Dodaj do ulubionych

stereotypy okiem naukowcow

11.10.05, 12:15
ciekawe badanie..
serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2961400.html
Ech, Polacy
;)
Obserwuj wątek
    • ashibashi Re: stereotypy okiem naukowcow 11.10.05, 13:50
      A jacy zgodni jestesmy co do tego,ze to i emocjonalnie niezrownowazeni i malo
      ugodowi!
      "O sobie jako o narodzie myślimy dość podle" - naprawde swietne!!!
    • leggetta Re: stereotypy okiem naukowcow 11.10.05, 14:06
      pamietam ogladalam kiedy program w brytyjskiej tv o zachowaniach roznych
      narodowosci. podane to bylo w formie rozrywkowej bo trzy grupy ( Japonczycy,
      Niemcy i ktos jeszcze) byli na niby wycieczce. I tak np wyplyneli na jezioro i
      w lodzi/statku skonczylo sie paliwo lub spotykali po drodze kobiete kt w trawie
      szukala pierscionka. Kazda z tych grup zachowywala sie calkiem odmiennie.
      Zuwazylam jednak ze japoncy byli bardzo aktywni - szukali roznych rozwiazan,
      natomiast pozostale dwie grupy byly duzo bardziej bierne i duzo mniej ze soba
      wspolpracowali.
      • princessjobaggy Re: stereotypy okiem naukowcow 11.10.05, 14:21
        leggetta napisała:

> pamietam ogladalam kiedy program w brytyjskiej tv o zachowaniach roznych
        > narodowosci. podane to bylo w formie rozrywkowej bo trzy grupy ( Japonczycy,
        > Niemcy i ktos jeszcze) byli na niby wycieczce. I tak np wyplyneli na jezioro
        > i w lodzi/statku skonczylo sie paliwo lub spotykali po drodze kobiete kt w
        trawie szukala pierscionka. Kazda z tych grup zachowywala sie calkiem
        odmiennie.

Widzialam kiedys fragment takiego programu, nie wiem czy byl to ten sam. Trzy
        grupy: Niemcy, Japonczycy i Brytyjczycy. W kazdej grupie byl podstawiony
        tzw. 'prowodyr', ktory mial za zadanie stworzyc rozne sytuacje tak, zeby
        sprawdzic jak dana grupa sie w nich zachowa. Jedna z sytuacji miala miejsce
        przy barze. Barman opuscil na chwile bar i w tym czasie 'prowodyr' sam nalal
        sobie piwa, za ktore oczywiscie nie mial zamiaru zaplacic. Jak zachowali sie
        przedstawiciele poszczegolnych krajow?
        Japonczycy byli wyraznie zniesmaczeni i zaden z nich nie wzial przykladu
        z 'japonskiego prowodyra'. Niemcy tez byli bardzo zdziwieni, troche sie smiali,
        ale zaden sobie nie nalal. Natomiast zdziwienie Brytyjczykow trwalo dosc krotko
        i wiem, ze co najmniej jedna osoba sobie piwka za darmo nalala.

Ciekawe jak by sie Polacy zachowali w takiej sytuacji?
        • leggetta Re: stereotypy okiem naukowcow 11.10.05, 14:28
          ja widzialam tylko jeden odcinek i chyba nawet niecaly ale to mogl byc ten sam
          program - swietny byl.
          w zw ze stereoypami mam pyt: czy inne narodowsci pracujace z Wami wykorzystuja
          w jakis sposob swoje stanowisko pracy?
          mam na mysli typowe dla Polakow ( w POlsce) prywatne rozmowy telefoniczne,
          jakies kserokopie itp...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka