Dodaj do ulubionych

Pozwolenie na osiedlenie się i obywatelstwo polski

17.01.11, 14:23
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy ktoś z was przechodził przez ten cały proces ubiegania się przez obcokrajowca o pozwolenie na osiedlenie się w Polsce a potem o ubieganie się o obywatelstwo polskie? Mnie i mojego męża właśnie to czeka i byłabym wdzięczna za każdą informację i podzielenie się własnymi doświadczeniami. Dodam, że jesteśmy trzy lata po ślubie i przez większość czasu mieszkamy w Polsce (nie wliczając kilku wyjazdów za granicę). Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iwi41 Re: Pozwolenie na osiedlenie się i obywatelstwo p 17.01.11, 14:45
      W sprawie pozwolenia na osiedlenie się to oprócz typowych dokumentów jak przy karcie czasowej trzeba donieść zaświadczenie ze skarbówki o braku zobowiązań wobec państwa .U nas tylko jak powiedziałam,że to do karty pobytu od razu wiedzieli (urzędnicy) o jaki dokument chodzi dostaliśmy go od ręki.To była trzecia karta mojego męża i chyba najłatwiej było bo człowiek już "wprawiony".Co do obywatelstwa to myśmy zrezygnowali bo w urzędzie otrzymałam wiadomość,że jeszcze nie mieli przypadku by gdy ktoś z poza UE starając się o obywatelstwo polskie nie otrzymał obowiązku zrzeczenia się obywatelstwa obcego.To było rok temu były plany zmiany tego prawa(nie trzeba by było zrzec się obywatelstwa obcego ale za to trzeba by było zdać egzamin z języka polskiego)ale nie wiem czy to weszło w życie.Aha na staranie się o obywatelstwo masz pół roku od momentu odebrania karty pobytu i potrzebny jest odpis aktu urodzenia cudzoziemca umiejscowiony w polskim USC.
      • kasia.2211 Re: do iwi41 18.01.11, 14:05
        Iwi41 a jak długo czekaliście na odpowiedź co do tej karty pobytu? i jeszcze jedno czy Twój mąż wyjeżdżał za granicę? Bo jednym z warunków otrzymania tej karty jest nieprzerwany pobyt w Polsce przez co najmniej dwa latach tzn: jednorazowo nie może przebywać za granicą 6 mc i w sumie 10 mc. Mój mąż nie może na miejscu usiedzieć i trochę mu się nazbierało ale 10 miesięcy nie przekroczył. To mnie najbardziej martwi, że będą się czepiać po co tyle wyjazdów. A mogę wiedzieć w jakim urzędzie (mieście) ubiegaliście się o kartę. Podobno w różnych urzędach różnie podchodzą co do tego zrzeczenia się ze swojego obywatelstwa.
        • iwi41 Re: do iwi41 18.01.11, 15:08
          Na odpowiedź czekaliśmy prawie dwa miesiące(bez tygodnia).Tym to się nie martw byle by tych 10 miesięcy nie przekroczył.My średnio dwa miesiące w roku spędzamy w Albanii i nikt się nie czepiał.Z tym zrzeczeniem się obywatelstwa to w ustawie jest napisane,że "otrzymanie obywatelstwa polskiego MOŻE być uzależnione od zrzeczenia się obywatelstwa wcześniej posiadanego" więc w każdym urzędzie może być inaczej.My mieszkamy w woj.podlaskim ,jak odbieraliśmy decyzję o pozwoleniu na osiedlenie się to po prostu spytałam jak wygląda sprawa z obywatelstwem i ile to trwa i wtedy urzędnik mi powiedział,że u nich to trwa x czasu(nie pamiętam dokładnie ile) a potem jeszcze zrzeczenie się obywatelstwa i to zależy od ambasady (ile czasu będzie trwało).Aha jak już pisałam była ustawa,która znosiła ten obowiązek ale została odesłana do TK przez prezydenta i co się z nią dalej stało to szczerze nie mam pojęcia.
          • kasia.2211 Re: do iwi41 18.01.11, 17:18
            iwi41 dzięki bardzo za odpowiedź. Ja to za każdym razem po złożeniu wniosku strasznie się denerwuję, za to mój mąż śmieje się ze mnie. My to będziemy starać się o obywatelstwo, żeby raz na zawsze mieć spokój z tymi papierkami i problemami przy wyjazdach. Głównie chodzi mi o wyjazd do Anglii bo mąż ma tam rodzinę o od czasu do czasu chcielibyśmy ich odwiedzić a za każdym razem o wizę trzeba się starać. A jeszcze jedno pytanie: mając kartę stałego pobytu nie można wyjechać do Anglii, prawda?
            • iwi41 Re: do iwi41 19.01.11, 15:48
              Niestety tak potrzebna jest wiza.Ale wg mnie to tylko kwestia czasu bo już niewiele krajów w europie pozostało do których Albańczycy potrzebują wizy,poza tym to oni o ile mają w Anglii dokumenty mogą was w Polsce odwiedzać bez problemów.Głowa do góry będzie ok.
              • blueoxy.gen Re: do iwi41 20.01.11, 17:33
                Kurcze... , a nie moglibyście osiedlić sie w Albanii i Ty postarała byś się o ichnie obywatelstwo.Polacy byli by Ci wdzięczni.
                • iwi41 Re: do iwi41 20.01.11, 21:57
                  kurcze.....a tak się składa,że mam obywatelstwo albańskie.Przynajmniej tam nie ma takich bzdetnych przepisów,że każdy urząd swoje prawo ustala jak w Polsce.Wystarczy rok tam pomieszkać i "zdać" przed urzędnikiem egzamin z albańskiego.A w Polsce to nie dość ,że zależnie od widzi mi się wojewody to jeszcze niektórzy z "przysposobionych Polaków" w ogóle po polsku nie mówią.
                  • kasia.2211 Re: do iwi41 21.01.11, 19:12
                    A czy ktoś starał się o obywatelstwo w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim w Rzeszowie? Tam też trzeba zrzec się dotychczasowego obywatelstwa? A w jaki sposób można zrzec się swojego obywatelstwa?
                    • iwi41 Re: do iwi41 22.01.11, 00:12
                      Trzeba udać się do ambasady Albanii w Polsce jak już się dostanie przyrzeczenie z urzędu( dostaniesz w urzędzie dokument ,że aby twój mąż mógł dostać obywatelstwo polskie musi się zrzec swojego ) tam wypełnić jakieś podanie pewnie.
                      Ps. Wysłałam Ci chyba zaproszenie na nk.
                • anilek26 Re: do iwi41 22.01.11, 00:35
                  blueoxy.gen napisała:

> Kurcze... , a nie moglibyście osiedlić sie w Albanii i Ty postarała byś się o i
                  > chnie obywatelstwo.Polacy byli by Ci wdzięczni.

JA PRZEPRASZAM CO MIAŁEŚ/MIAŁAŚ NA MYŚLI ŻE POLACY BYLIBY WDZIĘCZNI, NIE ROZUMIEM ?!
                  • kasia.2211 Re: do iwi41 22.01.11, 14:33
                    O kurcze to tyle zachodu z tym. Ja myślałam, że po otrzymaniu pozwolenia na osiedlenie się pójdzie już łatwo. Nie rozumiem dlaczego tak strasznie utrudniają ludziom życie. W poniedziałek będę dzwonić do Urzędu Wojewódzkiego i popytam jak dokładnie tam to wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka