Dodaj do ulubionych

Problem z wymową :(

16.06.13, 20:48
Witam mam 29 lat i problem z wymową szczególnie litery "F", do tego śmiesznie układające się usta podczas wymowy ze wole w lustrze się nie widzieć przy wypowiadaniu się (nie wiem jak to opisać, więc tak najprościej to szybko kłapią i śmiesznie to wygląda, rzuca się w oczy) co do wymowy mam wrażenie jak bym seplenił jeśli jest to F gdzieś w zdaniu. Ten problem z wymowa przeważnie litery F jest tak denerwujący ze staram się układać zdania tak żeby to jakoś ominąć bo się go wręcz już boję, jest to tak meczące ze aż strach, wole czasami się nic nie odzywać i dużo przez to tracę, w sumie już straciłem więc postanowiłem sobie jakoś pomóc lepiej późno niż wcale. Myślałem ze to przez krzywe zęby bo miałem dwie jedynki górne wysunięte do przodu jak królik i jeszcze do tego w kształcie litery C. Korekta zębów powiedzmy poprawiła się w 80% bo nie jest jak sadziłem, że będzie gdyż dalej trochę wystają do przodu, tyle ze już nie ma tej krzywizny aż takiej i jak powiedziała Pani ortodontka, zgryz mam prawidłowy, lecz ta cholerna wymowa F pozostała sad wiem ze późno się obejrzałem ale cos mnie olśniło, gdzieś przeczytałem że można takie rzeczy leczyć i postanowiłem najpierw sięgnąć pomocy na forum.
Czy mogę to jakoś sam wyćwiczyć ? czy pójść do logopedy ? ile kosztuje taka wizyta, ewentualne leczenie itp. ?
Proszę o pomoc w tej kwestii bo mnie to już dobija i czuję się przez to jak upośledzony sad
Dziękuje i Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga.r.72 [...] 18.06.13, 01:42
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • wilk.w.owczej.skorze Re: Problem z wymową :( 18.06.13, 10:53
        Łamanie regulaminu ma swoje przykre konsekwencje. Sama doprowadzisz do tego, że jeszcze chwila a z komputera, z którego piszesz teraz nie będziesz już mogła wysłać żadnej wiadomości na żadnym forum gazeta.pl, pod żadnym nickiem. Chcesz tego?
    • anik801 Re: Problem z wymową :( 30.06.13, 19:01
      Nie rozumiem dlaczego po prostu nie udasz się do specjalisty? Na forum wątpię czy znajdziesz odpowiedź i porady. Wizytę u logopedy możesz mieć za darmo. Idź do lekarza pierwszego kontaktu i poproś o skierowanie,potem zapisz się do poradni. Logopeda musi zobaczyć jak układają się narządy artykulacyjne,usłyszeć jak to "F" brzmi. Naprawdę nie bój się wizyty u logopedy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka