdzian". ma jednak jak widzisz wiele twarzy i obszarów do zgłębiania smile
        Pluton - o tak. Zazwyczaj uważany za najgorszy z planet tzw. maleficznych. Pluton - Hades - Śmierć.
        Transformacja. Z całkowitym pogrzebaniem, utrata tego co było. Ale w Plutonie znajdziemy i Maga, Księżyc, Diabła ... Gdy nadchodzi Pluton , możemy się spodziewać że po jego przejściu nic nie będzie takie samo. Jego działanie jednak nie jest tak gwałtowne jak w Wieży. Pluton to planeta ( a właściwie już nie planeta) pokoleniowa. Poruszą się bardzo wolno. Większe znaczenie niż posadowienie w znaku, czy nawet często domu , będą miały aspekty do planet osobistych - szybko poruszających się. Osoby tzw. plutoniczne są nie do przegapienia.
        W związkach - w astrologii partnerskiej - aspekty między Plutonem a planetami osobistymi będą odpowiedzialne właśnie za cały wyszczególniony przez ciebie pakiet zachowań partnerów wobec siebie.
        U mnie np. - bezbłędnie rozpoznaję czyjegoś Plutona na moim Księżycu ( w aspekcie napięciowym) - doznaję nieodpartej niechęci, na progu wręcz nienawiści. Bez żadnego powodu. Mrozi mi krew w żyłach, zaczynam się czuć nieswojo, zmienia mi się fizjologia.
        Rozpoznam też Saturna na planecie osobistej smile czuję wtedy dużo szacunku. Tak za free. smile

Reasumując - wcale się nie dziwię , że astrologia była wykładana na uniwersytetach. Wiedza na temat ruchów gwiazd, planet, punktów, ich wzajemnej korelacji, cykli, itp jest gigantyczna. Żeby ją ogarnąć i spoić trzeba lat pracy, i naprawdę ton przeczytanych książek.
        ( ja jestem totalnym amatorem w tym względzie zaznaczam )
    • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 03.07.16, 00:20
      Jak tylko przyszly te Astro-karty, to zrobilam rozklad na nowa talie i to mi takie wyszly, ze wiedzialam, ze lepiej sie nie rozpraszac na dziesiec spraw..ale zastosowalam na wszystkie mozliwe, znajome mi sprawy i wyszlo jak na tacy, wiec gadaja ze mna, tylko mnie juz na poczatku poinformowaly, ze Astrologiem nie jestem..ale ja to wiem wink Mimo wszystko wypisalam te nazwy, jako wlasnie taka mini-ciekawostkewink
    • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 19.07.16, 18:08
      Dla osob, ktore sa zorientowane w temacie (ja nie..) - moze ktos kiedys zerknie i skomentuje?
      To sie nazywa Radix urodzeniowy, czy jakos jeszcze inaczej? Pytanie laika - prosze wybaczyc..
      Tyczy sie osoby juz niezyjacej. W celu powiekszenia prosze kliknac te fotke.
      http://thumbnails115.imagebam.com/49575/3e779c495747116.jpg
      • tabularasa22 Re: ASTRO Pogaduchy 22.07.16, 09:13
        hehhe, nie odpuszczasz apre smile
        trochę to dla mnie zagmatwane tak na pierwszy rzut oka, bo pokazuje aspekty również do punktów , węzła jest i chyba Lilith. Poza tym chyba ma dodane jakieś extra aspekty poza głównymi - nie wiem czy dobrze widzę czy to bikwintyl z jakąś dużą orbą między Księżycem a Marsem ? W ogóle chyba jakieś bardzo duże orby są przyjęte - np. między Plutonem a Księżycem.
        Ja korzystam z astro.com gdzie są jeszcze tabele z aspektami, można wygenerować tabele w pdf, zobaczyć od razu obsadę żywiołów i jakości smile
        Ogólnie najbardziej rzuca się w oczy układ a la wiadro - gdzie Księżyc jest rączką, zbiera najwięcej aspektów. To osoba o dużej wrażliwości, rozumiejąca otoczenie poprzez duchowość i intuicję. Nie jest jednak "rozlazła" czyli marzycielska i powolna ( zerowa obsada wody).
        Duży intelekt , wglądy, zdolności naukowe, do filozofii, zdolność formułowania tez. Zdolności przywódcze.
        Znakomity trygon Saturna do Księżyca , który trzyma w ryzach to całe zamieszanie na Księżycu, i powoduje że osoba potrafi być opanowana i ukierunkowana.
        Czy to zgaduj zgadula ? big_grin
    • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 22.07.16, 08:14
      i co maja przez weekend do powiedzenia nasi Astrolodzy forumowi, albo przynajmniej jakis jeden forumowy Astrolog?
    • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 22.07.16, 09:28
      No nie odpuszczam, bo co bede tak sama do siebie gadac - robota czeka, a na Forumku na ogol gadam sama do siebie wink Tyle Astrologow na Forumku, a trzeba specjalne zaproszenia...wink
      Opowiadalas droga Tabulo o...Hajo Banzhafie. Kiedys na innym Forum, pod tym samym nickiem, zaczelam o nim watek. Jako ciekawostke dodam, ze Jego ulubiona karta byla XVII. Gwiazda, a wiec "standard". Dzieki za naswietlenie kwestii osoby pod katem Astrologii smile
      • tabularasa22 Re: ASTRO Pogaduchy 25.07.16, 14:27
        Oh my .... Hajo ! Ale numer . Teraz wiem czemu pisał książki i tak dobrze mu to szło smile
        Też mam takie wiadro z księżycem ( pochwalę się, a co big_grin )
        • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 27.07.16, 18:01
          Numer. Dlatego tak mi zalezalo, zeby ktos sie nad tym pochylil..smile Pieknie opisalas, jestem pod wrazeniem i super, ze sie pochwalilas! smile
    • aprepope Re: ASTRO Pogaduchy 29.07.16, 19:32
      Dla osob, ktore odmowia wejscia w zwiazek, jak im tam jakas Planeta zle wypada w horoskopie i odrzuca osobe ze wzgledu na to, co tam widac w poszczegolnych domach, to polecam taki wpis, znaleziony na blogu profesjonalnej Astrolog, Izabeli Podlaskiej:
      "Ślub Johnny'egp Deppa i Amber Heard 3.02.2015 g. 18:00 (przyblizona, para wzięła ślub wieczorem), Los Angeles, USA, klasyfikacja: C, źródło: doniesienia prasowe. Godzina ślubu Deppa i Amber nie jest znana, wiadomo jednak, że było to wieczorem, podczas pełni Księżyca, która symbolizuje małżeństwo jako takie. Dzień wyjątkowo współgrał z horoskopem aktora. Księżyc był w koniunkcji z Jowiszem w Lwie, na ascendencie Deppa, a Słońce w Wodniku, w siódmym domu aktora i w szerokiej koniunkcji z jego Saturnem, władcą siódmego domu. Wenus w separacyjnej kwadraturze z Saturnem powtarza aspekt, który Depp ma w swoim horoskopie, a dodatkowo obrazuje ważną cechę ich związku ? dzieli ich duża różnica wieku. Wenus jest w horoskopie ślubu bardzo dobrze położona pod względem znaku zodiaku, ponieważ jest w Rybach, znaku swojego wywyższenia, co pokazuje na silną relację opartą na głębokich uczuciach. Jeśli ceremonia odbyła się między siódmą a ósmą wieczorem, co jest bardzo prawdopodobne, Wenus jest w siódmym domu, co jest dobrym znakiem dla trwałości tego związku. Jowisz w aspekcie z Księżycem, który symbolizuje żonę, oraz ze Słońcem, który oznacza męża, wskazuje, że małżeństwo będzie korzystne dla obojga."

Malzenstwo? Jakie malzenstwo wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka