ewik73 07.12.05, 18:51 wczoraj to robiłam i wyszło całkiem niezłe chociaż następnym razem szynkę nie będę dusić tylko dodam na sam koniec wychodzi sosu bardzo dużo więc najlepiej robić z połowy przepisu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graja7 Re: spaghetti carbonara 08.12.05, 11:53 Też kiedyś to robiłam, ale sos wyszedł jakiś mdły jak na mój gust i w uwagach zanotowałam, żeby zrezygnować z tej potrawy. Natomiast do spagetti polecam sos z przepisu na "Parówki na ostro" (niebieska książka). Od lat używam tego sosu także do pulpetów i klopsików różnego rodzaju. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
patka.f Re: spaghetti carbonara 08.12.05, 21:08 A mogłybyscie podać mi przepis na to spagetti? W moich książkach akurat nie ma a bardzo chetnie bym wypróbowała..Dzieki. Odpowiedz Link
ewik73 Re: spaghetti carbonara 08.12.05, 22:42 jest to przepis z książki "Kuchnia włoska": 250g spaghetti 1l wrzątku 1 łyżeczka soli 2łyżki oleju sos: 1cebula 400g szynki lub boczku wędzonego 1/2l mleka 1 serek topiony śmietankowy 1 serek topiony z szynką 3 łyżki oleju 1 łyżka mąki -do wrzącej wody wkładać powoli makaron i ugotować wg przepisu, odcedzić -do TM wrzucić cebulę na wirujące noże 5sek obr4, dodać olej, pokrojoną w kostki szynkę lub boczek, smażyć 7min 100stopni obr3, dodać mąkę i wymieszać 10sek obr4 -dodać mleko i serki topione, zagotować 10min 100stopni obr4 -podawać z makaronem wychodzi bardzo dużo sosu więc najlepiej robić z połowy przepisu. Mi i mężowi smakowało, chociaż mąż woli spaghetti tradycyjne z sosem pomidorowym. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
patka.f Re: spaghetti carbonara 09.12.05, 03:29 Jeszcze raz dziekuje..Podziele sie wrazeniami jak zrobie.. Pozdrawiam z Philadelphii. Odpowiedz Link
muza24 Re: spaghetti carbonara 10.12.05, 15:20 dziwne... ja jak kiedyś robiłam sos carbonara (ręcznie) to skłądał się z sera żółtego, smietany, cebuli, boczku i chyba jajek. Skład który jest podany powyżej zupełnie tego nie przypomina. P. Odpowiedz Link