norrmalna 13.08.10, 15:38 Niedlugo mam zamiar negocjowac z rodzicami kieszonkowe, wiec iel kieszonkowego powinna dostawac wedlug was nastolatka? *Dostajecie kieszonkowe? *ile *chcielibyscie wiecej czy wam starcza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szatynka Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:03 1. Nie dostaję kieszonkowego. 2. Nic. 3. Jestem z tych co oszczędzają. Btw. wszystko co posiadam to pieniądze z urodzin i ze stypendiów. Odpowiedz Link Zgłoś
paaaty. Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:15 Ja dostaję od rodziców 30 zł. tygodniowo. oczywiście, że mi to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
nieosiagalnaxd Re: kieszonkowe 13.08.10, 19:27 szatynka napisał(a): > 1. Nie dostaję kieszonkowego. > 2. Nic. > 3. Jestem z tych co oszczędzają. > > Btw. wszystko co posiadam to pieniądze z urodzin i ze stypendiów. Ja tak samo kasę mam z urodzin, bądź babcia czasem da na loda lub coś. ;p Oszczędzam.. Odpowiedz Link Zgłoś
anja_ Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:05 *nie piszę tego by się pochwalić, tylko dla celów tego wątku! Dostaję kieszonkowe odkąd poszłam do czwartej klasy. Na początku miesiąca dostaję od rodziców. Mama mi daje dziesięć złotych na drobne wydatki, a tata na doładowanie telefonu 30. choć najczęściej nie doładowuję komórki to mam cztery dychy dla siebie. Mi to w zupełności wystarcza. Na początku dostawałam bodajże 25 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
norrmalna Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:13 A i jeszcze jakbyscie mogly napisac to na co je dostajecie? Na slodycze, kosmetyki, ciuchy, itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
myself Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:22 ja mam 10 tygodniowo... I normalnie mi to starcza.. na np wyjście z qumpelami czy coś innego.... ale teraz odkładam bo zbieram na aparat cyfrowy... Odpowiedz Link Zgłoś
mileymandy Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:12 Ja nie dostaję.Proszę rodziców i mi dają Nie chciałabym dostawać kieszonkowego,bo musi wystarczyć na tydzień,miesiąc,a tak to można rodziców byle kiedy poprosić o pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
renooo17 Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:14 dostawałam. na początku tylko od mamy 50 zł na moje wydatki. Do tego na kartę miejską jakieś 40 zł i na telefon 25 zł. później tata zaczął dawać drugie 50 zł. teraz w ogóle nie dostaje bo mam iść do pracy xD Odpowiedz Link Zgłoś
broken_heart Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:21 Dostaję 100 zł, raz starcza raz nie, nie wiem ile dostawać powinna w każdym razie przeważnie to co chcę to mam. Odpowiedz Link Zgłoś
squash kieszonkowe. 13.08.10, 16:24 tak właściwie nie wiem, ile w sumie dostaję. co miesiąc 50 zł + abonament na komórkę bez limitu + słodycze i inne pierdółki, których mi się zachce + kasę na doładowanie karty miejskiej + kasę na kartę kredytową. Odpowiedz Link Zgłoś
angie2 Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:30 Nie dostaję kieszonkowego od rodziców, tylko od dziadków. Od jednych i od drugich w sumie miesięcznie dostaję 120 zł Odpowiedz Link Zgłoś
just...me Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:37 Zanim mnie ochrzanisz za chwalenie się, przeczytaj do końca. Ja dostaję ok 400 zł miesięcznie. ALE muszę sama sobie płacić za telefon (mam abonamęt), zeszyty do szkoły też sama większość kupowałam, jak mi się pórnik/pióro/czy coś takiego popsuje/znudzi to też nowe muszę kupić sama. Jak mam chęć na jakieś perfumy czy drogi ciuch to też sama. (Chyba, że chodzi o urodziny czy coś). Kiedyś dostawałam kasę 20 zł tygodniowo, ale tylko na własne wydatki typu np. kino i bardzo nie podobała mi się ta opcja, kiedy widziałam jakieś fajne spodnie np. za 100 zł, a mama uważała, że są mi nie potrzebne bo mam ''takie same i w nich nie chodzę" to musiałam oszczędzać przez ok miesiąc . Przeważnie na wszystko musiałam odkładać. Wg. mnie dostawanie czegoś w rodzaju pensji na własne wydatki i rachunki jest świetne, bo mama ma pewność, że nie będzie miała niespodziewanych wydatków na mnie (nagadam bardzo duży rachunek za telefon i to ona będzie musiała zapłacić itp.) A ja potrafię rozporządzać własnymi pieniędzmi tak jak uważam. Mogę oczywiście nagadać na telefonie 399 zł i zostanie mi złotówka na los na loterię, a mogę wyłączyć na miesiąc telefon i mam w zapasie 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina94 Re: kieszonkowe 13.08.10, 16:43 Ile powinnaś dostawać? To zależy od dochodów Twoich rodziców. Ja nie dostaję regularnie kasy, ale jak potrzebuję, to zawsze mogę liczyć na rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_alex em . 13.08.10, 16:45 kiedyś dostawałam kieszonkowe . 50 zł , ale mojej wtedy jeszcze dziecięcej wersji to wystarczyło . teraz właściwie też bym nie pogardziła . bo troche poczekać i mam już koszulkę : 3 . teraz jak po prostu o coś poproszę , to po dłuższym lub krótszym czasie to dostanę . nie wszystko ale to co w zasięgu ręki : D Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 moje 'kieszonkowe'... 13.08.10, 18:48 wypłaca mi ZUS. Dlatego nie bierz sumy mojego kieszonkowego pod uwagę, bo rodzice raczej Ci tyle dawać nie będa ;P Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: moje 'kieszonkowe'... 13.08.10, 18:51 PS: za tą sumę płace wszystko: rachunek za net, kartę do tel, książki, zakupy, kosmetyki, jedzenie dla psa, prawo jazdy + poprawki (heh), wycieczki... Ale jest ok ;P Odpowiedz Link Zgłoś
5 kieszonkowe 13.08.10, 18:51 Nie mam wyznaczonej kwoty. Dostanę, jeśli poproszę. Moim zdaniem taki układ jest o wiele korzystniejszy. ;3 Odpowiedz Link Zgłoś
temptation Re: kieszonkowe 13.08.10, 19:05 Ja czasem dostaję kiszonkowe czasem 50 zł , czasem 100 zł ;D . Hmm... mi zawsze na coś brakuje więc przydało by się żebym dostawała więcej ;] Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_channel_ Re: kieszonkowe 13.08.10, 19:34 Dostaję kieszonkowe. 100 zł. miesięcznie . Dziewczyna powinna mieć na swoje wydatki. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: kieszonkowe 13.08.10, 19:34 1. Dostaje raz na jakiś czas, w zależności od tego czy rodzice akurat mają na to kasę. 2. Ile? 50 zł. Czasami mniej. 3. Wystarcza. Tym bardziej, że od rodziny ostatnio dostałam trochę kasy, także jest ok. Mam na swoje potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream ja w ogóle nie dostawałam i żyję 13.08.10, 19:51 Nigdy nie dostawałam kieszonkowego. Jak coś potrzebowałam na coś to mówiłam i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
myszaczek Re: kieszonkowe 13.08.10, 19:41 Nie dostaje kieszonkowego , ale tylko dlatego ,ze nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
7_things Re: kieszonkowe 13.08.10, 19:45 * Tak. * 10 zł na dwa tygodnie. * Starcza mi, nie potrzebuje więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
twilight_6 taa..nie każdy ma fajnie. ja mam tylko.. 13.08.10, 19:47 20 zyla od rodziców. 20 zyla od dziadków. 20 zyla na karte. czyli 40 kieszonkowe na miesiąc. 20 na karte miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
winia Re: taa..nie każdy ma fajnie. ja mam tylko.. 15.08.10, 09:42 dostaje od niedawna 50zł i kase na doładowanie telefonu 30 zł kase którą dostaje od rodziców odkładam a od dziadków wpada jeszcze ok. 20-30 zł miesięcznie więc to mam na wydatki mi to wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
szukajmnie Re: kieszonkowe 15.08.10, 10:47 Ja nie dostaję kieszonkowego. Jak narazie ... Mama uważa , że moge jeszcze trochę poczekać i tak właściwie to ma racje Odpowiedz Link Zgłoś
pretty_lady Re: kieszonkowe 15.08.10, 10:58 *Dostajecie kieszonkowe? TAK *ile 50-100 ZŁ *chcielibyscie wiecej czy wam starcza? STARCZA Odpowiedz Link Zgłoś
iga18 Więc .. ; )) 15.08.10, 10:51 1. Dostaję ... 2. 3 zł od pon do pt, czasami więcej ; ) 3. Wystarczy ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
julka_18 ehem. 15.08.10, 11:01 * dostajecie kieszonkowe? - tak. * ile? - 10 zł co tydzień. * chcielibyście więcej czy wam starcza? - więcej. Odpowiedz Link Zgłoś