Dodaj do ulubionych

Bezkarności c.d.

27.11.12, 21:26
W roku 2012 tylko 12 wniosków skierowanych do komisji działających w 16 województwach uzyskało „orzeczenie o zdarzeniu medycznym”. Ważne, że pani rzeczniczka praw pacjenta jest zadowolona. Zwracałam się do tej pani jak mnie kitle wydymały. Pieniądze za prywatne leczenie wzięte, leczenie tylko pogorszyło sprawę, a kitle mnie "nie znają", i oczywiście "nie posiadają mojej dokumentacji medycznej", rachunki za leczenie to za mało, a na pytanie czym jeszcze mogłabym dysponować nie uzyskałam odpowiedzi. I żadnej pomocy w odzyskaniu dokumentacji potrzebnej do dalszego leczenia. Gratuluję Pani Rzecznik dobrego samopoczucia!!!! Szczyt obłudy.

niezalezna.pl/35225-ofiary-bledow-medycznych-bez-pomocy
Obserwuj wątek
    • practicant Uuuu,bat nie działa... 28.11.12, 16:01
      Uuuu,czyli jednak bat nie działa, nie da się nawet komisjami zastraszyć lekarzy, jednak przed wsadzeniem za kratki trzeba coś udowodnić...No i wychodzi, jak często faktycznie istnieje ryzyko, iż coś zostało spieprzone, a jak często zachodzi sytuacja:"dziękujemy za ratowanie naszej 95cioletniej babci, rozumiemy iż po kontakcie z TIRem szanse miała niewielkie, poza tym z leczenia jesteśmy super zadowoleni i wszystko było jak najbardziej w porządku, ale tak w razie czego już złożyliśmy sprawę do prokuratury, bo a może coś znajdą"...
    • pct3 Re: Bezkarności c.d. 28.11.12, 21:46
      Ja mam tylko jedno, za to już przytaczane tu i nie tylko tu pytanie.
      Skoro nie ma nic gorszego niż dostać się w łapy konowałów, to na Boga, dlaczego walicie do lekarzy drzwiami i oknami i to tak, że drzwi i okna ledwie to wytrzymują?
      Dlaczego po prostu nie poradzicie sobie sami - nie wątpimy że lepiej- z waszymi problemami zdrowotnymi?
      • pink1416 Re: Bezkarności c.d. 28.11.12, 22:33
        1. Bo płacimy na ten cel z góry 10% pensji każdego miesiąca.
        2. Bo czasem potrzebne jest L4 żeby z pracy nie wylecieć.
        3. Bo czasem potrzebna jest recepta (a nie ma czasu czekać na przesyłkę z internetu, zresztą tu jest drożej niż w aptece, poza tym dużo oszustów bierze kasę a leków nie wysyła)
        4. Bo potrzebne skierowanie praktycznie na każde badanie.
        5. Bo tak się lekarze ustawili żeby klient przewlekle chory koniecznie wracał co miesiąc po receptę, na dłużej nie chcecie wypisywać.
        • slav_ Re: Bezkarności c.d. 29.11.12, 00:42
          > 1. Bo płacimy na ten cel z góry 10% pensji każdego miesiąca.

lekarze nie każą Ci płacić ani gorsza

> 2. Bo czasem potrzebne jest L4 żeby z pracy nie wylecieć.

przeciw zmuszaniu lekarzy do wystawiania druków L4 lekarze protestowali wielokrotnie i lekarze NIE POWINNI się tym zajmować ale są do tego ZMUSZANI

> 3. Bo czasem potrzebna jest recepta (a nie ma czasu czekać na przesyłkę z inter
          > netu, zresztą tu jest drożej niż w aptece, poza tym dużo oszustów bierze kasę a
          > leków nie wysyła)

to nie lekarze ograniczają dostęp do leków tylko państwo swoim ustawodawstwem

> 4. Bo potrzebne skierowanie praktycznie na każde badanie.

praktycznie wszystkie badania można zrobić bez skierowania, odpłatnie
          skierowania są wykorzystywane do rozliczeń z nfz i to nfz ich żąda, lekarze nie zmuszają do brania skierowań

> 5. Bo tak się lekarze ustawili żeby klient przewlekle chory koniecznie wracał c
          > o miesiąc po receptę, na dłużej nie chcecie wypisywać.

maksymalna ilośc leku refu jaką można wypisać określa ustawodawca a nie lekarz
        • pct3 Re: Bezkarności c.d. 29.11.12, 14:12
          1. Bo płacimy na ten cel z góry 10% pensji każdego miesiąca.

wpłyń na zmianę prawa skoro ci się nie podoba. Zostań ministrem, senatorem, premierem, nadszyszkownikiem. Po drugie- płacisz na system. Na pewno chcesz również pozbyć się możliwości ratowania przez karetkę, przez OIOM szpitala? Masz - ty i nie tylko ty - niezwykłą łatwość zestawiania "miliardów wydawanych" na ochronę zdrowia z "niemożnością dostania się do lekarza".

Bo czasem potrzebne jest L4 żeby z pracy nie wylecieć.

jak wyżej- zostań ministrem, premierem, wiceszyszkownikiem, zmień prawo, zmień reguły, zmień system. Nie lekarze go tworzą.

Bo czasem potrzebna jest recepta

ale przecież konowały piszą złe leki, a nawet jak dobre, to za pendrive z firmy (jakoś już nie pisze się na tym forum o wakacjach na Karaibach).

Bo potrzebne skierowanie praktycznie na każde badanie.

Nie, tylko na badanie obrazowe gdzie jest narażenie na promieniowanie lub kontrast.
          Krew możesz do badań oddawać do woli. Usg- możesz sobie robić do woli. Po cenach, umówmy się, owszem rynkowych, ale wyjątkowo promocyjnych - rozważając warunki europejskie.

Bo tak się lekarze ustawili żeby klient przewlekle chory koniecznie wracał co miesiąc po receptę, na dłużej nie chcecie wypisywać.

bo pacjenta trzeba kontrolować, bo jak się coś stanie to czuję że byłabyś jedną z pierwszych skarżących o niedostatki follow-up.
        • dr01 masz to na co zasługujesz, kolego 29.11.12, 16:09
          > 1. Bo płacimy na ten cel z góry 10% pensji każdego miesiąca.

NIEPRAWDA: przeciętny Polak, który płaci cokolwiek, płaci 254,5pln/mc - tyle wynosi składka dla przedsiębiorców i odnosi się do ok. 75% średniego wynagrodzenia. Z tej kwoty 80% ODPISUJESZ SOBIE OD PODATKU, zatem przeciętna składka tych którzy płacą wynosi poniżej 30 pln miesięcznie. Ponieważ płaci zaledwie co drugi dorosły Polak w wieku produkcyjnym, w rzeczywistości na jednego Polaka w wieku produkcyjnym (czyli bez dzieci i emerytów - a to oni generują największe koszty) przypada ok. 15 pln/mc. Za takie pieniądze możesz sobie kupić 8 rolek papieru toaletowego, 1 średniej jakości wino w Lidlu, 5 średnich piw albo 1,5 paczki kiepskich fajek.

> 2. Bo czasem potrzebne jest L4 żeby z pracy nie wylecieć.

Od lat wielu środowisko lekarskie domaga się zniesienia obowiązku ZUS-ZLA i postuluje by pracownicy sami się usprawiedliwiali u pracodawcy, tym bardziej że za pierwsze 30 dni i tak ZUS nic nie płaci - pełne koszty ponosi pracodawca, więc lekarzowi nic do tego. niestety mimo apeli rząd ma to w d... - a dlaczego? spytaj rządu

> 3. Bo czasem potrzebna jest recepta (a nie ma czasu czekać na przesyłkę z inter
          > netu, zresztą tu jest drożej niż w aptece, poza tym dużo oszustów bierze kasę a
          > leków nie wysyła)

miej pretensje do autorów ustawy refundacyjnej i rozporządzenia ministra zdrowia. Nie wiem czy pamiętasz protesty środowiska lekarskiego przeciw ustawie refundacyjnej (od 2010 roku - jak jeszcze trwały prace legislacyjne do lipca 2012 kiedy z uwagi na całkowity brak poparcia pacjentów protest upadł mimo iż lekarze protestowali DLA DOBRA PACJENTÓW a nie swojego).
          Od lat środowisko lekarskie wysuwa również postulaty, by większość leków w ogóle była bez recepty (z wyjątkiem antybiotyków) a jak ktoś chce się truć, niech to robi na własną odpowiedzialność

> 4. Bo potrzebne skierowanie praktycznie na każde badanie.

sami się kierujcie i sami za to płaćcie - jak pacjent uważa że badanie mu potrzebne, może sobie pójść, zapłacić i je zrobić. Wyjątek to badania związane z wykorzystaniem promieniowania jonizującego - tu potrzebne są skierowania ale też równie dobrze można ten przepis zlikwidować (pretensje do rządu). W kńcu jak ktoś chce mieć 100 rtg/mc a potem świecić to na własną odpowiedzialność

> 5. Bo tak się lekarze ustawili żeby klient przewlekle chory koniecznie wracał c
          > o miesiąc po receptę, na dłużej nie chcecie wypisywać.

poczytaj sobie przepisy ustaw i rozporządzeń i miej pretensje do tych, którzy je (w większości bezsensowne i sprzeczne z logiką zapisy) wymyślili i wdrożyli oraz do parlamentarzystów, którzy je przegłosowali bez czytania

NIE MIEJ PRETENSJI DO LEKARZY - miej pretensje do społeczeństwa że wybiera taką władzę, na jaką ZASŁUGUJE a zatem ma taki system opieki zdrowotnej, na jaki ZASŁUGUJE
      • pink1416 Re: Bezkarności c.d. 28.11.12, 22:46
        Dodam że recepty są nawet na pewne bardzo skuteczne ziołowe tabletki na rzucenie palenia, jakiś absurd... Zniesienie wszelkich recept naprawdę ułatwiłoby wszystkim życie.
        Może są tacy, co walą drzwiami i oknami, ja to zawsze jestem chorsza na samą myśl spotkania z konowałem, i że będę musiała przeprosić, że przeszkadzam, bo to się czuje jak jest się traktowanym. A przed wizytą u dentysty, to już w ogóle spać nie mogę z obawy, żeby tylko tym razem czegoś nie spaprali.

Wiemy że pacjent to tylko taki niemile widziany dodatek do waszej praktyki... To widać.
        • marcinoit Re: Bezkarności c.d. 29.11.12, 15:28
          taki pacjent jak Ty to dopiero pech dla lekarza.
          jedyne pocieszenie ze nigdy Cie nie bede leczyl a jesli juz to bedziesz nieprzytomna wiec i glupot gadac nie bedziesz. zdrowia zycze
        • radeberger Re: Bezkarności c.d. 29.11.12, 19:33
          pink1416 napisała:

> Dodam że recepty są nawet na pewne bardzo skuteczne ziołowe tabletki na rzuceni
          > e palenia, jakiś absurd... Zniesienie wszelkich recept naprawdę ułatwiłoby wszy
          > stkim życie.
          > Może są tacy, co walą drzwiami i oknami, ja to zawsze jestem chorsza na samą my
          > śl spotkania z konowałem, i że będę musiała przeprosić, że przeszkadzam, bo to
          > się czuje jak jest się traktowanym. A przed wizytą u dentysty, to już w ogóle s
          > pać nie mogę z obawy, żeby tylko tym razem czegoś nie spaprali.
          > Wiemy że pacjent to tylko taki niemile widziany dodatek do waszej praktyki... T
          > o widać.

Was jakoś seryjnie produkują? Co jeden to te same teksty o konowałach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka