Gość: 2p IP: *.cdma.centertel.pl 04.05.10, 22:01 DoŻynki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dociekliwy Re: Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: 109.243.184.* 04.05.10, 22:13 dla 2p sjp.pwn.pl/lista.php?co=dorzyna%E6 Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Czeski film ;) 05.05.10, 09:21 Jesli linux sie wywali z powodu zlego sterownika - wina sterownika. Jesli OSX sie wywali z powodu plugina Adobe - wina Adobe. Jesli Windows sie wywali z powodu zlego sterownika lub plugina Adobe - wina Windows ;) A ta cala naparzanka o Flash jest naprawde zabawna - wszystkim chodzi o zyski z gier casual i nikt tego nie chce przyznac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Czeski film ;) IP: 94.75.67.* 05.05.10, 09:25 kretynofil napisał: > A ta cala naparzanka o Flash jest naprawde zabawna - wszystkim chodzi o zyski z > gier casual i nikt tego nie chce przyznac... Tak może napisać tylko ktoś, kto się zupełnie nie orientuje w temacie. Tylko po co objawiać swoją ignorancję światu? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Och, powaznie? 05.05.10, 09:42 Dawaj, oswiec mnie - a o co, Twoim zdaniem, chodzi w tej calej awanturze z Flashem? Bardzo chetnie sie dowiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Czeski film ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 09:43 czego sie spodziewac po trolu z kretynem w nicku Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Nastepny? 05.05.10, 09:48 To moze Ty mi wyjasnisz - gdzie sie pomylilem? O co tak naprawde chodzi? Jakos nie sadze zebym sie doczekal odpowiedzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Ma rację... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 11:18 To zupełnie dobra furtka by nie pobierać gierek z appstore... - wiesz co to takiego i co chodzi? Odtwarzacze filmów zrobione w JavaScripcie będą miały 2% wydajności flasha... obrażanie się przez Jobs-a na Adobe to zwykła chciwość. A obrażanie się Microsoftu to też chciwość - bo wszędzie chcieliby widzieć swojego WPF/E. Microsoft jeszcze nie wie, ale na to Apple też nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: 195.82.180.* 05.05.10, 09:34 Opracowany przez Adobe Flash to dziś podstawowa technologia wideo. Jedno zdanie i tyle błędów. Po pierwsze nie Adobe opracował flasha tylko nieistniejąca już firma Macromedia. Druga sprawa, że oprócz wideo, flash pozwala też tworzyć zaawansowane aplikacje (dzięki świetnemu AS3 bogate w animacje i efekty graficzne. Czy html5 będzie to potrafił? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A czy aplikacje beda tego potrzebowaly? 05.05.10, 09:47 > Druga sprawa, że oprócz wideo, flash pozwala też tworzyć zaawansowane aplikacje (dzięki świetnemu AS3 bogate w animacje i efekty graficzne. Czy html5 będzie to potrafił? To ja w takim razie pytam - czy naprawde w aplikacjach potrzebne sa "animacje i efekty graficzne"? Bo w gierkach - to i owszem, sa potrzebne. Ale w aplikacjach? Do czego? Do wkurzania uzytkownika? Do spowalniania przetwarzania? HTML5+JS posiadaja wszystko co jest potrzebne do stworzenia pelnowartosciowych aplikacji. Ktorys raz juz pytam - i caly czas nie dostaje odpowiedzi - co takiego ma Flash czego nie ma w HTML5/JS i co jest potrzebne do stworzenia prawdziwej aplikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F-32 Przyjemność programowania we Flash'u IP: *.chello.pl 05.05.10, 12:34 Gdybyś umiał programować we Flash'u ( nie mylić z wyobrażaniem sobie, że się umie )to wiedziałbyś na czym polega różnica. Dopóki tego nie pojmiesz przyjmij za pewnik to co bardziej doświadczeni twierdzą. Środowisko programistyczne Flash'a jest BEZKONKURENCYJNE, oczywiście w swojej klasie. Wiedzą o tym obydwie zazdrośnie chciwe firmy i z tąd cały ten zamęt. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Rozbawiles mnie ;) 05.05.10, 12:49 > Gdybyś umiał programować we Flash'u Ale ja w ogole nie umiem programowac we Flashu i nie zamierzam sie uczyc. Zostawiam to partaczom ktorzy nic innego nie potrafia ;) Na marginesie - pitolisz o srodowisku programistycznym co dowodzi tylko tego ze albo nie rozumiesz mojego pytania albo dla Ciebie "technologia = jezyk programowania = IDE"... Jesli nie zrozumiales pytania to wyjasnie - interesuje mnie co jest takiego w technologii Flash czego nie ma w technologii HTML5/JS. IDE/jezyk programowania mnie nie interesuja. Natomiast jesli mamy do czynienia z drugim przypadkiem - czyli "programista Flash" dla ktorego technologia, jezyk programowania i IDE to jedno i to samo - to dziekuje za rozmowe, ale szkoda mi na takich matolow czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
orxor Re: A czy aplikacje beda tego potrzebowaly? 05.05.10, 13:05 Mnóstwo jest systemów multimedialnych korzystających z flasha szczególnie programy edukacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No wlasnie... 05.05.10, 13:15 I to jest typowy przyklad aplikacji ktora flasha potrzebuje jak papiez penisa... Pamietam te programy - wiekszosc interfejsu to jakas dramatyczna kaszana zrodzona w chorym umysle odtraconego przez spoleczenstwo i Boga niedzielnego programisty, poudziwniane na cholere menu, przyciski jak ze star treka a funkcjonalnosc przy ktorej kolej zelazna to piesn odleglej przyszlosci... Sorry - ale przyklad jest zupelnie niebardzo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IT LAIK buahahaha, kretynofil załóż kabaret IP: *.chello.pl 05.05.10, 15:01 będę przychodził na Twoje występy serio kupię bilet i polecę znajomym ten tekst jest piękny jestem laikiem i sie nie znam, ale co do samego zaś flasha to odpalenie najprostszej gierki flashowej w przegladrce potrafi zwiekszyc o 100-200 megabajtów pożeranie pamięci te gierki prawie dościgają gierki na atari 800XL z 64 kB i niecałymi 2 MHzowym prockiem zajebisty k*rwa postep i zajebista to musi byc technologia ten flash Odpowiedz Link Zgłoś
orxor Re: No wlasnie... 05.05.10, 15:15 No ale fakt pozostaje: ktoś włozył kasę w te systemy utrzymuje je ... zatrudnił/przeszkolił ludzi kupił soft itp. Nie da się po prostu szybko odejść od flasha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Jobs zarzucił Adobe, że Flash jest zamknięty IP: *.icpnet.pl 04.05.10, 22:42 Look who's talking LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill jobs Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: *.zone8.bethere.co.uk 04.05.10, 23:53 "Opracowany przez Adobe Flash.." Przez Adobe? Adobe nie opracowal Flash'a tylko kupil go razem z firma Macromedia. A bardziej zarlocznych aplikacji niz te flash'owe nie ma w internecie i tu jobs ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F-32 Nieudolność klepaczy IP: *.chello.pl 05.05.10, 12:41 Programuję we Flash'u dość zaawansowanie i zauważę tak: faktycznie w sieci istnieje ogrom straszliwie pamięciożernych flash'owych aplikacji, banerów itp. problem niestety jednak polega na nieudolności programistów. Klepać we Flash'u może każdy bo jest to łatwe i bardzo przyjazne środowisko - dobrze programować udaje już się tylko nielicznym. Wierz mi, zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył jak niewiele pamięci procesora połyka dobrze napisana zaawansowana aplikacja Flash'owa... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe 05.05.10, 08:55 Oczywiście że flash jest fatalnie zaprojektowany(nie żebym potrafił zrobić to lepiej :)) To jest technologia która miała służyć interaktywnemu animowaniu grafiki wektorowej, a w tej chwili robi absolutnie wszystko. Chyba nie tędy droga :) Co nie zmienia faktu że apple nie wspiera flasha na urządzeniach mobilnych, bo apple nie zamierza zezwolić na normalnie działającą przeglądarkę w swoich urządzeniach - za dużo kasy idzie z aplikacji które de facto są tylko applowymi wersjami stron internetowych różnych wydawców. Odpowiedz Link Zgłoś
dustinmadness Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe 05.05.10, 09:12 Apple i MS i otwartość - śmiechu warte. Zapomnieli dodać, że tak promowany przez nich kodek H.264 jest własnościowy, zamknięty i płatny w komercyjnych zastosowaniach, a opłata za niekomercyjne wykorzystanie kodeka doliczana jest do każdej sprzedanej kopii Windows i MacOS. Warto też wspomnieć tutaj zgodność ze standardami ala IE, "otwarte" DRM, konkurencyjnego Silverlighta, cenzurę aplikacji rozszerzających funkcjonalność iPhone i sztuczne wiązanie zapisami licencji sprzętu z oprogramowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: 94.75.67.* 05.05.10, 09:33 dustinmadness napisał: > Apple i MS i otwartość - śmiechu warte. Zapomnieli dodać, że (...) A dlaczego mają dodawać? To nie na temat. Problemem jest Flash, nie H.264, Silverlight czy "cenzura aplikacji". Odpowiedz Link Zgłoś
pe11 Re: Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe 05.05.10, 12:02 > Apple i MS i otwartość - śmiechu warte. Zapomnieli dodać, że tak promowany > przez nich kodek H.264 jest własnościowy, zamknięty i płatny w komercyjnych > zastosowaniach BREDNIE I DYRDYMAŁY opowiadasz. H.264 to międzynarodowy standard ITU-T i ISO, a nie żaden własnościowy. To właśnie H.264 jest otwarty, bo ma publicznie dostępną dokumentację i wzorcową implementację z otwartym kodem w C, więc wiadomo dokładnie jak działa, w najdrobniejszych szczegółach. A Flash jest zamkniętą technologią, dostępne jest jedynie jego API. H.264 nie jest płatny jako taki, płatne są patenty w nim zawarte. Dokładnie tak samo, jak płatne są patenty zawarte w MP3, MPEG-2 i innych popularnych standardach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbat Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: 83.143.138.* 05.05.10, 09:39 Reasumując: System Microsoft jest otwarty (chyba na hackowanie) system Apple jest standardem i do tego darmowy (chyba dla pracowników Apple) Piszę w technologiach Adobe i z z tego żyję. 3 lata temu przesiadełem sie z pisania w Javie i .NET i nie mam zamiaru do tego koszmaru wracać. Adobe Flash może wiele, ja bym go nazwał JScript ++ ze względu na zbliżony syntax do JScriptu i znacznie szersze możliwości. Java i .NET to nowe cobole 21 wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Calkiem zabawne ;) 05.05.10, 09:53 > Piszę w technologiach Adobe i z z tego żyję. 3 lata temu przesiadełem sie z pisania w Javie i .NET i nie mam zamiaru do tego koszmaru wracać. Koszmaru? A na czym ten koszmar polegal? Pytam z ciekawosci, to nie atak. > Adobe Flash może wiele, ja bym go nazwał JScript ++ ze względu na zbliżony syntax do JScriptu i znacznie szersze możliwości. Jakbys go nie nazwal, backendu w tym nie zrobisz ;) > Java i .NET to nowe cobole 21 wieku! Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego ze COBOL to nadal popularny jezyk programowania w ktorym jest zaprogramowanych bardzo duzo systemow z ktorych korzystasz codziennie ;) I fajne jest to ze programisci sie obrazaja na COBOLa - bo ci, ktorzy go znaja, moga liczyc na naprawde dobre zarobki - jest ich coraz mniej a systemami trzeba sie zajmowac. Nie jestem pewien czy nasze wnuki beda programowaly w Javie - ale pewien jestem ze beda programowaly w COBOLu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Calkiem zabawne ;) 05.05.10, 11:17 ROTFL Cobol w cywilizowanym swiecie: www.jobstats.co.uk/salary-rates/cobol-analyst-programmer-jobs dla porównania Java: www.jobstats.co.uk/salary-rates/java-analyst-programmer-jobs Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Dzieki za statystyki ;) 05.05.10, 11:36 Mam tylko jedno pytanie - wiesz co to jest reprezentatywna probka, co? I zdajesz sobie sprawe z tego ze wyliczanie sredniej z 4 i 6 ofert to troche... smieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Dzieki za statystyki ;) 05.05.10, 16:48 Jak masz lepsze dane - to się pochwal. A jak nie masz - to trudno dać wiarę Twoim słowom, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Zapraszam na jobserve.co.uk 05.05.10, 17:08 A dane dotyczace popularnosci COBOLa podalem nizej w jakiejs odpowiedzi. Szacowania Gartnera to 80% biznesu opartego na COBOLu, okolo 200 miliardow linii kodu i co roku powstaje kolejne piec miliardow. Szacuje sie ze przepisanie jednej linii kodu COBOLa na jezyk obiektowy to koszt rzedu okolo 20 USD (rowniez za Gartnerem). I teraz pomysl sobie o jakich pieniadzach mowimy i ile jest osob na swiecie (w porownaniu z programistami javy) ktore potrafilyby to zrobic. I tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Zapraszam na jobserve.co.uk 07.05.10, 19:28 right... Gartner, cokolwiek to jest... rok 1997... jak dla mnie, zmyslasz argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbat Re: Calkiem zabawne ;) IP: 83.143.138.* 05.05.10, 15:59 Backend mozesz zrobic w czym chcesz a dokladniej we wszystkim co pozwala na wywolanie webservisow. Moze byc Java, .NET a takze inne nowoczesne framworki jak Ruby on Rails, Groovy on Grails. IBM, Oracle z oczwywistych przyczyn promuja Java a MS promuje .NET Startaja sie wmowic calemu biznesowemu swiatu i mlodym developerom ze to wlasciwa i jedyna droga. Tymczasem drog jest znacznie wiecej. Lubie Flex poniewaz daje mi niezle zyc i sprawia mi duzo frajdy. Wiecej na moim blogu eaigurus.com Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Chyba nie zrozumiales moich intencji... 05.05.10, 16:27 > Backend mozesz zrobic w czym chcesz a dokladniej we wszystkim co pozwala na wywolanie webservisow. Moze byc Java, .NET a takze inne nowoczesne framworki jak Ruby on Rails, Groovy on Grails. Prawde mowiac - to mozesz zrobic w czym chcesz. Wywolanie kodu COBOLa z Javy (czy odwrotnie) to zaden problem. Przetestowane produkcyjnie w systemie u jednego z polskich operatorow telco. > Startaja sie wmowic calemu biznesowemu swiatu i mlodym developerom ze to wlasciwa i jedyna droga. Tymczasem drog jest znacznie wiecej. Tak i nie. Po pierwsze, wazne jest to czy to w czym piszesz jest "prawdziwym jezykiem programowania" o szerokich zastosowaniach, czy typowym "wynalazkiem" jak Action Script ktorego mozna uzywac do Flasha oraz do Flasha. No i jeszcze do Flasha. Dlatego wlasnie ludzie wola sie uczyc Javy czy C# - bo znajac ten jezyk dobrze mozesz pisac i strony WWW (serwlety, GWT, ASP 2.0) i aplikacje desktop (Swing, WPF) i backoffice (przetwarzanie wsadowe, J2EE, ASP .NET) - od aplikacji malych po ogromne. Embedded po mainframe. Natomias AS to tylko i wylacznie cienka warstwa pomiedzy systemem informatycznym i uzytkownikiem. No i zgadzam sie ze drog jest wiecej - ale jak mamy mowic o innych drogach to predzej tam znajdziesz Fortran czy COBOLa niz kiepski Action Script. Nota bene - COBOL tez ma wersje obiektowa, jest kompilator na .NET i na dodatek, za wiki: COBOL programs are in use globally in governmental and military agencies, in commercial enterprises, and on operating systems such as IBM's z/OS, Microsoft's Windows, and the POSIX families (Unix/Linux etc.). In 1997, the Gartner Group reported that 80% of the world's business ran on COBOL with over 200 billion lines of code in existence and with an estimated 5 billion lines of new code annually.[5] en.wikipedia.org/wiki/COBOL A ze lubisz Flexa? To dobrze. Swoja prace trzeba lubic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adobe user Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: *.toya.net.pl 05.05.10, 09:45 Jak Adobe dostanie po tyłku, to też się nic nie stanie. Dla większości ich produktów na rynku nie ma realnej konkurencji, a flash faktycznie obarczony jest wadami. A wszyscy są siebie warci - każdej z wymienionych firm chodzi o szmal. I po co robić zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WESZPOLAK Re: Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 10:01 Mnie zawsze dziwiło, ze Adobe opracowało format .pdf a nie potrafiło stworzyć poprawnie działającej przeglądarki do niego. Z wszystkich istniejących Adobe Reader jest chyba najwolniejszy i najbardziej pamięciożerny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Microsoft próbował to urzeczywistnić... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 11:23 za pomocą swojego formatu wri... no ale to naprawdę na każdym komputerze wyglądało inaczej, inaczej dzieliło strony itd. Więc skup się na temacie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi po co te dęte słowa? 05.05.10, 09:53 jeśli giganci mają lepszą i tańszą technologię to sama wyprze stare standardy jeśli nie to nawet proroctwa billa nie pomogą... pewnie chodzi o to by wepchąć na siłę swoją, niekoniecznie lepsza, za to na pewno droższą technologie. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ale rzecz w tym ze maja... 05.05.10, 10:32 ...i to od dawna. Do tworzenia naprawde zaawansowanych stron wystarczy HTML+JS+CSS - a flasha to mozna sobie uzywac do przegladarkowych gierek czy animowanych bannerow. Problem w tym ze taniej jest zatrudnic patalacha ktory zrobi HTML w Dreamweaverze czy (o zgrozo) Frontpage - i gdzie nie bedzie umial inaczej to wcisnie Flash. I dlatego jest jak jest - oszczednosci na tworzeniu stron internetowych tak sie koncza... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Ale rzecz w tym ze maja... 05.05.10, 12:47 pewnei masz racje ale nie tylko w informatyce znajdziesz "specjalistów" którzy z "działa bedą strzelali do komara" mnie chodzi bardziej o zasadę że nie ma co się nadymać... "rynek" sam najlepiej zweryfikuje.. czasem troche to trwa to fakt, ale popularne rozwiązania tak mają... (fdd, VHS...) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Oki, to sie zgadzam... 05.05.10, 13:02 > mnie chodzi bardziej o zasadę że nie ma co się nadymać... "rynek" sam najlepiej zweryfikuje.. czasem troche to trwa to fakt, ale popularne rozwiązania tak mają... (fdd, VHS...) Oczywiscie, albo Flash zdechnie albo... zdechnie ;) Rzecz w tym ze w miedzyczasie jakis ZUS czy inne cholerstwo przyjmie to jako standard i bedziemy sie z tym wozic nastepnych pare lat... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Oki, to sie zgadzam... 05.05.10, 14:22 ZUS czy inne cholerstwo przyjmie to jako standard :) dokładnie, oni tak mają... chyba rok temu kupowali 500tys dyskietek 3,5' Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Stad mi ZUS przyszedl do glowy... 05.05.10, 15:03 ...jak wspomniales o FDD ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBol Flash nie został stworzony przez Adobe baranie! IP: *.as.kn.pl 05.05.10, 10:03 Poziom artykułu jest żenujący, autor się skompromitował. Wystarczy 5 sekund, żeby znaleźć historię powstania Flasha, jeżeli ktoś jej nie zna. Tyle, że trzeba mieć nieco oleju w głowie i pokory, posiadać wiedzę, uzupełniać ją, bo inaczej wychodzą bzdety wyssane z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Ale flashomania jest naprawdę przerażająca: 05.05.10, 10:08 whodzę na imageshack, a tam zamiast guzika UPLOAD jest flash z tym guzikiem. nie można tego zrobić normalnie? w html??? wchodzę na F1, chcę zobaczyć kształt toru i zamiast obrazka jest... flash z obrazkiem. wchodzę na mybrute, chcę uruchomić proces, a guzik jest flashem, a nie guzikiem. itd. itp. Ale jest i jedna korzyść - po założeniu flashblockerów nie widzę reklam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil 100% racji! 05.05.10, 10:29 I wlasnie dlatego smieszy mnie jeczenie zwolennikow flasha ze HTML jest taki do bani, ze pewne rzeczy to tylko we flashu mozna zrobic. Nawet nie probuje sobie wyobrazac poziomu ignorancji ludzi, ktorzy takie bzdety robia - i co by zrobili gdyby dac im bardziej odpowiedzialna robote ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Ale flashomania jest naprawdę przerażająca: IP: 80.51.167.* 05.05.10, 16:52 > whodzę na imageshack, a tam zamiast guzika UPLOAD jest flash z tym > guzikiem. nie można tego zrobić normalnie? w html??? Nie. Chcesz wybrać kilka plików naraz? Chcesz zobaczyć pasek postępu*? Konieczny jest flash lub aplet javy. *Pobieranie aktualnego stanu z serwera co parę sekund nie uznaję jako rozwiązania. Czy webdeveloperzy nadużywają Flasha? Prawdopodobnie. Ale jest to wygodne narzędzie dla twórców. Porównajcie z SVG - te grafiki wektorowe można spotkać co najwyżej na wikipedii, interaktywnych animacji opartych na SVG+JS nie widziałem poza jakimiś przykładami. Nikogo nie obchodzi "X jest lepsze niż Y" jeśli przy użyciu Y robią wszystko szybciej i sprawniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil I to wlasnie jest ignorancja ;) 05.05.10, 17:05 > Nie. Chcesz wybrać kilka plików naraz? Chcesz zobaczyć pasek postępu*? Konieczny jest flash lub aplet javy. Jesli pracujesz w IT - to rzuc robote. Nie nadajesz sie. O AJAX slyszal? Nie, nie chodzi o plyn do podlog. Nie wierzy? Zapraszam na strone poczty gmail (lub gazety). Zaznaczanie kilku plikow - zaden problem. Pasek postepu? AJAX. Zero flasha, zero appletow Javy. I pomyslec ze Ty mogles pisac jakas strone... > interaktywnych animacji opartych na SVG+JS nie widziałem poza jakimiś przykładami. Tu masz gotowe biblioteki HTML+JS do dynamicznych i interaktywnych wizualizacji opartych na SVG: code.google.com/apis/charttools/index.html > Nikogo nie obchodzi "X jest lepsze niż Y" jeśli przy użyciu Y robią wszystko szybciej i sprawniej. Zwlaszcza jesli mityczni "oni" sa pewnymi siebie ignorantami pieprzacymi od rzeczy tak ze az zeby bola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdBlocker Kilka reklam we Flash zarżnie każdy komputer IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 10:31 Kilka reklam we Flash zarżnie każdy komputer. I dlatego blokuję WSZYSTKIE reklamy! :-))) AdBlocker!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuballa Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe 05.05.10, 11:30 "Flash ma problemy.....Dean Hachamovitch, który w Microsofcie odpowiada za przegladarke Internet Explorer " - jak wszyscy wiemy to najbardziej bezpieczna przegladarka na swiecie ;) Zgadzam sie z niektorymi przedmowcami na tym forum ze HTML5 jest bezpieczniejszy itd ale jak na razie flash przoduje, narzedzie jest dobrze upowszechnione i w miare proste w uzyciu a przeciez o to chodzi. Co do dyskusji na tym forum ktora technologia jest lepsza...... czy wy naprawde uwazacie ze tutaj chodzi o technologie? HAHAHA a to dobre witamy w swiecie biznesu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: 202.124.74.* 05.05.10, 13:23 kretynofil - nie osmieszaj się, nie znasz Flasha, nie wiesz co to jest ActionScript 2.0, 3.0 nie wiesz co to jest Flash Lite itd to się nie wypowiadaj. Dobrze napisali - chodzi tu o gry na urządzenia mobilne które napisane w Flashu i eksportowane do SWF nie znalazłyby się na App Store a więc Apple by sobie na nich nie zarobiło - więc chodzi tu o chciwość Apple. Chciałeś przykładu przewagi Flasha nad HTML5/JS? Proszę bardzo - gra Plants vs Zombies. Jest na Flasha, iPhone, Windows. NIE MA WERSJI HTML/JS5. Masz jeszcze jakieś pytania??? A może skoro jesteś takim specjalistą od HTML5 i JS to możesz nam pokazać strony WWW które napisałeś/aś w HTML5/JS które miałyby takie możliwości jak strony napisane w Flashu/Flexie? Hmmm, pewno nawet w życiu o Flexie nie słyszałeś więc o czym tu człowieku piszesz??? Czego kraczesz jak nawet nie wiesz o czym piszesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Hihihihi ;) 05.05.10, 13:33 > kretynofil - nie osmieszaj się Popatrzmy... kto tu sie osmiesza? > Dobrze napisali - chodzi tu o gry na urządzenia mobilne które napisane w Flashu i eksportowane do SWF nie znalazłyby się na App Store Dobrze napisali? Chodzi Ci o ta wypowiedz? A ta cala naparzanka o Flash jest naprawde zabawna - wszystkim chodzi o zyski z gier casual i nikt tego nie chce przyznac... A moze o ta? To ja w takim razie pytam - czy naprawde w aplikacjach potrzebne sa "animacje i efekty graficzne"? Bo w gierkach - to i owszem, sa potrzebne. Dobrze napisali co? A wiesz kto jest autorem tych postow? Zdziwisz sie - Kretynofil, ktory rzekomo sie osmiesza... > Hmmm, pewno nawet w życiu o Flexie nie słyszałeś więc o czym tu człowieku piszesz??? Czego kraczesz jak nawet nie wiesz o czym piszesz??? Musisz sie zdecydowac, przyglupie dziecko, czy zgadzasz sie z tym co napisalem czy to krytykujesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ragnah Flash stworzony przez Adobe? 05.05.10, 15:10 Flash został stworzony przez firmę Macromedia. Swego czasu mocnego konkurenta Adobe. PS Macromedia rozwijała wspaniały program do grafiki - FreeHand (odkupiony wcześniej od upadającego Aldusa). Wszystkie Corele i Illustratory mogły się chować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: Flash stworzony przez Adobe? IP: *.mixelectronics.pl 11.05.10, 17:30 na linuxie zresztą całkiem nieźle działający do dziś Odpowiedz Link Zgłoś
wedry Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe 05.05.10, 15:48 Popieram. Nie dosc ze Flash ma mnostwo niezalatanych dziur, to webmasterzy naduzywaja Flasha na stronach html. Szczytem jest robic cale serwisy oparte na Flash, nijak to cholerstwo bookmarkowac, komus przeslac linka do podstron, etc. Silverlight to to samo tylko ze Microsoft. Jedyny sluszny standard to HTML 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Apple i Microsoft ramię w ramię gnębią Adobe IP: *.mixelectronics.pl 11.05.10, 17:21 no jeśli 95 % amerykańskich debili nie zna innej alternatywy dla windows czy Maca to już ich problem mnie na linuxie flash jakoś działa bez zastrzeżeń ale jeśli Gates i Jobs specjalnie projektują systemy i aktualizacje do swoich systemów aby Flash działał nie tak jak powinien to znaczy że świat informatyczny nadal ma Microsoft i Apple za bogów systemowych i zamiast kierować się w jakimś mądrym kierunku to kieruje się w sobie tylko znanym kierunku czyli w kierunku DUPY Odpowiedz Link Zgłoś