Gość: kynolog IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 17:42 A suki ? Ja mam suczkę Sarę i co z nią? Ma czy nie ma osobowosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiler Re: Psy mają osobowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 18:12 Ale ty durny jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwejk Psy na pewno, ale nasi politycy? IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.04, 18:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Psy mają osobowość IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 18:16 może i mają. ciekawe czy przeprowadzili by te badania za pieniądze własne, a nie podatników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Psy mają osobowość IP: *.gs.com 07.01.04, 18:46 Gość portalu: Gość portalu napisał(a): > może i mają. ciekawe czy przeprowadzili by te badania za > pieniądze własne, a nie podatników... Odpowiem bnna to pyrtanie jak Cie to ciekawi. Otoz eksperymenty w Stanach Zjednoczonych sa przeprowadzane za pieniadze sponsorow a nie z podatkow. To nie Polskie koryto. W USA jest dobrze rozwiniety system kapitalistyczny. jak chcesz zrobic badani ai sie czegos dowiedziec to wyloz pieniadze na stol a znajdzie sie naukowiec. Sztuki dla sztuki sie nie uprawia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Psy mają osobowość IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 21:35 Jśli za pieniądze prywatne, to chylę czoła. W prawdzie dalej nie wiem, po co komu to odkrycie (sam jestem miłośnikiem psów, ale nie robi mi różnicy, co o nich myślą amerykańscy i radzieccy naukowcy), ale skoro dokonano go na wolnorynkowych zasadach, to złego słowa o nim nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantsp Re: Psy mają osobowość IP: *.ibch.poznan.pl 07.01.04, 23:12 jśli za pieniądze prywatne, to chylę czoła. W prawdzie dalej nie wiem, po co > komu to odkrycie (sam jestem miłośnikiem psów, ale nie robi mi różnicy, co o > nich myślą amerykańscy i radzieccy naukowcy), ale skoro dokonano go na > wolnorynkowych zasadach, to złego słowa o nim nie powiem. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx zanim czolo pochylisz to moze pomysl o tych psach z osobowoscia. Nie wiadomo czy to byly fundusze z podatkow czy prywatne (bo w USA i jednio i drugie jest mozliwe), ale zalozmy ze prywatne - np. firma lub owej wlasciciel dal na na nauke zeby zrobic odpis od kwoty opodatkowanej. i czy to zmienia ocene sensownosci badan Odpowiedz Link Zgłoś
guru_ji Re: Psy mają osobowość 08.01.04, 09:31 Gość portalu: jantsp napisał(a): > np. firma lub owej wlasciciel dal > na na nauke zeby zrobic odpis od > kwoty opodatkowanej. i czy to > zmienia ocene sensownosci badan Zmienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksin Re: Psy mają osobowość IP: 80.50.5.* 08.01.04, 11:15 Co to za tytuł? przeciez z artykułu jasno wynika ze nie badali czy psy mają osobowość ale czy mają taką samą jak ich własciciele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Ale nowosc IP: *.gs.com 07.01.04, 18:52 A jak zdefiniowano osobowosc? Wydaje mi sie ze intuicyjnie to bylo oczywiste tak samo jak jest oczywiste ze inne zwierzeta maja osobowoosc. Szczegolnie to dotyczy zwiewrzat stadnych ktore maja rozne role w stadzie (hierarchia) i przez to tesz rozna zywotnosc ma stado. Zwirzeta niestadne nie sa zjadaczami zywnosci i przepraszam za wyrazenie: "sraczami", ale istotami ktore reaguja w sposob zdeterminowany przez rozwoj osobniczy. Maja one swoja odrebnosc osobnicza. W czym wiec lezy kwestia? Sa to takie oczywiste rzeczy ze az ciezko uwierzyc ze potrzebne sa dodatkowe badania. Byc moze naukowcy probuja odpowiedziec sobie na pytanie co to jest osobowosc... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Psy mają osobowość IP: *.chello.pl 07.01.04, 19:47 Gość portalu: kynolog napisał(a): > A suki ? Ja mam suczkę Sarę i co z nią? Ma czy nie ma osobowosci? To zalezy czy sie z nia pokrywasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Psy mają osobowość IP: *.acn.pl 08.01.04, 05:23 Kiedy na studiach zdawałam egzamin z psychologii, na pytanie "czy psy maja osobowość?" odpowiedziałam, jako posiadaczka psa, twierdząco. Nasłuchałam sie i o mało nie oblałam. No i proszę ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Paw Re: Psy mają osobowość IP: *.chello.pl 08.01.04, 13:42 Mam dwa pudle, są to bardzo mądre psy każdy z nich ma inny charakter i inną osobowość. Nigdy bym ich nie zamieniła na inną rasę, choć ludzie myślą,że pudle są mało inteligentne, ale to można porównać z kawałami o blondynkach: jak ładna i zgrabna to napewno "głupia". Pule są właśnie ładne i mądre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Tak Ewciu. Pudle sa i ladne i madre bo niemodne IP: *.ifn-magdeburg.de 29.01.04, 14:59 - na szczescie -i taki z tego wniosek. Krotko mowiac hodowcy sie postarali, Nie bylo filmow 1001 pudli itd. A ´madre´ byly poniewaz od wiekow byly to psy cyrkowe - niezwykle dobrze sie uczyly tego co chcieli od nich ludzie. A hodowla stara.. No i wlasnie owa nieszczesna moda sie skonczyla. Czy ladne to - hmm. Ja wole takie psy, ktorym nie trzeba trymowac wlosow w uszach albo strzyc np na lwa.. Ale lubie bystre psy... Co do odkryc- to tak bywa ze ludzie odkrywaja rozne oczywistosci. Tzn tytuly prac sa oczywistosciami. Ale czegokolwiek sie nie domyslamy, czase trzeba to naukowo odkryc by potem robic inne badania.. Jesli tylko byly na to pieniadze - jak to ktos powiedzial wolnorynkowe- to znaczy ze warto. A przeciez zaburzenia osobowosci to sa problemy wazne dla ludzi.. Warto wiec poznac zrodla tej osobowosci- tak mysle Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 "Naukowcy" bez osobowosci 08.01.04, 16:47 daje sie, ze koledzy z madrego zurnala szukaja naiwnych sponsorow na kolejny grant i probuja robic szum medialny sensacyjnymi spekulacjami bez wartosci naukowej. Ja tez przeprowadzilem "eksperyment" Wzialem pare pchel i w pierwszej fazie ocenialem ich osobowosc "na podstawie typowych kryteriow" itp. itd. Protestuje przeciwko finansowaniu takich bzdetow z moich podatniczych pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolobolo mieso to morderstwo - kiedys nauka dojdzie IP: 212.127.95.* 09.01.04, 10:00 do tej oczywistej tezy... psy maja osobowosc to co do piero duzo bardziej inteligentniejsze swinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratlerek nie IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.01.04, 17:01 Suki są całkowicie bezosobowe, bo każda jest wredna, fałszywa i zgryźliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: nie IP: *.ifn-magdeburg.de 29.01.04, 15:02 zona do meza: -wyjdz spod stolu; - nie - wyjdz jak ci mowie, - nie wyjde - wyjdz bo ... - nie wyjde- bo mam swoje zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Rozumiem ze ratlerek to z ´tych´ jamnikow :) IP: *.ifn-magdeburg.de 29.01.04, 15:03 co ´nie wychodza´ :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodek Re: Psy mają osobowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 07:39 i co to jest do działu fizyki, a może ja się uczyłem innej fizyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Psy mają osobowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 10:55 Napewno mają osobowość, właściciel i pies upodabniają się do siebie Odpowiedz Link Zgłoś