Dodaj do ulubionych

Film Transylwania

19.10.06, 01:04
27.10.2006 - Polska premiera filmu Transylvania.
W Katowicach bedzie w kinie Swiatowid, polecam!
Wiele i duzo o Rumunii oraz duzo przecudnej cyganskiej muzyki!
Warto!
Obserwuj wątek
    • soso3 Re: Film Transylwania 19.10.06, 09:53
      A o której godzinie?
      Jestem chętny!!!!
    • pawelboch Re: Film Transylwania 19.10.06, 11:21
      babadag4 napisał:

> 27.10.2006 - Polska premiera filmu Transylvania.
      > W Katowicach bedzie w kinie Swiatowid, polecam!
      > Wiele i duzo o Rumunii oraz duzo przecudnej cyganskiej muzyki!
      > Warto!

Ale co to jest za film? Coś w rodzaju rumuńskiego Kusturicy?
      pzdr., PB
      • soso3 Re: Film Transylwania 23.10.06, 08:29
        Ponawiam pytanie i dołączam się do wątpliwości Pawla :-)))
        Na stronie kina Światowid repertuar kończy się na 26 października.
        Czekamy na więcej info!!!!!!!
        • rudziel Re: Film Transylwania 23.10.06, 19:29
          To jest nowy film Tony Gatlifa (poprzednie filmy - np. Gadjo Dilo, Vengo,
          Exils, Latcho Drom), ktory jest z pochodzenia algierskim Romem i sie
          specjalizuje w tematyce cyganskiej. Poprzednie filmy byly rewelacyjne,
          wiec nie watpie ze kolejny tez bedzie super.
          • babadag4 Re: Film Transylwania 23.10.06, 19:56
            W Katowicach film bedzie pokazywany w piatek o godz. 16:00 (sala Kameralna) i o
            godz. 18:45 (Sala Duza; ja wybieram sie na ten seans:).
            Tak jak napisal rudziel: film z pewnoscia dla entuzjastow Rumunii bedzie super!

I innej beczki. W sobote bylem w Krakowie na Targach Ksiazki 2006. Po raz
            pierwszy w zyciu rozmawialem ze A. Stasiukiem o Rumunii i Albanii:) AS
            podpisywal swoja ksiazke Fado na stoisko Czarnego.
            Fajny z niego gosc:)
            • anial_ek Re: Film Transylwania 24.10.06, 00:52
              a w warszawie- jutro (juz dzis w sumie) w muranowie DKF z Transylwania, wiec
              zapewne dyskusja o filmie tez bedzie:)
            • soso3 Re: Film Transylwania 24.10.06, 08:10
              babadag4 napisał:

> W Katowicach film bedzie pokazywany w piatek o godz. 16:00 (sala Kameralna) i
              o
              >
              > godz. 18:45 (Sala Duza; ja wybieram sie na ten seans:).

No to się spotkamy!!! Ja wybieram się z żoną.
              Dzieki za info!
              • rudziel Re: Film Transylwania 24.10.06, 16:12
                Cudownym trafem mi tez sie dzis uda zobaczyc ten film, tyle ze w ...Strasburgu.
                Podziele sie wrazeniami.
            • jot17 Re: Film Transylwania 27.10.06, 10:19
              A ja powiem tak: bylem 14 razy w Rumunii a ostatnio ponad dwa tygodnie w
              Albanii. I lubie Stasiuka. Ale jak ktos buduje sobie obraz tych krajow lektura
              jego ksiazek to sam sobie robi krzywde. To TYLKO literatura. I autorskie
              (bardzo wdzieczne) impresje. Ani Albania ani Rumunia nie sa takie jak jego
              opowiadania:))
              • avroml Re: Film Transylwania 27.10.06, 11:02
                święte słowa...
                • babadag4 Re: Film Transylwania 27.10.06, 22:45
                  święte słowa...
              • pawelboch Re: Film Transylwania 29.10.06, 21:27
                jot17 napisał:

> A ja powiem tak: bylem 14 razy w Rumunii a ostatnio ponad dwa tygodnie w
                > Albanii. I lubie Stasiuka. Ale jak ktos buduje sobie obraz tych krajow lektura
                > jego ksiazek to sam sobie robi krzywde. To TYLKO literatura. I autorskie
                > (bardzo wdzieczne) impresje. Ani Albania ani Rumunia nie sa takie jak jego
                > opowiadania:))

Zasadniczo _każde_ słowo pisane jest "autorską impresją". Również jeśli ktoś
                chce sobi wwyrobić zdanie o np. Rumunii na podstawie dowolnego przewodnika czy
                tego forum, też "sobie robi krzywdę" choć nie bardzo wiem coby to miało znaczyć :)
                pzdr., PB
    • viking2579 Re: Film Transylwania 26.10.06, 00:37
      A jaki jest "miedzynarodowy" tytul tego filmu? Szukalem pod Transilvania ale
      nic o filmie nie znalazlem (tylko o festiwalu filmowym). Nie wiem czy bedzie
      grany w Sztokholmie i pod jakim tytulem.
      • viking2579 Re: Film Transylwania 26.10.06, 11:49
        Juz znalazlem (Transylvania), ale tu w Sztokholmie chyba na razie nie jest
        grany...:(
        • maciekfaazzi Re: Film Transylwania 29.10.06, 23:13
          Byłem dzisiaj w Łodzi na tym filmie. Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś
          lepszego. Film nie jest zły, ale dominuje w nim pokazywanie Transylwanii i
          Rumunii jako cywilizacyjnego i społecznego zadupia, gdzie ludzie żyją bardzo
          prymitywnie, żebrzą o pieniądze i jedzenie, wyprzedają kosztowności z domów, a
          w wolnych chwilach słuchają muzyki lub grają na instrumentach. Według mnie nie
          do końca tak to wszystko wygląda. Zabrakło na tym filmie np. pokazania pasterzy
          i ich życia. Przecież są integralnym elementem Transylwanii. Co prawda
          przeszedł w pewnym momencie pasterz z owcami koło drogi gdzie stał samochód gł.
          bohaterów, ale operator skupił się na pokazaniu jak bohaterka boksuje w
          poduszkę... Także takie se ... Zauważyłem w pewnym momencie w jednej scence
          kościół, który bardzo mi przypomniał główny kościół w Sigishoarze i chyba
          faktycznie to była Sigishoara. Za dużo było w filmie pokazywania ruin. Jasne,
          że są w Rumunii takie miejsca jak Calan, ale nie jest tych opuszczonych fabryk
          czy elektrowni tyle, żeby uznawać je za niezwykle ważne. Także zabrakło mi po
          prostu takiej romantyczności, przyrody i pokazania naturalnego piękna prostoty
          życia na górskich odludziach. Chyba po prostu jak zarobię trochę kasy i kupię
          sensowny sprzęt to się wybiorę do Rumunii i z Avromlem czy innymi forumowiczami
          nakręcimy jakiś fajny dokument albo film artystyczny o Siedmiogrodzie :)

Pozdrawiam ciepło
          Maciek
          • avroml nasz film o transylwanii - dziecko forum:) 30.10.06, 11:30
            jestem zainteresowany, na serio. sprobuje poytac tu i tam, moze udaloby sie
            zdobyc jakiegos granta na realizacje... jak masz jakies konkretniejsze
            propozycje, to pisz do mnie na priva
          • soso3 Re: Film Transylwania 30.10.06, 15:55
            Mieliśmy trochę podobne wrażenia.
            Generalknie niezła muzyka, film sporawia wrażenie bardzo naturalnego i jest
            przy tym niesamowicie plastyczny, ale jakos tak wydało nam się, że ta filmowa
            Transylwania tylko błotem, deszczem, kurzem i niechlujstwem stoi.
            Inna sprawa, że ludzie chodzą po Transylwanii lepiej ubrani niż ci, których
            było widac na filmie.
            Najwiekszym atutem filmu jest muzyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka