Dodaj do ulubionych

Miłość vs. Zauroczenie

09.09.10, 19:32
Jak rozpoznać te 2 uczucia? Czy w ogóle czymś się różnią?..
Bo mam taki problem... Podoba mi się mój bliski kolega. Oczywiście nic o tym
nie wie.. No bo ja sama nie jestem pewna swoich uczuć.. Jak rozpoznać czy to
co czujemy fdo drugiej osoby to właśnie prawdziwa miłość a nie tylko przelotne
zauroczenie??
Obserwuj wątek
    • cameron Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 19:35
      potrzeba czasu, by zauroczenie przerodziło się w prawdziwą miłość.
      nie powiem ci, bo dokładnie nie wiem, jak jest z tobą.
      • nuskadee aa no bo ze mną jest tak.. 09.09.10, 19:38
        kiedy tylko go widzę motyle w brzuchu, cały czas o nim myślę, na nudnych
        lekcjach nawet wpółświadomie bazgrole jego imię martwię się o niego tęsknie
        kiedy się nie widzimy..
        Czy ja go kocham? surprised sciana
        • czarna_. Re: aa no bo ze mną jest tak.. 09.09.10, 19:43
          hmm... to rzeczywiście cięzka sprawa... ja bym poczekała... no wiesz, miłośc tak szybko Ci
          nie przejdzie smile. Poczekaj na rozwój wypadków.
          • 90210_ hy . 08.10.10, 18:59
            kwiat Przypomina mi się pewna historia .. kwiat

Kiedyś przyjaźniłam się z moim kolegą z klasy. Spędzaliśmy razem każdą chwilę na
            przerwie, słuchaliśmy piosenek z jego mp4, pomagaliśmy sobie w lekcjach ..
            Czułam że to mój najlepszy przyjaciel. Niestety moja przyjaciółka pewnego dnia
            palnęła przy nim głupotę że go kocham. Od tego momentu dużo na ten temat
            myślałam, doszłam do wniosku że to nie tylko przyjaciel. Dokonywałam porównań
            między nim a chłopakami w których wcześniej się bujałam .. Byłam pewna że dla
            niego zrobiła bym wszystko. Martwiłam się o niego gdy był chory, myślałam o nim
            .. ale wszystko się rozwaliło przez to że moja pseudo- przyjaciółka chciała mnie
            zmienić w swojego sobowtóra, totalnego snoba myślącego o słodkich chłopakach
            typu Justin Bieber. Teraz od nowa staram się odbudować moje relacje z nim ale
            nic z tego. Wiem że to była miłość, bo wciąż martwię się o niego w każdej chwili.
      • szatynka. Re: Miłość vs. Zauroczenie 05.10.10, 21:48
        nie ma sposobu by odróżnić miłość od zauroczenia . : >
        to się po prostu ' czuje ' .
    • klema Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 19:40
      A ile masz lat? Nie możesz się zakochać w kimś, jeśli chodzisz do podstawówki.
      Pierwsze związki zaczynają się w gimnazjum.
      Ja myślę tak. Nie można się odkochać. Kocha się tylko jedną osobę. Nie wiem kim
      ona będzie. Pewnie pomylę się wiele razy, ale na razie. Daj sobie spokój, z
      'miłością'. No chyba, że jesteś starsza. Przynajmniej ode mnie. Mam 14. big_grin
      • nuskadee @klema 11 listopada mam 15 09.09.10, 19:57
      • guma_balonowa Re: Miłość vs. Zauroczenie 08.10.10, 19:11
        klema napisał(a):

> A ile masz lat? Nie możesz się zakochać w kimś, jeśli chodzisz do podstawówki.
        > Pierwsze związki zaczynają się w gimnazjum.
        > Ja myślę tak. Nie można się odkochać. Kocha się tylko jedną osobę. Nie wiem ki
        > m
        > ona będzie. Pewnie pomylę się wiele razy, ale na razie. Daj sobie spokój, z
        > 'miłością'. No chyba, że jesteś starsza. Przynajmniej ode mnie. Mam 14. big_grin

Serce nie sługa... nie ma wyznaczonej, twardej granicy wiekowej. Fakt, do
        miłości trzeba dojrzeć psychicznie, a gdy dojrzejesz i się zakochasz - nie ma
        lepszego uczucia ;D Powodzenia kiss
    • cameron Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 19:44
      będziesz sama widzieć czy go kochasz.
      to zależy od wieku. to Ty musisz wiedzieć tam, w serce , czy go kochasz.
      jeżeli to zauroczenie, szybko ci przejdzie.
    • sweet94 Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 19:45
      proszę cb jest to częsty problem, ale dość łatwy do wyjaśnienia. to wygląda tak.
      znasz jakąś tam osobę gadacie i bam - ZAUROCZENIE. czemu akurat to? bo dokładnie
      nie znasz tej osoby. możesz po jakimś czasie kochać tego ludzika jak, no nie
      wiem, przyjaciółkę, psa?
      a KOCHAĆ(w sensie uczucieindifferent) można po takim czasie wystarczającym na poznanie
      tej osoby tak najgłębiej jak się da, jest wzajemne uczucie i te wszystkie
      pierdoły z pomocą i wsparciem. jak czegoś nie rozumiesz to pisz w tym wątku.
      będę zaglądaćwink
      • geniaaa Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 19:52
        jeżeli Ci się tylko podoba to znaczy, że to raczej zauroczenie i w takim razie
        powinno Ci przejść, jeżeli to natomiast będzie trwało dużej możliwe, że to coś
        więcej ...
        • jb.0la TU:) 09.09.10, 19:56
          no wiec jezeli ci sie tylko podoba a nie z charakteru i w ogole osobowosc to
          pewnie zauroczenie ;D mi sie pol roku podobal jededn chlopak (oczywiscie starszy
          tongue_out ) tez motyle w brzuchu itd. xD ale mi przeszlo bo on jest glupi i wredny
          wiec... chyba wszystko jasne. nie wiem czy pomoglam ale papatkii.! smile
          • nuskadee Wiecie 09.09.10, 20:01
            nawet nie chodzi o jego wygląd... On jest z charakteru taki wyrozumiały umie
            mnie rozśmieszyć do łez a to cechy które cenie u facetów tylko no jest różnica
            wieku ja mam za 2 miesiące 15 on za miesiąc 18.. Ale wiek chyba nie ma znaczenia
            skoro tak dobrze się dogadujemy? Hmm? Znamy się od prawie roku widujemy się
            praktycznie codziennie ale ON nigdy nie powiedział mi NICZEGO wprost
    • julciak Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 19:58
      Podobno miłość powstaje dopiero wtedy kiy Twoja sympatia ją odwzajemnia. Ale raczej jesteś zauroczona.
    • zouza_ Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 20:02
      mi się wydaje , że jak się kogoś kocha to widzi się jego wady i zalety a jak się jest zauroczonym to przeważnie wad się nie dostrzega.
      i na pewno to też zależy trochę od wieku. bo gdzieś tak mniej więcej zanim się skończy gimnazjum to raczej są tylko zauroczenia ( w większości osobiście ).
      i jeśli ktoś podoba nam się tylko z wyglądu to ( według mnie ) jest to zauroczenie, bo w miłości oprócz piękna zewnętrzenego powinno się dostrzegać także to wewnętrzne piękno.
      • zouza_ Re: Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 20:06
        w większości *oczywiście.

sorki .
    • frer_ Miłość vs. Zauroczenie 09.09.10, 20:04
      Jak jesteś zauroczona to podoba ci się wygląd chłopaka i np. jego talent, albo to co lubi robić
      w wolnym czasie. Zdaje ci się, że kochasz jego zalety i wady, i całego jego, ale jak sie
      nad tym grubo zastanowisz i słono ocenisz, to dostrzeżesz, że dużo rzeczy ci w nim nie
      pasuje. Co wtedy robić ? Ignorować te wszystkie uczucia związane z nim. To trudne, ale
      potrzebne w przyszłości.

Zaś miłość jest naprawdę piękna. Nie tylko podoba ci się ten chłopak, chcesz tańczyć i
      śpiewać mimo, że tego nie potrafisz tylko dlatego, że on się na ciebie popatrzył czy coś takiego.
    • beemazzy Re: Miłość vs. Zauroczenie 05.10.10, 21:30
      Miłość nie przechodzi tak, o. Myślisz o tym kimś nawet jeśli nie jesteście blisko siebie,
      marzysz o niej, wyobrażasz sobie "co by było gdyby...", gdy się pojawia czujesz jak
      miękną Ci kolana... Jest mnóstwo rzeczy, ale prawda jest taka, że każdy odczuwa to
      inaczej. Ja na przykład się przewracam ;D. Ale kiedy jesteś zauroczona wydaje Ci się, że
      kochasz tą osobę tylko jak jesteś przy niej, gdy rozmawiacie etc. Z miłością tak nie ma. A -
      wybacz, jeśli urażę - serce nie sługa...
      • olciaaa03 Re: Miłość vs. Zauroczenie 05.10.10, 21:39
        chyba zakochanie bo miłość to jest uczucie odwzajemnione..

dla mnie miłość i zakochanie to dwie różne rzeczy więc takie sprostowanie Ci daje ;D
    • ilovehis Re: Miłość vs. Zauroczenie 05.10.10, 21:36
      Zauroczenie mija szybko. Myślisz, że się zakochałaś, ale to trwa około miesiąca.
      A jeżeli nie możesz przestać myśleć o kimś przez rok lub pól roku, to wtedy
      można powiedzieć że się zakochałaś.
      Nie słuchaj tych, którzy piszą, ze miłość jest od jakiegoś tam wieku. To nie
      prawda! Zakochać się można bez względu na wiek!
    • pauluu i to i to do dupy ;] 05.10.10, 21:47
    • siobhan6 Re: Miłość vs. Zauroczenie kliikk....!! 05.10.10, 22:01
      Odpowiem ci na moim przykładie, bedzie łatwiej.:
      Zaczęlo się w 2 kl. podst. [ teraz jestem w 2 gimn.] Byłam zauroczona
      chłopakiem. w 3 klasie on się we mnie 'bujał' ale mu przeszło. ale mi nie. teraz
      jestesmy przyjaciółmi. nie ppowiem mu ze coś do niego czuje bo moge to wszysto
      zepsuć. ale jestem rada Że ON JEST SZCZĘŚLIWY. ii ja też . bo on jest zadowolony.

więc tak, podsumowanie. trzeba czasu żeby zauroczenie przeistoczło się w miłość.
      jesli go kochasz to chcesz DLA NIEGO jak najlepiej. w miłości nie chodzi tylko o
      to zeby mniec sie z kim calować itp. tu chodzi o pomoc np. w lekcjach. wsparcie
      w trudnych chwilach itd.

jest takie przysłowie: Jeśli kochasz, to daj odejść. A jeśli kocha, to wróci.

kiss
    • olcissia_1998 Re: Miłość vs. Zauroczenie 08.10.10, 17:59
      Zauroczenia można doznać gdy widzimy kogoś ładnego, przystojnego. Chłopcy np. widzą
      opaloną blondynkę we wdzianku bogaczki z ładną twarzą, a dziewczyny zobaczą
      przystojnego i umięśnionego chłopaka i odrazu twierdzą, że to zakochanie. Wkońcu
      poznamy tą osobę. U chłopców okarze się, że piękna i bogata blondynka jest wredną i
      głupią tipsiarą. U dziewczyny okarze się, że przystojny i umięsiony chłopak myśli tylko o
      sobie i jęczy gdy nadepniemy mu na buta xDD

A zakochanie czujemy, gdy poznamy kogoś bliżej. Dziewczyna dla chłopaka nie musi być
      piękna i bogata, a chłopak dla dziewczyny nie musi być przystojny i umięsiony. Mamy
      przyjaciela, który staje się sympatią, bo poznałyśmy go i lubimy go.
    • dorr Re: Miłość vs. Zauroczenie 08.10.10, 18:44
      ja myślę, że miłość może być następstwem zauroczenia. na początku się w kimś
      zadurzasz, a później zakochujesz. ;]
    • pwe Re: Miłość vs. Zauroczenie 08.10.10, 18:48
      Zauroczenie szybko mija miłość nigdy nie mija . Prawdziwa miłość zostawia zadrę
      na sercu na zawsze.
    • benna94 Re: Miłość vs. Zauroczenie 08.10.10, 18:58
      No wiesz.... mi się przez 3 lata podobał jeden chłopak, i nawet teraz gdy go
      widzę(nie za często) to jeszcze tak jakoś dziwnie mi. Ale coraz bardziej mam na
      niego wywalone, bo wiem że to nie jest chłopak dla mnie. smile
      Powodzeniasmile
    • oluskka Re: Miłość vs. Zauroczenie 08.10.10, 18:58
      Powiem tak...Miłość to...jak jesteś koo niego chciałabyś żeby tak zostało,żeby
      on był całczas oo ciebie...Kochasz Go,wtedy chcesz być w każdej sekundzie
      swojego życia...Zauroczenie to...myślisz ze go kchasz ale nie pragniesz go z
      całej siły...
      serce
    • szalona_fanka46 Re: Miłość vs. Zauroczenie 08.10.10, 19:22
      Mnie się wydaje, że to może być zauroczenie . Miłość to uczucie dwojga ludzi do siebie ,
      a jeżeli ten chłopak nie wie o twoich uczuciach względem niego ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka