27.11.10, 00:44
Zbliża się koniec roku, do rozliczenia podatkowego jeszcze daleko. Chodź proponuję zacząć dyskusję: na jaką organizację pożytku publicznego z Rudy przeznaczyć 1% podatku? A może wybrać coś spoza Rudy? Do głowy przychodzi mi Wielka Orkiestra.
Obserwuj wątek
    • wiewiorrudzki Re: NGO 27.11.10, 10:29
      Proponuje np. "FUNDACJA NA RZECZ PROGRAMU WCZESNEGO ROZPOZNAWANIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH U KOBIET GODULA - HOPE" , ZHP Ruda Śląska jest tych organizaji jeszcze kilka w naszym mieście. Myślę, że lepiej by było na nasze organizacje przekazać. prawo.money.pl/bazy-teleadresowe/opp/ruda;slaska,miasto,12,825.html
    • plk7 Re: NGO 27.11.10, 11:36
      Ja przekażę na rudzkich harcerzy. Ich siedziba na ul. Szczęść Boże jest w strasznym stanie. Wewnątrz wyremontowali sobie we własnym zakresie ale wyremontować elewacji i dachu nie dadzą rady. Tym bardziej, że ostatnio mieli włamanie i jest wiele nowych zniszczeń. Warto dodać, że rudzki hufiec jest jednym z większych w regionie (ok. 500 osób), wystawia on drużynę reprezentacyjną Chorągwi Śląskiej, a na tegorocznych obchodach 100-lecia harcerstwa w Krakowie byli drużyną sztandarową ZHP. Myślę, że im się należy.
      • rudzianka2 Re: NGO 27.11.10, 13:58
        Ja od początku przekazuję 1% na ZHP w Rudzie. Dowiedziałam się od córki, że ogrzewanie też mają do wymiany. A przecież nieogrzewany budynek niszczeje.
        • nick_na_raz Re: NGO 27.11.10, 16:54
          Co roku na hospicjum.
    • sabbr Re: NGO 06.12.10, 20:28
      Wrócę do tematu OPP z Rudy Śląskiej. Dla kogo najlepiej przeznaczyć 1% podatku? Które ze stowarzyszeń - Waszym zdaniem - zasługuje szczególnie na wsparcie? W Rudzie Śląskiej zarejestrowanych jest 21 organizacji, na które można dokonać tego odpisu. Pełną (chyba) listę można znaleźć na portalu NGO - Kliknij tutaj. Pomóżcie coś wybrać...
      • mighty_wings Re: NGO 06.12.10, 20:46
        Takie wybory zawsze są trudne.

Ja mam swój system :

Ponieważ ( nie gniewaj się , Sabbr) najczęściej dostają ten 1% organizacje działające na rzecz osób niepełnosprawnych, hospicja itp. to ja daję tam gdzie prawie na pewno nie da nikt inny.
        A w Rudzie takimi organizacjami są np. kluby sportowe. Ktoś powie - powinno je dotować miasto. OK, ale sprawdźcie sobie, ile (kwotowo) tych dotacji jest. A każda złotówka to może być dzieciak wyrwany z krzaków, gdzie "walił jabole" na boisko. Ja uważam, że to taka mała kropelka, która regularnie kapiąc może wydrążyć nam coś w przyszłości...
        • cieplolubny Re: NGO 07.12.10, 12:10
          Ja proponuję Rudzkie Stowarzyszenie Pomocy Ofiarom Przestępstw www.rspop.org.pl - to organizacja, która pomaga ludziom pokrzywdzonym i poszkodowanym uwikłanym w procesy karne i cywilne, a których nie stać na adwokatów. Działają już kilka lat i cieszą się dobrą opinią mieszkańców ale mają kłopoty finansowe jak każda organizacja bo ich usługi są darmowe!
          Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów co do przekazania 1% podatku.
          • rudzianka2 Re: NGO 08.12.10, 17:46
            cieplolubny napisał:

> Ja proponuję Rudzkie Stowarzyszenie Pomocy Ofiarom Przestępstw www.rspop.org.pl
            > - to organizacja, która pomaga ludziom pokrzywdzonym i poszkodowanym uwikłanym
            > w procesy karne i cywilne, a których nie stać na adwokatów. Działają już kilka
            > lat i cieszą się dobrą opinią mieszkańców ale mają kłopoty finansowe jak każda
            > organizacja bo ich usługi są darmowe!
            > Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów co do przekazania 1% podatku.

No, nie jestem przekonana. Do tej pory jedyna działalność Rudzkiego Stowarzyszenia Pomocy Ofiarom Przestępstw, z jaką się zetknęłam, to było załatwianie ustawiania czy zdejmowania znaków przy wjeździe na osiedle, gdzie mieszka Pan A.P. (szef stowarzyszenia), bo nie miał gdzie parkować. Nie wiem czy można to nazwać działaniem na rzecz ofiar przestępstw. Zresztą mam wrażenie, że ten Pan wraz z małżonką obrali sobie takie różne stowarzyszenia i akcje, jako źródło dochodu. Wymienię choćby Towarzystwo Przyjaciół Drzew, które było tylko pośrednikiem przy przekazywaniu drzewek między producentem a szkołą (nie jestem pewna, czy A.P. w ogóle te drzewka widział na oczy). O książce będącej zbiorem wierszyków do pamiętników nie wspominam. Chciałabym tylko wiedzieć, kto finansował jej wydanie (bo nie wierzę, żeby wydawnictwo liczyło na jakiś sukces komercyjny). A może np. ten sam podmiot, który to sfinansował kupił większość nakładu? Nie zdziwiłabym się, gdyby książki te pojawiły się niedługo jako nagrody w miejskich konkursach albo dla zdolnych uczniów.
            • sabbr Re: NGO 08.12.10, 18:27
              Rudzkie Stowarzyszenie Pomocy Ofiarom Przestępstw. Na podstawie informacji zawartych na stronach tego stowarzyszenia mam mocne wrażenie, że działa prężnie. Dział aktualności to bardzo duża ilość wpisów na bieżąco referująca działalność stowarzyszenia. Poza tym stowarzyszenie publikuje sprawozdania finansowe i merytoryczne. Ogólnie budzi moje zaufanie. Chyba żadne inne stowarzyszenie rudzkie nie referuje tak dokładnie swoich poczynań.

Co do Rudzkiego Towarzystwa Przyjaciół Drzew - nie jest to organizacja OPP, więc 1% z podatku na nie odpada. Przewodniki po Rudzie - zapoznałem się pobieżnie - dla mnie bomba. Można je pobrać ze stron stowarzyszenia w formacie pdf. Wymagało to dużego nakład pracy, od czasów przewodnika Dworaka to chyba jedyne publikacje opisujące Rudę.
            • jabbahutt Re: NGO 09.12.10, 16:03
              > Zresztą mam wrażenie, że ten Pan wraz z
              > małżonką obrali sobie takie różne stowarzyszenia i akcje, jako źródło dochodu.

jeśli myślisz, że działalność społeczna może być źródłem dochodu to się grubo mylisz. Tym różni się od komercyjnej, że właśnie dochodu nie przynosi a najczęściej generuje różnego rodzaju koszty.

> Wymienię choćby Towarzystwo Przyjaciół Drzew, które było tylko pośrednikiem prz
              > y przekazywaniu drzewek między producentem a szkołą (nie jestem pewna, czy A.P.
              > w ogóle te drzewka widział na oczy).

Bredzisz !!!

Akurat te drzewa zorganizował Pan Adam. To on zorganizował akcję sadzenia drzew w którą zaangażował szkoły. Osobiście dostarczał te drzewa swoim prywatnym, osobowym samochodem, na swój koszt, więc twoje pier... tylko go obraża a nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

> O książce będącej zbiorem wierszyków do p
              > amiętników nie wspominam. Chciałabym tylko wiedzieć, kto finansował jej wydanie
              > (bo nie wierzę, żeby wydawnictwo liczyło na jakiś sukces komercyjny).

Tu znowu bredzisz. Akurat ta książka spotkała się ze sporym sukcesem komercyjnym dlatego były kolejne poszerzane wydania, co możesz sobie sprawdzić w internecie - to że Ciebie takie wydawnictwa nie interesują nie znaczy, że innych również.

> A może n
              > p. ten sam podmiot, który to sfinansował kupił większość nakładu? Nie zdziwiłab
              > ym się, gdyby książki te pojawiły się niedługo jako nagrody w miejskich konkurs
              > ach albo dla zdolnych uczniów.

Oby tak sie stało, bo każdy konkurs, w który można zaangażować dzieci czy młodzież jest niesamowicie cenny, a nagrody książkowe zachęcające do czytania czegokolwiek - tym bardziej.
        • beer82 Re: NGO 07.12.10, 12:56
          A więc w tym roku nasz jedyny ekstraklasowy klub sportowy, również będzie zabiegał o 1% podatku. 1% podatku na młodzież z KS Zgoda.
          • janek23nadaje Re: NGO 07.12.10, 13:36
            Ja przekażę na harcerzy. Z tego co mi mówiła córka jest ich w mieście około 500 i działają w drużynach które prowadzą całkowicie społecznie. Nikt z nich nie zarabia, nikt ich nie finansuje. Środki na działanie zdobywają ze swoich składek ( sam daję 3 złote co miesiąc) oraz różnego rodzaju konkursów. A córka ma zbiórki raz w tygodniu przez dwie godziny nie licząc wekendów na które wyjeżdża na wycieczki i biwaki. Mnie to bardzo odpowiada bo ja też byłem kiedyś harcerzem i cieszę się że córka poszła w moje ślady. Bo harcerstwo to jest dobra szkoła życia. A co do 1% to widziałem siedzibę rudzkich harcerzy i zgadzam się że sami nie dają sobie rady z remontem elewacji. Uważam że warto im pomóc za to co robią cały czas nie afiszując się z tym.
            • markpunk Re: NGO 07.12.10, 14:30
              janek23nadaje napisał:

> Ja przekażę na harcerzy.
              > A co do 1% to widziałem siedzibę rudzkich harcerzy i zgadzam się że sami
              > nie dają sobie rady z remontem elewacji. Uważam że warto im pomóc za to co robi
              > ą cały czas nie afiszując się z tym.

sorry ale się z tobą nie zgadzam :( kadra rudzka leje to wszystko albo jest nie zaradna :(

moje dziecko należy do zuchów przy SP15 - harcówka jest w opłakanym stanie :(
              u żony w pracy jest prowadzona co roku akcja "Dobry pomysł" z której w ramach wolontariatu można pozyskać środki finansowe i pracowników którzy mogą wykonać np: remont.
              Zgłosiliśmy się do druhny z pytaniem czy maja jakieś potrzeby np: remont harcówki - oczywiście była bardzo otwarta ale decyzje etc., podejmuje kadra hufca więc nasze zapytanie zostało tam przekazane, mieli określić jaki zakres prac jest im potrzebny i przygotować prosty kosztorys, ile na farby, ile na linoleum, szafki i inne potrzebne rzeczy - kasa była na wyciągnięcie ręki - przez pół roku pomimo naszych próśb nie byli w stanie tego zrobić i kasa przepadła :(

w następnym roku zwróciliśmy sie do innej organizacji - i dostaną środki bo potrafili sie okreslić w ciągu tygodnia.

dlatego mam wątpliwości czy Hufiec Ruda Śląska to dobry adresat ... ale decyzja pozostaje w waszych rękach

RSPOP to jeden z lepszych pomysłów na przekazanie 1% w naszym mieście, osobiście im przekazuję.
              • cieplolubny Re: NGO 07.12.10, 15:30
                No cóż prawda! Muszę ci przyznać rację w sprawie Rudzkiego Hufca:
                Kadra doprowadziła to poważnych zaniedbań w zakresie remontu - warunki były skandaliczne, a harcerze dostają pieniądze u U.M. to jedne z najwyższych dotacji jedna np. w wysokości 30 000 zł - można sprawdzić na Bip U.M. te dane są ogólnie dostępne na kilka lat do tyłu. Więc wynika z tego, że nie tylko utrzymują się ze składek bo to jedna z bardziej dofinansowywanych organizacji w mieście. Bardzo często robią zbiórki publiczne każdy rudzianin choć 5 razy do roku widzi gdzieś kwestujących rudzkich harcerzy. Dlaczego tak długo czekali na remont?Wiem też o innych zaniedbaniach ale nie o to chodzi żeby teraz to roztrząsać. Opinia publiczna jednak powinna być w miarę możliwości uświadamiana. Całość działań harcerzy oceniam jednak dobrze. Mam też nadzieję, że harcerze czytają wpisy na forum i wyciągną wnioski.
                • markpunk Re: NGO 07.12.10, 16:04
                  ja też jestem zadowolony z zajęć, a przede wszystkim zadowolona jest moja córka, natomiast organizacja mogłaby być zarządzana znacznie lepiej, bo po tej naszej przygodzie mam wrażenie że trochę środków po prostu przepływa im przez palce
                  • sabbr Re: NGO 07.12.10, 17:11
                    Ja w wyborze kieruję się tym, ile dane stowarzyszenie przeznacza na rzeczywistą działalność, a ile na własne koszty administracyjne. Waham się pomiędzy Rudzkim Koncie Pomocy a Rudzkim Stowarzyszeniem Pomocy Ofiarom Przestępstw.
                    • cieplolubny Re: NGO 07.12.10, 19:11
                      Pomogę ci wybrać, Rudzkie Konto Pomocy(ogłoszono kilka dni temu) właśnie zdobyło środki na poradnictwo w Europejskim Funduszu Społecznym w wysokości 1 milion 600 tyś. wydaje mi się że to na razie im wystarczy i oczywiście bardzo im gratuluję bo niełatwo jest pozyskać takie środki finansowe. Więc zasadne jest wpłacić na konto RSPOP bardzo im się przyda.
                • plk7 Re: NGO 08.12.10, 17:33
                  Z tego, co wiem, kasa z UM idzie tylko na dzieciaki (nie tylko harcerzy) i Komenda Hufca, tak jak każdy inny podmiot (osiedlowe domy kultury, stowarzyszenie św. Nereusza itp.) bierze udział w konkursach na różnorakie zajęcia dla dzieci i młodzieży z naszego miasta i tylko na to uzyskaną kasę może przeznaczyć. Nie wygrają, to pieniądze dostanie i spożytkuje ktoś inny. A remonty robią za swoje.
    • antydopalacz Re: NGO 08.12.10, 18:37
      Oj rudzianko 2 ! Widać zawiść Cię ogromna na prezesa RSPOP trawi. Na miejscu harcerzy nie przyjąłbym od Ciebie takich judaszowych srebrników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka