Dodaj do ulubionych

"Rzeczpospolita": Allianz Bank chce sprzedać po...

02.09.10, 13:58
Może zanim dojdzie do fuzji, jakiś odpowiedni urząd mógłby się przyjrzeć kursom walut, jaki Alior
stosuje do przeliczeń transakcji w walutach obcych? Czy to przypadkiem nie jest niezgodne z
prawem? Różnice w kursach są tak wielce niekorzystne, że te same transakcje rozliczane w innych
bankach i przy doliczeniu opłaty za wypłaty z bankomatów za granicą są dużo tańsze niż w Aliorze,
który przecież szczyci się bezpłatnymi bankomatami. Po tych wakacjach już wiem, skąd są
finansowane te "darmowe" bankomaty... Dlaczego żaden dziennikarz nie drąży tematu
niekorzystnych przewalutowań, tylko powstają jakieś nierzetelne rankingi z błędnymi informacjami
dla klientów? Że niby Alior jest najtańszy. Jasne... :-(
Ja osobiście wolę zapłacić te 10 zł za wypłatę z bankomatu za granicą, ale mieć przewalutowanie po
uczciwym kursie, a nie za każdym razem dostawać w d..., nawet jak "bezprowizyjnie" płacę za
granicą w sklepie. Taka jest właśnie ta "wyższa kultura bankowości", pamiętajcie że nikt nigdy
nikomu niczego nie daje za darmo i bank jakoś musi sobie to zrekompensować. Alior rekompensuje
to sobie kursami walut, pewnie nawet nieźle na tym wychodzi, a PR-owo wszystko wygląda nieźle,
że przecież mamy wszystko bezpłatnie :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: elo Za granica placi sie gotowka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 14:57
      No chyba ze chce sie dorobic bankowych krwiopijcow... Ale kazdy orze jak moze.
      • Gość: gosc Re: Za granica placi sie gotowka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 15:37
        gotówka - OK, zawsze warto mieć ze sobą pewną kwotę. A z tymi kursami - nie
        wiem... wypłacałem dotychczas w CZ, HU, AU, D i UK - zawsze miałem kurs
        minimalnie niższy od tego po którym kilka dni wcześniej kupowałem gotówkę w
        kantorze. A.. i kantor Katowice Centrum - dobre ceny a nie jakiś drogi na wiosce.
    • Gość: Superbiznes Allianz to ma gest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 16:28
      Podobno stworzenie polskiego oddziału Allianz banku kosztowało ponad 500 milionów złotych, teraz
      chcą sprzedać za 28 milionów, pewnie nikt nie jest winny, ot nie udało się, co tam sprzedamy...
      • aleks652 Re: Allianz to ma gest 07.09.10, 14:54
        Tylko nierentowe sprzedadzą

Allianz Wrocław
    • Gość: gość "Rzeczpospolita": Allianz Bank chce sprzedać po... IP: *.alltex.3s.pl 03.09.10, 23:29
      Allianz Bank Polska S.A. nie jest na sprzedaż. Nie ma takich planów w Monachium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka