Dodaj do ulubionych

Do radnego Osmendy

12.04.14, 06:42
Kawa na ławę.
Szanowny Panie jak skomentuje Pan fakt umorzenia w prokuraturze drugiej instancji doniesienia przez władze miasta mego o kradzieży pieniędzy przez Panią Lucynę Mróz?
Dobrze przez lata radcowania i krótki epizod prezydentowania poznał Pan panią skarbnik Lucynę Mróz.
Dobrze Pan poznał oskarżycieli: panią prezydent, pana wiceprezydenta, panią skarbnik, panią naczelnik finansowego, panią redaktor naczelną WR i wielu innych co najpierw oskarżali a potem się…….
I co Pan na to?
Proszę mnie nie zbyć wygłupem. Życie ludzkie to coś więcej niż polityka,a może się mylę ?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Do radnego Osmendy 12.04.14, 11:02
      Umrzenie zawsze powoduje umorzenie.
      W każdej sprawie.
      Taki klimat albo w zasadzie procedura.
      • komes_nn Re: Do radnego Osmendy 12.04.14, 20:00
        Ty hepik się nazywasz Osmenda? jakaś kolejka chyba obowiązuje. Wpierniczasz zawsze ten twój dziób gdzie cie nie pytają?
      • bytom333 Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 08:59
        Jeżeli jest tak, że śmierć domniemanego sprawcy z doniesienia do prokuratury powoduje automatycznie umorzenie sprawy, to po co wiceprezydent z wykształceniem prawniczym składał doniesienie?
        Czyżby o tym nie wiedział?
        A może to ten przypadek gdy złodziej krzyczy łapać złodzieja.
        • hepik1 Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 11:25
          Wszelkie postępowania toczyły się w "w sprawie"(zniknięcia dwóch baniek) a nie "przeciwko"
          Trudno nie robić nic,kiedy te 2 mln(ostatecznie) zostały zniknięte.

Ale nawet gdyby sprawa toczyła sie "przeciwko" (skarbnik) nie dałoby się się ją ani skazać ,ani uniewinnić.
          A już na pewno nie na poziomie dochodzenia w prokuraturze.

Choć organ prasowy "Prawda" wg najlepszych wzorów pewnego doktora zza zachodniej granicy i przeszłości,. na pierwszej stronie donosi o uniewinnieniu ;)

naszagazeta.info/images/prawda_pdf/prawda_03_2014.pdf
        • pipi43 Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 16:31
          bytom333 napisał:

Jeżeli jest tak, że śmierć domniemanego sprawcy z doniesienia do prokuratury powoduje automatycznie umorzenie sprawy, to po co wiceprezydent z wykształceniem prawniczym składał doniesienie?

A ja myślałam, że prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie, a nie przeciwko komuś.
          • komes_nn Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 17:17
            Czyli wygląda na to, że wszelkie publiczne wypowiedzi przed rozpoczęciem czynności wyjaśniających były niezasadne i niezgodne z przepisami prawa? tak? Jeżeli tak, to może wrócimy do tematu, dlaczego padało w tych wypowiedziach nazwisko śp.L.M ???????? Dlaczego ktoś kształtował te wypowiedzi w ten sposób aby właśnie nazwisko p Lucyny M. było w nich uwidocznione. Sama przyznajesz, że postępowanie prowadzone było nie przeciwko L.M ale w sprawie o ZNIKNIĘTE PINIĄDZE Ty już lepiej się zastanów co pleciesz, bo grzęźniesz pod szyję. A co do speców od prawa, to lepiej się nie wypowiadać, bo co niektórzy faktycznie musieli by nieraz te studia powtarzać albo zmienić kierunek. Najlepiej rozrywkowy. Aktor komediowy to nawet dobry wybór.
            • hepik1 Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 18:03
              > wszelkie publiczne wypowiedzi przed rozpoczęciem czynności wyjaśniających były niezasadne i niezgodne z przepisami prawa?

Po 89 mamy wolność slowa.
              Jeśli ktoś czuje sie pokrzywdzony,obrażony ma otwartą drogę w postępowaniach cywilnych albo i karnych.

Art. 212. § 1.
              Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
              Art. 216. § 1.
              Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
              podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego
              • komes_nn Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 19:17
                Karlusie baniaty !!!! nie ucz ty tatusia dzieci robić.
            • pipi43 Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 18:04
              komes_nn napisał(a):

Sama przyznajesz, że postępowanie prowadzone było nie przeciwko L.M ale w sprawie o ZNIKNIĘTE PINIĄDZE

Nie, nie przyznaję, że chodziło o "zniknięte piniądze".
              Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem jedno zdanie.

Ty już lepiej się zastanów co pleciesz, bo grzęźniesz pod szyję.

Ponieważ rozpoczął się Wielki Tydzień daruję sobie komentarz...

• komes_nn Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 19:30
                Te (zniknięte piniądze) to tak trochę dla rozweselenia. Coś jakby z Misia o Znikniętych Parówkach. Szkoda tylko, że nikt z was nie zadeklarował ustawienia warty przy tym garze. Nie wiem czy to co napisałem zrozumiesz? albo złapiesz ten podtekst. Jednakże, zanim zaproponujesz mi czytać ze zrozumieniem, to trzeba powiedzieć tym twoim, aby ze zrozumieniem i odpowiedzialnością się wypowiadali nie będzie wtedy problemów. Co do braku chęci dalszego komentowania, zapraszam mnie nie przeszkadza w tym Wielki Tydzień. Życzysz sobie abym ci popsuł humor, to dawaj bo pomysłów na to mam na kopy. Śmiechu też może być co niemiara.
                • pipi43 Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 19:52
                  komes_nn napisał(a):

to trzeba powiedzieć tym twoim,

Moim? To jakiś żart?

Co do braku chęci dalszego komentowania, zapraszam nie nie przeszkadza w tym Wielki Tydzień.

A mnie przeszkadza.

Życzysz sobie abym ci popsuł humor, to dawaj bo pomysłów na to mam na kopy. Śmiechu też może być co niemiara.

Wiesz, jest parę osób, które mogą mi zepsuć humor.
                  Ty do nich nie należysz.
                  • komes_nn Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 19:59
                    No to mnie rozbawiłaś. Dobrej nocy.
    • gejsza10 Re: Do radnego Osmendy 12.04.14, 21:38
      A Osmenda głowę w piasek! Poważne tematy olewa, za trudne dla Niego i niewygodne. Myślę, że tym razem już nie nabierze ludzi , bo zdążył sie odsłonić. Wybory niebawem, oby co niektórzy już na wieczne czasy stracili sie z wizji....
      • manfred77 Re: Do radnego Osmendy 12.04.14, 22:21
        1.Hepik,sposób w jaki sie nie pierwszy raz odnosisz do spraw ze wszech miar poważnych nie swiadczy o tobie dobrze(ohyda!).
        2.Komes,myśle że jesteś bliżej niż Ci się zdaje co do stwierdzenia: "hepik,czy ty jesteś Osmenda...". To są te klimaty.
        3.Osmenda wejdzie po raz kolejny do RM i z tym sie trzeba pogodzić.Bo takich ma wyborców.
        • komes_nn Re: Do radnego Osmendy 12.04.14, 22:48
          czyli co? tyle samo warci co i on?
        • hepik1 Re: Do radnego Osmendy 13.04.14, 11:17
          A może przestać tłuc ten temat, poruszany ostatnio w kilku wątkach?
          Kasa wypłynęła z PKZP ,w której skarbniczką od 1994 roku była Lucyna Mróz,przez ostatnie lata zresztą nie do końca legalnie.
          Na dzisiaj nie żyje skarbnik PKZP,umarła druga pani,która była kasjerką.
          A umorzenie jest dla wszystkich wygodne.
          • bytom333 Re: Do radnego Osmendy 14.04.14, 08:43
            Celowo, a może przez nieuwagę pominąłeś wypowiedź obecnej szefowej PKZP, która publicznie oświadczyła, że wszystkie pożyczki z kasy zostały spłacone i nie brakuje w niej ani grosz.
      • jozefosmenda Re: Do radnego Osmendy 13.04.14, 11:50
        W.Młynarski śpiewał kiedyś ....Jesteśmy na wczasach, w tych góralskich lasach, w promieniach słonecznych, opalamy się....
        Wprawdzie się nie opalam i nie "dycham" na wczasach ale poczekam aż tych dziwnych wypocin nazbiera się tutaj więcej!
        Do jednego się jednak odniosę: >>>gejsza10 napisała:
        Wybory niebawem, oby co niektórzy już na wieczne czasy stracili sie z wizji....<<<
        No tak! Za pasem mamy tuż, tuż wybory do Europarlamentu a w nich kandydata T.Adamka, któremu życzę jak najlepszego "lewego" prostego!
        A co do tego wiecznego stracenia się z wizji to szanowna Gejszo zdanie podzielam a jak! Bez wyjątku dla każdego w tym również i tego Twojego! Przecież w końcu jest o wiele bardziej zasłużonym niż ja mimo , że jest krócej o całe cztery lata formalnie i dwa, które mi "ukradziono" uchwałą ówczesnej RM gdzie zasiadali jedynie słuszni wybrańcy rudzkich tłumów (a ja im tam nie pasowałem).
        I to by było na tyle.........

• jozefosmenda Do Bytomia.....bita droga...itd. 14.04.14, 11:01
      A co tu Bytom komentować?
      Wyprowadzenie publicznych środków finansowych do prywatnej spółki pn.Międzynarodowa Giełda Towarowa skończyło się tym samym.
      Jak ten mechanizm działał to bardziej wyraziście widzimy na przykładzie Inteko i GPW a teraz mówi się już też i o Stadionie Śląskim.
      Poza tym mnie nie interesuje to PKZP i nigdy z usług "tej" kasy nie korzystałem - w przeciwieństwie do innych! A skąd nowa szefowa wie co i jak skoro brak dokumentów?
      Za to sprawa braku "kasy" na koncie depozytowym to już jest całkiem coś innego.
      Ale jak napisał Hepik ....przy "umrzeniu" zawsze jest umorzenie....
      I to znowu byłoby na razie na tyle.
      Ale pogoda i tak jest ciu.....ta znaczy się kiepska i to jest ważniejsze na wiosnę niż umarzane sprawy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka