IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.10, 19:55
Witam wszystkich swiatecznie :)
Zwracam sie z pytaniem do wszystkich tych ktorzy sa albo byli kiedykolwiek w Bukareszcie odnosnie zarobkow w Rumunii.
Ile powinna wynosic pensja pozwalajaca sie utrzymac samotnej osobie - mam tu na mysli mieszkanie, oplaty, koszty utzrymania samochodu - wszystko w granicach rozsadku. Ile powinna wynoscic pensja pozwalajaca na w miare godne zycie w Bukareszcie. Nie mam pojecia jakie sa tam koszty utrzymania, a chcialabym wiedziec, poniewaz rozwazam mozliwosc relokacji.

Serdecznie dziekuje i zycze wszystkim Wesolych Swiat

Obserwuj wątek
    • Gość: Gość portalu Re: Zarobki IP: 213.233.67.* 26.12.10, 09:33
      Ciężko powiedzieć bo (moim zdaniem) sporo zależy od tego jakiego standardu ma być to życie. Z mojego doświadczenia (mieszkam tu już ponad rok i jeszcze chwilę zostanę) to miasto jest drogie w porównaniu z Warszawą. Przykładowo:
      - za mieszkanie dwupokojowe (nowe) w średniej lokalizacji płacę 600 EUR/mies (choć można mieszkać i za 300 w starych postkomunistycznych blokach). Wcześniej płaciłem 900 EUR.
      - w supermarketach (billa/carrefour) jest (moim zdaniem i dla produktów, które ja kupuję) drożej niż w Polsce i to nie o kilka procent a bliżej w okolicach 20-30. Nigdy natomiast tego dokładnie nie liczyłem
      - utrzymanie samochodu chyba ceny podobne jak w Polsce (autoryzowane serwisy i podobne).
      - bardzo tanie są taksówki (1,3 zł/km). Tani jest również Internet (teraz płacę 29 zł/miesiąc ale co z tego jak nie działa).

Napisałem że zależy bo zdaję sobie sprawę, że żyję tu również osoby które zarabiają bardzo mało i jakoś żyją...

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka