aeki 01.06.09, 08:26 Czy ktoś wie jak powstał diabeł ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marca_1 Re: Diabeł 01.06.09, 09:14 na początku rodzieliłabym pojęcia szatana, lucyfera, diabła, demonów wg mnie szatan i lucyfer, to wymiary duchowe (moce), kóre mają wielki wpłyp na życie ziemskie, nie zawsze zgodnie z tzw planem zbawczym boga te moce mają własną wizję "zbawiania", i to one właśnie przy pomocy ludzi ustanawiają wszelkie religie na ziemi nie wiem,czy są świadome tego ,że ludzie uznają ich za pana boga, czy też , chcąc być równe bogu, tak przedstawiają się ludziom, aby ich za pana boga uznać jeżeli chodzi o diabła, to wg mnie wzorcem jego są starożytni boźkowie, np satyr ponieważkościół katolicki nawracał za jednym zamachem całe narody (zamiast przekazywać ducha bezpośrednio każdemu człowiekowi),wierzenia pogańskie miały przeogromny wpływ na kształtowanie się nauki katolickiem demony zaś tworzą od wieków sami ludzie, niestety nadal jest to powszechne kiedy ludzie kogokolwiek, cokolwiek potępiają, kiedy nienawidzą, wzbudzają w sobie bardzo negatywną energię, o niskiej wibracji ta energia z sama z siebie wibracji nie może zmienić, a ponieważ gromadzi się jej coraz więcej, to coraz większą moc osiąga tam gdzie na ziemi, w ludziach obniżają się wibracje, tam ta energia może zaistnieć Odpowiedz Link
aeki Re: Diabeł 01.06.09, 14:50 Ponawiam pytanie . Nikt nie wie jak powstał diabeł ??? Odpowiedz Link
aeki wzywam wldi3 i azayaka 02.06.09, 18:18 Odpowiedzcie mi o wszech wiedzący , skąd się wziął diabeł i skąd to wiecie Odpowiedz Link
kociak40 Re: wzywam wldi3 i azayaka 02.06.09, 23:40 Co prawda jest to pytanie do Władka (wszech wiedzący), ale on nie powinien odpowiedzieć. Z prostej przyczyny. Ludzie wierzący nie powinni zajmować się szczegółami, ponieważ w szczegółach tkwi diabeł. Odpowiedz Link
wladi3 Re: wzywam wldi3 i azayaka 13.06.09, 13:07 Kociak masz poczucie humoru i to mi się podoba . Co do pytania o diabła / nie unikałem odpowiedzi - nie było mnie po prostu w necie przez kilka dni / . Cała wiedza o Stworzeniu pochodzi z istniejących żródeł jak i z opisów widzeń świętych i proroków . Objawień itp . Można je traktowac jak bajki , lub w nie wierzyć . Każdy jednak doświadcza walki w samym sobie . Dobro walczy ze złem . Bóg Jest Dobrem i Miłością i nie Stworzył zła . Zostawił Wolną Wolę Stworzonym Istotom w tym Aniołom i Ludziom też a część z nich nie chciała iść drogą Miłości i mając Moc Dzieci Boga ,Stworzyła Zło - Zdeprawowała się . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Diabeł 04.06.09, 13:01 aeki napisał: > Ponawiam pytanie . Nikt nie wie jak powstał diabeł ??? No to moze tak jednym zdaniem. Stworzyl go Bog, jako wspanialego aniola, dal mu wolna wole, on z kolei sie zbuntowal i razem ze swoimi zwollennikami sprzeciwil sie Bogu. Odpowiedz Link
aeki Re: Diabeł 04.06.09, 15:31 > Stworzyl go Bog, jako wspanialego aniola, dal mu wolna wole, on z kolei sie > zbuntowal i razem ze swoimi zwollennikami sprzeciwil sie Bogu. Ponawiam pytanie . Skąd to wiesz ????? Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Diabeł 05.06.09, 08:19 aeki napisał: > > Stworzyl go Bog, jako wspanialego aniola, dal mu wolna wole, on z > kolei sie > > zbuntowal i razem ze swoimi zwollennikami sprzeciwil sie Bogu. > > Ponawiam pytanie . Skąd to wiesz ????? Biblia Izajasz 14,12-14 Ezechiel 28,12-15 Objawienia 12, No i jak zwykle google wie wszystko. Odpowiedz Link
aeki Re: Diabeł 05.06.09, 12:14 Podobno diabeł był już za Adama i Ewy Izajasz (12) Jakże to spadłeś z niebios, Jaśniejący, Synu Jutrzenki? Jakże runąłeś na ziemię, ty, który podbijałeś narody? (17) który świat cały zamieniał w pustynię, a miasta jego obracał w perzynę, który swych jeńców nie zwalniał do domu? (18) Wszyscy Królowie narodów, wszyscy oni spoczywają z chwałą, każdy w swoim grobowcu. Ezechiel (17) Serce twoje stało się wyniosłe z powodu twej piękności, zanikła twoja przezorność z powodu twego blasku. Rzuciłem cię na ziemię, wydałem cię królom na widowisko. (18) Mnóstwem twoich przewin, nieuczciwością twego handlu zbezcześciłeś swoją świątynię. Sprawiłem, że ogień wyszedł z twego wnętrza, aby cię pochłonąć, i obróciłem cię w popiół na ziemi na oczach tych wszystkich, którzy na ciebie patrzyli. (19) Wszystkie spośród narodów, które cię znały, zdumiały się nad tobą. Stałeś się dla nich postrachem. Przestałeś istnieć na zawsze. Czyli były inne ludki już . i Przestałeś istnieć na zawsze. Odpowiedz Link
azayaka Re: Diabeł 05.06.09, 22:35 > Czyli były inne ludki już . i Przestałeś istnieć na zawsze. Ja pisałam, że to jest alegoria, przenośnia, a Ty chcesz wszystko brać dosłownie. Dosłownie ten tekst jest o królu babilońskim (Iz.) i o królu Tyru (Ez.) Odpowiedz Link
aeki Re: Diabeł 06.06.09, 09:50 CZYLI NADAL NIE WIEMY JAK POWSTAŁ DIABEŁ . A może bóg go stworzył ?? Odpowiedz Link
azayaka Re: Diabeł 03.06.09, 09:43 Nie jestem wszystko wiedząca, Aeki. Ja też wciąż szukam. Wciąż mam pytania. Wciąż sprawdzam. Co do diabła, w Biblii są pewne obrazy i opisy, które mogą być alegorią na temat szatana właśnie. I tak np. Iz.14,12-15 albo Ez.28.1-19 Odpowiedz Link
kociak40 Re: Diabeł 03.06.09, 19:12 "Ja też wciąż szukam. Wciąż mam pytania. Wciąż sprawdzam" - azayaka Ludzie tak pragną tego diabła, tyle czasu mu poświecają, a jego jak nie ma, tak nie ma. Odpowiedz Link
nowako-wa Re: Diabeł 03.06.09, 21:16 Jak to nie ma diabła - a rozejrzyjcie się dookoła- czy nasze czasy przypominają Królestwo Boże??? Skąd się wziął diabeł i jak wygląda - nikt nie może mieć pewności- ale można zobaczyć jak pracuje- wystarczy zobaczyć na kryzys rodziny, zepsucie młodzieży i wszechogarniający materializm , no i na każdym kroku-JA, MOJE, DLA MNIE - kult ciała i przyjemności...to własnie jest diabeł, może być i szatan , albo lucyfer, demon lub po prostu zło. Gdyby go nie było ludzkośc już dawno rozprawiłaby się ze złem - jako takim, bo wszyscy wiedzą ,że zło jest złe i robią tak dalej . Dlaczego? No bo jest diabeł... Dla mnie to proste jak dwa razy dwa... A głupcy niech się kłócą czy ma rogi lub ogon- on się śmieje i bawi się dlej - za nasze... Odpowiedz Link
marca_1 Re: Diabeł 04.06.09, 13:56 obarczanie "diabła" za całe "zło" jest unikaniem odpowiedzialności za czyny człowieka to ludzie świadomie, lub nieświadomie przyczyniają się do wzbudzania negatywnej energii, chcesz , nazywaj tą energię diabłem, ale nie szukaj w nim "kozła ofiarnego" Odpowiedz Link
azayaka Re: Diabeł 04.06.09, 09:54 kociak40 napisał: > > "Ja też wciąż szukam. Wciąż mam pytania. Wciąż sprawdzam" - azayaka > > Ludzie tak pragną tego diabła, tyle czasu mu poświecają, a jego jak > nie ma, tak nie ma. Takie wnioski powstają, jak się wyrywa część czyjejś wypowiedzi z kontekstu Odpowiedz Link
nowako-wa Re: Diabeł 13.06.09, 14:26 Nie zgadzam się z jednym - to nie jest tak ,że człowiek jest świadomy wszystkiego- czy ktoś był kiedyś uwikłany w nałóg? Zaczyna się niewinnie , a potem nie można z tego wybrnąć - człowiek sam siebie oszukuje. Złożoność psychiki powoduje ,że problemy z wychowaniem były, są i będą... ja w tem dostrzegam jakąś siłę (np. ten osławiony diabeł)która nami zawładnia kiedy nie postępujem zgodnie z naszym sumieniem... Dla mnie diabła mże nie być ale zło nadal zostanie - i jakoś ludzkość pomimo rozwoju techniki do tej pory się z nim nie uporała- wrecz odwrotnie- rośnie w siłę , a dlaczego??? Odpowiedz Link
marca_1 Re: Diabeł 13.06.09, 17:31 chrystus wiele razy mówił ,że prawda nas wyzwoli, i nie miał na myśli "jakieś prawdy ostatecznej" prawda mająca moc wyzwalania, to po prostu uczciwość wobec siebie , boga i innych gdy pozwalamy sobie na nieuczciwość, nawet w dobrych intencji, np.tzw "białe kłamstwo", ryzykujemy staniem się niewolnikiem, stajemy się bezwolni , i choć chcemy czynić dobrze, ulegamy złym intencją, ktrych na ogół nawet sobie nieuświadamiamy najsumtniejsze jest to,że np ktoś, kto chcąc zadowolić oczekiwania innych wobec siebie, narzuca sobie wiele spraw,stając się wobec siebie niuczciwy,czyli nie żyje w prawdzie przyczyny "zła" nie należy szukać w złożoności psychiki ludzkiej, nie w działalności diabła, ale w braku szanowania wolnej woli człowieka, i to zarówno przez bliskich, przez religie i przez społeczeństwa Odpowiedz Link