babadag4 19.10.06, 01:04 27.10.2006 - Polska premiera filmu Transylvania. W Katowicach bedzie w kinie Swiatowid, polecam! Wiele i duzo o Rumunii oraz duzo przecudnej cyganskiej muzyki! Warto! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soso3 Re: Film Transylwania 19.10.06, 09:53 A o której godzinie? Jestem chętny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Film Transylwania 19.10.06, 11:21 babadag4 napisał: > 27.10.2006 - Polska premiera filmu Transylvania. > W Katowicach bedzie w kinie Swiatowid, polecam! > Wiele i duzo o Rumunii oraz duzo przecudnej cyganskiej muzyki! > Warto! Ale co to jest za film? Coś w rodzaju rumuńskiego Kusturicy? pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
soso3 Re: Film Transylwania 23.10.06, 08:29 Ponawiam pytanie i dołączam się do wątpliwości Pawla :-))) Na stronie kina Światowid repertuar kończy się na 26 października. Czekamy na więcej info!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: Film Transylwania 23.10.06, 19:29 To jest nowy film Tony Gatlifa (poprzednie filmy - np. Gadjo Dilo, Vengo, Exils, Latcho Drom), ktory jest z pochodzenia algierskim Romem i sie specjalizuje w tematyce cyganskiej. Poprzednie filmy byly rewelacyjne, wiec nie watpie ze kolejny tez bedzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
babadag4 Re: Film Transylwania 23.10.06, 19:56 W Katowicach film bedzie pokazywany w piatek o godz. 16:00 (sala Kameralna) i o godz. 18:45 (Sala Duza; ja wybieram sie na ten seans:). Tak jak napisal rudziel: film z pewnoscia dla entuzjastow Rumunii bedzie super! I innej beczki. W sobote bylem w Krakowie na Targach Ksiazki 2006. Po raz pierwszy w zyciu rozmawialem ze A. Stasiukiem o Rumunii i Albanii:) AS podpisywal swoja ksiazke Fado na stoisko Czarnego. Fajny z niego gosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
anial_ek Re: Film Transylwania 24.10.06, 00:52 a w warszawie- jutro (juz dzis w sumie) w muranowie DKF z Transylwania, wiec zapewne dyskusja o filmie tez bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
soso3 Re: Film Transylwania 24.10.06, 08:10 babadag4 napisał: > W Katowicach film bedzie pokazywany w piatek o godz. 16:00 (sala Kameralna) i o > > godz. 18:45 (Sala Duza; ja wybieram sie na ten seans:). No to się spotkamy!!! Ja wybieram się z żoną. Dzieki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: Film Transylwania 24.10.06, 16:12 Cudownym trafem mi tez sie dzis uda zobaczyc ten film, tyle ze w ...Strasburgu. Podziele sie wrazeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
jot17 Re: Film Transylwania 27.10.06, 10:19 A ja powiem tak: bylem 14 razy w Rumunii a ostatnio ponad dwa tygodnie w Albanii. I lubie Stasiuka. Ale jak ktos buduje sobie obraz tych krajow lektura jego ksiazek to sam sobie robi krzywde. To TYLKO literatura. I autorskie (bardzo wdzieczne) impresje. Ani Albania ani Rumunia nie sa takie jak jego opowiadania:)) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Film Transylwania 29.10.06, 21:27 jot17 napisał: > A ja powiem tak: bylem 14 razy w Rumunii a ostatnio ponad dwa tygodnie w > Albanii. I lubie Stasiuka. Ale jak ktos buduje sobie obraz tych krajow lektura > jego ksiazek to sam sobie robi krzywde. To TYLKO literatura. I autorskie > (bardzo wdzieczne) impresje. Ani Albania ani Rumunia nie sa takie jak jego > opowiadania:)) Zasadniczo _każde_ słowo pisane jest "autorską impresją". Również jeśli ktoś chce sobi wwyrobić zdanie o np. Rumunii na podstawie dowolnego przewodnika czy tego forum, też "sobie robi krzywdę" choć nie bardzo wiem coby to miało znaczyć :) pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
viking2579 Re: Film Transylwania 26.10.06, 00:37 A jaki jest "miedzynarodowy" tytul tego filmu? Szukalem pod Transilvania ale nic o filmie nie znalazlem (tylko o festiwalu filmowym). Nie wiem czy bedzie grany w Sztokholmie i pod jakim tytulem. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2579 Re: Film Transylwania 26.10.06, 11:49 Juz znalazlem (Transylvania), ale tu w Sztokholmie chyba na razie nie jest grany...:( Odpowiedz Link Zgłoś
maciekfaazzi Re: Film Transylwania 29.10.06, 23:13 Byłem dzisiaj w Łodzi na tym filmie. Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś lepszego. Film nie jest zły, ale dominuje w nim pokazywanie Transylwanii i Rumunii jako cywilizacyjnego i społecznego zadupia, gdzie ludzie żyją bardzo prymitywnie, żebrzą o pieniądze i jedzenie, wyprzedają kosztowności z domów, a w wolnych chwilach słuchają muzyki lub grają na instrumentach. Według mnie nie do końca tak to wszystko wygląda. Zabrakło na tym filmie np. pokazania pasterzy i ich życia. Przecież są integralnym elementem Transylwanii. Co prawda przeszedł w pewnym momencie pasterz z owcami koło drogi gdzie stał samochód gł. bohaterów, ale operator skupił się na pokazaniu jak bohaterka boksuje w poduszkę... Także takie se ... Zauważyłem w pewnym momencie w jednej scence kościół, który bardzo mi przypomniał główny kościół w Sigishoarze i chyba faktycznie to była Sigishoara. Za dużo było w filmie pokazywania ruin. Jasne, że są w Rumunii takie miejsca jak Calan, ale nie jest tych opuszczonych fabryk czy elektrowni tyle, żeby uznawać je za niezwykle ważne. Także zabrakło mi po prostu takiej romantyczności, przyrody i pokazania naturalnego piękna prostoty życia na górskich odludziach. Chyba po prostu jak zarobię trochę kasy i kupię sensowny sprzęt to się wybiorę do Rumunii i z Avromlem czy innymi forumowiczami nakręcimy jakiś fajny dokument albo film artystyczny o Siedmiogrodzie :) Pozdrawiam ciepło Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
avroml nasz film o transylwanii - dziecko forum:) 30.10.06, 11:30 jestem zainteresowany, na serio. sprobuje poytac tu i tam, moze udaloby sie zdobyc jakiegos granta na realizacje... jak masz jakies konkretniejsze propozycje, to pisz do mnie na priva Odpowiedz Link Zgłoś
soso3 Re: Film Transylwania 30.10.06, 15:55 Mieliśmy trochę podobne wrażenia. Generalknie niezła muzyka, film sporawia wrażenie bardzo naturalnego i jest przy tym niesamowicie plastyczny, ale jakos tak wydało nam się, że ta filmowa Transylwania tylko błotem, deszczem, kurzem i niechlujstwem stoi. Inna sprawa, że ludzie chodzą po Transylwanii lepiej ubrani niż ci, których było widac na filmie. Najwiekszym atutem filmu jest muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś