Dodaj do ulubionych

przejazd przez Rumunię

08.02.06, 16:28
planujemy przejazd przez Rumunię; czy da sie to zrobić omijając autostrady??

:)
Obserwuj wątek
    • tomaszek193 Re: przejazd przez Rumunię 08.02.06, 17:56
      ...ciężko będzie!
      ale na poważnie, czemu chcesz omijać rumuńskie autostrady?
      Dzisiaj kupiłem najnowszy atlas drogowy Rumunii, r-e-w-e-l-a-c-j-a!
      Skala 1:250 000 i plany przejazdowe ok 50 miast. Wydanie 2005/2006.
      Polecam, z tym atlasem ominiesz wszystkie rumuńskie autostrady:
      atlas możesz kupić tutaj:
      www.bezdroza.com/?page=shop/flypage&product_id=936
      • babadag4 Re: przejazd przez Rumunię 20.02.06, 20:58
        Mam atlas! Dzis przyszedl z Wydawnictwa. R-E-W-E-L-A-C-J-A!!! Dzieki
        tomaszek193!
        Mozna taki watek tez dodac do jednego z maili. Przewodniki, ksiazki o Rumunii
        itp.
        Atlas jest super! Szukam tez podobnej mapy po Albanii. Jakby ktos z Was cos
        wiedzial to please o jakies formum na forum.
    • nelu Re: przejazd przez Rumunię 10.02.06, 09:05
      O jakich autostradach piszesz? Z tego co wiem, to jest autostdara pomiędzy
      Pitesti i Bukaresztem oraz dalej w kierunku na Constancę (nówka). O innych nie
      słyszałem.
      A tak na poważnie, to gdzie zmierzacie docelowo?
      • laptopka Re: przejazd przez Rumunię 10.02.06, 11:20
        docelowo to Turcja, a chcemy zminimalizowac koszty :)
        • nelu Re: przejazd przez Rumunię 10.02.06, 11:53
          Z tego co wiem, to przy wjeździe do Rumunii i tak musisz wykupic tzw. Ro-
          vinieta, która - wydaje mi się - uprawnia cie do poruszania sie po wszystkich
          drogach rumuńskich w tym autostradach. Płatny ekstra jest przejazd mostem nad
          Dunajem, na trasie Bukareszt-Constanta, ale to by was interesowało w sytuacji,
          gdybyście chcieli koniecznie jechać do Turcji przez wybrzeże Morza Czarnego na
          terenie Rumunii i Bułgarii (granica Vama Veche). Wszelkie informacje na temat
          ew. opłat drogowych na terenie Rumunii znajdziesz na stronie PZMotu.
          Pozdrawiam
          • zaffaran Re: przejazd przez Rumunię 26.02.06, 07:37
            Tak, racja- rovinieta jest obowiazkowa, ale w zeszlym roku dla samochodu
            osobowego byl to koszt chyba max. 5 euro na miesiac i mozesz sobie jezdzic
            gdzie Ci sie zywnie podoba :-))
            • des4 Re: przejazd przez Rumunię 28.02.06, 11:55
              Tak dla ścisłości - rzekoma autostrada z Bukareszu do Konstancy kończy się w
              szczerym polu po kilkudziesięciu km. dalej trzeba jechać drogą, która
              delikatnie mówiąc, do najlepszych nie należy. W dodatku jest to szlak TIR-ów.
              Głowne drogi w Rumunii są generalnie OK - względnie nowa nawierzchnia,
              stosunkowo niewielki ruch poza miastami, ale zwykle brak poboczy lub są one
              bardzo wąskie. Dotyczy to jednak głownych dróg tranzytowych. Wystarczy zjechać
              na drugorzędną, alno nawet na drogę pierwszej kategorii, ale nie tranzytówkę,
              to trzeba liczyć się z duża szansą rozwalenia zawieszenia. Nsze drogi też
              najczęściej są do d..y, ale przynajmniej nie są usiane kraterami o głebokości
              min. 0,5 m....
              • tomaszek193 Re: przejazd przez Rumunię 01.03.06, 11:24
                właśnie podróżuję teraz po Polsce, jest gorzej jak w RO i BG razem wziętych!
                • babadag4 Re: przejazd przez Rumunię 01.03.06, 22:16
                  Tak to prawda, jakas masakra na tych polskich drogach po zimie.
                  Wszedzie dziury takie, ze mozna zlamac zawieszenie w samochodzie.
              • kicur Re: przejazd przez Rumunię 03.04.06, 21:10
                des4 - potwierdzam!
                W 2004 r. zrobiłem sobie "skrót" z Sigishoary - mało co do rzeki nie wpadłem w
                jakiejś wsi: przejechanie mostu czy raczej "mostu" zaliczam do cudów: jakoś
                udało mi się znaleźć wąskie pasy, na których koła się zmieściły:/
                Autostrada k./Bukaresztu jest rewelka: pusta, szeroka, nowa, darmowa. A to co
                potem - pomińmy milczeniem;)) Hehe... kumpel drugim autem nie chciał wierzyć,
                że oficjalnie to "obwodnica Bukaresztu". Nie wiem jak teraz - ale wtedy trzeba
                było WIEDZIEĆ jak na nią wjechać (od Bukaresztu), bo żadnych drogowskazów nie
                było - szczegółnie potem na autostradę.
                Tak sobie myślę.... może by znowu do RO pojechać, i potem do BG znowu...:))
                Pozdrawiam
                Kicur
                GG2823614
      • an65 Re: przejazd przez Rumunię 05.04.06, 19:04
        Spoko- pojeździłem samochodem po Rumunii w ubiegłym roku- nie jest źle, dobre
        oznakowanie, mały ruch,a do sygnalizatorów w miastach można się przyzwyczaić.
        To piękny kraj, mili ludzie, -polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka