04.02.11, 22:47
Zemdlałyście kiedyś?
Ja dwa lata temu na zakończenie roku. Od tamtej pory ciągle mam wrażenie, że zaraz zemdleje. Tzn, nie w domu, ale np. jak odpowiadam przy tablicy albo na apelach. Przez to nie potrafie racjonalnie myśleć i uciekłam rok temu z zakończenia roku (poszłam tylko po świadectwo).

Co ja mam z tym zrobić? Nawet nie chodze do kościoła na msze. Poszłam kilka razy -> było okej, ale już potem zaczęłam sobie wyobrażać, że mi się kręci w głowie no i faktycznie, mało co nie zemdlałam.

Ciemno przed oczami, nagły ból brzucha..

pomóżcie mi, proszę. sad
Obserwuj wątek
    • ciapolka Re: omdlenia. 04.02.11, 22:51
      to było jak jechałem rowerem z dosyć stromej góry. zauważyłem kamienia wystajacego z ziemi dopiero sekundę przed upadkiem.
      reszty nie pamiętam.
    • koniara8 Re: omdlenia. 04.02.11, 22:53
      Ja nigdy nie zemdlałam, ale udaj się do lekarza. Koniecznie!!
    • light Re: omdlenia. 04.02.11, 22:53
      Oj, miałam to samo.
      Tylko, że w młodości mdlałam znacznie częściej. To było trochę niepokojące, bo wystarczyło, że było więcej ludzi i momentalnie robiło mi się słabo. Już nie wspomnę o widoku krwi... pewnego razu pamiętam, że higienistka opowiadała nam o ranach otwartych i jak zahamować mocno tryskającą krew. Nawet do okna nie zdążyłam dojść.
      Poszłam do lekarza, ale nic to nie dało. Przeszło mi po prostu z wiekiem, więc za bardzo nie wiem, co Ci poradzić...
      • jenna_ Re: omdlenia. 04.02.11, 22:57
        @koniara8 - jestem całkowicie zdrowa, robiłam badania. Nie wiem, co to może być.
        • estera102 Re: omdlenia. 05.02.11, 14:59
          to może tez być spowodowane ze za szybko rośniesz i twoje serce za wolno pracuje - w tym wypadku powinnaś iść do lekarza
          p.s mój kuzyn tak ma
    • aszulka Re: omdlenia. 04.02.11, 22:56
      hmm, może powinnas pójść do lekarza?

ale myślę, że może to ze stresu? albo masz coś w stylu klaustrofobii, tylko że na ludzi. wiem, że takie coś istnieje. poprostu jak jest za dużo ludzi dookoła to mogą występować wymienione przez ciebie reakcje. spróbuj troche wyluzować, jak nie przejdzie to radze się udać do lekarza może on coś poradzi? na leczenie takiego czegoś to chyba terapeuta. jeśli nic nie pomoże to chyba będziesz musiała nauczyć się z tym żyć.
    • vemisia Re: omdlenia. 04.02.11, 23:00
      taak. w kościele chyba półtora roku temu. całe szczęście że nie stałam w ławce. bo bym walneła głową prosto w ławe ;p
      dokładnie czułam to samo co ty , ciemno przed oczami i kucie w brzuchu ((;
    • selena_ Re: omdlenia. 04.02.11, 23:07
      Tak zemdlałam i mam dobre wspomnienia ( nawet fajnie heh ). Mnie tez bardzo często kręci się w głowie byłam u lekarze, miałam badania wszystko ok, powiedział że to dorastanie(przepisał mi tabletki). Bardzo się denerwujesz w szkole ? też czasami się denerwuje jak ide do tablicy to normalne ale nie miej lęku Szkoła to nic strasznego smile.Może idź do lekarza da ci tabletki albo zrobisz badania. Po prostu żyj i nie myśl o tym omdlewaniu big_grin I chodź do kościoła ! kiss
      • tigress Re: omdlenia. 05.02.11, 00:10
        Ja zemdlałam kilka razy confused. Wydaje mi się, że twój problem jest psychiczny (tak wiem, głupio to zabrzmiało, ale trudno big_grin) Udaj się do psychologa, bo po prostu panicznie boisz się omdlenia. Mój kuzyn miał coś podobnego, raz zemdlał, a potem się bał sam po mieście chodzić, bo myślał, że zemdleje. Poszedł do psychologa i mu pomogło wink
    • aqqx3 Re: omdlenia. 04.02.11, 23:09
      Mi się wydaje że to przez stres . Niektórzy inaczej reagują na to . Dla jednych pocą się ręce , jąkają się , zapominają wszystko . Inni w ogóle nie odczuwają nic . Najwidoczniej tu musisz mdleć . Ja jak np musze brac udział w jakimś apelu i co gorsza jeszcze coś czytać to nagle robi mi się sucho w gardle i nie mogę wypowiedzieć żadnego słowa .

Wydaje mi się że to powinno być przez to , ale nie jestem lekarzem i mogę się mylić smile

A tak btw . zemdlałam raz , to było jakieś 3 lata temu na występie , zemdlałam bo nic nie jadłam przez cały dzień a na sali było strasznie gorąco . Ponoć tak walnęłam o ziemię że aż poszedł huk , strasznie dziwne uczucie , robi się gorąco , głowa i brzuch bolą i nagle robi ci się coraz ciemniej przed oczami . Koleżanka mówiła mi że ostatnie co zdążyłam zrobić to szarpnąć koleżankę obok mnie za rękę i powiedzieć "zemdleje" i padłam na ziemie i urwał mi się film . Jak upadłam na posadzkę tak przebudziłam się w autobusie . Dziwne i nie chciała bym przechodzić tego jeszcze raz .
    • diana_rose Re: omdlenia. 04.02.11, 23:11
      nie myśl o tym.
    • paulina88 Re: omdlenia. 04.02.11, 23:13
      Raz jak byłam małym dzieckiem jakies może 5 lat miałam i tak wyszło .
    • alice087 ______________ 04.02.11, 23:14
      ja tam nigdy nie zemdlałam...
    • dominikax3 Re: omdlenia. 04.02.11, 23:21
      ja nigdy nie zemdlałam.
    • seneka4 Re: omdlenia. 04.02.11, 23:46
      Idź szybko do lekarza - on skieruję Cię na specjalne badania a potem powie co robić dalej.
      Nigdy nie zemdlałam.
    • katsuumi_17 Re: omdlenia. 04.02.11, 23:56
      Nie zemdlałam nigdy, ale moja przyjaciółka zemdlała kiedyś w kościele, mój kumpel na próbnej maturze z polskiego (3 razy zasłabł). Kilkakrotnie udzielałam tez pomocy, kiedy w kościołach ludzie mdleli (zdarza się to najczęściej).
    • olciaaa03 Olciaaa03 05.02.11, 00:02
      Ja..
      w najgorszych chwilach mdleje kilka razy dziennie, odniedawna, ale to przez odchudzanie a tak pozatym to zemdlałamtylko raz z innego powoduwink
    • super_star Re: omdlenia. 05.02.11, 00:20
      mi czasami jest niedobrze w kościele, jak jest ścisk i ludzie powywalają na sb pół litra perfum, wtedy mam wrażenie , że zaraz zemdleję
    • dosia321 Re: omdlenia. 05.02.11, 00:21
      też czasem mam wrażenie że zaraz zemdleję, ale jeszcze nigdy nie zemdlałam wink Porozmawiaaj z rodzicami powinni cię zapisać do jakiegoś psychologa powinien ci pomoc, powodzenia!smile
    • kotek.bieberka Re: omdlenia. 05.02.11, 00:44
      Ja nigdy nie zemdlałam . Nie mam takich problemów -.-
    • dream_ mi się to nie zdarza. 05.02.11, 08:42
    • monik4 Re: omdlenia. 05.02.11, 08:51
      Nigdy ;]
    • miley347 Re: omdlenia. 05.02.11, 09:35
      Mam dokładnie to samo co ty. Zemdlałam w sierpniu 2 lata temu w kościele i od tamtej pory cały czas mam wrażenie, że zemdleje szczególnie w kościele. Myślę, że to jest problem z psychiką. Po prostu trzeba przestać o tym myśleć.
    • gabrielle97 / 05.02.11, 09:48
      Zemdlałam jakieś dwa lata temu właśnie na Mszy w kościele. Miałam okres, że bałam się, że to się powtórzy, ale trwało to krótko. Już dawno mi przeszło.
      Przypuszczam też, że stało się to dlatego, że było lato, a ja miałam na sobie koszulę z któtkim rękawem i sweterek. Co prawda cienki i nie z długim rękawem, ale w kościele zrobiło się gorąco i...ciemność, brak siły w rękach i nogach. Brr.

• lady_cat Re: omdlenia. 05.02.11, 09:59
      nie wiem, może idź do lekarza ?

ja nigdy nie zmedlałam. jedynie dzisiaj zrobiło mi się czarno przed oczami, ale to pewnie dlatego, ze jestem na diecie.
    • ixxprincessxxi .... 05.02.11, 10:02
      niewiem, idź do lekarza on zbada cię, powiedz nauczycielce jak ci bedzie słabo albo coś. A w kościele to siedź na dworze o ile to możliwe lub przy wyjściu- żeby świeże powietrze było. Też tak miałam pare razy.
    • nora. Re: omdlenia. 05.02.11, 14:27
      tak, chyba z 3 razy zemdlałam w kościele haha.
      nie wiem co z tym robić. jak Ci się robi słabo to usiądź, albo wyjdź na świeże powietrze xD
      • sysiek4444 Re: omdlenia. 05.02.11, 14:48
        Noo można powiedzieć że dwa razy.
        pierwszy raz w kościele na chórze. zemdlała moja kolezanka walneła się głową o stolik i ją wynieśli ja się przestraszyłam byłam cała blada, moje usta wyglądały jakbym była nie żywa. jak śpiewałam to słyszałam szum, i widziałam wszystko przez mgłę, ale siostra zakonna mnie wzieła do zachrystii , napiłam się wody i przesiedziałam całą mszę.
        drugi był taki że kolezanka powiedziała mi jak wywołać zemdlenie!
        trzeba kucnąć robić głebokie wdechy i wydechy , w pewnej chwili wziąść głęboki oddech wstać i zatknąć nos. gdy poczujesz korki w uszach... za ok 20 sekund zemdejesz.
        ja to zrobiłam walnęłam się o kanapę i stół i jebłam na ziemię. 3 sekundy i wstałam, to było straszne. xD dla mnie wstałam natychmiastowo, mój brat powiedział mże lezałam ok pół minuty.
        hahah. smile
        • estera102 głupota 05.02.11, 15:01
          w ameryce przez takie coś UMARŁO już sporo osób. po prostu odlatujesz i juz nie wstajesz . pomyśl zanim zrobisz cos głupiego
        • miley_1 Re: omdlenia. 05.02.11, 19:11
          Zemdlałam jeden raz w życiu to było w szpitalu ( z przyczyn zdrowotnych ) oczywiscie zapchnął mi sie wenflon i musiałam iśc na wymiane.. ja że byłam jeszcze mała ( ok 9 lat ) bardzo się bałam ale mówiłam sobie że to nic strasznego..Kiedy usiadlam nie poczulam wbicia igly ( nic mnie nie bolalo co bylo dziwne ) pozniej dumna z sb ide do sali siadam na lozku i z tego co mi mama powiedziala powiedzialam "Ale jestem śpiąca " (ja nawet nie wiedzialam ze tak mowilam ) po czym fikłam i miałam oczy do góry.Pamiętam że myslalam ze śpię i bylo mi bardzo dobrze xd pozniej moja mama z paniki zaczela sie drzec i gdy uslyszalam jej glos odrazu sie obudzilam ( jeszcze mnie pielegniarka po twarzy oklepywala xd ) i zapadlo oczywiste pytanie 'Co sie stalo ? ' tongue_out oto moja historia ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka