jozefosmenda 04.01.10, 11:48 ...jakby nie było: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7416588,Radny_gral_na_automatach_moneta_na_sznurku___Szukalem.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 osioł,panie radny 04.01.10, 13:39 Znowu podniesiesz larum ,że polityczne prześladowania ...ale ten wątek na osła się tylko nadaje. Chcesz dyskutowac o swoich kolegach ,to pod artykułem jest miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: osioł,panie radny 04.01.10, 14:35 panie moderatorze ! ten artykuł dedykowany jest dla cudownego ideologicznie G-48 który notorycznie atakuje p. Józefa że jest komuchem, lewusem, że uczestniczył w zbrodniach przeciw ludności polskiej. Ma na celu uświadomienie temu panu G.N. że działalność obu "systemów" niczym się nie różni. I to że należy baczniej się przyglądać jego wypowiedziom -czyli w ustawieniach dodać do ulubionych + ptaszek - będzie panu świecił na zielono i tym samym panie moderatorze łatwiej będzie wyłuskać jego wypowiedzi do moderacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: osioł,panie radny 04.01.10, 17:46 Ja ci już Hepik napisałem, że gdybyś był krawcem to byś poszedł z torbami bo materiału nie szanujesz! Ale do rzeczy: Z pkt.5 Regulaminu wynika: Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety. Z netykiety wynika czego m.innymi unikać np: * Nie przeklinaj. * Nie publikuj ogłoszeń ani reklam!..... * Nie spamuj ...... * Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum. * Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi lub artykułów - wystarczy je omówić lub podać link z odpowiednim komentarzem. Otóż ośmielam się grzecznie zwrócić uwagę, że podanie przeze mnie linka o zachowaniu pewnego radnego gdzieś tam w Polsce w sytuacji gdzie na forum radni Rudy Ślaskiej "są" jest: 1.Wywiązaniem się z zasad przestrzegania obowiązującego regulaminu i netykiety, 2.Wskazaniem, ze nasi radni tacy nie są(czym chcę ich podbudować), 3.Pokazanie tym co GW nie czytają interesującego materiału za pomocą linka co jest w zgodzie j.w. Poza tym panie administratorze jestem daleki od tego by drzeć z panem koty bo doceniam to co pan robi i jakie wymagania przed panem są stawiane.Ale nie należy przesadzać. Życzę wszystkiego dobrego w Nowym 2010 roku! No i zgadzam się, ze ten akurat radny z tego artykułu to osioł! Unikat zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: osioł,panie radny 04.01.10, 17:50 Poza tym panie administratorze jestem daleki od tego by drzeć z panem koty bo doceniam to co pan robi i jakie wymagania przed panem są stawiane.Ale nie należy przesadzać. Życzę wszystkiego dobrego w Nowym 2010 roku! No i zgadzam się, ze ten akurat radny z tego artykułu to osioł! Unikat zresztą. Typowy lizus.A cenzure jako lamania praw konstytucyjnych to czerwony baronie nie widziales i nie widzisz?! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda osioł,panie N. czyli" yjzel" inaczej....l 04.01.10, 18:16 Nie Gregor! Bo ja wtedy nie bawiłem się w politykę tylko patrzyłem rodziny,pracy i podnoszenia wiedzy i kwalifikacji. Aaaa... i jeszcze muzyki czyli byłem klezmerem ponad 20 lat po to by rodzina miała się lepiej. Dlatego właśnie dzisiaj to procentuje! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: osioł,panie N. czyli" yjzel" inaczej....l 04.01.10, 18:25 osioł,panie N. czyli" yjzel" inaczej....l Przetlumacz mi to na jezyk europejski!# Bo ja wtedy nie bawiłem się w politykę tylko patrzyłem rodziny,pracy i podnosze > nia wiedzy i kwalifikacji. Aaaa... i jeszcze muzyki czyli byłem klezmerem ponad > 20 lat po to by rodzina miała się lepiej. > Dlatego właśnie dzisiaj to procentuje! Tak tak.Latajac za sekretarzem z wiaderkiem wazeliny. No i dbales tez zeby w czasie procesji "Bozego Ciala" swieczki przy oltarzu w laubie/na przeciwko starej poczty/ nie zgasly. Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: osioł,panie N. czyli" yjzel" inaczej....l 04.01.10, 19:55 No właśnie. Bawi się!! Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: Kolega po fachu.... 04.01.10, 18:37 A ja powiem krótko. PełO utonęło, przy przesłuchaniach Wassermana. Możecie POkazywać co chcecie i tak już na POpierdułki nie zagłosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: Czyli co...? PIS? 04.01.10, 18:47 Bardzo. Dlaczego? Bo mnie było stać na tapety. Teraz od dwóch lat nie. Żona z tego powodu jest nieszczęśliwa, a ja ją kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
amuerak Re: Czyli co...? PIS? 04.01.10, 18:54 to jej pomaluj sciany i puść wałek, ale na pis nie głosuj bo przez kolejne 4 lata będą Jaruzelskiego gnębić zamiast zajamować się gospodarką - dlatego nie stać cię teraz na tapety. Działania rządu w ekonomii widoczne są po jakimś czasie.... Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: Czyli co...? PIS? 04.01.10, 18:58 to se neda, za każdym razem na Ryżo wychodzi i śmierdzi zbukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Ruda to jednak PO 04.01.10, 19:13 rudaslaska.com.pl/p,s,200120,o,listing_informacji,id_kat,200274,id_informacji,588003.html Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: Ruda to jednak PO 04.01.10, 19:20 A to już kapliczek nie stawiają, jak B.B. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: Czyli co...? PIS? 04.01.10, 20:55 Popieram: obojętnie co, byle jakaś zmiana. A my tu w mieście mamy super przykład, co daje PO. W wyborach są jeszcze inne możliwości i nie wiem dlaczego mamy wybierać kopa w jedną część ciała w wydaniu jednej partii, albo w drugą - w wydaniu drugiej. Wiem: mój wybór ostatecznie nie przejdzie i dostanę tego kopa, ale nie z moim przyzwoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda czyli co...?ani PiS ani PO ! 04.01.10, 23:46 Marzy mi się by ponad 60% mieszkańców poszło do wyborów samorządowych! Sądzę, że wtedy by było pozamiatane w sposób właściwy,logiczny,neutralny światopoglądowo i zdrowo rozsądkowy.Przy takiej frekwencji nie można by było potem mówić o złym wyborze. Ale to tylko marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: czyli co...?ani PiS ani PO ! 05.01.10, 16:29 Prz tych "działaniach", jakie obecnie są robione przez radnych i p. Prezydentusia, to pomódl się, aby było 6%. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: czyli co...?ani PiS ani PO ! 05.01.10, 21:34 a wodzowi tylko o to chodzi, bo jego rodzina przecież stawi się w komplecie. A piastujących stołki z jego łaski i świadomych swojej wartości też jest niemało. W sam raz na te 6%. Nie kapuję, dlaczego nie jest to wiedza powszechna, że obecnej władzy niska frekwencja jest na rękę. Dlatego ja pójdę i moja rodzina też. Będzie tych kilka głosów nie na PO i nie na PIS. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: czyli co...?ani PiS ani PO ! 05.01.10, 21:57 Dlatego ja pójdę i moja rodzina > też. Będzie tych kilka głosów nie na PO i nie na PIS. Amen. No i nie zapomnij hasla"Glosujemy bez skreslen na liste FJN" Czuj sie jak za starych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: czyli co...?ani PiS ani PO ! 06.01.10, 19:12 Kolega po lini: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7283778,Byly_prezydent_Zabrza_podejrzany_o_zabojstwo_prawnika.html Jak to mowia:Czym skorupka za mlodu nawre to na starosc traci" Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_eda [...] 10.01.10, 14:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
barretta Re: Kolega po fachu....dni policzone? 08.01.10, 08:18 dni policzone? dni policzone Kropiwnickiego? Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: Kolega po fachu....dni policzone? 08.01.10, 16:02 A dlaczego tak sądzicie? Czyżby już coś ABW ustaliła w związku z wnioskiem pana prezydenta na temat Aqwaparku? Odpowiedz Link Zgłoś
insectia Nie wiem czy dobrze robię 11.01.10, 08:36 Nie chce zakładać nowego tematu - bo i po co ale umieszczanie tego w tym temacie jest upokarzające dla samego "kolegi". Odśnieżanie a po co? www.bytomodrzanski.pl/ Opinia RIO Bardzo podoba mi się strona tytułowa "INFORMUJĘ, ŻE ZE WZGLĘDU NA SYTUACJĘ FINANSOWĄ NIE ODBĘDZIE SIĘ W TYM ROKU SYLWESTROWY POKAZ FAJERWERKÓW BURMISTRZ JACEK SAUTER " Kurcze jest jakieś miejsce na ziemi bez patronatu prezydenta - no ale to burmistrz nie prezydent -phi Odpowiedz Link Zgłoś
brynio5 Wiem że dobrze zrobię 11.01.10, 23:09 I tak to sobie jak widzymy leci w skali całego kraju.Przeważają "źli" ludzie bez względu na opcja. W tym roku momy wybory samorządowe więc mysla by absolutnie niy głosować na prywatno inicjatywa, dochtorow,szafarzy czy aparatczykow.Przi tych ostatnich mom na mysli szafarzy i obecnych a niy ino tych z PRL! Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: Wiem że dobrze zrobię 12.01.10, 11:19 Same "orły" nie da się ukryć! I żeby było wiadome o kogo chodzi to o tych ,których Brynio5 wymienił! Pozostali prawie że w większości by się nadawali ale niestety pod warunkiem, że nie są zbytnio przesiąknięci jedyną słuszną ciemnogrodzką doktryną ideologiczną! I tutaj znowu niestety 50% trzeba by posłać do lamusa! Odpowiedz Link Zgłoś
insectia Re: Wiem że dobrze zrobię 12.01.10, 12:24 (BYTOM)to jest zestawienie- przykład dwóch skrajności. Czy chcemy takiego rządcy który i tak dostanie zje..be za nie odśnieżone drogi. Czy takiego który odśnieży i nic nie robi czyli robi a kasy nie ma bo robi -uff, ale nie robi by kasy przybywało. Odpowiedz Link Zgłoś
insectia nadchodzi rozbiór polski kolejny przez nas samych? 13.01.10, 11:30 spamuję Odpowiedz Link Zgłoś
insectia nadchodzi rozbiór polski kolejny? 13.01.10, 11:42 Czyli miasto powinno zostać podzielone z granicznymi celem spłacenia długów i co potem megalopolis? na stronie polskiej >> mm silesia jest tam informacja o upadających Mysłowicach Miasto działa jak firma ma prawa i zobowiązania - tylko przykład może uświadomić skutków ich zaniedbań albo głupoty. Admni zablokowali wpisywanie adresów to po co jest klikadełko URL? Odpowiedz Link Zgłoś
von-cymbergaj Re: nadchodzi rozbiór polski kolejny? 13.01.10, 23:35 insectia napisała: ... Admni zablokowali wpisywanie adresów to po co jest klikadełko URL? uprzejmie proszę mi to wyjaśnić lub przybliżyć bo ja z tego nic nie wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
insectia bardzo proszę 14.01.10, 08:19 von-cymbergaj napisał: > uprzejmie proszę mi to wyjaśnić lub przybliżyć bo ja z tego nic nie >wiem! uprzejmie wyjaśniam iż dodanie adresu lub nazwy domeny np. portalu mm silesia kończy się komunikatem "wykryto spam". Używając nawet taga url kończy się również niepowodzeniem. a to komunikat: [Błędy i uwagi: Wykryto spam.] Usilnie chcałem oszczędzić szukania artykułu o upadających Mysłowicach niestety gazeta nie pozwoliła mi na użycie nazwy domeny www.MM_silesia.pl (usunąć podkreślenie i napisać razem) Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Bardzo proszę 14.01.10, 10:17 Jak nie tak to inaczej. Mysłowice bankrutują! Czy oddadzą prawa miejskie? Apokaliptyczne wizje dotyczące sytuacji miasta po cięciach budżetowych niestety spełniają się. Dotyczy to wszystkich społecznych aspektów miasta. Rodzice wierzący w hasło "Mysłowice miastem sportu" powierzyli swoje pociechy opiece trenerów - niestety dalszy rozwój być może przyszłych mistrzów sportowych został zakończony. Podobna sytuacja dotyczy także kultury, która i tak w naszym mieście była zawsze traktowana jak piąte koło u wozu. Nie załatwi niczego OFF Festival czy Mediawave - bez kompleksowego pomysłu na rozwój kultury w naszym mieście zostaniemy skazani na rolę miasteczka położonego w głuchej prowincji. Tuż po sesji budżetowej, na stronie Urzędu Miasta pojawiła się informacja "Niewykluczone także będą zwolnienia pracowników zarówno Urzędu Miasta, jak i jednostek, w tym MCK, MOKiS i MOSiR, których budżety zostały ograniczone". I choć radni zapowiedzi te uznali jednym wielkim żartem, w rzeczywistości widać już pierwsze tego efekty. Mysłowice miasto... bez sportu? Na dzień dzisiejszy sport w mieście umarł, a jeszcze nie tak dawno hasło "Mysłowice Miasto Sportu" krzyczały wszystkie billboardy w mieście. Jak dowiedziała się nasza redakcja cięcia budżetowe w Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji wyglądają "tragicznie". Z dniem 1.01.2010 zawieszono działalność sekcji: boksu, judo, ju-jitsu, kolarstwa, koszykówki, lekkiej atletyki, pływania i zapasów. Przestały działać Szkolne Koła Sportowe (SKS), a szkołom zablokowano możliwość z bezpłatnego korzystania z hal sportowych. Warunkowo jeszcze do końca rozgrywek grać będą sekcje: piłki nożnej, ręcznej, siatkówki i tenisa stołowego. Z tym, że siatkarskie zespoły mogą niedograć końca sezonu. - Jeżeli braknie pieniędzy, zespoły I i II-ligowe mogą zostać wycofane z rozgrywek. MOSiR chce tego uniknąć gdyż to grozi wysokimi karami regulaminowymi - mówi Sebastian Michalak, kierownik d/s młodzieżowych sekcji sportowych i imprez masowych oraz trener drużyn siatkarskich. Najgorsza sytuacja jest jednak w sekcji tenisa stołowego, gdzie właściciel hali przy ul. Świerczyny - Katowicki Holding Węglowy grozi wyrzuceniem zawodniczek i zawodników w razie nieuregulowania opłat za najem pomieszczeń. MOSiR zrezygnował już z administrowania obiektami Górnika 09, Hali Sportowej w dzielnicy Mysłowice - Wesoła i kąpieliskiem Hubertus. Na pozostałych obiektach zrezygnowano z profesjonalnej ochrony. W rolę dozorców wcielili się etatowi pracownicy MOSiR-u, których też jest coraz mniej, gdyż z pierwszym dniem nowego roku zwolniono 5 osób. Kolejne zwolnienia to tylko kwestia najbliższych dni. Planuje się zwolnienie 30-40 % stanu etatowego (obecny stan to 48 pracowników). Od czerwca ubiegłego roku trenerzy nie otrzymują wynagrodzeń. Nieoficjalnie wiadomo, że niedługo szukać pracy będą w miastach ościennych. Na dzień dzisiejszy nie ma też środków na organizację turnieju SWATCH FIVB WORLD TOUR 2010. Tutaj niestety nawet rezygnacja z turnieju będzie kosztowała miasto 200 tysięcy dolarów kary za każdą niezorganizowaną edycję zawodów. Przypomnijmy, że miasto podpisało umowę na organizację turnieju na lata 2009-2012. Jedno jest pewne - Wyścigi Psich Zaprzęgów "Silesiana" odbędą się i będzie to najważniejsza impreza sportowa w mieście. Nie będzie hucznych imprez i festiwali. "Okej", ale co dalej? Czarne chmury zbierają się także nad kulturą i na razie nie widać oznak na poprawę obecnej sytuacji. Kilka dni temu zamknięto nie tak dawno powstałą w byłym kinie Kosmos w Mysłowicach - Wesołej placówkę Miejskiego Centrum Kultury - tzw. Strefę Aktywności Twórczej. Wszystkie widowiska rozrywkowe oraz koncerty, które miały się odbyć w mieście w ciągu kilku dni, zostały odwołane. Nie odbędzie się występ Kabaretu Młodszych Panów ani Weekend hiszpański i Pedro Almodovar. Dotacji nie dostały OFF Festival oraz Mediawave. Niebawem dowiemy się, jakie jeszcze zmiany nastąpią w repertuarze na ten rok. W ubiegłym tygodniu odbyło się zebranie pracowników Miejskiego Centrum Kultury. - Mamy kontrolować światło, aby się nie święciło bez potrzeby. Mamy przykręcić kaloryfery. Dyrektorka powiedziała, że mamy spodziewać się najgorszego - mówi jeden z pracowników MCK. Na pierwszy rzut wypowiedzenia otrzymały już wszystkie osoby zatrudnione na umowę - zlecenie. Kasy zabrakło też dla portierów, a na cały obiekt została tylko jedna sprzątaczka. Nie wszystko jednak przesądzone W poniedziałek 25 stycznia nad budżetami jednostek pochyli się Komisja Komisji Edukacji, Kultury i Sportu. Czy warto oszczędzać na kulturę i sport, jedyną alternatywę przeciwdziałania patologii wśród młodzieży? Gdzie mają się podziać młodzi ludzie w wolnym czasie? Jeżeli jednak sytuacja nie ulegnie zmianie, warto zadać sobie pytanie, czy z okazji 650-lecia miasta oddajemy prawa miejskie Odpowiedz Link Zgłoś
insectia jak rozpętałem 1 wojne polityczną - 14.01.10, 14:00 SLD wygrał wybory, bo był monolitem. Dzisiaj Skały Lewicy Demokratycznej już nie ma. Są ambicyjki lokalnych bonzów, walka o władzę, wpływy, stołki i kasę. Hasło "Wybieramy przyszłość" w jesiennych wyborach samorządowych wybierze chyba niewielu wyborców, bo co to za przyszłość. Na początku czerwca Zarząd Krajowy SLD rozwiązał władze partii w Rudzie Śląskiej. Powołano pełnomocnika oraz dwóch jego zastępców, którzy mają poprowadzić Sojusz w wyborach samorządowych. W tym czasie działał już pełną parą komitet wyborczy Porozumienie dla Rudy Śląskiej, na którego czele stanął były szef klubu miejskich radnych SLD. Do organizowania własnego ugrupowania wyborczego zabrał się również długoletni przywódca rudzkiej lewicy Zbigniew Litke. W 1993 r. tworzył SdRP w Rudzie Śląskiej. W 1999 r. był współzałożycielem SLD. Teraz znowu zakłada SLD. Tyle że bis. Prawicowi politycy zacierają ręce obserwując wojnę SLD w Rudzie Śląskiej. Zwalczający się działacze lewicy tworzą trzy oddzielne komitety wyborcze. Wyborcom wszystko już pieprzy się w głowach. O sprawie pisała "Gazeta Wyborcza”. Teraz my – inaczej. Sojusz podmieniony W sądzie jest wniosek o rejestrację Stowarzyszenia Lewicy Demokratycznej. Nie tylko nazwa do złudzenia przypomina nazwę partii, na której czele stoi Leszek Miller. Również jej znak graficzny będzie robił wyborców w bambuko. – Sojusz nie ma monopolu na lewicowość i demokrację – tak Zbigniew Litke tłumaczy swoją decyzję. – My mamy czyste ręce. Zwalczają nas dlatego, że nas nie można kupić – dodaje Piotr ŚwiĘtoŇ, emerytowany milicjant, członek rozwiązanych władz i zwolennik Litkego. Z dalszych wyjaśnień założyciela SLD bis i jego zwolenników wynika, że rozwiązując władze lokalne Sojuszu, Zarząd Krajowy opowiedział się po stronie tych, którzy podczas ostatniego Zjazdu Miejskiego SLD zostali wycięci w pień. Wtedy to spośród 14 radnych Sojuszu (w tym dwóch wiceprezydentów miasta, Józef Osmenda i Teodor Howaniec) akceptację dele-gatów zyskał tylko Zbigniew Litke. A skoro Howaniec został zastępcą pełnomocnika do spraw rozwiązania konfliktu w Rudzie Śląskiej, bunt musiał nastąpić. Jak mówią buntownicy – w obronie demokracji. Serial z trzęsieniami Ruda Śląska jest jednym z bastionów prawicy. Dlatego gdy podczas poprzednich wyborów samorządowych Sojusz wprowadził do Rady Miasta kilkunastu swoich ludzi, było to jak trzęsienie ziemi. Litke był wtedy przewodniczącym rudzkiego SLD. W listopadzie 2000 r. został wybrany na przewodniczącego Rady Miasta. Gdy Sojusz obsadził też stanowiska dwóch wiceprezydentów, ziemia zatrzęsła się po raz drugi. A potem trzęsła się co jakiś czas z powodu niekonwencjonalnych zachowań pana przewodniczącego. – Zaraz po wyborze na tę funkcję Zbyszek zadzwonił do mnie po radę – wspomina przewodniczący Rady Miasta w innej śląskiej miejscowości. – Prosił, bym mu wyjaśnił, kto jest dysponentem auta służbowego, on czy prezydent. Pytał również o protokół obowiązujący podczas oficjalnych uroczystości. Chciał wiedzieć, kogo gospodarze powinni witać pierwszego, prezydenta czy przewodniczącego Rady Miasta. Dla Litkego były to prawdziwe problemy. Na zaproszeniu na konferencję organizowaną przez Stowarzyszenie Gmin i Powiatów Małopolski dopisał: proszę załatwić auto służbowe. Ma to być (i tu tekst jest podkreślony – przyp. R. K.) Opel Vectra, a nie 8-osobowy. Do wykonania przez Prezydenta Miasta (ten "8-osobowy”, który Litkemu nie odpowiadał, to Ford Transit). Prezydent, który zerwał z AWS, by się utrzymać u władzy, miał z Litkem poważniejsze kłopoty. Nie wiedział, jak postąpić, gdy Litke wkroczył do jego gabinetu i wręczył mu karteczkę z nazwiskami i posadami, które należy zapewnić wymienionym tam ludziom. Wezwał więc do siebie swoich SLD-owskich zastępców i zapytał, co robić. – Doradziłem, by ją wyrzucić do kosza – wspomina wiceprezydent Teodor Howaniec. W magistracie do dziś pamiętają karczemną awanturę, którą nazajutrz Litke urządził wiceprezydentom. Od tego czasu zaczęła się formalna wojna między nimi. Chory na władzę Po pół roku Litkego odwołano z funkcji przewodniczącego Rady. Za to on, wraz z radnymi AWS, głosował przeciwko udzieleniu absolutorium dla "swojego” Zarządu Miasta. Wcześniej już Litke wojował z ówczesnym posłem Józefem BŁaszczykiem, któremu do dziś nie może wybaczyć fotela w parlamencie (Litke też kandydował). Dlatego gdy pan poseł proponował, że przeniesie swoje biuro poselskie tam, gdzie znajdowała się siedziba SLD w Rudzie Śląskiej, pan przewodniczący się nie godził. Błaszczyk mówił, że pokryje wszelkie opłaty czynszowe, wyposaży biuro partii w kserokopiarkę i artykuły biurowe. A Litke na to: dwa tysiące złoty na stół i możemy rozmawiać (fragment protokołu z posiedzenia Zarządu Miejskiego SLD w Rudzie Śląskiej). – To człowiek niezmiernie pracowity. Wyśmienity organizator. Ale on jest chory na władzę. I nie powinien mieć kontaktu z cudzymi pieniędzmi – twierdzi znany działacz lewicy z Rudy Śląskiej. – To jest Litke – wyjaśnia nasz rozmówca wskazując na plik dokumentów. Pokazuje protokoły, skargi, oświadczenia na temat lekceważenia uchwał miejskich władz partii czy podmieniania nazwisk na liście kandydatów do parlamentu. Jest tu m.in. pismo o tym, że w rozliczeniach finansowych rudzkiego SLD "zapomniano” o kwocie około 10 tys. zł. Kolejne informuje o brakujących fakturach, poprawianych i przerabianych dowodach księgowych. Jeszcze inny dokument zawiera m. in. taki zarzut: Ujawniono, że generalnie stosowaną praktyką w celu dokumentowania przychodów i rozchodów były wyłącznie, lub w większości przypadków, dowody Kp i Kw wystawiane samemu sobie. Jeden z zarzutów dotyczy pożyczki, jaką partia miała zaciągnąć u osób prywatnych. Odbiór i zwrot pożyczki kwitował Zbigniew Litke, a udzieliła jej jego najbliższa rodzina. – To wszystko są bzdury – Zbigniew Litke odpiera zarzuty o kombinacje z pieniędzmi. – Niech ktoś złoży doniesienie do prokuratury, wtedy okaże się, że jestem czysty. Niektórym faktom zaprzeczyć jednak nie może. Lidia Wabik, była kandydatka na posła, pokazuje wyrok sądu grodzkiego, który nakazuje Litkemu zwrot 3 tys. zł. Topniejące szeregi Na pieniądze nie mogło się też doczekać Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej administrujące budynkiem, w którym znajduje się siedziba SLD w Rudzie Śląskiej. Co roku Litke (pardon – rudzki SLD) zalegał z opłatami przez kilka miesięcy. – Nie wiemy, co w tym czasie działo się z naszymi składkami – mówi jeden z działaczy SLD, który wskutek ciągłych scysji zawiesił swoje członkostwo w partii. Członkostwo w partii zawiesiło więcej osób. Wielu przeszło do Porozumienia dla Rudy Śląskiej. Między innymi wiceprezydent Józef Osmenda czy Henryk Wodarski, obecny przewodniczący Rady Miasta. – Zapowiedziałem opcję zerową – mówi Jan Czubak, sekretarz Śląskiej Rady Wojewódzkiej SLD, przez Zarząd Krajowy wyznaczony na pełnomocnika mającego rozwiązać konflikt w Rudzie Śląskiej. – Każdy, kto chce, może wrócić i działać. Litke już wie, że do SLD wracać nie ma po co, utworzywszy SLD bis. Decyzją partyjnego sądu krajowego zakazano mu na dwa lata pełnienia funkcji kierowniczych w SLD. Jeżeli podporządkuje się – nie będzie mógł ubiegać się o fotel prezydenta miasta. Jest też wniosek o wykluczenie go z partii. W sądzie partyjnym leżą też inne wnioski – o wyrzucenie z partii tych, którzy Litkego zwalczali. Nigdzie indziej działacze SLD tak się ze sobą nie pożarli jak w Rudzie Śląskiej. Konflikt trwał już od lat, ale że ciągle były jakieś wybory, przymykano oko. Bo co pomyślą ci, którzy mają głosować? żródło NIe.pl Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Krotki komentarz. 14.01.10, 15:52 SLD wygrał wybory, bo był monolitem. Elektorat wyborczy SLD(LEWICY) byl monolitem bo zaslepiony korzysciami z czasow PRL nie chcial tych przywileji stracic.Jeszcze dzialalo to wezwanie"Partia z Narodem,Narod z Partia".Kto teraz na nich glosuje?Albo sami na siebie abo ich potomkowie ktorzy nie zaznali biedy.Moze jeszcze kilku ktorzy mysla ze prawica /Solidarnosc zapelnila nam sklepy a lewica zapewni nam prace i wtedy mamy i pieniadze i pelne polki.Ale jak falszywe jest takie myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris zgadzm się pierwszy raz z tobą G-48 14.01.10, 16:21 g-48 napisał: > Moze jeszcze kilku ktorzy mysla ze > prawica /Solidarnosc zapelnila nam sklepy a lewica zapewni nam prace > i wtedy mamy i pieniadze i pelne polki.Ale jak falszywe jest takie > myslenie. Dokładnie!! i jaka krótka i wybiórcza pamięć - zapomniałeś dodać kartki na żywność i zajebiste zadłużenie z wielkiego rozdawnictwa nieswojego majątku a kiedy mi przelejesz te 100 mln które obiecaliście? (po denominacji 10.000zł) czyli ok 2500 ojro. z pozdrowieniami dla członka solidarności Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Pomalu Adolfku. 14.01.10, 17:32 i jaka krótka i wybiórcza pamięć - zapomniałeś dodać kartki na żywność i > zajebiste zadłużenie z wielkiego rozdawnictwa nieswojego majątku Kartki owszem na wniosek SOLIDARNOSCI bo ujek i inni z ferajny mieli lodowki pelne/sam to tu na forum stwierdzil/ a reszta spoleczenstwa nie miala co jesc.Krotko przed stanem wojennym wyszla afera ubocznego zaopatrzenia Domu Parti na Nowym Bytomiu w indyki.Komisja z Huty Pokoj potwierdzila ten fakt ale papiry pokontrolne zniknely u Swierczka w biurze. Przepraszam kto i kiedy rozdawal majatek spoleczny/co to byl za majatek?!/czy nie bylo to po stworzeniu tak zwanego sejmu kontraktowago z solidarnoscia powstala pod egida UB?! 2500 ojro.-co to za waluta ?Rudzka? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: jak rozpętałem 1 wojne polityczną - 14.01.10, 22:26 No i tak się to kończy: www.slaska.policja.gov.pl/poszukiwani/osoby-p-oszukiwanie/art1394,.html Wcale bym się nie zdziwił gdyby także poszukiwano kogoś innego! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: jak nie kijem to łopatą 16.02.10, 09:50 wiadomosci.wp.pl/kat,73914,title,Bedzie-sledztwo-ws.-sniegu-z-Bydgoszczy,wid,11977371,wiadomosc_prasa.html Smieszne!Oskarzyciele przyglupawi ale z forsa. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: jak nie kijem to łopatą 16.02.10, 10:51 Wyobraź sobie Gregor, że tym razem całkowicie się z tobą zgadzam! Gdyby tak każdy wziął łopatę i trochę odśnieżył to nie tylko żeby mu na zdrowie wyszło ale i problemu by nie było. Ale tak się działo za PRL-u a dzisiaj wszyscy to mają w d....! Odpowiedz Link Zgłoś
barretta Re: Kolega po fachu.... 24.02.10, 17:55 Polska to nie Niemcy ale do granicy z Warszawy dalej niż do Moskwy? by z powodu przyłapania po pijaku rezygnować ze stanowiska?! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Kolega po fachu.... 24.02.10, 21:40 z powodu przyłapania po pijaku[/url] rezygnować ze stanowiska?! Nie to forum ale odpowiem. Szefowa pastorow,odpowiednik prymasa w kosciele katolickim nie jest urzednikiem a przedstawicielem wierzacych(w tym wypadku ewangielikow) a wiec nie tylko odpowiedzialna za administracje ale tez za postawe moralna "swych owieczek". Jednak mi tam jedna sprawa "smierdzi" bo podpadla ona Merkelce tak jak podpadl Ratzinger.Tylko jego dopasc ta DDR owka nie mogla. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Jeszcze jedna sensacja barretta. 25.02.10, 00:06 pl.wikipedia.org/wiki/Bascha_Mika Jak sie dzisiaj dowiedzialem to ta panusia ktora nazwala Kaczynskiego"kartoflem" tez po cichu stracila swoja pozycje jako naczelny redaktor TAZ.I slusznie! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Jeszcze jedna ....... 25.02.10, 00:39 Gregor! Jak niy umisz spać to nalyj po jednym na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Jeszcze jedna ....... 25.02.10, 11:47 [img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/v6WbayFHJoOciDmwwB.jpg [/img] A co miolbys smak?Albo Danzka by ci lepiej podchodzila? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Jeszcze jedna ....... 25.02.10, 23:16 Cosik mie grypa biere i po sznapsie by sie ku zdrowotności zdało! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Jeszcze jedna ....... 25.02.10, 23:57 [img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/OFjPmsFWPGYWWcaNgB.jpg [/img][img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/5cccnnmbuNIcfS5xYB.jpg [/img][img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/mEIVqNbBCGBJr6ri2B.jpg [/img] Cosik mie grypa biere i po sznapsie by sie ku zdrowotności zdało! A moze cos z tych ziolek? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Jeszcze jedna ....... 26.02.10, 21:40 Ale nic sie Gregor nie otwiera z tych linków! Cosik źle skopiowałeś Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Jeszcze jedna ....... 26.02.10, 23:14 Ale nic sie Gregor nie otwiera z tych linków! > Cosik źle skopiowałeś Na innych stronach leci bez problemu.Lobejza jutro a zebys lepi sniol to moze ten link. www.republikasilesia.com/silesia-club/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Jeszcze jedna ....... 26.02.10, 23:15 Kliknij na to: SILESIA-COOKING,RECIPES,HISTORY Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Jeszcze jedna ....... 26.02.10, 23:42 Juz ci cos podsylam na przeziebienia:[img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/OFjPmsFWPGYWWcaNgB.jpg [/img][img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/mEIVqNbBCGBJr6ri2B.jpg [/img][img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/v6WbayFHJoOciDmwwB.jpg [/img] Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Kolega po fachu.... 26.02.10, 23:44 [img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/OFjPmsFWPGYWWcaNgB.jpg [/img] Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Kolega po fachu.... 26.02.10, 23:45 Chyba na tym forum jest blokada na zdjecia?! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Samo życiei! 09.05.10, 14:28 Podobny przypadek od lat mamy w Mysłowicach gdzie dopiero tragedia smoleńska niejako "złagodziła" stosunki na linii RM-prezydent miasta. Moje spojrzenie w tej materii jest dosyć brutalne! Uważam, że prezydenci miast ,wójtowie i burmistrzowie mają za małe wynagrodzenie w stosunku do ogromu spraw i odpowiedzialności. W związku z czym pomimo, ze jestem radnym opozycyjnym będę ZAWSZE głosował za jakąkolwiek podwyżką dla prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
insectia Re: Samo życiei! 10.05.10, 10:21 jozefosmenda napisał: > Uważam, że prezydenci miast ,wójtowie i burmistrzowie mają za małe > wynagrodzenie w stosunku do ogromu spraw i odpowiedzialności. > W związku z czym pomimo, ze jestem radnym opozycyjnym będę ZAWSZE głosował za j > akąkolwiek podwyżką dla prezydenta! Jaki ogrom spraw? Przecież większość prac prezydenta zleca Rada Miejska, pozostałe czynności wynikają ze statutu reszta z regulaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Samo życiei! 10.05.10, 10:33 Uważam, że prezydenci miast ,wójtowie i burmistrzowie mają za małe wynagrodzeni > e w stosunku do ogromu spraw i odpowiedzialności. A ja!!!!!!! Juz przygotowujesz forumowiczow do zwielokrotnienia uposazenia jak zostaniesz prezydentem?! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Samo życiei! 10.05.10, 10:39 Gregor znowu mnie zaskakujesz. Przecież ty wiesz więcej o mnie niż ja o sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_eda Re: Samo życiei! 10.05.10, 13:24 Gregor, czy ty niskim uposażeniem Prezydenta, chcesz przykryć te wszystkie nieprawidłowości finansowe? Odpowiedz Link Zgłoś
internetowy123 Re: Samo życiei! 10.05.10, 13:47 nie ma kasy w kasie Miasta ,wiec nie ma nawet wynagrodzeń ,teraz tylko można czekać kiedy na sytuację w mieście zareaguje RIO. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Samo życiei! 10.05.10, 14:11 Gregor, czy ty niskim uposażeniem Prezydenta, chcesz przykryć te wszystkie > nieprawidłowości finansowe? Przepraszam to pisal Jozek. A mnie to leci wszystko kolo d... .Jeszcze doleja pomyj do koryta aby ci ktorzy startuja w tych biegach sami sie pozabijali w tym wyscigu do koryta. Zal mi tylko Rudy Slaskiej jezeli znowu wpadnie w rece tych co beda chcieli rzeki robic aby mosty budowac. Odpowiedz Link Zgłoś
insectia Re: Samo życiei! 10.05.10, 14:21 z tego co mi wiadomo to nasi radni mosty palą?! rzeki? - no tu też nie ma wielkiego pola do POPiSu bo zapuszczona przez 50 lat Ruda po jednej nawałnicy -zostały zalane zabudowania sąsiadujące z korytem rzek - no i Bykowina popłynęła (1,6 m wody) przez rabunkową eksploatację zatwierdzoną podpisem pewnego obecnego prezydenta i nie tylko zresztą. Już nie wspomnę o zaniedbaniach miejskiej firmy PWiK która to dba o drożność kanałów. A kurcze nie doczytałem tej twojej dojczyzny (nie mylić z polszczyzną) -rąbać- co do mostu to mamy jeden okazały na DTŚ tyle że zamiast rzeki rąbać to kogoś faktycznie - porąbało? Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Samo życiei! 10.05.10, 20:33 -zostały zalane zabudowania sąsiadujące z korytem rzek > - no i Bykowina popłynęła (1,6 m wody) przez rabunkową eksploatację zatwierdzo > ną podpisem pewnego obecnego prezydenta i nie tylko zresztą. Już nie wspomnę o > zaniedbaniach miejskiej firmy PWiK która to dba o drożność kanałów. Dobra ani Stania ani Duda do gulikow nie wchodzili moze tam wlezie ktos z LiD u. A Ruda Slaska lezy w strefie tropikalnej i ulewy przytrafiaja sie regularnie. Jak tak czytam te wypociny to mnie ciarki przechodza. Tu na tym forum to potraficie tylko szkamrac i opluwac ale nikt z tej za..nej Rudy Slakiej wyprowadzic sie nie chce.Slonzoki wiedza w jakim regionie sie urodzili i zyja i szkamrac niy bydom. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Samo życiei! 11.05.10, 23:50 No i znowu Gregor fanzolisz! Dlaczego akurat ci z LiD mają wchodzić do gulików? Niech wchodzą ci,którzy te kupska i gnojówę sporządzili czyli te szambo napełnili. A faktycznie My Ślonzoki(te prawdziwe) wiymy kaj momy miyszkać. Z tego wniosek, że jak ty siedzisz w Rajchu od dawien dawna to żeś Ślązokiem niy jest! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Samo życiei! 12.05.10, 11:16 Dlaczego akurat ci z LiD mają wchodzić do gulików? Niech wchodzą ci,którzy te > kupska i gnojówę sporządzili czyli te szambo napełnili. No wlasnie !50 lat po wojnie za waszych czasow nikt palcem nie kiwnal bo taki byl owczesny standart w calym PRL a ludzie pyski trzymac zeby nie podpasc.Zapomniales juz jak na ul.A.Nowary w 70 latach zawalila sie droga bo zawalil sie kanal odprowadzajacy scieki z kopalni na Tale.Jak dlugo kopalnia fedrowala do 320m to bylo wszystko w porzadku bo na Tale leciala woda slodka ale pozniej byla woda slona i teraz to wyglada wszystko tak jak wyglada. Co teraz leci z kanalizacja/kanalami/ to mozna tylko odciac od uzytkownikow zalac betonem i na nowo kanaly budowac. Oczywiscie jest to robione na koszt uzytkownikow a wiec i Spoldzielni Mieszkaniowej a wiec nie wiem czy spoldzielcy beda mogli to zaplacic i twoj "ciezko zarobione" uposazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Samo życiei! 12.05.10, 22:29 No i zaś ci niy wyszło ty boroku! Za PRL-u kopalnie wybierały na zamułka to i powierzchnia był chroniona.Ostatnie 20 lat to wzrost szkód górniczych o 1000% i totalna dewastacja miasta! Powód: brak kasy. A ostatnio dwa lub trzy lata temu taki kanał "zabrało" na ul.Teatralnej w kierunku Wawla! Za tej władzy Gregor! I za tej władzy Wirek i reszta Rudy Ślaskiej wygląda tak jak wygląda! Czyli kto ma włazić do gulików,hę? Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Samo życiei! 12.05.10, 23:25 Za PRL-u kopalnie wybierały na zamułka to i powierzchnia był chroniona Niy rob smiechu Jozek bos jest inzynier gornik(nie wiem za wiela gesi tos dostol a moze tylko za przynaleznosc) Jezeli chodzi lata eksploatacji na poziomie 180/320 w latach 1968/69 byly na zamulka wybierane potem mialy poklady 506/507 mialy byc jako poklady odprezajace wybierane na zawal areszta miala byc na zamulka.Cos robili z automatyczna obudowa na zamulka robic na ruchu II(stary "Pokoj" Nowy Bytom) no i lecialo to godzina jak ogladal to minister gornictwa gen.Piotrowski.A wiec nie pociskej tu flekow. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Samo życiei! 13.05.10, 23:03 No jak się ma wiedzy na ten temat co brudu za paznokciem to się pisze o Piotrowskim i starym Pokoju! Czyli pocisko sie fleki. A wiesz ty Gegor, że fleki się na dole do wozów z węglem doczepiało by było wiadome z jakiego oddziału nafedrowali? Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Jozek 13.05.10, 23:30 Czyli pocisko sie fleki. Czamu juzas zaprzeczasz podanym faktom bez pokazania ze klamie? Poklady 506/507 byly na zawal jako poklady odprezajace a potem ktore poklady byly na zamulka? Jezeli uwazasz ze pisze nieprawde to udowodni to zafajdany intrygancie. Odpowiedz Link Zgłoś