Dodaj do ulubionych

Monopol na prawdę

06.02.19, 18:34

Taki monopol na prawdę sam sobie Kościół katolicki przypisał.
Papież Grzegorz VII (1073 - 1086) (Dictatus Papae) - cytuję:
"Kościół Rzymski nigdy nie pobłądził i po wsze czasy w żaden błąd nie popadnie"

Teraz kilka faktów z dokumentów:
1615 - Trybunał Inkwizycyjny pod karą spalenia na stosie zakazuje głoszenia
teorii heliocentrycznej.
1633 - Trybunał Inkwizycyjny wytacza proces Galileuszowi (największy umysł tamtych
czasów) za głoszenie teorii heliocentrycznej (prawdziwej). Jeżeli Galileusz nie odwoła
swoich słów, zostanie spalony na stosie. On już jest stary ma 70 lat, nie chce być
spalony, wie, że te bzdury biblijne nauka kiedyś wykluczy. Odwołuje i resztę swego
życia spędza w areszcie domowym pod kontrolą Inkwizycji.
1992 - papież Jan Paweł II ogłasza publicznie, że Galileusz prawdę głosił i rehabilituje go.
Trwało to 359 lat aby dotarło do Kościoła katolickiego dotarcie prawdy. Dość długo.
2000 - (13 marca) Kościół przyznaje, że w ciągu wieków popełnił wiele grzechów
w dziedzinie, prawdy, praw człowieka i wolności religijnej. O przebaczenie proszeni są
Żydzi , kobiety, ludzie nauki i ludy tubylcze. To wszystko.
Za przebaczeniem nie idą żadne czyny, które mogłyby naprawić lub upamiętnić
wyrządzone krzywdy. Za śmierć milionów ludzi, i głoszone kłamstwa, tylko wystarcza
przeprosić. To cała hipokryzja Kościoła katolickiego.
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Monopol na prawdę 06.02.19, 20:18
      kociak40 napisał:

> 2000 - (13 marca) Kościół przyznaje, że w ciągu wieków popełnił wiele grzechów w dziedzinie, prawdy, praw człowieka i wolności religijnej. O przebaczenie proszeni są Żydzi , kobiety, ludzie nauki i ludy tubylcze. To wszystko. Za przebaczeniem nie idą żadne czyny, które mogłyby naprawić lub upamiętnić wyrządzone krzywdy. Za śmierć milionów ludzi, i głoszone kłamstwa, tylko wystarcza przeprosić.

Kościół jakoś tak bardzo cicho przyznaje się do zła, które uczynił ludziom. Jak jeszcze byłam wierzącym i praktykującym katolikiem, to nigdy ani na religii, ani w kościele nie słyszałam, aby Kościół się do tego przyznawał lub prosił o przebaczenie. Żeby dowiedzieć się o prawdziwym obliczu Kk, musiałam trochę poczytać. A do zainteresowania historią Kk, skłoniło mnie to, że na własne oczy w realu widziałam (i widzę nadal) jak rozmija się teoria z praktyką. To jak bardzo rozmija się teoria z praktyką, pokazali mi katolicy chodzący do komunii.
      • pocoo Re: Monopol na prawdę 06.02.19, 21:05
        Ale modlą się, a raczej klepią wierszyki. Bóg jest miłosierny, chociaż mściwy i nie wiadomo, kiedy się wkurzy na tę modlitewną kakafonię i zawracanie boskiej głowy przez matuchnę i wszystkich świętych.
        Życzę bogu świętego spokoju.
    • raczek-nieboraczek Re: Monopol na prawdę 09.02.19, 20:15
      O Galileuszu dokładnie pisze Roman Konik.
      • kociak40 Re: Monopol na prawdę 09.02.19, 21:04
        raczek-nieboraczek napisała:

> O Galileuszu dokładnie pisze Roman Konik.

Pan Roman Konik, swoje książki, przede wszystkim, opierał na podstawie
        archiwów watykańskich i dlatego bardzo chwali Inkwizycję.
        Palenie żywcem ludzi na stosach, dawało dodatkową energię z ich ciał,
        która ulatywała w powietrze. Przybywało energii cieplnej.
        Wielkie nieszczęście ludzkość spotkało, że pomimo protestów KK,
        zlikwidowano im tą instytucję. Jedna się tylko ostała - Inkwizycja watykańska,
        nie działa, ale jest tak na wszelki wypadek.
    • tade-k53 Re: Monopol na prawdę 09.02.19, 22:12
      Ef 3:10 "Tym samym Zwierzchności i Władze na wyżynach niebieskich już teraz poprzez Kościół poznają mądrość Bożą w jej wielorakich przejawach,"
      1Tm 3:15 "Gdybym jednak się opóźniał, będziesz już wiedział, jak należy zachowywać się w rodzinie Bożej - to jest w Kościele Boga żywego. To właśnie Kościół jest kolumną i podporą prawdy."
      Poza Kościołem przedsoborowym nie ma prawdy ani zbawienia.
      • kociak40 Re: Monopol na prawdę 09.02.19, 23:37

"Poza Kościołem przedsoborowym nie ma prawdy ani zbawienia." - tade-k53

Podoba mi się to stwierdzenie, te aktualne i przyszłe dewotki i dewoci nie trafią do nieba.
        Próżny ich trud w klepaniu różańców i koronek. Oni nawet nie zdają sobie sprawy z tego,
        że jest kościół przed i po soborowy. Dobrze im tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka