Dodaj do ulubionych

Sporo pytan o Rumunii

17.03.07, 17:49
Witam szanownych panstwa,

W polowie maja tego roku wybieram sie na dwutygodniową samochodową podróż po
Rumunii. To bedzie mój pierwszy raz w Rumunii i zważywszy na odleglość
prawdopodobnie jedyny. Dlatego chciałbym wybrać trasę która bedzie jak
najbardziej reprezentatywna dla tego kraju. Przy tym zwarzywszy na mój sędziwy
wiek, preferuję bardziej zabytki kultury i natury ponad plaże i dyskoteki :-)

W związku z tym mam serię pytań do Was; rumuńskich fachowców:

1. Na jaką pogodę można liczyc w drugiej połowie maja w Rumunii?

2. Jak jest z dostępnością noclegow (agroturystyka - co chętnie preferuje!
kwatery, pokoje, motele) i cenami ?

3. Jakie miejsca w Rumunii muszę odwiedzić?

4. Czego trzeba się w Rumunii wystrzegać, lub inaczej; jakie błędy popełnia
najczęściej turysta w tym kraju?

5. Jakie potrawy sa najbardziej typowe dla Rumunii i jakie dobre wina?

Z góry dziękuje za wasze porady i mam nadzieję, że po powrocie będę mógł się
odwdzięczyć interesującym albumem zdjęc z Romanii!

Pozdrowienia,
także dla weselnych gosci 7-7-07!
;-)
Obserwuj wątek
    • piotr754 Re: Sporo pytan o Rumunii 18.03.07, 13:54
      Myśle że to nie jedyny raz bo wiekszośc ludzi ktora raz jedzie do Rumunii
      bardzo chce tam wrócic znowu

Co do pogody to niestety nie wiem bo bywałem w lipcu i sierpniu

dostępnnośc noclegów - nie ma problemów standart bardzo zróżnicowany -
      wmmiejscowosciach turystycznych w okolicach dworców ludzie wynajmujący kwatery
      prywatne sami polują na turystów zagranicznych. Na ogól można im zaufac oferują
      bardzo solidne miejsca, czyste z ciepłą woda czesto innymi wygodami. Warto
      mieszkac w kwaterze prywatnej bo gospodarze są zazwyczaj bardzo goscinni i
      dzieki temu mozna byc w bezposrednim kontakcie z Rumunami a są to ludzie na
      ogół bardzo serdeczni, uczynni i otwarci. Ceny kwater prywatnych miedzy 15 a 20
      euro za dobe od osoby ale jak się ma szczęscie mozna znależc i za 10 euro a w
      niektóryvch wioskach u gospodarzy nawet taniej ale wtedy standart moze byc
      bardzo prymitywny. Przy dłuzszych pobytach lub wiekszych grupach czesto
      gospodarze dają rabaty.
      Hoteli nie polecam bo straszliwie drogie.

Miejsc które trzeba by odwiedzic jest bardzo wiele i żeby dobrze zwiedzic
      Rumunie to trzeba tam pojechac z 10 razy albo wybrac sie na około rok.

Osobiscie uwazam ze punkty obowiązkowe to
      -malowane klasztory na Bukowinie - Humor, Voronet, Sucevita, Putna naprawde
      robią wrazenie i jest to cos specyficznie rumunskiego -nigdzie indziej na
      swiecie nie ma nic podbnego
      -Sighisoara - jedna z najlepiej zachowanych w Europie średniowiecznych
      starówek - niezwykły klimat
      -Sybin -podobnie
      -Rasnov- chłopski zamek -własciwie niezwykła ufortyfikowane wioska -
      prawdopodbnie europejski ewenement
      -Góry Padis - nie byłem ale mam zamiar wybrac się w tym roku - najwieksze chyba
      w Europie zespół jaskin i form krasowych ze słynną Twierdzą Ponoru na czele.
      to uczywiscie tylko niektore moim subiektywnym zdaniem najciekawsze miejsca.

Region Maramuresz + kraina dziewiczych gor bez turystow niedzielnych, szlakow i
      infrastruktury tylko dla doswiadczonych i wytrawnych wedrowcow ale takze
      unikatowa drewniana architektura ludowa

Osobiscie nie polecam Bukaresztu - jak dla mnie strata czasu jest w Rumunii
      wiele ciekawszych miejsc do zobaczenia - ale sa i tacy ktorym Bukareszt bardzo
      się podoba

Co do zagrozen - w zasadzie Rumunia nie jest wcale mniej bezpieczna niz Polska -
      moim zdaniem zagrozenie przestępczością jest nawet mniejsze. Mimo ze nie
      jestem absolutnie rasista radziłbym jednak trzymac się z daleka od Cyganów.
      Ogromnie trzeba uwazac na drogach bo jazda rumuńskich kierwców to jest koszmar -
      własciwie wszystkich ich trzeba by zamknac na długie lata za rażące piractwo
      drogowe.
      Denerwujacy moze byc bałagan i chaos na dworcach kolejowych i autobusowych -
      rozkłady niekatualne i mało przejrzyste , skomplikowane zasady dystrybucji
      biletów.
      W górach nalezy liczyc się z tym, że kolejki linowe po godzinie szesnastej mogą
      byc nieczynnne co trzeba uwzglednic jezeli chce sie taka kolejka zjechac na dół
      z trasy

Potrawy - kuchnia raczej prosta ale smaczna i pozywna. Narodowe potrawy to
      sarmale czyli gołobki - w smaku znacznie rózniące się od naszych - mi smakują
      lepiej niz nasze oraz ciorba de burta - cos pomiedzy naszymi flakami a białym
      barszem. Bardzo dobre dobre sa tochitury - czyli pieczone siekane mieso
      rozmaitego rodzaju zazwyczaj podawane z ostrymi sosami. w restasruracjach za
      nieco nizsze niz w Polsce ceny daja na ogól ogromne porcje a obsługa jest
      bardzo miła i sprawna.
      Z win polecam wina z winnicy Bohotin + bardzo oryginalny owocowy smak.
      Naprawde warto tey sprobowac rumunskich piw zwlaszcza ciemnych przede wszystkim
      wysmienitej Silva Neagra

Oczywiscie wszystko sa to moje wysoce subiektywne odczucia i wrazenia
    • avroml Re: Sporo pytan o Rumunii 18.03.07, 13:57
      Witaj na forum,

na pytanie o pogodę w maju nie będzie w stanie odpowiedziec chyba nawet wróżka - w tym roku pogoda w Rumunii płata takie psikusy, jak i w Polsce. W tej chwili w Bukareszcie jest prawie 20 stopni i pełnia wiosny, więc w maju można się spodziewać pełni lata. Choć możliwe są też solidne opady i powodzie - zwykle wtedy się zaczynają. Dlatego sugerowałbym elastyczność w układaniu planu podrózy, by ewentualnie ominąć regiony o złej pogodzie.

Agroturystyka istnieje w Rumunii, w regionach turystycznych nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem pensjonatów i gospodarstw agro. Ceny moga być przeróżne i to niezależnie od wygody. Generalnie ciut drożej, niż w Polsce. Pobuszuj trochę na forum, tematy agroturystyki i pensjonatów były kilkakrotnie poruszane.

Moge ci zasugerować kilka "must see" w Rumunii, ale najlepiej będzie, jeśli zaopatrzysz się w przewodnik i sam sobie wybierzesz interesujące cię miejsca. W każdym razie warto zwiedzić kilka malowanych klasztorów na Bukowinie, przejechać Wąwozem Bicaz, przespacerować się masywem Ceahlau (coś jak Dolomity, tylko na mniejszą skalę;) Koniecznie trzeba zobaczyć Sibin, tegoroczną europejską stolicę kultury, przejechac szosą transfogaraską, zobaczyć klasztor w Curtea de Arges, nie należałoby oczywiście omijać Braszowa... Oczywiście pałace w Sinaia... Niemieckie wioski w Siedmiogrodzie i warowne kościoły... Zobaczyć Kolumnę Nieskończoności w Targu Jiu - najsłynniejsze dzieło Constantina Brancusi... Ech, jest w czym wybierać.

Błędy turystów... hm, chyba nie ma aż takich różnic kulturowych, żeby można było wywołać skandal swoim zachowaniem. Częstym błędem jest mniemanie, że Rumunia to tani kraj: wcale tak nie jest. Błędem także jest sądzenie, że to kraj niebezpieczny - oczywiście, trzeba zachować minimum rozsądku i nie dać się okraść, tak jak wszędzie. Przy wyborze noclegu trzeba sprawdzić kilka miejsc i porównać ceny - te często zależą od widzimisię gospodarza.

Rumunskie potrawy: Mamałyga z bryndzą i śmietaną to podstawa. Czasem występuje jako zapiekana (bulz). Sarmale, czyli malutkie gołąbki. Szaszłyk z wszystkiego, czyli frigarui. Aromatyczne kiełbaski - caranti (czyt. kyrnac) Kwaśne polewki, czyli ciorby, wśród nich ciorba de burta, czyli rzadkie flaczki, zabielane. Specjały z rusztu to mięso jagnięce (pastrama de miel, oaie) i oczywiście mici, zwanie też mititei - mielone, przyprawiane mięso wołowo-owcze, smażone na ruszcie. Koniecznie należy spróbować miejscowych serów (opisane w osobnym wątku)
      Wina - ja najbardziej lubię te z regionu Dealu Mare i z Murfatlar (cabernet sauvignon, feteasca neagra) albo białe z Cotnari (francusa, grasa de cotnari, feteasca alba)

Jeśli jeszcze możemy ci jakos pomóc - wal śmiało. Nie zapomnij sprawić sobie jakiegoś przewodnika (np. Pascal, Bezdroża, sporo tego teraz wyszło) i pobuszować w historii forum.
    • skibamail Re: Sporo pytan o Rumunii 18.03.07, 19:27
      Hej,

Serdecznie dziekuje za tak obszerne odpowiedzi.

Jeszcze wazne dla mnie pytanie;
      - czy sa na trasie (po wjechaniu do kraju) latwodostepne i dobrej jakosci mapy
      Rumunii czy lepiej zaopatrzyc sie w ogolnodostepne mapy przed wyjazdem?
      • jutan Re: Sporo pytan o Rumunii 19.03.07, 10:18
        Duży wybór map i przewodników można zamówić w Wydawnictwie "Bezdroża". Forma
        wygodna i szybka. Podaję link.
        www.bezdroza.com
        Po wejściu na stronę klikasz na księgarnię, w okienko wyszukiwarki wpisujesz
        np. Rumunia i już masz cały zestaw map do przeglądu. Polecam atlas drogowy
        Rumunii w skali 1:250000 za ok. zł.

Proponuję odwiedzić w Rumunii jeden z najpiękniejszych i najbardziej okazałych
        zamków średniowiecznych w Hunedoarze. Zamek można zwiedzać codziennie, prócz
        poniedziałków od godz. 10.00 do 17.00.
        • jutan Re: Sporo pytan o Rumunii 19.03.07, 10:23
          Gdzieś zaginęła mi cena proponowanego atlasu, otóż kosztuje on ok. 50 zł.
          • napolnoc Re: Sporo pytan o Rumunii 19.03.07, 22:26
            Witaj ;)
            Co do jedzenia polecam najpierw mala probe w :
            www.restaurant-dracula.nl/
            A co do gosci 07-07-07 to czuj sie zaproszony :))))
            • skibamail Re: Sporo pytan o Rumunii 21.03.07, 21:16
              > A co do gosci 07-07-07 to czuj sie zaproszony :))))

Czuję się zaszczycony, ale niestety na 7-7-7 nie dam rady. :-(
              Jade do Rumunii w maju.
        • niemamweny2 Re: Sporo pytan o Rumunii 20.03.07, 09:48
          jutan napisał:
          > Proponuję odwiedzić w Rumunii jeden z najpiękniejszych i najbardziej
          okazałych
          > zamków średniowiecznych w Hunedoarze. Zamek można zwiedzać codziennie, prócz
          > poniedziałków od godz. 10.00 do 17.00.
          Gustibus non disputantum.Moim zdaniem warto zamek zobaczyć tylko jesli to jest
          po drodze.Piękna architektura i dziedziniec, natomiast cena biletu nie jest
          adekwatna do kolekcji na którą między innymi składają się figury woskowe jeśli
          dobrze pamiętam Osamy Bin ladena i Castro.
          • viking2579 Re: Sporo pytan o Rumunii 24.03.07, 00:21
            Rowniez uwazam, ze Huneodara nie jest warta nadkladania drogi. Zamek owszem,
            ale te figury woskowe (Kolumb, Pavarotti,...) jak i samo miasto odstraszaja.
            Dokladam jeszcze moje propozycje:
            Viscri (obronny kosciol otoczony wioska jak sprzed wieku albo dwoch). Dojazd
            kamienista droga, tylko dla cierpliwych!
            Dolina monastyrow Neamt (w monastirea Neamt maja porzadne noclegi za 30
            RON/osobe)
            Ieud w Maramures z cerkiewka z 1364 roku
            Campulung (nie Moldovenesc, tylko na poludniu): miasto ladnych i niezwyklych
            domow (ciekawa architektura!)

Agroturystyke znajdziesz na: www.ruraltourism.ro/
            Pensjonaty: www.antrec.ro/en-antrec.html
            Youth hostels: www.hihostels-romania.ro/index.php?lang=eng

Powodzenia!
    • wasaga Re: Sporo pytan o Rumunii 02.04.07, 01:04
      Dorzucę jeszcze deltę Dunaju. Można wynająć łódkę i popływać po odnogach
      Dunaju. Miejscowi znają miejsca gdzie można z bliska obserwować pelikany,
      kormorany i inne ptactwo wodne. Są też wersje wycieczki z biwakowaniem na
      którejś z wysepek. Fajna sprawa. Nie pamiętam ile to kosztowało, byłam 6 lat
      temu, ale cena na pewno nie zwalała z nóg. Wtedy Rumunia nie była droga, poza
      hotelami. Może teraz coś się zmieniło, bo Rumunia robi się coraz
      popularniejsza? Sześ lat temu wszyscy znajomi się pukali w głowę, że jadę do
      dzikiego prymitywnego niebezpiecznego kraju. Nic z tych rzeczy. No może trochę
      prymitywnie w sensie, że biednie, ale ma to swój urok. Chyba jeszcze nie
      wymieniono Branu - zamek Drakuli i skansen. Ciekawostką są też polskie wioski
      na Bukowinie. Można tu przenocować w "Domu Polskim" za symboliczną opłatą -
      warunki dość spartańskie. Ludzie przesympatyczni mówiący piękną polszczyzna (
      z naleciałościami staropolszczyzny )- ucieszyliby się z prezentu w postaci
      polskich książek.
      Co do niebezpieczeństw i błędów - stanowczo odradzam podróżowanie po zmroku.
      Masa nieoświetlonych furmanek, dziurawe drogi, których w ciemnościach nie
      widać. Zdarza się, że na całkiem przyzwoitej drodze, bez żadnego ostrzeżenia
      zwinięto asfalt na odcinku np 5 km. W duży miastach należy uważać stając na
      światłach na skrzyżowaniach, bo często zagraniczne samochody są oblegane przez
      miejscowych, nie są agresywni, ale namolni, lepiej mieć wtedy zablokowane drzwi
      samochodu.
      Jeśli chodzi o zamki chłopskie ( któryś trzeba zobaczyć obowiązkowo) ja polecam
      Prejmer i Harman zedecydowanie fajniejsze niż Rasznow. Nieraz trzeba sobie
      zadać trochę trudu, żeby się do nich dostać, bo zamknięte są na cztery spusty.
      Ale zwykle gdzieś w pobliżu jest lub mieszka osoba, która ma klucze. Otworzy i
      jeszcze chętnie oprowadzi. Kazdy region ma swoją specyfikę, niekiedy nawet
      poszczególne miejscowości w danym regionie są niepowtarzalne. Jeśli lubisz
      robić zdjęcia i uwieczniać to co zwiedzasz to rób je w momencie kiedy zobaczysz
      coś ciekawego, bo w następnej miejscowości już tego nie będzie. Ja o tym nie
      wiedziałam wiele ciekawych rzeczy umknęło mojemu aparatowi.
      Popieram poprzedników, że Rumunia jest piękna i bezpieczna. Ludzie bardzo
      uczynni i sympatyczni. Dogadać się można spokojnie. W Siedmiogrodzie po
      niemiecku, w delcie Dunaju po rosyjsku, na Bukowinie często po polsku, z
      młodymi po angielsku, a prawie wszędzie po francusku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka