Dodaj do ulubionych

przyczyny zmiany pracy

26.03.11, 23:49
Otoż chciałam poruszyć następujący temat, nie ukrywam, że chcę zmienić pracę na pracę bardziej płatną, chcę poprawić sobie zarobki. Pierwsze pytanie, jakie pada na rozmowie kwalifikacyjnej odnosi się własnie do powodow zmiany pracy. Czy jeżeli powiem, że chciałabym więcej zarabiać, czy poprawić sobie sytuację materialną, nie będzie to żle odebrane jako jedyny powod zmiany pracy. Moja obecna praca jest więcej niż ok, ale potrzeba mi więcej pieniędzy na życie. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • prawie_prawniczka Re: przyczyny zmiany pracy 27.03.11, 15:36
      Powiedziałabym raczej, że szukasz szerszych możliwości rozwoju tzn nauczenia się czegoś nowego. Argument o pieniądzach jest prawdziwy i większość pracowników z tego powodu szuka czegoś nowego, niemniej jednak taka szczerość może być źle odebrana przez potencjalnego pracodawcę. Może obawiać się, że np za kilka miesięcy dostając propozycję o 200 zł większą rzucisz pracę. I jeszcze jeden powód - nie pokazujcie szefom, że macie trudną sytuację ekonomiczną, bo nigdy nie wiecie w jaki sposób może to być przeciwko Wam wykorzystane. Jeśli przyszły szef okaże się mieć tendencję do mobbingu, to wiedza o tym tylko go rozzuchwali. Pracownicy, który mają dobrą sytuację ekonomiczną rzadko są ofiarami takich sytuacji, bo szef wie, że mogą się postawić, w razie czego zostawić robotę itp
      • beautiful1 Re: przyczyny zmiany pracy 28.03.11, 01:33
        Tak, zgadzam się z tą argumentacją. Też mi się wydaje, że prawdę w tym wypadku należy ubrać w takie ładne frazesy jak poszukiwanie możliwości większego rozwoju, co zresztą rownież nie mija się z nią.
        • sprzedawca83 Re: przyczyny zmiany pracy 28.03.11, 11:52
          Cześć dziewczyny,
          Pozwólcie, że przyłącze się do dyskusji. Ja też planuję zmianę pracy. I też chodzi o większą kasę. Nie ma co ukrywać. W obecnym miejscu pracy prędzej mi kaktus wyrośnie niż coś wywalczę. Tak bywa. Też będę ubierać moje "powody zmiany pracy" w ładne słowa pod tytułem chęć rozwoju itp, chociaż po części i też o to chodzi.
          Pozdrawiam,
          • beautiful1 Re: przyczyny zmiany pracy 28.03.11, 23:36
            No to dajcie znać, jak znajdziecie, zobaczymy, ktora z nas pierwsza znajdzie. Najgorsze to jest to, że w kieracie prac domowych i po pracy jestem tak zmęczona, że nie mam już sił i czasu na pisanie listow i przeglądanie ofert. Szukanie pracy jest zajęciem bardzo czasochłonnym a skutek czasami niewielki.
    • lady.godiva Re: przyczyny zmiany pracy 29.03.11, 20:18
      Wydaje mi się, że szczerość niestety nie popłaca w tym wypadku.
    • legionowianka30 Re: przyczyny zmiany pracy 27.05.11, 15:51
      ja uważam, że oczywiście najlepiej mówić prawdę, ale czasem można oczywiście dodać coś nad ale bez przesady. wiadomo, ze jak szukamy pracy to chcemy zmienić swoje warunki na lepsze. ale w przypadku zakończenia umowy w obecnej firmie, gdy nie zaoferowano mi nic adekwatnego, bo nie ma to kłamać przecież nie można. a z drugiej strony to może zapytać dlaczego poprzedniczka odeszła, hehehe;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka