Dodaj do ulubionych

Ratujcie, wali się dom kultury

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 02:13
Proste. Ktoś w WSM czeka aż budynek się rozpadnie a następnie sprzeda ruinę z
atrakcyjną działką na apartamentowce dla nowobogackich z prowincji. A
kieszenie będą pełne....
Obserwuj wątek
    • Gość: Daniel Re: Ratujcie, wali się dom kultury IP: *.chello.pl 26.08.06, 11:07
      Nie moga, budynek jest zabytkiem wiec jak sie rozpadnie to beda musieli go odbudowac :)
      • donkej Re: Ratujcie, wali się dom kultury 26.08.06, 14:36
        No - powiedziałabym, że celnie.
      • Gość: Bych Re: Ratujcie, wali się dom kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 21:47
        Odbudować? Wystarczy dobrze posmarować...
      • roody102 Re: Ratujcie, wali się dom kultury 27.08.06, 10:52
        Niestety to nie jest takie proste - jak zabytek sie zawali, to decyzja nalezy do
        urzednikow. Moga nakaza odbudowe, a moga uznac - nie bez racji - ze odbudowany
        zabytek i tak nie bedzie juz zabytkiem i wykreslic go z rejestru. A wtedy nic
        juz nie stoi na przeszkodzie, by zabudowac teren.

Na razie wiadomo dwie rzeczy: miasto chce kupic dom kultury, ale nie za sume, na
        jaka wycenia go WSM. WSM zrobil dwie wyceny - w pierwszej byla rzeczywiscie cena
        jak za komercyjna dzialke. W drugiej juz nie. Ale nawet ta druga - 17,8 miliona
        zlotych - jest dla miasta za wysoka (chca dac okolo 8 milionow).

WSM zamierza wiec sprzedac dom kultury na wolnym rynku, a wtedy scenariusz,
        ktory opisalem w pierwszych zdaniach jest calkiem prawdopodobny i to bez
        smarowania. Odpowiedzialni za egzekucje obowiazku dbania o zabytek urzednicy z
        PINB sa tak nieudolni (lub, jak mowia sami, maja tak duzo pracy), ze nie beda w
        stanie nic zrobic. Zabytek sie zawali. Wlasciciel dzialki sprzeda ja za 40
        milionow deweloperowi, ktory postawi tam apartamentowce. To jest czarny, ale w
        warszawskich warunkach calkiem realnyc scenariusz.
        • njutka Re: Ratujcie, wali się dom kultury 27.08.06, 14:09
          Jak to czytam, to same brzydkie wyrazy cisną mi się na usta.
          Przecież to jest świetne miejsce, powinno tętnić życiem. Idealne np. na szkołę
          tańca (bardzo na czasie, a na Żoliborzu nie uświadczysz - niedawno zgłębiałam
          tę sprawę), aerobic.
          Wyobrażam tam sobie również coś w rodzaju dawniejszej "Praktycznej Pani", dla
          tych, którzy nie wiedzą - były kiedyś takie miejsca, gdzie za niewielką opłatą
          można było uzyskać poradę lub pomoc w różnych dziedzinach, np. pomoc w
          skrojeniu spódnicy, nauka gotowania itp. Dzięki takiej "Praktycznej Pani" na
          Ochocie przy ul. Pruszkowskiej (nie wiem czy dalej istnieje, bo nie byłam tam
          ponad 20 lat) nauczyłam się szyć :).
          Mogłyby tam też działać jakieś kluby np. bilardowe, szachowe i wiele innych.
          Byłoby to świetne miejsce integracyjne dla mieszkańców Żoliborza. Nawet na wsi
          działają prężne Koła Gospodyń Wiejskich, a u nas nic. Ale pewnie władzom nie
          zależy na tym, żeby się mieszkańcy integrowali bo przy okazji mogliby np. coś
          oprotestować.
          No cóż, chyba się trochę rozmażyłam...
          A może moje marzenia kogoś natchną ;)
        • laminja Re: Ratujcie, wali się dom kultury 30.08.06, 19:37

Nadzór jest nieudolny i zajęty, bo musi się zajmować osobami, które jak ja,
          chcą wyburzyć ścianki działowe w mieszkaniu ;)
        • Gość: aaa Re: Ratujcie, wali się dom kultury IP: *.crowley.pl 13.09.06, 11:37
          TO WŁAŚNIE NAZYWA SIĘ REMONT KAPITALNY BUDYNKU w wykonaniu WSM
          PO ZAWALENIU WYWOZI SIĘ STARY GRUZ I BUDUJE SIĘ SZKLANY DOM (apartamentowiec)
          • donkej Re: Ratujcie, wali się dom kultury 20.09.06, 22:56
            miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3632594.html
            • Gość: Grisza Donkej czuwa, Donkej radzi, Donkej nigdy Cie IP: *.bb.online.no 20.09.06, 23:14
              nie zdradzi.Potwierdzaja sie czarne scenariusze i teraz mozna sie tylko
              domyslac, ze globus spadl nieprzypadkowo i , ze od dawna musi byc cos na
              rzeczy.Widocznie kolesiom z LSD koncza sie srodki i kaza sprzedawac
              nieruchomosci.Dobrze, ze ich tak przycisnelo.Zle, bo nie sprzedaja swojego.
    • Gość: sówka Ratujcie, wali się dom kultury IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.06, 18:56
      Prose, prawo nakazuje właścicielowi utrzymywać budynek w "dobrym" stanie
      technicznym. Inną kwestia jest to, że nie można tego wyegzekwować.
    • njutka Re: Ratujcie, wali się dom kultury 29.08.06, 11:18
      Czarno widzę tę sprawę.
      Na Krasińskiego szykują się do budowy kolektora E-1 i dzisiaj zaczęli wbijać w
      ziemię pionowo 10-12 metrowe (na oko) metalowe sztaby. Mają ich naszykowaną
      większą ilość. Mój blok jest w znacznie lepszym stanie niż dom kultury, a cały
      się trzęsie. Z tego co wiem trasa kolektora przebiega również przez Park
      Żywiciela...
      • donkej Re: Ratujcie, wali się dom kultury 29.08.06, 11:41
        Tak, ale ta metoda mikrotunelingu załada wiercenie tuneli na głębokości 6-9
        metrów, czy coś takiego. I to nie metodą odkrywkową. W Parku planowane są chyba
        trzy "wloty" - wybrano do tego miejsca, gdzie nie ma drzew, potem będą to
        zwykłe klapy.
        • njutka Re: Ratujcie, wali się dom kultury 29.08.06, 12:03
          Na Krasińskiego budują właśnie taki wlot.
          Żeby go zbudować trzeba wbić w ziemię pionowo kilkadziesiąt (z tego co widzę
          mają naszykowane 20-30) takich długich sztab, a podczas tego zabiegu ziemia
          drży, domy się trzęsą. Czy wytrzyma to nasz Dom Kultury?

Metoda nazywa się mikrotuneling, ale rura która ma się tam zmieścić będzie
          miała 4 m średnicy!!! (Wyobraź sobie rurę w której się mieszczą w poprzek dwa
          samochody. Trzeba też obniżyć poziom wód gruntowych. Jak to wytrzymają drzewa,
          można się domyślić. Wystarczy przypomnieć sobie ile drzew uschło na
          Krasińskiego. Tam było taż budowane metodą mikrotunelingu.
          Nie chcę robić paniki, ale nie wygląda to tak pięknie jak obiecują.
          Poza tym sama żyję nadzieją, że mój blok to wytrzyma, a jest on z 1938 roku i
          wiem, że podczas wojny był trafiony "szafą".
          • donkej Re: Ratujcie, wali się dom kultury 29.08.06, 13:34
            Ja jestem o tyle spokojna, że w swoim czasie też się tak niepokoiłam i nawet
            bardziej. Dlatego zasięgałam języka gdzie można. Byłam też na spotkaniu w tej
            sprawie w Urzędzie Dzielnicy, gdzie byli również zaniepokojeni spece od zieleni
            i miłośnicy zabytków, któym tak łatwo zamydlić oczu nie można, bo zadają
            konkretne pytania.
            Rura ma mieć 2, a nie 4 metry średnicy - chyba, że źle pamiętam.
            Mikrotuneling właśnie na tym polega, że nie niszczy korzeni drezw, bo wszystko
            dzieje się poniżej - czasem nawet na głębokości parunastu metrów.
            To samo dotyczy wód gruntowych. Kompetentna osoba mówiła, że i tak to ich
            obniżenie będzie nieporównywalne np. z obniżeniem w. g. spowodowanym budową
            apartamentowca na przy Hanki Czaki.
            Uschnięcie drzew przy Krasińskiego to inna przyczyna - tak mówiono na tym
            spotkaniu.
            Zresztą kolektor nie będzie prowadzony pod samym Domem Kultury, tylko nieco
            bliżej Stołecznej.

A tymi sztabami to mnie nieco wystraszyłaś jednak.
            • njutka Re: Ratujcie, wali się dom kultury 29.08.06, 14:05
              Proces wbijania sztab wygląda tak:
              img171.imageshack.us/img171/9481/sztaba1customdy5.jpg
              img171.imageshack.us/img171/8698/sztaba2customid3.jpg
              img171.imageshack.us/img171/1943/sztaba3customwi8.jpg
              Właśnie dowieźli następne sztaby, chyba pomyliłam się w obliczeniach - nie
              będzie ich 20 - 30 tylko dużo więcej, może i setka. Samo wbijanie ma trwać 8
              dni, a wbili dopiero kilka sztuk.
              img171.imageshack.us/img171/8449/dowiezlicustomnl3.jpg
              img171.imageshack.us/img171/3562/koparkacustomma5.jpg
              A jutro ma dojechać następna ciężka maszyna.

Już wiadomo że to drzewo będzie wycięte
              img171.imageshack.us/img171/1032/drzewocustomub7.jpg
              Tak więc nie wygląda to różowo.
              • donkej Re: Ratujcie, wali się dom kultury 29.08.06, 16:01
                JUŻ wiadomo??

Które drzewa mają zostać wycięte to było JUŻ wiadomo wiele, wiele miesięcy
                temu, bo są dokładne plany.
                Jeśli to jest z nimi niezgdone - narobiłabym rabanu - myślę, że to można
                sprwadzić w dzielnicy.
                Coś mi się wydaje, że w tym miejscu budują nie jakiś zwykły "wlot", ale raczej
                węzeł.
                Nie mogę sprawdzić tu, ale mam w domu jakąś mapkę przebiegu kolektora przez
                Park - zobaczę, może ten kawałek się też na nią "łapie"
                • njutka Re: Ratujcie, wali się dom kultury 29.08.06, 17:41
                  Nawet jeśli uzgodnione to i tak drzewa szkoda, tym bardziej, że w ciągu
                  ostatniego roku o ile dobrze policzyłam na Krasińskiego wycięto ich chyba 14, a
                  nawet ze swojego okna widzę następne uschnięte :(
                  • wilson05 Re: Ratujcie, wali się dom kultury 30.08.06, 10:18
                    > ostatniego roku o ile dobrze policzyłam na Krasińskiego wycięto ich chyba 14, a
                    > nawet ze swojego okna widzę następne uschnięte :(
                    I beda kolejne. miasto wlasnie oglosilo przetarg na 50 tys. ton soli do
                    posypywania ulic zima - za prawie 1 mln zlotych
    • njutka Re: Z ostatniej chwili... 30.08.06, 13:02
      Maszyny odjechały. Podobno zjawił się tu wczoraj inspektor nadzoru i zabronił
      używania tej maszyny do wbijania pali.
      Podobno przestraszył się, że mogą popękać okoliczne budynki.
      Mój niepokój był więc uzasadniony.
      • lubietango Re: Z ostatniej chwili... 31.08.06, 00:31
        Na jakiej ulicy jest ten dom kultury?
        • jota.40 Re: Z ostatniej chwili... 31.08.06, 00:53
          Próchnika
          • hq1 Re: Z ostatniej chwili... 31.08.06, 15:15
            Spokojnie bez paniki.
            Rzeczywiście to poczatek budowy kolektora E1. W tym miejscu planowany kolektor
            krzyzuje się z istniejacym kanałem biegnącym od Popiełuszki do Wisły. W tym
            celu należy zbudować tzw. syfon i rozebrać stary kolektor. Potem wszystko
            zasypać i dopiero wtedy nad syfonem przewiercony zostanie tunel głowicą
            mikrotunelową. Żeby wykonać ten syfon należy zrobić komorę z grodzic stalowych,
            a grunt z wnętrza wykopać. Ponieważ już na etapie projektowania istniała obawa
            o sąsiadujące budynki wykonana została inwentaryzacja stanu istniejącego, a
            podczas robót będzie prowadzony monitoring przez specjalistów z ITB.
            Kolektor E1 ma mieć średnicę 2,0 m. Najbliższa komora startowa jest
            zlokalizowana na Pl. Henkla.
          • lubietango Re: Z ostatniej chwili... 08.09.06, 04:17
            to to jest ten budynek-palacyk gdzie jest teatr Komedia?
            • donkej Re: Z ostatniej chwili... 08.09.06, 11:44
              to to jest!
              • donkej Re: Z ostatniej chwili... 08.09.06, 13:37
                Żeby Rudy nie wykrakał: jest ogłoszony przetarg na ten kompleks.
                Nie ma w nim słowa o tym, że jest to budynek objęty razem z parkiem opieką
                konserwatorską.
                • donkej Re: Z ostatniej chwili... 08.09.06, 13:38
                  To znaczy w ogłoszeniu nie ma o tym słowa.
                  • sierzant.podsiadlik Re: Z ostatniej chwili... 08.09.06, 16:43
                    E, jak zwykle...Słyszałam kiedyś o przetargu, który obejmował "budynki
                    mieszkalne i gospodarcze", w rzeczywistości będące XVIII-wiecznym pałacykiem
                    oraz budynkami z pracownią ceramiczną, witrażową, batikową oraz hotelikiem. O
                    ochronie konserwatorskiej nie było, rzecz jasna, ani słóweczka...
                    • Gość: Grisza Re: Z ostatniej chwili... sprawdzaja sie czarne IP: *.bb.online.no 20.09.06, 23:10
                      scenariusze.I niech ktos jeszcze powie dobre slowo o WSM.
                      • Gość: fizia Re: Z ostatniej chwili... sprawdzaja sie czarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 07:36
                        Jakie scenariusze?
                        • Gość: Grisza Fizia 7.36 a Ty dalej kimasz? IP: *.mnhelse.net 21.09.06, 08:08
                          Otworz link w poscie Donkej z 20.09.06 godz cos 22 z czyms, czyli powyzej i juz
                          bedziesz wiedziala.Spokojnie dopij kawe do konca.
                          • donkej Re: Fizia 7.36 a Ty dalej kimasz? 21.09.06, 12:51
                            Grisza zartujesz? - chyba Ty rowniez nie rozumiesz?
                            Nie dotarla do Ciebie tak podstawowa informacja, ze stary WSM nazywa sie dzis
                            WSM-Zoliborz Centralny, a WSM to spoldzielnia z Elblaskiej?
                            Przeczytaj artykul pod ktorym jest ten watek, w ktorym piszemy.
                            • donkej Choc z drugiej strony 21.09.06, 13:06
                              Z watku sasiedniego wynika, ze wiesz, o co chodzi...
                              • Gość: Grisza W pelni popieram Twoja ocene zagrozenia IP: *.mnhelse.net 21.09.06, 14:08
                                i tez bardzo byloby mi szkoda Domu Kultury.W ub. sobote wzialem spacer wokol i
                                to, co zobaczylem przy schodach do Czytelni pszeszlo moje najsmielsze
                                oczekiwania.Oczywiscie, ze jest to Wielki WSM, ktory ma tez pod swoja piecza
                                wiele okolicznych trawnikow, ktore nawet juz przestal kosic- pewnie mysla, ze
                                za wieksza trawe dostana wiecej forsy.Pozdr.
                                • Gość: fizia Re: W pelni popieram Twoja ocene zagrozenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:10
                                  Troche sie juz pogubilam, raz pisza ze nie moga teatru ruszyc, potem ze
                                  moga...ide kimac dalej.
                                  • donkej Pozwalam sobie 19.02.07, 19:36
                                    Pozwalam sobie wyciągnąć ten wątek, zainspirowana obecnością tylu radnych na
                                    naszym forum. Czy w kwestii zakupu SDK przez miasto coś ma szansę się ruszyć,
                                    Panowie?
                                    Sprawa tym bardziej istotna, że przecież w sondzie internetowej na temat
                                    rewitalizacji Żoliborza najwięcej (albo prawie) osób wskazywało okolice Parku
                                    Żywiciela.
                                    W moim własnym odczuciu ten Dom jest dużo ważniejszy niż te wszystkie OSIRy i
                                    boiska na Kępie...
                                    • Gość: lukas Re: Pozwalam sobie IP: *.chello.pl 19.02.07, 19:56
                                      Pani prezes Kazia wynajęła, jak stwierdziłem naocznie wszystkie pomieszczenia
                                      (poza gabinetem nieobecnego Pana Dyrektora, ale ten może też można pewnie
                                      nająć na godziny), inkasuje czynsze i nie chce się pozbyc SDK-u. Co robić?
                                      • donkej Re: Pozwalam sobie 21.02.07, 15:15
                                        No tak, jasne. Ale wyciągnęłam wątek w nadziei, że ktoś z radnych coś napisze.
                                        Jakoś znowu sprawa ucichła, a przecież już głośno bylo o tym.
                                        • Gość: lukas Re: Pozwalam sobie odpowiedzieć IP: *.chello.pl 21.02.07, 19:36
                                          Tak jak napisałem w wątku o burmistrzu, mamy pat. Nastepny ruch należy do
                                          członków spółdzielni. Muszą oni zdecydować czy Esdek ma służyć mieszkańcom czy
                                          też się zawalić. A jeżeli służyć - to czy będzie utrzymywany przez WSM czy
                                          sprzedany miastu -za rozsądną cenę. Za 18 baniek, których żąda pani Kazia,
                                          można na forcie Sokolnickiego zrobić taki dom kultury, że wszystkim w
                                          Warszawie oko zbieleje.
                                          • donkej Re: Pozwalam sobie odpowiedzieć 21.02.07, 20:17
                                            Lukasie, władze miasta były podobno bardzo zdecydowane zrobić wszystko, żeby Dom
                                            kupić. Oczywiscie to było przed wyborami. Pamiętasz, ze sam Kazio do Wynajęcia
                                            raczył tu gościć i obiecywać...?

Po aferze z globusem, zresztą, WSM nieco się wystraszył, zaczęło być o sprawie
                                            głośno. Wtedy rozpisali tamten przetarg. Teraz to przyschło. Myślę, że przy
                                            odrobinie pomysłowości i chęci miasto byłoby w stanie ich przycisnąć.
                                            A niechby i starali się o jakieś europejskie fundusze na rewitalizację, to tylko
                                            kwestia pomysłowości.
                                            Więc to niezupełnie jest tak jak piszesz.

Poza tym ja to zapytanie skierowałam dosyć konkretnie...
                                            • Gość: lukas Re: Pozwalam sobie odpowiedzieć IP: *.chello.pl 21.02.07, 21:03
                                              Przycisnąć ? Panią Kazię ?! Marzenie...
                                              Pytanie za sto punktów: Kto pierwszy podpisał się pod żoliborską listą
                                              kandydatów Platformy Obywatelskiej w minionych wyborach ?
                                              • donkej Re: Pozwalam sobie odpowiedzieć 21.02.07, 23:56
                                                Tak: przycisnąć.
                                                Rozpisanie owego przetargu, miało miejsce właśnie po takim przyciśnięciu (co
                                                prawda przez okoliczności, a nie określone osoby).
                                                • Gość: Grisza Szanse na przycisniecie pani Kazi rosna IP: *.mnhelse.net 22.02.07, 09:39
                                                  bo jak zawiesimy pania Prezydent wraz z szanowna rada Warszawy, to moze
                                                  wowczas, jesli juz nie Kazio ( do wynajecia jak piszesz droga Donkej ) ale moze
                                                  jeszcze ktos powazniejszy przycisnie p. Kazie.
                                                  Swoja droga slabo to pamietam, ale chodzi mi po glowie, ze Dom Kultury budowany
                                                  byl z udzialem skladek spolecznych, ze byly na ten cel wydrukowane jakies
                                                  cegielki.Moze znow zorganizowac zrzutke spoleczna ? Moc pozdrowien.
                                                  • Gość: lukas Drodzy Panowie radni IP: *.chello.pl 22.02.07, 10:34
                                                    Rzeczywiście - istnieje wysokie prawdopodobieństwo nowej kampanii wyborczej, w
                                                    której Pani Prezydent bedzie musiała wyłozyć jasno, co zrobiła przez kilka
                                                    miesięcy urzędowania. Może by tak jej przypomnieć obietnice w kwestii Domu
                                                    Kultury?
                                                    W związku z tym pragnę powiedzieć panom z miejskiej koalicji, którzy bywają na
                                                    naszym forum: Markowi Lipińskiemu, że w zdrowym ciele - zdrowe ciele,
                                                    żoliborzakowi - Adamowi, że tras ekspresowych może nam i nie trzeba - ale
                                                    trochę kultury naprawdę nikomu nie zaszkodzi i żeby w swych marzeniach nie
                                                    rozmieniał się na drobniaki, Jarosławowi S., że nie wszyscy tak jak Słoń,
                                                    najlepiej wypoczywają akurat w parkach a jednemu Gościowi - genealogowi, że
                                                    noblesse oblige...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka