21.05.05, 14:49
fajnie, że dzisiaj są organizowane festyny w poszczególnych dzielnicach
naszego miasta. W Niemczech to norma może u nas też tak będzie?. Fajnie by
było.
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda Re: FESTYNY 31.05.05, 13:21
      Czy dni Rudy Śląskiej można przypisać pod festyn?
      • darek10004 Re: FESTYNY 31.05.05, 18:42
        pewnie, że tak oby jeszcze było mniej pijanych, agresywnych delikatnie mówiąc
        uczestników było by super.
        • darek10004 Re: FESTYNY 20.06.05, 20:38
          na wczorajszym festynie orzegowskim był mój kuzyn z rodziną, mówił mi, że
          szybko się stamtąd zwinęli bo ponoć było tam więcej pijanych jak trzeźwych. Nie
          skomentuję tego bo mnie tam nie było ah.
    • brofran Re: FESTYNY 01.06.05, 15:40
      Sa festyny,ale informacji o nich w internecie nie uswiadczysz.
      Proponowalbym aby osoby majace wiadomosci o organizowanych imprezach tego typu
      podawaly je na tym forum kilka dni wczesniej.
      Np.dzis przechodzac przypadkiem przez Wirek, natknalem sie na impreze na boisku
      KS Wawel.
      • brofran Re: FESTYNY 18.06.05, 22:51
        Jutro mam wolny czas.
        Jest jakas impreza kulturalna w Rudzie?
        Ktos wie.
        • w36 Re: FESTYNY 18.06.05, 23:15
          brofran napisał:

> Jutro mam wolny czas.

Jest festyn w Orzegowie, orkiestra dęta, big-band i inne, sztuczne ognie.
          Informacja i program jest nawet na stronie UM.
          • jozefosmenda Re: FESTYNY 20.06.05, 11:04
            ...nawet na Orzegowie były dwa!
            Jeden (z bardzo dużym wyprzedzeniem i ogłoszeniem jego terminu) zorganizowała
            Rada Osiedla RSM przy ADM-7.Koszty w całości pokryła RSM.
            Drugi (nagłym rzutem na taśmę) zorganizował Związek Górnośląski posiłkując się
            hasłem 700-lecia Orzegowa.Koszty pokryło miasto!
            Pomijając pewną agitkę wyborczą (czy przed wyborczą jak kto woli)za pieniądze
            podatników na tym "miejskim " festynie można zadać sobie pytanie czy naprawdę
            nie szło tego dograć by w tym dniu skończyło się tylko na jednym festynie w tej
            dzielnicy?
            Aha! Zapomniałem, że niejaki pan Porada (MPGM)? interweniował by RSM odwołała
            swój festyn.To się nazywa dyplomacja!
            Żałuję, że nie zwrócił się z tym np. do mnie bo miałem pewne propozycje w tej
            materii.
            Ale i tak jeszcze jeden festyn w Orzegowie ( co najmniej) jeszcze się
            odbędzie.A więc do zobaczenia.
            • obywatel2 Re: FESTYNY 21.06.05, 09:41
              Józef Osmenda napisał:
              >>...nawet na Orzegowie były dwa!<<

Czy Panie Osmenda widzisz Pan coś w tym złego? Niech się ludziska zabawią.

Józef Osmenda napisał:
              >>..... Jeden (z bardzo dużym wyprzedzeniem i ogłoszeniem jego terminu)
              zorganizowała Rada Osiedla RSM przy ADM-7.Koszty w całości pokryła RSM.
              hasłem 700-lecia Orzegowa. Koszty pokryło miasto!...<<

Panie Osmenda, tak to już jest, że ktoś jest organizatorem i ktoś ponosi koszty
              festynu. A poza tym RSM i Miasto to podmioty jak mi się wydaje niezależne.

Józef Osmenda napisał:
              >>... Pomijając pewną agitkę wyborczą (czy przed wyborczą jak kto woli) za
              pieniądze podatników na tym "miejskim " festynie...<<

Ciekaw jestem kto i na czyją rzecz agitował???

....

Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany – nie na odwrót.
              (Franz Josef Strauss)
              • darek10004 Re: FESTYNY 21.06.05, 19:26
                obywatel2 napisał:

> Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany – nie na odwrót.
                > (Franz Josef Strauss)

bardzo podoba mi się to zdanie, super celne i bardzo mądre. Niedawno wyczytałem
                też fajne: Nie szukaj kogoś z kim możesz żyć, ale kogoś bez kogo nie możesz
                żyć. Byli kiedyś mądrzy ludzie na tym świecie.
            • obywatel2 Re: FESTYNY 21.06.05, 14:42
              Józef Osmenda napisał:

...nawet na Orzegowie były dwa!
              Jeden (z bardzo dużym wyprzedzeniem i ogłoszeniem jego terminu) zorganizowała
              Rada Osiedla RSM przy ADM-7.Koszty w całości pokryła RSM.
              hasłem 700-lecia Orzegowa. Koszty pokryło miasto!

Ma się rozumieć, że tym właściwym festynem był ten zorganizowany przez RSM?? A
              ten drugi? Niedobrze, że był zorganizowany przez Związek Górnośląski czy
              niedobrze, że były wydane pieniądze miejskie? Bo czegoś nie rozumię. A może
              niedobrze, że nie organizował festynu Marek Pejas znany organizator festynów z
              Bykowiny. Tylko że on także wydaje pieniądze miejskie. A jaką reklamę sobie
              przy tym robi. Nazwisko „PEJAS” wymieniane jest tam bardzo często. Bo muszą
              sobie ludziska utrwalić to przepiękne nazwisko, także ci starsi mieszkańcy
              Bykowiny. Z tymi młodymi nie ma problemu, zawsze wokół Pejasa jest ich masa.
              Szczególnie w knajpie przy piwie jak z nimi siedzi i dyskutuje na poważne
              tematy miejskie. Młodzi są dla Pejasa pełni uznania. Średnia wieku młodych to
              jakiś 16-17lat.
              • jozefosmenda Re: FESTYNY 21.06.05, 17:06
                oj ty mądralo!
                Kiedyś prezydent Żymełka powiedział na sesji do radnego Dąbrowskiego: panu to
                trzeba łopatą do głowy,łopatą!
                Było to niewątpliwie bardzo bulwersujące i dla mnie również.Ale tacy jak ty
                szanowny "Łobywatelu cwaj" uświadomili mnie dlaczego pan Żymełka tak się
                wtedy wyraził!
                Ale wyjaśnię o co mnie chodzi z tymi festynami.Niewątpliwie miał być ten z
                okazji 700 lecia Orzegowa jako priorytetowy i jedyny w tym dniu.Nic by nie
                stało na przeszkodzie by współorganizatorem oprócz ZG była RSM.A wszystko to
                pod egidą miasta.Wszytsko można przecież było dograć.Ale włazić komuś z
                buciorami i żądaniami a na dodatek bez taktu to zwykła pycha i totalne chamstwo!
                • obywatel2 Re: FESTYNY 22.06.05, 09:09
                  Józef Osmenda napisał:

>>...Aha! Zapomniałem, że niejaki pan Porada (MPGM)? interweniował by RSM
                  odwołała swój festyn. To się nazywa dyplomacja!...<<
                  >>...Wszystko można przecież było dograć. Ale włazić komuś z buciorami i
                  żądaniami a na dodatek bez taktu to zwykła pycha i totalne chamstwo!...<<

Jeśli naprawdę tak było jak opisuje Pan Osmenda, to w tym konkretnym przypadku
                  zgadzam się z Panem Osmendą.
              • darek10004 Re: FESTYNY 21.06.05, 19:30
                panie Józku statystycznemu ludkowi Rudy totalnie zwisa kto organizuje festyny
                byle by było fajnie.
    • sirq Re: FESTYNY 20.06.05, 20:22
      a nie wie ktoś czy w dniu 24 czerwca odbędzie sie coroczny festyn z okazji nocy
      świetojańskiej na strzelnicy w bielszowicach ??
    • w36 Re: FESTYNY 25.06.05, 20:57
      Może nie jakaś rewelacja ale może kogoś zainteresuje.
      Przechodziłem dziś przez Plazę i zauważyłem że na dachu, zresztą nie pierwszy
      raz, ognisko, pieczenie wusztu, i kapela śląska (akurat nie znam) no i piwo. Z
      ciekawostek też dziś i pewno jutro, wystawa piwnych podkładek, tak pobieżnie
      licząc ok. 2800 sztuk, wystawionych tak że można je oglądać z dwóch stron.

Ta impreza na dachu, to jak w przelocie zauważyłem na plakacie będzie się
      powtarzać przez dwa miesiące w weekendy jako jakaś "biesiada".

Specjalne wyrazy uznania dla działu marketingu Plazy, za utrzymanie zupełnej
      ciszy o wszelkich organizowanych imprezach na stronie wireckiej Plazy:

www.rudaslaskaplaza.pl/

Tak sobie myślę że właściwie tylko ja im w internecie robię jakąkolwiek reklamę
      wireckim wydarzeniom plazowym, to może jakaś darmowa kolejka na fliperze na
      hasło w36 by się przydała ;) .
      • jozefosmenda Re: FESTYNY na czasie! 28.08.05, 19:15
        >>>Darek 10004 napisał:
        panie Józku statystycznemu ludkowi Rudy totalnie zwisa kto organizuje festyny
        byle by było fajnie.<<<

No to dobrze Darku,że "Mu" zwisa kto , grunt że jest fajnie bo inaczej można by
        się nabawić kompleksów.
        Swoją drogą byłem wczoraj i na Bykowinie i na Orzegowie no i jak myslicie gdzie
        było lepiej (czyli fajnie)?
        • obywatel2 Re: FESTYNY na czasie! 30.08.05, 07:28
          Józef Osmenda napisał:

>>Swoją drogą byłem wczoraj i na Bykowinie i na Orzegowie no i jak myślicie
          gdzie było lepiej (czyli fajnie)?<<

Panie Osmenda, myśli Pan że ludzie w Rudzie nie mają co robić tylko jeździć z
          festynu na festyn?. Ludzie chcą się pobawić, piwa napić. A Pan chyba nie pił!
          Bo jak by Pan się przemieszczał.
          Jednak Pana zainteresowanie festynami to umię rozumieć! Warto poświęcić trochę
          czasu, zaryzykować, a może jakimś cudem uda się zareklamować ze sceny, panie
          kandydacie:). A tak na marginesie to jak Pana notowania:).
          • jozefosmenda Re: FESTYNY na czasie! 30.08.05, 23:53
            Przecież mam tylko 167 cm. wzrostu to się w oczy zbytnio nie rzucam.A już się
            łudziłem,ze zostanę niespostrzeżony!No ale skoro tak się stało to cóż na to poradzę?
            Ale na Orzegowie było lepiej! Bardzo dobre żymloki i chlyb z tustym.Pycha!
            Znowu się tam udam następnym razem.
    • misior1984 Re: FESTYNY 31.08.05, 20:38
      Jezeli tak lubicie festyny to zapraszam 3 wrzesnia na wireckie targowisko! :)
      • jozefosmenda Re: dla dzieci 01.09.05, 00:04
        Wypada podziękować za zaproszenie i niniejszym to czynię!
        Ja jednak wiedząc o tym kto grał będzie pierwsze skrzypce i dlaczego, pozostanę
        przy swojej formie pomocy dzieciom i to w dodatku niepełnosprawnym.Czynię to
        każdego roku i to bez rozgłosu. Jest jednak takie powiedzenie, że cel uświęca
        środki.
        A spotykając Cię sznowny Misiorze któregoś dnia w pewnym sekretariacie od razu
        wiedziałem o co chodzi!
        • misior1984 Re: dla dzieci 01.09.05, 07:43
          O co, jesli mozna wiedziec?
          • jozefosmenda Re: dla dzieci? 01.09.05, 08:58
            Część odpowiedzi zawarta już jest tutaj .Powiedział bym znaczna część.A o
            reszcie po wyborach!
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=28064520&wv.x=2&a=28457462
            • misior1984 Re: dla dzieci? 02.09.05, 08:08
              hmmm ale ja nie startuje w wyborach, nie jestem zwiazany nawet z zadna partia...
              wiec nie rozumie tej odpowiedzi...

No i jeszcze pewna refleksja. Niestety bardzo mała jest jeszcze aktywność samych
              mieszkańców, poczucie wspólnoty w organizowaniu takich różnych spraw a dominuje
              bierne czekanie aż władza coś zorganizuje a jak nie zorganizuje no to nie ma :(.

My chcielismy zrobic cos sami, ale sie nie da! Jako osoby fizyczne nie mamy
              mozliwosci na pobieranie pieniedzy od sponsorow, nie mozemy oczekiwac na pomoc z
              urzedu miasta, itd... same przeszkody!

Moze niedlugo sie to zmieni, bo w niedalekiej przyszlosci mamy zamiar zalozyc
              fundacje, ktora bedzie pomagala dzieciakow z naszego regionu!

Pozdrawiam
    • misior1984 Re: FESTYNY 02.09.05, 21:30
      a do tego dodam, ze jestem tylko biednym studentem, mam dzieciaka i wiem jak
      jest ciezko dac dzidziusiowi godne zycie, wiec dlaczego nie mozemy pomoc tym,
      ktorzy pomocy takiej potrzebuja?
    • broneknotgeld Re: FESTYNY 22.08.06, 17:18
      Sie "prezydyncke" fest rozkryńciyły
      Przed wyborami trza nabrać siyły.
    • ballina79 Re: FESTYNY 22.08.06, 21:31
      Nacieszmy się tymi festynami. W końcu większość z nich jest opłacana z naszych pieniędzy a następne wybory za 4 lata.
      P.S. Specjalne podziękowania dla posła Tobiszowskiego. Naprawdę jest co świętować w świetle podziału środków unijnych, który zakończył się klapą dla całego regionu. Nic pozostało tylko napić się piwa A PiSuarom podziękować w wyborach.
    • broneknotgeld Re: FESTYNY 22.08.06, 22:20
      "Chleba i igrzysk" potrza ludowi
      Tako łod wiekow dyć kożdy powiy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka