Dodaj do ulubionych

Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób?

17.03.12, 22:18
Macie jakiś sposób na zapamiętanie rodzajników z j.niemieckiego

Ja nie mogę znaleźć żadnego sposobu na zapamiętanie rodzajników z niemca ..uncertain. może wy macie jakiś .podzielicie się?? wink)tongue_out
Obserwuj wątek
    • wikass Re: Najprostszy sposób... 17.03.12, 23:38
      ... to według mnie pisanie w kółko np.: Ich bin, Du bist... i tak dalej, i tak dalej. W kółko to trzeba pisać, aż się zapamięta. Jak raz to przeczytasz to Ci nic nie da. Na następny dzień wystarczy, że przeczytasz ze dwa razy i gotowe! Skąd to wiem? Gdyż uczyłam się francuskiego cztery lata i to było najłatwiejszy sposób na zapamiętanie słówek oraz zdań (sama pani o tym nam non stop gadała >.<wink. A według mnie, niemiecki jest o wieeeele łatwiejszy. : ) Jest jeszcze jeden sposób, że czytasz sobie zdania w kółko, aż potem bierzesz kartkę, przesuwasz ją tak, żeby zakryła połowę zdań i musisz je dokończyć. To mi akurat pani od niemieckiego poradziła. : ) Tyle, że na następny dzień musisz jeszcze parę razy tak porobić, żeby sobie przypomnieć i utrwalić, ewentualnie by zobaczyć do czego musisz się bardziej przyłożyć. Mam nadzieję, że pomogłam!
      • bouche2 Re: Najprostszy sposób... 18.03.12, 02:10
        koleżance chodziło o rodzajniki...
        mi się wydaje, że nie ma dobrego sposobu, trzeba po prostu wykuć na blachę i tyle, a sama mam z tym wielki problem. mówię to jako studentka germanistyki z anglistyką tongue_out powodzenia smile
    • madzi.anna Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 20.03.12, 16:55
      U mnie też z tym kiepsko, jedyne co robię to słowa rodzaju męskiego piszę na czerwono, żeńskiego na niebiesko, a nijakiego na zielono, po za tym nie uczę się całego rodzajnika ale tylko ostatniej litery (r, e, s)
    • kociara561 Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 20.03.12, 17:05
      ja się ucze tak, np: pan krzesło, pan szafa etc, i wtedy wiem, ze jak jest pan, to bedzie der tongue_out
    • abbey_girl Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 20.03.12, 18:05
      Też mam z tym problem. Na lekcjach mamy czasami tabelki, wpisujemy rzeczowniki pod rodzajnikiem i nawet pomaga. Podobno dobre jest też przyklejanie małych karteczek ze słówkami np. nad biurkiem.
    • xxlilyxx Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 06.04.12, 19:11
      wkuć na pamięć. inaczej się nie da. chociaż uczyłam się ich już z milion razy to i tak nadal mi się mylą.
    • madisa Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 06.04.12, 19:18
      niestety nie... ciągle mi się mylą...uncertain uncertain uncertain uncertain crying confused
    • katjacarter_ Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 06.04.12, 19:58
      ja po prostu wkuwam na pamięć. z resztą niemiecki nie sprawia mi wgl problemów, bo ja słucham niemieckiej muzyki i czasami jak w piosenkach pojawia się jakiś rzeczownik z rodzajnikiem to łatwiej mi później zapamiętać smile ogólnie dużo zagranicznych słów kojarzę z piosenek.
    • martuskac jh 06.04.12, 20:28
      prawie wszystkie zakończone wyrazy na e mają rodzajnik die
      • magic1504 Re: jh 24.04.12, 22:02
        Ja mam z tym mały problem. Ja się uczę i cały czas powtarzam, np. gdy robię coś innego to powtarzam,to co uczyłam się. Najgorzej jest,gdy trzeba odróżnić przypadki sad
        • noicomipowiesz Re: jh 28.04.12, 19:02
          cóż.. ja tez tego nie lubię.. to trzeba po prostu wykuć .. same rodzajniki to pół biedy.. ale jak je trzeba przez przypadki odmienić to już jest większy problem...
    • asia0987 Zrób tabelę! ;D 18.05.12, 20:40
      Ja robię sobie tabelę na 3 części : 1. z rodzajnikiem der, 2. z die i 3. z das. I tam wpisuję słówka wraz z tłumaczeniem. Uczę się słówek i przy okazji zapamiętuję, która to kolumna. I potem wiem i sobie myślę: "o, Buch. Trzecia kolumna, czyli das" ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka