Dodaj do ulubionych

Prostujemy obraz Śląska

10.04.09, 15:15
Co sądzicie o akcji Prostujemy obraz Sląska? Czy obraz śląska jest
wykrzywiony? Co dają akcje typu gier komputerowych? jakie efekty?
Obserwuj wątek
    • jankolodziej Re: Prostujemy obraz Śląska 10.04.09, 17:15
      Niewątpliwie takie wirtualne prostowanie jest specjalnością aktualnych władz.
      Nasz Prezydent prostował nam obraz już wiele razy. Oglądaliśmy bibliotekę z
      szybem Andrzej, oglądaliśmy zrewitalizowany rynek w Kochłowicach, parkingi
      wielopoziomowe na Frynie, ciągle czytamy jak to Ruda jest przyjazna i zielona.
      Jak na razie nie ma gry ani programu, który załata dziurawe drogi, posprząta
      śmieci, zniweluje szkody górnicze, czy naleje wody do zamiatarek.
      A prezydent Uszok? Ten to prostuje ! Tak samo Osyra, Szulikowa i inni ...
      • rudazrudy Re: Prostujemy obraz Śląska 10.04.09, 19:24
        Z tego wynika,że obraz Ślaska jednak mozna zmieniać?
        • rudazrudy Re: Prostujemy obraz Śląska 10.04.09, 19:26
          Ale czy przez takie naiwne "prostowania"? Co z nich konkretnego
          pozostanie? Jaki skutek przyniosą? Jaki skutek konkretnie przyniosą
          Rudzie Ślaskiej?
          • w36 Re: Prostujemy obraz Śląska 11.04.09, 02:48
            rudazrudy napisała:

> Ale czy przez takie naiwne "prostowania"? Co z nich konkretnego
            > pozostanie? Jaki skutek przyniosą? Jaki skutek konkretnie przyniosą
            > Rudzie Ślaskiej?

Wybacz szczerość, ale to co piszesz to jakieś drętwe hasła. Właśnie w Rudzie na
            brak takowych nie możemy narzekać, wciskanych nam zamiast konkretnych
            pozytywnych działań.
            To co jest tu ważniejsze? Stworzenie iluzji czy rzeczywistość w której żyjemy?
            Dla mnie uczciwą, i dla nas i dla odbiorców spoza Śląska, drogą do kreowania
            wizerunku są prawdziwe fakty a nie jakieś bzdurne hasełka z bilbordów zamawiane
            w agencjach reklamowych za ciężką publiczną kasę.
            • rudazrudy Re: Prostujemy obraz Śląska 11.04.09, 10:45
              Wybacz szczerość, czytaj co piszę! Jakie drętwe hasła ja komuś
              wciskam. Ja się pytam czy takie naiwne apele i akcje mają
              jakikolwiek sens? Czy one zmieniają rzeczywistość? I podstawowe
              pytanie, gdzie ten obraz Śląska jest rzekomo fałszowany,że trzebz
              podejmować akcje jego prostowania? W prasie? W radiu? W telewizji?
              • w36 Re: Prostujemy obraz Śląska 15.04.09, 00:26
                rudazrudy napisała:

> Wybacz szczerość, czytaj co piszę! Jakie drętwe hasła ja komuś
                > wciskam.

Przepraszam, może faktycznie źle Ciebie umiejscowiłem. Odniosłem wrażenie że
                masz coś wspólnego z tą akcją i oczekujesz oklasków :( .

> Ja się pytam czy takie naiwne apele i akcje mają
                > jakikolwiek sens? Czy one zmieniają rzeczywistość?

Nie tylko Ty dociekasz sensu:

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,6421547,Najciekawsze_wice_Eskadry_pod_lupa_radnych.html

tym bardziej że w odróżnieniu od gierki ekipy Partyzantz, często są wywalane
                cieżkie publiczne pieniądze a o rezultatach kompletnie nikt nie potrafi nic
                powiedzieć.

> I podstawowe
                > pytanie, gdzie ten obraz Śląska jest rzekomo fałszowany,że trzebz
                > podejmować akcje jego prostowania? W prasie? W radiu? W telewizji?

To rzeczywiście jest dość istotne pytanie. Czy jakieś rzekome fałszowanie
                istnieje na prawdę, czy jest to po prostu kwestia zwykłej niewiedzy, kogoś kto
                nie zna naszego regionu i coś sobie tylko wyobraża? Dokładnie tak ja my sobie
                nieraz wyobrażamy inny region Polski dopóki go sami nie odwiedzimy lub zadamy
                sobie trud sięgnięcia po jakieś szczegółowe materiały. Tak jak na przykład, dużo
                ludzi jest przekonanych że Szczecin leży nad morzem. Wyobrażenia z zewnątrz o
                Śląsku też mogą być różne ale na pewno nie jest tu idealnie i rzucanie hasełek
                że u nas wszystko jest piękne i porządne to też przegięcie zalatujące demagogią.
                Jest jak jest i każdy może jak chce się trochę wysilić może ten Śląsk poznać a
                jego opinia i tak będzie jego sprawą.
    • lynx12345 Re: Prostujemy obraz Śląska 11.04.09, 13:32
      Może ten obraz nie jest wykrzywiony, tylko taka jest nasza rzeczywistość. Pozytywne mówienie i myślenie o Śląsku jest potrzebne, ale samo mówienie bez działań nic nie zmieni.

Np. komunikacja.
      Drogi mamy całkiem dobre (jak na Polskę), ale już komunikacja zbiorowa (która powinna być podstawą w tak dużej aglomeracji) jest jedną z najgorszych w Polsce. A przecież władze KZK GOP nie zostały narzucone nam z zewnątrz, tylko to przedstawiciele naszych miast.

Nawet jak najbardziej pozytywnie przedstawię komuś z zewnątrz obraz Śląska, opowiem o ciekawych rzeczach do zwiedzenia, to jak ktoś do nas przyjedzie to zobaczy brudne dworce i problemy z dostaniem się gdziekolwiek po 22.00.
      • plk7 Re: Prostujemy obraz Śląska 11.04.09, 14:32
        A ja uważam, że dopóki w TV będą takie filmy jak "Święta wojna" czy "Angelus"
        możemy nagłowie stawać, żeby wyprostować obraz Śląska a i tak z tego nic nie
        będzie. Po prostu obraz tępego Ślązaka lepiej się w Polsce sprzedaje. Może jest
        to jakieś lekarstwo na pozucie winy lub kompleks niższości reszty Polski.
        • jankolodziej Re: Prostujemy obraz Śląska 11.04.09, 18:43
          Śląsk przyłączony do Polski był względem niej jakieś 50 albo i więcej lat do
          przodu "cywilizacyjnie". W dodatku brak było stuprocentowej pewności co do jego
          statusu w całym okresie międzywojennym - z jednej strony autonomia, z drugiej
          zaszłości historyczne.
          Po wojnie wiadomo - najpierw "czystka etniczna", potem mieszanie narodowościowe.
          Jednak większość "przyjezdnych" Śląsk pokochała, a nawet zrozumiała. Zaczęli się
          z nim identyfikować. I dobrze.
          Ale to nie w smak władzom centralnym i ich lokalnym przedłużeniom.
          Dlatego wszelkie działania, odnośne przywrócenia autonomii są obdarzane przez
          nich nazwą "spiskowej teorii" czy chęci germanizacji.
          Medialne akcje poprawy wizerunku, a w naszym wydaniu miejskim akcja zachęcenia
          do osiedlania się u nas, to kolejne próby "rozwodnienia" śląskiej esencji
          narodowościowej.
          Niestety - za takimi akcjami nie idą działania. Niektórzy się naprawdę osiedlili
          i są naszymi sąsiadami - dla nich tajemniczo "wyparowały" billboardowe
          obietnice. Nadal np. nasze składki na NFZ zasilają budżety w Małopolsce, na
          Mazurach czy gdzie indziej.
          I to powinno być wyprostowane, a nie przekrzywione zdjęcie familoka. W Rudzie
          Sląskiej do dnia dzisiejszego są domy (i to obok Plazy), z których ludzie muszą
          chodzić do WC na dworze. Czy tym mieszkańcom jest potrzebny billboard w Koziej
          Wólce lub gra w internecie?
          Jedynym zadowolonym jest osławiona "Eskadra" - kręci film o Rudzie i pokazuje go
          przykładowo w Białystoku. Kręci film o Białystoku i pokazuje go w Rudzie. Od
          obydwu miast kasuje miliony.
          Te pieniądze to byłoby 10000 nowych haźli dla miasta ...
          • konstantyk Re: Prostujemy obraz Śląska 11.04.09, 22:23
            na coś te pieniądze trzeba wydawać. Chocby utrzymując urzednikow od
            promocji. Żeby wspierali takie bzdurne akcje jak klikanie w
            przekrzywiony obrazek! I fundowali nagrody nierobom, co zrobią to
            kliknięcie najwięcej razy, bo nic mądrzejszego nie mają do roboty na
            zasilku dla bazrobotnych. Czarowanie rzeczywistości daje przeciez
            znakomite efekty.
            • kapioh1 Re: Prostujemy obraz Śląska 12.04.09, 10:40
              Prawdziwe prostowanie obrazu Śląska to robią w sąsiednim Zabrzu.
              Skansen górniczy "Królowa Luiza", zabytkowa kopalnia "Guido", gdzie
              można zjechać na dół, plany (realne!) odbudowy Sztolni Dziedzicznej.
              Tam nasze dziedzictwo pokazują od najlepszej strony.
              Pokazywałem "Guido" znajomym spoza regionu, byli zachwyceni!
              Jak się ma do tego klikanie w obrazek? Ha, ha, ha. Tak jak rudzkie
              muzeum do tych zabrzańskich. To poprostu tradycyjne, rudzkie DNO.
              Andrzej Stania żyje w wirtualnej przestrzeni, wydaje góry publicznej
              kasy na badziewne wizualizacje i pszenno- buraczane koncepcje,
              którymi zapewne zachwyca się jedynie architekt miejski i Pani od
              promocji w ramach wazeliniarstwa. Szkoda, że Stania nie jest
              wirtualnym prezydentem.....
    • lynx12345 Re: Prostujemy obraz Śląska 14.04.09, 16:49
      Jeszcze na temat "prostowania":

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6494983,Gliwice__Referendum_w_sprawie_tramwajow_.html
      Co prawda nie dotyczy to bezpośrednio Rudy, ale i u nas były (są ?) takie pomysły. W XXI wieku na Śląsku podstawą komunikacji będą "ekologiczne" busiki, a twórcy akcji Prostujemy obraz Śląska będą mieli nowy temat do wirtualnego prostowania.
      • jankolodziej Re: Prostujemy obraz Śląska 14.04.09, 17:16
        W Gliwicach widziałem autobus jeszcze w barwach firmy Bogestra.
        Jeżeli ktoś ma czas, to proszę sobie poczytać coś o tej firmie:

infobus.pl/blog.php?id=165.
        ckmkm.inds.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=83&Itemid=47
        www.urbanrail.net/eu/vrr/bo/bochum.htm
        infotram.pl/text.php?from=tag&id=16805
        historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/eurotram.html
        • jankolodziej Re: Prostujemy obraz Śląska 14.04.09, 18:19
          No to jeszcze poprostujmy:

GLIWICE: W HOŁDZIE WOJCIECHOWI KORFANTEMU
          W poniedziałek, 20 kwietnia, nastąpi odsłonięcie tablicy upamiętniającej postać
          Wojciecha Korfantego (1873 – 1939), wybitnego obrońcy polskości Górnego Śląska,
          przywódcy historycznych powstań śląskich, posła i senatora przedwojennej RP.
          Tablica pojawi się na ścianie budynku przy Alei Korfantego 2-4 w Gliwicach.

A teraz cytat słów Korfantego z dziennika „Polska Zachodnia”, który ukazywał się
          przed wojną na Śląsku. Antycypował czy co? :

„Ja sam przyznaję się do tego, że wymarzona przeze mnie wolna i niezależna
          Polska, za którą walczyłem i cierpiałem, przedstawia się inaczej. Ogólnie panuje
          przekupstwo, mówi się tylko o nadużywaniu władzy. Nasi urzędnicy składają się
          tylko z półgłówków i nieuków”

I jeszcze jeden cytat, tym razem ze stosunkowo świeżego tygodnika „Polityka”:

" …Ich skutkiem był m.in. rok 1922. Pokłosiem tamtej epoki są pokutujące do
          dziś demony, karykaturalna kopia mentalności z epoki Grażyńskiego. Śląsk,
          zamiast być modelowym przykładem polsko-niemieckiej koegzystencji, do dziś jest
          widownią groteskowych wystąpień ludzi szafujących nacjonalistyczną ideologią z
          początku XX wieku, zaprawioną tandetnym pieprzem z epoki gomułkowskiej. I
          dlatego niezależnie od wszystkich dobrych skutków tego epizodu historycznego
          jego końcowy bilans nie jest korzystny dla Śląska. Szlachetne dzieło powstańców
          śląskich było powodowane wizją świetlanej przyszłości, bliźniaczo podobnej do
          iluzji szklanych domów u Żeromskiego. Niestety, dobre wizje rzadko się
          materializują".

A to pisze GW na temat tramwajów w Gliwicach:
          „Władze miasta od dłuższego czasu przekonują, że dalsze utrzymywanie tramwajów
          jest zbyt dużym obciążeniem dla kasy miasta.”
          A sam prezydent pobiera rocznie ze 150 tysięcy, niecałe 40 tysięcy brał też z
          KZK GOP …

„Urzędnicy przekonują, że autobusy są o wiele tańsze, szybsze i mniej awaryjne.”

A kiedy to tamtejsi urzędnicy (Ci, o których mowa w cytacie) jeździli autobusem ?

„Nie po to mieszkańcy wybierali radnych i prezydenta, żeby musieli potem
          decydować o takich sprawach w referendum. Na tym właśnie polega demokracja, że
          decydują reprezentanci mieszkańców”
          To niestety prawda. Dlatego kilkaset tysięcy Ślązaków wyjechało do Niemiec na
          stałe …

„Mimo iż mam ogromny sentyment do tramwajów, uważam, że jeżeli na naszej linii
          można zastąpić je innym rodzajem komunikacji publicznej, który będzie bardziej
          efektywny, tańszy i wygodniejszy, to należy to zrobić - podkreśla Marek
          Pszoniak, przewodniczący rady miejskiej.”

Efektywność i niezawodność autobusów potwierdzają tak prężne firmy, jak Zagozda
          czy Nowak Transport , oraz Ikarusy z KZK GOP jeżdżące ukośnie z powodu krzywych
          zamocowań tylnych mostów. Tego zresztą nie widać, bo giną w kłębach dymu …
          • kapioh1 Re: Prostujemy obraz Śląska 15.04.09, 07:44
            jankolodziej napisał:
            "Efektywność i niezawodność autobusów potwierdzają tak prężne firmy,
            jak Zagozda czy Nowak Transport , oraz Ikarusy z KZK GOP jeżdżące
            ukośnie z powodu krzywych zamocowań tylnych mostów. Tego zresztą nie
            widać, bo giną w kłębach dymu …"

Ha, ha, Panie Janie, oglądałem ostatnio film Barei "Co mi zrobisz,
            jak mnie złapiesz". I tam, w roli komicznego symbolu komuny,
            przejeżdża autobus w kłębach spalin, tak gęstych, że go prawie nie
            widać. KZK GOP stawia na takie pojazdy. Pod rządami Związku
            Górnośląskiego w tej firmie komunę w jej najbardziej debilnych
            przejawach zakonserwowano. Tramwaje odbierają łatwy chlebek
            tym "wybitnym" firemkom. Taki Andrzej Stania, tuz Związku
            Górnośląskiego twierdzi, że tramwaje są nieekologiczne. On też sadza
            zad na lukratywnym fotelu KZK GOP. Pewnie to Pana zaskoczy, ale na
            te wszystkie narady, zarządy i inne egzekutywy nie jeździ autobusem
            KZK GOP, tylko luksusowym autkiem, kupionym za moje i Pana
            pieniądze.
            • jankolodziej Re: Prostujemy obraz Śląska 15.04.09, 14:56
              Ja to wszystko wiem, ale jak powiedział pewien Bardzo Ważny Radny z Gliwic
              "właśnie na tym polega demokracja".
        • parostatek Re: Prostujemy obraz Śląska 15.04.09, 18:34
          Musze cie zapewnic ze Ryszard Piech mowiac skromnie pisze polprawdy
          o bankach w Ruhrpocie.Tak sa dwie grupy prowadzace dzialalnosc na
          tym terenie BOGESTRA( Die Bochum-Gelsenkirchener Straßenbahnen AG ).
          i VRR ale o szerszych i wezszych torach to juz w latach 80 mowy nie
          bylo.
          A niskopodlogowe zestawy zostaly wyprodukowane tylko ze wzgledu na
          tunele.Co jest prawda ze na peronach przed otwarciem drzwi wyjezdza
          jeden stopien ktory zamaka luke miedzy peronem a wagonem.
          A ta "swiecaca czystosc" to chyba zdjecia przed otwarciem.
          • parostatek Re: Prostujemy obraz Śląska 15.04.09, 18:36
            Jeszcze chcialbym cos dodac ze jeszcze tak niedawno wlasnie
            Huta "Kosciuszko" byla glownym dostawca szyn tramwajowych dla calej
            Europy.
            • jankolodziej Re: Prostujemy obraz Śląska 15.04.09, 19:23
              W roku 2008 dwa razy korzystałem tam z usług Bogestry. Późną wiosną i jesienią.
              To jest wprost niesamowite. Wyobraź sobie: nieczynna już kopalnia, całkowicie
              zagospodarowana ku uciesze mieszkańców. Obok tonące w zieleni, nowe osiedle stu
              domów jednorodzinnych - na dachach trawniki i kolektory słoneczne (dużo pisania
              by było). Staw z kaczuszkami, tuż obok niego szkoła. Park. A w parku niewielki,
              uroczy pawilonik. To wejście do tunelu tramwajów. Wsiadam i jadę - po kilkunastu
              minutach wysiadam w samym centrum miasta. Tramwaj nie jedzie cały czas tunelem -
              wyjeżdża na powierzchnię umożliwiając podziwianie widoków.
              Faktem jest, że przez wiele lat inwestowali w tory. Teraz przyszła kolej na
              tabor. Stąd używany autobus Bogestry w Gliwicach. U nas było odwrotnie. Najpierw
              "Karliki", potem ich liczne awarie spowodowane stanem torowisk, a teraz ...
              likwidacja.
              • parostatek Re: Prostujemy obraz Śląska 16.04.09, 00:23
                O zagospodarowana kopalnie to chodzi ci chyba o ta?!
                www.gelsenkirchen.de/Touristik/Stadtportrait/Industriekultur/Nordsternpark.asp
                Naprawde to to zagospodarowanie odbylo sie w 1997 bo odbywal sie tam
                Bundesgartenschau na ktorym to tez bylem/ostatnio podawali ze przy
                kazdym sa wielkie straty finansowe/ i sie wscieklem jak wlasnie dwie
                omy podziwiali okwiecona klatke na tym szybie i oh i ah i wtedy
                wsciekly zwrocilem sie do znajomych z ktorymi tam bylem"Moze ich
                ziecie czy syny stracili prace na tej kopalni a one sie tym
                zachwycaja?!" Ruhrpott ma juz dlugi czas 18%bezrobocia.
                Tylko ta kopalnie zagospodarowano na zielono z muszlami koncertowymi
                w ktorych to za drogie pieniadze mozna posluchac markowych zespolow.
                www.nordsternpark.info/Polnisch.pdf
                Wejscie do parku o ile dobrze pamietam jest tez platne i to w
                granicach 5Euro.
                Faktem jest, że przez wiele lat inwestowali w tory.
                W latach 80 na tym terytorium tez likwidowali tramwaje i odnowione
                pod koniec lat 90 linie byly bardzo okrojone.Dwie zabytkowe
                zajezdnie/tyle co znam /juz dawno zostaly wyburzone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka