Dodaj do ulubionych

kefir, chlodnik

25.04.07, 12:49
jest wiosna i strasznie chodzi za mna chlodnik ukrainski. w pl robilam go na
kefirze, tutaj kefiru nie moge znalezc. (zreszta chcialoby mi sie tez kaszy
z kefirem....) w zwiazku z tym pytanie, czy udaje wam sie kupic gdzies kefir,
czy moze kefir ma jakas mylaca nazwe ;) ,albo czy wiecie czym kefir najlepiej
zastapic. jogurt naturalny jakos nie to samo.....
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: kefir, chlodnik 25.04.07, 14:02

Duende - zajrzyj do tureckich sklepow jesli masz takie w poblizu. Sprzedaja w
      nich taki jogurt pitny ktory ma smak i konsystencje naszego kefiru - wiec moze
      to i kefir. W ogole stwierdzam ze kuchnia turecka jest w w ielu miejscach
      zblizona do polskiej - te najazdy turecko-tatarskie napewno pozostawily slad w
      postaci kulinarnej ;-)
      • duende1 Re: kefir, chlodnik 25.04.07, 14:35
        edavenpo, wlasnie mi przypomnialas, ze w barcelonie kupowalismy taki kefiro-
        jogurt u naszego tureckiego sprzedawcy. chyba wybiore sie do naszej lutonskiej
        azjatyckiej dzielnicy na zakupy, dzieki :)

i dobrze, ze po nazajadach kulinarne slady zostaja, tyle dobrego ;)
        • dorotus76 Re: kefir, chlodnik 25.04.07, 19:13
          A nie mozna kefiru maslanką zastąpic?
          • duende1 Re: kefir, chlodnik 25.04.07, 20:20
            a maslanke gdzie sie kupuje? i jak sie nazywa maslanka? buttermilk...?
            • dorotus76 Re: kefir, chlodnik 25.04.07, 20:42
              Maślankę kupuje w tesco, lezy obok śmietany. Buttermilk.
              pzdr
              • robak.rawback sklepy z kefirem south london ?? 26.04.07, 14:01
                ja u siebie nie widzialam zadnych tureckich sklepow a tez mi bardzo potrzebny
                kefirek, marze o nim od miesiaca. ktos wie gdzie sie taki znajduje? south
                london?
                • gaja_kesari Re: sklepy z kefirem south london ?? 26.04.07, 19:25
                  W Londynie polecam bociana :)
                  www.bocian.co.uk/
                  Robię u nich zakupy już od dawna i bardzo sobie chwalę. Z dostawą do domu, po
                  wydaniu określonej sumy dostawa za darmo. Ceny ogólnie niższe niż w innych
                  polskich sklepach. Kefir też mają.

Pozdrawiam!
                  • robak.rawback Re: sklepy z kefirem south london ?? 28.04.07, 15:01

gaja_kesari napisała:

> W Londynie polecam bociana :)

tak zamawialam ciasta z bociana - calkiem dobre natomisat chyba ze dwa wiadra
                    tego kefitu chyba bym musiala zamowic hehe zeby sie oplacalo zamawiac. ale
                    spojrze na ich strone bo nawet nie wiedzialam ze maja kefir.

>
                    > Pozdrawiam!
      • vierablu Re: kefir, chlodnik 26.04.07, 14:53
        > Duende - zajrzyj do tureckich sklepow jesli masz takie w poblizu. Sprzedaja w
        > nich taki jogurt pitny ktory ma smak i konsystencje naszego kefiru - wiec moze
        > to i kefir. W ogole stwierdzam ze kuchnia turecka jest w w ielu miejscach
        > zblizona do polskiej - te najazdy turecko-tatarskie napewno pozostawily slad w
        > postaci kulinarnej ;-)

Doszlam to tego samego wniosku, gdy niedawno odkrylam w tureckim sklepie bialy
        ser. Co prawda w puszce, ale jednak!
        • robak.rawback Re: kefir, chlodnik - bocian 28.04.07, 15:02
          looknelam na bociana - tylko jeden rodzaj kefiru maja - lowiczz - czy on dobry
          jest?
        • edavenpo Re: kefir, chlodnik 01.05.07, 18:43
          vierablu napisała:

> Doszlam to tego samego wniosku, gdy niedawno odkrylam w tureckim sklepie bialy
          > ser. Co prawda w puszce, ale jednak!
          ___

Ja akurat mieszkam kolo swietnych tureckich delikatesow i wciaz podjadam ich
          specjaly. JMnie uderzylo szczegolnie to ze chocby w kombinacjach i wyborze
          przypraw - kuchnia turecka tez uzywa mnostwa swiezej pietruszki, kopru,
          angielskiego ziela i lisci laurowych.

Dolmades (czy dolma) czyli ryz zawijany w marynowane liscie winorosli wystepuje
          tez w wersji z kapuscianymi lisciami - w smaku bardzo podobne do wegetarianskich
          golabkow ;-)

W ogole doprawianie potraw jogurtem (zamiast polskiej kwasnej smietany),
          ichniejszy borek na cieplo (pierozek z filo pastry z ciepla masa serowa),
          kotlecki mielone ale z baraniny ird. wszystko mi podpada pod kuchnie polska ;-)
    • lamarea botwinka ?? 03.05.07, 19:43
      gdzie mozna kupic botwinke? tez za mna chodzi chlodnik, ale nie moge nigdzie
      znalezc botwinki...
      Ps. ktos wczesniej pisal, ze znalazl twarog w tureckim sklepie - ja twarog robie
      sama w 5 minut. Jesli ktos jest zainteresowany : zagotowac ogromna butle mleka
      (6 pintow chyba,uwazac zeby nie wykipialo!!!), gdy zacznie sie gotowac dodac sok
      z ok. 2 cytryn lub wiecej lub mniej, pomieszac i poczekac kilka chwil az mleko
      sie zsiadzie. Odcedzic przez sciereczke i jesc. Twarozek jest slodki i gladziutki.
      Drugi sposob czasochlonniejszy to zrobic kwasne mleko i je zagotowac - efekt ten
      sam, twarozek kwasniejszy.
      Smacznego.
      • robak.rawback kefir w costcutter 07.05.07, 11:45
        kupilam wczoraj kefir w lokalnym cost cutter - nie wiem czy w kazym bedzie to
        samo ale u mnie akurat maja cala czesc sklepu z polskimi produktami - fakt ze
        najgorszego sortu ale i tak nie kupuje. anyways kefir mam ale jeszcze nie
        probowalam.
        • robak.rawback Re: kefir w costcutter 15.05.07, 11:15
          chcialam powiedziec ze dobry kefir byl w costcutter - pilam lepsze ale ten jest
          calkiem ok. w bialej butelsce plastikowej - dosc obciachowej - ale trudno.
          widzialam tam jeszcze ser bialy w kostkach.
      • edavenpo Re: botwinka ?? 15.05.07, 11:34

Botwinka to baby chard - bywa w supermarketach pakowana osobno i jako czesc
        gotowych salatek.

Popatrz tez w dobrych sklepach warzywnych - czesto maja botwinke luzem.

Osobiscie lubie tez swiss chard czyli te duze liscie burakow (chyba) - robie z
        nich zupe ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka