23.11.10, 16:21
Witajcie kociaki kiss
Mam do Was prośbę , pomożecie mi znaleźć jak najwięcej informacji o jabłku ?
Mam już jabłko jako owoc , jako złote jabłko w micie ,,Najpiękniejsza'' . I ciągle szukam. Pomożecie ? kiss Proszę kiss
Obserwuj wątek
    • michaelka Re: Jabłko. 23.11.10, 16:32
      Proszę...
      • michaelka Re: Jabłko. 23.11.10, 16:55
        help me kiss
    • michaelka Re: Jabłko. 23.11.10, 17:19
      proszę pomóżcie mi kiss
      • michaelka Re: Jabłko. 23.11.10, 17:20
        Proszę kociaki kiss
        • domi_2806 Re: Jabłko. 23.11.10, 17:31
          Jako insygnia królewska i znak grzechu i owocu zakazanego w Biblii. smile
    • emily. Jest jeszcze jabłko jako zakazany owoc. 23.11.10, 17:31
      Jabłko w kulturze popularnej [edytuj]

* Miłosna wróżba z jabłka stosowana jest w obrzędach ludowych, n.p. w Polsce przy Katarzynkach i Andrzejkach - skórka jabłka obrana w jak najdłuższy pasek ma być rzucona tak, aby ułożyć się w inicjał przyszłej żony lub męża.
      * Popularna europejska baśń o królewnie Śnieżce opisuje zatrute jabłko, którym czarownica zatruwa królewnę, po czym Śnieżka zapada w wieczny sen, z którego obudzić może ją tylko miłosny pocałunek.
      * W folklorze polskim jeże miały zbierać jabłka na swoje kolce i wynosić je z sadu, chociaż jeże w rzeczywistości są mięsożerne.
      * W folklorze szwajcarskim bohater Wilhelm Tell za obrazę władzy habsburskiej miał zostać zmuszony przez wójta do wyboru między karą śmierci albo zestrzeleniem kuszą jabłka z głowy własnego syna.
      * Według popularnej legendy, Isaac Newton miał odkryć prawo grawitacji rozmyślając w sadzie, gdzie spadło mu jabłko na głowę.
      * Big Apple czyli wielkie jabłko to potoczny w Stanach Zjednoczonych zwrot, oznaczający miasto Nowy Jork.
      * W Polsce w latach PRLu produkowano perfumy zwane "Zielonym Jabłuszkiem" o zielonym kolorze i mocnym, słodkim zapachu.
      * Apple to nazwa popularnej firmy komputerowej z Kalifornii, używającej symbolu nadgryzionego jabłka na cześć matematyka i wynalazcy Alana Turinga, który popełnił samobójstwo spożywając jabłko, które sam zatruł. Synonimem komputerów firmy Apple jest tez skrót Mac, od jednej z serii komputerów firmowych nazwanych MacIntosh (odmiana jabłka).
      * W Stanach Zjednoczonych okrągła szarlotka z jabłkami jest potocznym symbolem narodowym i symbolem całej Ameryki, chociaż pierwsze jabłonie przywieźli na kontynent i zaczęli hodować dopiero angielscy pielgrzymi w 17-ym wieku.

Z wikipedii.
      Można z tego wybierać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka