Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia

08.09.14, 14:37
Witam,
jestem chory od kilku lat na boreliozę i mam też pewne problemy z układem pokarmowym - złe trawienie, czasami parcie na stolec, częste wypróżnienia (3-4 razy dziennie).
W sumie przed zachorowaniem część tych objawów miałem przez większość życia i jakoś specjalnie mi nie przeszkadzały. Niedawno wykonałem gastroskopię (tutaj wszystko ok, choroba trzewna wykluczona) i dostałem też skierowanie na kolonoskopię. Od jednego gastrologa otrzymałem Debutir (ze względu na to, że dość mocno schudłem), a drugi polecił mi Kreon 10 000 (na razie zażywam pierwszy).
W przyszłym tygodniu jadę do lekarza i wchodzę na antybiotykoterapię (obecnie jestem na ziołach), a w tym mam zaplanowaną kolonoskopię.
Jednakże czuję się dość kiepsko, zupełny brak sił i zastanawiam się czy ta kolonoskopia przed takim leczeniem to dobry pomysł, a właściwie przygotowanie do niej (ścisła dieta - zalecenia się nawet wykluczają, a 24 godziny przed badaniem praktycznie głodówka, silne środki przeczyszczające, które nie wiem jak działają na układ pokarmowy). Czy warto się męczyć i pogarszać stan tuż przed zaplanowanym leczeniem?
Później może być też problem, gdyż antybiotyki muszą być odstawione przed badaniem na ładnych kilka dni + ta bardzo uboga dieta.
Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • trinity28 Re: Kolonoskopia 09.09.14, 12:56
      Witam! Ja tak miałam u mnie to była Yersinia. Myślę, że jak dostałes skierowanie warto zrobić kolonoskopię, najlepiej jakby od razu pobrali Ci materiał i zbadali na Yersinie (dużo osób ma borelkę i Yersinie, aczlowliek Yersinioze można też dostać od zarażonego mięsa)
      P.S. Upewnij się, ze dostaniesz znieczulenie (lub że zrobią Ci pod narkoza), bo słyszałam ze jeszcze w niektórych szpitalach nie jest to w pakiecie.
    • trinity28 Re: Kolonoskopia 09.09.14, 20:30
      Tak sobie myślę, jest jeszcze jedna sprawa, a może się okaże że np masz grzybice w układzie pokarmowym i to przez nią masz te problemy. Stwierdza to podczas kolonoskopii i zaoszczędzą pogorszenia stanu antybiotykami. Najwyżej przeleczysz grzybicę i będziesz się mógł wziąć za antybiotykoterapię.
      • giger6 Re: Kolonoskopia 11.09.14, 10:34
        Hej,
        dzięki za odpowiedzi. Akurat tym razem nie zdecydowałem się na kolonoskopię - po pierwsze, byłaby wykonywana przez lekarza, który pomimo tego, że jest dobrym chirurgiem, nie specjalizuje się w tego typu badaniach. Czas oczekiwania na lekarza na którym mi zależy to standardowo kilka miesięcy. Po drugie w pracowni endoskopowej powiedzieli, że faktycznie przygotowanie do kolonoskopii wyjaławia organizm, a po minimalistycznej diecie na jakiej byłem przez długi czas i znaczącym wychudnięciu chciałem tego uniknąć.
        No i po trzecie czytałem, że yersinia bytuje bardzo często w dolnej części jelita cienkiego, a nie grubego (tutaj o wiele rzadziej). Miałem wykonywane kiedyś badania serologiczne na ten patogen i nic nie wyszło. Co nie oznacza, że go na pewno nie mam.
        A jeśli chodzi o grzybicę, to tutaj trudno powiedzieć. W tej chorobie/ chorobach jednak nie ma prostych rozwiązań.
        Ewentualne problemy gastryczne mógłbym również wiązać z podwyższoną od wielu lat bilirubiną, co może wskazywać na tzw. Zespół Gilberta (zostanie to potwierdzone/ wykluczone badaniami genetycznymi).
        Do tego w kale wyszły mi dość liczne krople tłuszczu, nieliczne ziarna skrobi, a konsystencja gliniasta. Może to jakieś dodatkowe problemy trawienne, którymi przed chorobą nie zawracałem sobie głowy (tak jak pisałem miałem tego typu objawy praktycznie przez większość życia - trochę mniej nasilone, ale w ogóle nie sprawiały mi żadnych większych problemów).
        Objawy ze strony układu pokarmowego może również powodować borelioza (znam takie przypadki).
        Skonsultuję z lekarzem prowadzącym ewentualną konieczność wykonania tego badania i wtedy się zdecyduje lub też na razie nie (nie mam problemu ze skierowaniem na to badanie).
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka