Dodaj do ulubionych

Dzieci Rilli?

14.03.15, 19:45
Gdy po latach od skończenia czytania "Ani" dowiedziałam się, że istnieją jeszcze "Opowieści ze Złotego Brzegu" byłam w szoku. Myślałam, że na "Rilli" kończy się seria i nic więcej o Ani się nie dowiem. A tymczasem takie pozytywne zaskoczenie - istnieje jeszcze jedna część, co prawda składająca się wyłącznie z opowiadań, ale ich akcja, w przeciwieństwie do "opowieści i pożegnania z Avonlea", nie dzieje się wyłącznie w dzieciństwie Ani.
Pomijając całą słodycz, wszechobecną, idealną rodzinę Blythe, opowiadania przypadły mi do gustu. Miło było również dowiedzieć się, że Ania doczekała się wnucząt Gilberta i Waltera.

A teraz po tym przydługim wstępie moje pytanie - czy jest gdziekolwiek w "Ani z Wyspy..." jest mowa o tym, że Rilla miała jeszcze córkę, a Jim trójkę dzieci? Bo trafiłam na stronę gdzie znalazłam takowe dane:
anneofgreengables.wikia.com/wiki/Rilla_Blythe
Ja przeczytałam tylko "Spełnione Marzenia" a tam nic takiego nie było powiedziane...
Obserwuj wątek
    • lucy-lotta Re: Dzieci Rilli? 15.03.15, 22:38
      Ooo, to ciekawe!
      Chociaż ja bym obstawiała wpływy jakiegoś fandomu... Też osobiście nie pamiętam takich informacji, a wątpię, by były one w oryginale, a w tłumaczeniu pominięte ;)
      • galena9 Re: Dzieci Rilli? 19.03.15, 22:21
        Też tak myślę, ale wolałam się upewnić, bo "Ani z Wyspy..." nie znam. Tak więc zostajemy przy tym, że Ania miała, formalnie potwierdzonych, dwoje wnuków :)
    • invisse Re: Dzieci Rilli? 31.03.15, 20:02
      Nic nie zostało pominięte, nawet na tej stronie, którą podałaś, kiedy wejdzie się na strony opisujące dzieci Rilli jest w źródle "The Blythes Are Quoted". Ja też książkę czytałam już dawno, ale potwierdzam, że tam były podane jeszcze jakieś imiona kolejnych wnuków Ani i Gilberta.
      • galena9 Re: Dzieci Rilli? 22.04.15, 23:16
        Hmm... no dobra, to Ania miała więcej wnuków:) na angielskiej wikipedii znalazłam informację, że Jim miał dwóch synów - Waltera i Jem'a, Rilla syna - Gilberta, a Nan córkę Di. Czy ktoś wie coś więcej? Bo bardzo mnie ciekawi ten temat.
        • lucy-lotta Re: Dzieci Rilli? 09.05.15, 00:03
          Wg tamtej strony Jim miał jeszcze córkę - Anne.

Jestem pewna na 99%, że oprócz Gilberta i Waltera nie było wspomniane żadne imię wnucząt Blythe'ów... Sprawdzę to w wolnej chwili - poczytam te opowiadania powojenne i się może coś nam wyjaśni ;) Dam znać! :)
          • lucy-lotta Re: Dzieci Rilli? 09.05.15, 22:22
            I przeczytałam.

Teraz rozumiem, skąd zamieszanie. W ostatnim opowiadaniu wspomniana jest cała masa Blythe'ów, ale w związku z zbieżnością imion, zawsze zakładałam, że chodzi o dzieci Ani i Gilberta. Ale jest też notka w epilogu, że opowiadanie dotyczy wnucząt Ani, chociaż nie jest to zgodne z książkową chronologią (i nazwiskami, ale o tym zaraz).

Pierwszymi wnukami wymienienie w przedostatnim opowiadaniu są: Gilbert Ford i Walter Blythe, którzy kręcili się wokół Zoe. Ale Walterowi dziadkowie zabronili spotykać się z nią, a Gilbert ponoć był i tak zaręczony z kimś w Toronto. I wprost wymieniony jest też Jem Junior.

A to ostatnie opowiadanie wprowadza ponoć tych wnuków, co wydaje mi się naprawdę dziwne. Mamy Jema Blythe'a (w porządku, mógłby to być syn Jima,ale później pada informacja, że zakochał się w Faith Meredith), Di Blythe (co, znowu dziecko Jima? czy Shirleya...?), Nan Blythe (kolejne córka chłopaków Ani??), Rilla Blythe (której bohater opowiadania się oświadczył, ale ona już flirtowała z Kenem - więc co? oświadczył się matce swoich kolegów?!), Waltera Blythe (tak, to może być wnuk)... Także ogólnie coś mi nie gra w teorii o wnukach w tym opowiadaniu.

• invisse Re: Dzieci Rilli? 13.08.15, 18:23
              Lucy-lotta, co to za opowiadanie? Kompletnie nic mi to nie mówi.
              • lucy-lotta Re: Dzieci Rilli? 04.10.15, 00:38
                To opowiadanie z masą imion dzieci/wnucząt w mojej "Ani z WKE" nosi tytuł "Droga do wczoraj" :)
                • koronka2012 Re: Dzieci Rilli? 15.10.15, 20:24
                  A nie jest to przypadkiem kwestia tłumaczenia imion? były już tu wątki na ten temat, w czyimś tłumaczeniu Faith była po prostu Florą w tej najbardziej znanej wersji. To samo z Jemem.
                  Prawdopodobnie to nie wnuki, a dzieci Ani, po prostu zapis imion jest zbliżony do oryginału.
                  Może ta notka w epilogu dotyczy czegoś innego? albo zwyczajnie jest nietrafiona?
                • invisse Re: Dzieci Rilli? 29.11.15, 17:40
                  Lucy-lotta, dlaczego uważasz, że to są wnuki Ani?
                  Dopiero dziś udało mi się dostać do mojego egzemplarza Ani z WKE (ale pamiętałam o tym przez cały czas :D). W całym opowiadaniu nie ma nawet wzmianki o tym, że to są wnuki, wszystkie podane imiona należą do dzieci Ani.
                  I co masz na myśli mówiąc epilog - posłowie czy notę o tekście? Bo tam też nic nie znalazłam...
                  • lucy-lotta Re: Dzieci Rilli? 30.12.15, 22:32
                    Osobiście nie wiem, co o tym myśleć. Owszem, w opowiadaniu nie ma wzmianki o tym, że to wnuki (i sama też tak nie uważam), ale taka informacja pojawia się na stronie 588 jako rozwinięcie gwiazdki, cytuję:

"Modyfikując opowiadania, których akcja początkowo rozgrywała się w latach trzydziestych dwudziestego wieku i przesuwając czas akcji na tuż przed Wielką Wojną, Montgomery nieumyślnie wprowadziła kilka anachronizmów: (...) W ostatnim opowiadaniu 'Spełnione marzenie', którego akcja toczy się w trakcie drugiej wojny światowej, Susette i Dick wspominają dziecięce przygody z wnukami Ani i Gilberta, co jest niemożliwe w świetle książkowej chronologii."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka