darek10004 21.05.05, 14:49 fajnie, że dzisiaj są organizowane festyny w poszczególnych dzielnicach naszego miasta. W Niemczech to norma może u nas też tak będzie?. Fajnie by było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jozefosmenda Re: FESTYNY 31.05.05, 13:21 Czy dni Rudy Śląskiej można przypisać pod festyn? Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: FESTYNY 31.05.05, 18:42 pewnie, że tak oby jeszcze było mniej pijanych, agresywnych delikatnie mówiąc uczestników było by super. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: FESTYNY 20.06.05, 20:38 na wczorajszym festynie orzegowskim był mój kuzyn z rodziną, mówił mi, że szybko się stamtąd zwinęli bo ponoć było tam więcej pijanych jak trzeźwych. Nie skomentuję tego bo mnie tam nie było ah. Odpowiedz Link Zgłoś
brofran Re: FESTYNY 01.06.05, 15:40 Sa festyny,ale informacji o nich w internecie nie uswiadczysz. Proponowalbym aby osoby majace wiadomosci o organizowanych imprezach tego typu podawaly je na tym forum kilka dni wczesniej. Np.dzis przechodzac przypadkiem przez Wirek, natknalem sie na impreze na boisku KS Wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
brofran Re: FESTYNY 18.06.05, 22:51 Jutro mam wolny czas. Jest jakas impreza kulturalna w Rudzie? Ktos wie. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: FESTYNY 18.06.05, 23:15 brofran napisał: > Jutro mam wolny czas. Jest festyn w Orzegowie, orkiestra dęta, big-band i inne, sztuczne ognie. Informacja i program jest nawet na stronie UM. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: FESTYNY 20.06.05, 11:04 ...nawet na Orzegowie były dwa! Jeden (z bardzo dużym wyprzedzeniem i ogłoszeniem jego terminu) zorganizowała Rada Osiedla RSM przy ADM-7.Koszty w całości pokryła RSM. Drugi (nagłym rzutem na taśmę) zorganizował Związek Górnośląski posiłkując się hasłem 700-lecia Orzegowa.Koszty pokryło miasto! Pomijając pewną agitkę wyborczą (czy przed wyborczą jak kto woli)za pieniądze podatników na tym "miejskim " festynie można zadać sobie pytanie czy naprawdę nie szło tego dograć by w tym dniu skończyło się tylko na jednym festynie w tej dzielnicy? Aha! Zapomniałem, że niejaki pan Porada (MPGM)? interweniował by RSM odwołała swój festyn.To się nazywa dyplomacja! Żałuję, że nie zwrócił się z tym np. do mnie bo miałem pewne propozycje w tej materii. Ale i tak jeszcze jeden festyn w Orzegowie ( co najmniej) jeszcze się odbędzie.A więc do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: FESTYNY 21.06.05, 09:41 Józef Osmenda napisał: >>...nawet na Orzegowie były dwa!<< Czy Panie Osmenda widzisz Pan coś w tym złego? Niech się ludziska zabawią. Józef Osmenda napisał: >>..... Jeden (z bardzo dużym wyprzedzeniem i ogłoszeniem jego terminu) zorganizowała Rada Osiedla RSM przy ADM-7.Koszty w całości pokryła RSM. Drugi (nagłym rzutem na taśmę) zorganizował Związek Górnośląski posiłkując się hasłem 700-lecia Orzegowa. Koszty pokryło miasto!...<< Panie Osmenda, tak to już jest, że ktoś jest organizatorem i ktoś ponosi koszty festynu. A poza tym RSM i Miasto to podmioty jak mi się wydaje niezależne. Józef Osmenda napisał: >>... Pomijając pewną agitkę wyborczą (czy przed wyborczą jak kto woli) za pieniądze podatników na tym "miejskim " festynie...<< Ciekaw jestem kto i na czyją rzecz agitował??? .... Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany – nie na odwrót. (Franz Josef Strauss) Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: FESTYNY 21.06.05, 19:26 obywatel2 napisał: > Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany – nie na odwrót. > (Franz Josef Strauss) bardzo podoba mi się to zdanie, super celne i bardzo mądre. Niedawno wyczytałem też fajne: Nie szukaj kogoś z kim możesz żyć, ale kogoś bez kogo nie możesz żyć. Byli kiedyś mądrzy ludzie na tym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: FESTYNY 21.06.05, 14:42 Józef Osmenda napisał: ...nawet na Orzegowie były dwa! Jeden (z bardzo dużym wyprzedzeniem i ogłoszeniem jego terminu) zorganizowała Rada Osiedla RSM przy ADM-7.Koszty w całości pokryła RSM. Drugi (nagłym rzutem na taśmę) zorganizował Związek Górnośląski posiłkując się hasłem 700-lecia Orzegowa. Koszty pokryło miasto! Ma się rozumieć, że tym właściwym festynem był ten zorganizowany przez RSM?? A ten drugi? Niedobrze, że był zorganizowany przez Związek Górnośląski czy niedobrze, że były wydane pieniądze miejskie? Bo czegoś nie rozumię. A może niedobrze, że nie organizował festynu Marek Pejas znany organizator festynów z Bykowiny. Tylko że on także wydaje pieniądze miejskie. A jaką reklamę sobie przy tym robi. Nazwisko „PEJAS” wymieniane jest tam bardzo często. Bo muszą sobie ludziska utrwalić to przepiękne nazwisko, także ci starsi mieszkańcy Bykowiny. Z tymi młodymi nie ma problemu, zawsze wokół Pejasa jest ich masa. Szczególnie w knajpie przy piwie jak z nimi siedzi i dyskutuje na poważne tematy miejskie. Młodzi są dla Pejasa pełni uznania. Średnia wieku młodych to jakiś 16-17lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: FESTYNY 21.06.05, 17:06 oj ty mądralo! Kiedyś prezydent Żymełka powiedział na sesji do radnego Dąbrowskiego: panu to trzeba łopatą do głowy,łopatą! Było to niewątpliwie bardzo bulwersujące i dla mnie również.Ale tacy jak ty szanowny "Łobywatelu cwaj" uświadomili mnie dlaczego pan Żymełka tak się wtedy wyraził! Ale wyjaśnię o co mnie chodzi z tymi festynami.Niewątpliwie miał być ten z okazji 700 lecia Orzegowa jako priorytetowy i jedyny w tym dniu.Nic by nie stało na przeszkodzie by współorganizatorem oprócz ZG była RSM.A wszystko to pod egidą miasta.Wszytsko można przecież było dograć.Ale włazić komuś z buciorami i żądaniami a na dodatek bez taktu to zwykła pycha i totalne chamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: FESTYNY 22.06.05, 09:09 Józef Osmenda napisał: >>...Aha! Zapomniałem, że niejaki pan Porada (MPGM)? interweniował by RSM odwołała swój festyn. To się nazywa dyplomacja!...<< >>...Wszystko można przecież było dograć. Ale włazić komuś z buciorami i żądaniami a na dodatek bez taktu to zwykła pycha i totalne chamstwo!...<< Jeśli naprawdę tak było jak opisuje Pan Osmenda, to w tym konkretnym przypadku zgadzam się z Panem Osmendą. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: FESTYNY 21.06.05, 19:30 panie Józku statystycznemu ludkowi Rudy totalnie zwisa kto organizuje festyny byle by było fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sirq Re: FESTYNY 20.06.05, 20:22 a nie wie ktoś czy w dniu 24 czerwca odbędzie sie coroczny festyn z okazji nocy świetojańskiej na strzelnicy w bielszowicach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: FESTYNY 25.06.05, 20:57 Może nie jakaś rewelacja ale może kogoś zainteresuje. Przechodziłem dziś przez Plazę i zauważyłem że na dachu, zresztą nie pierwszy raz, ognisko, pieczenie wusztu, i kapela śląska (akurat nie znam) no i piwo. Z ciekawostek też dziś i pewno jutro, wystawa piwnych podkładek, tak pobieżnie licząc ok. 2800 sztuk, wystawionych tak że można je oglądać z dwóch stron. Ta impreza na dachu, to jak w przelocie zauważyłem na plakacie będzie się powtarzać przez dwa miesiące w weekendy jako jakaś "biesiada". Specjalne wyrazy uznania dla działu marketingu Plazy, za utrzymanie zupełnej ciszy o wszelkich organizowanych imprezach na stronie wireckiej Plazy: www.rudaslaskaplaza.pl/ Tak sobie myślę że właściwie tylko ja im w internecie robię jakąkolwiek reklamę wireckim wydarzeniom plazowym, to może jakaś darmowa kolejka na fliperze na hasło w36 by się przydała ;) . Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: FESTYNY na czasie! 28.08.05, 19:15 >>>Darek 10004 napisał: panie Józku statystycznemu ludkowi Rudy totalnie zwisa kto organizuje festyny byle by było fajnie.<<< No to dobrze Darku,że "Mu" zwisa kto , grunt że jest fajnie bo inaczej można by się nabawić kompleksów. Swoją drogą byłem wczoraj i na Bykowinie i na Orzegowie no i jak myslicie gdzie było lepiej (czyli fajnie)? Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: FESTYNY na czasie! 30.08.05, 07:28 Józef Osmenda napisał: >>Swoją drogą byłem wczoraj i na Bykowinie i na Orzegowie no i jak myślicie gdzie było lepiej (czyli fajnie)?<< Panie Osmenda, myśli Pan że ludzie w Rudzie nie mają co robić tylko jeździć z festynu na festyn?. Ludzie chcą się pobawić, piwa napić. A Pan chyba nie pił! Bo jak by Pan się przemieszczał. Jednak Pana zainteresowanie festynami to umię rozumieć! Warto poświęcić trochę czasu, zaryzykować, a może jakimś cudem uda się zareklamować ze sceny, panie kandydacie:). A tak na marginesie to jak Pana notowania:). Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: FESTYNY na czasie! 30.08.05, 23:53 Przecież mam tylko 167 cm. wzrostu to się w oczy zbytnio nie rzucam.A już się łudziłem,ze zostanę niespostrzeżony!No ale skoro tak się stało to cóż na to poradzę? Ale na Orzegowie było lepiej! Bardzo dobre żymloki i chlyb z tustym.Pycha! Znowu się tam udam następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
misior1984 Re: FESTYNY 31.08.05, 20:38 Jezeli tak lubicie festyny to zapraszam 3 wrzesnia na wireckie targowisko! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: dla dzieci 01.09.05, 00:04 Wypada podziękować za zaproszenie i niniejszym to czynię! Ja jednak wiedząc o tym kto grał będzie pierwsze skrzypce i dlaczego, pozostanę przy swojej formie pomocy dzieciom i to w dodatku niepełnosprawnym.Czynię to każdego roku i to bez rozgłosu. Jest jednak takie powiedzenie, że cel uświęca środki. A spotykając Cię sznowny Misiorze któregoś dnia w pewnym sekretariacie od razu wiedziałem o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: dla dzieci? 01.09.05, 08:58 Część odpowiedzi zawarta już jest tutaj .Powiedział bym znaczna część.A o reszcie po wyborach! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=28064520&wv.x=2&a=28457462 Odpowiedz Link Zgłoś
misior1984 Re: dla dzieci? 02.09.05, 08:08 hmmm ale ja nie startuje w wyborach, nie jestem zwiazany nawet z zadna partia... wiec nie rozumie tej odpowiedzi... No i jeszcze pewna refleksja. Niestety bardzo mała jest jeszcze aktywność samych mieszkańców, poczucie wspólnoty w organizowaniu takich różnych spraw a dominuje bierne czekanie aż władza coś zorganizuje a jak nie zorganizuje no to nie ma :(. My chcielismy zrobic cos sami, ale sie nie da! Jako osoby fizyczne nie mamy mozliwosci na pobieranie pieniedzy od sponsorow, nie mozemy oczekiwac na pomoc z urzedu miasta, itd... same przeszkody! Moze niedlugo sie to zmieni, bo w niedalekiej przyszlosci mamy zamiar zalozyc fundacje, ktora bedzie pomagala dzieciakow z naszego regionu! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misior1984 Re: FESTYNY 02.09.05, 21:30 a do tego dodam, ze jestem tylko biednym studentem, mam dzieciaka i wiem jak jest ciezko dac dzidziusiowi godne zycie, wiec dlaczego nie mozemy pomoc tym, ktorzy pomocy takiej potrzebuja? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: FESTYNY 22.08.06, 17:18 Sie "prezydyncke" fest rozkryńciyły Przed wyborami trza nabrać siyły. Odpowiedz Link Zgłoś
ballina79 Re: FESTYNY 22.08.06, 21:31 Nacieszmy się tymi festynami. W końcu większość z nich jest opłacana z naszych pieniędzy a następne wybory za 4 lata. P.S. Specjalne podziękowania dla posła Tobiszowskiego. Naprawdę jest co świętować w świetle podziału środków unijnych, który zakończył się klapą dla całego regionu. Nic pozostało tylko napić się piwa A PiSuarom podziękować w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: FESTYNY 22.08.06, 22:20 "Chleba i igrzysk" potrza ludowi Tako łod wiekow dyć kożdy powiy. Odpowiedz Link Zgłoś